Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az élettársam fia most érettségizett, 2 éves szakmunkás képzésre jelentkezett. A gyermektartás díjat kell-e még fizetnie, illetve kérheti-e a gyermektartásdíj csökkentését (jelenleg 45000 ft-ot fizet havonta)?
gyerektartás 18 év után
Beleköthet, 6 hónapra visszamenőleg kérhet végrehajtást.
A munkahelyet hiába értesíted, nekik utalniuk kell. A bíróságtól kérheted a felfüggesztést.
Tisztelt Fórumozók!
Rokontartást gyermekem kapja már több éve.Iskoláit befejezte, most meg akarom szüntetni a fizetést. Beleköthet-e az anya a bíróságon, hogy nem ő kapta a rokontartást az utóbbi időben?(mivel itt olvastam, hogy amíg a gyermek otthon lakik, a szülőnek kell adni a pénzt.megjegyzem, nem jelezte egyszer sem, hogy probléma az, hogy a gyereknek utalnak)Nem követelhet visszamenőleg semmit tőlem?Papírokon tudom bizonyítani az utalást.
- a döntésig szeretném kérni, hogy felfüggesszék a levonást. Ennek mi a módja, mhelyet kell értesítenem, hogy ne utaljon?
Köszönöm válaszukat!
"csabi71"
Mindkét esetben a bíróság az illetékes.
- Bizonyítania kell, hogy elköltözött az édesanya háztartásából a fia.
- Mivel a tartásdíjat a fizetéséből vonják és erről még annak idején a bíróság döntött, így annak megszüntetéséről is ők fognak dönteni.
Minél előbb keresse fel a bíróságot (szerdánként van ügyfélfogadás, ahol eligazítják, hogy mi legyen a keresetben és mit kell mellékelnie hozzá).
http://www.mediaciostanacsadas.com/
Tisztelt Fórum!
Szeretnék segítséget kérni. A fiam márciusban volt 18 éves. 12 éve, hogy elváltunk. A fizetésemből vonják a gyerektartás azóta. Április első hetében elköltözött otthonról. Jelenleg egy barátjánál lakik de hozzánk szeretne költözni. Áprilisban és májusban is az édesanya kapta meg a gyerektartást. A fiam nappali tagozatos iskolába jár, vagyis nem jár mert van kb 80 óra igazolatlanja van. Ezért valószínűleg elküldik az iskolából. Az állandó lakcíme még nem változott meg. Vissza kérhetem-e a gyerektartást arra az időre amióta elköltözött otthonról? Hogyan szüntethetem meg a gyerektartás fizetését?
Ez akkor oldható meg, ha a gyerek elköltözik otthonról. Ha nem, hanem továbbra is az édesanyja háztartásában él, akkor az édesanyja követelheti a tartásdíjat továbbra is.
Tisztelt Fórumozók!
Nekem olyan problémám lenne, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy a gyerektartást ne a volt nejemnek utaljam, hanem maga a gyerek kapja azt kézbe vagy bankszámlára. Az idén lesz nagykorú de szeretne tovább tanulni.Ezért a gyerektartást továbbra is fizetni fogom, csak azzal a különbséggel, hogy ha nyitnék a gyereknek nagykorúsága után egy bankszámlát utalhatom e neki az összeget? Van e lehetőség erre?Ha igen akkor hol kell kérelmezni?Mi a menete? A válaszokat előre is köszönöm.
A leggyakoribb kivétel az egészségügyi ok. Ha az nincs, akkor az esélyek jók.
Összefolytak a sorok..
"Valószínűleg jogos. Vannak azért kivételek. " - milyen kivételek lehetnek?
(egészségügyi ok nincs..)
Köszönöm.
Kedves Óbudafan!
Köszönöm a választ.
Valószínűleg jogos. Vannak azért kivételek. - általában mik szoktak lenni ezek a kivételek?
Köszönöm!
Salsa
1-2.: A 15-25%-ból való kiindulás elég általános, igen jelentős jövedelem az, aminek úgy a 20%-ára már minden gond nélkül ki lehet mondani, hogy a gyerek szükségleteihez felesleges.
3. Nem befolyásolják.
5. 6 hónapnál régebbi részleteket főszabály szerint nem lehet érvényesíteni.
velence
- Valószínűleg jogos. Vannak azért kivételek.
- Kérni kérik, mert amikor a bíróság elkezdi a pert, még nem tudhatja, hogy hogyan is fog dönteni, ha lefolytatta a bizonyítási eljárást.
Tisztelt Fórumozók!
Megszeretném szüntetni a gyt-t, mivel 22 éves lányom a második OKJ-s tanfolyamot szeretné nappali tagozaton elvégezni..(elsőt télen fejezte be, ez majd ősszel indul) Kérdéseim:
1, jogos-e, h kérem a megszüntetést? (vagy hivatkozhat valamire, ami alapján a 2. nappalis tanfolyamát is köteles vagyok szponzorálni?? Ez most állítólag érdekli és ilyen irányban szeretne továbbtanulni egyetemen.)
2,ilyen eseteknél is kérik 1 évre visszamenőleg a fizetési kimutatást? Előző mhelyem megszűnt,most örülök, hogy van helyem, keresetem sokkal kevesebb..(viszont 1 éves átlag magas a régi mhely miatt)
Köszönöm segítségüket és válaszukat!
Salsa:
Második kérdésem bővebben (érthetőbben?):
A gyermek válás után 6,5 évig velem élt. Korrekt akartam lenni, több éven keresztül a nyári hónapokban eltekintettem a tartásdíj fizetésétől, merthogy kb. azonos időt töltött a gyermek mindkettőnknél. A másik szülőt mégis folyamatosan noszogatni kellett (egyszer végrehajtóhoz is kellett fordulnom) az 5 éven át érvényes 20.000 ft tartásdíj fizetésére. Az extra kiadásokhoz soha nem járult hozzá. A gyermekre a tartásdíj mellett némi zsebpénzen kívül nem költött, 6 év alatt, ha 4-szer vitte magával kirándulni. Zsebpénzt a gyermek tőlem is kapott. 2012.-ben kértem emelést a bíróságnál (egymás között erre nem volt esély), megítélték a kért 25.000-t.
A gyermek novemberben átköltözött a másik szülőhöz, aki (mint írtam minimálbéres! vállalkozó).
Kérdéseim:
1.) ha esetleg az én viszonylag magas igazolt fizetésem okán kedvet kap a másik szülő a tartásdíj felemeltetésére, vajon mekkora összeget ítélhet meg a bíróság a gyermek jogos szükségleteként?
2.) Mindent "elsöprő" kiindulási alap-e a fizum 15-25 %-a?
3.) Az előzmények befolyásolhatják-e a bíróság döntését?
- Kezdetben nem kértem a tartásdíj számlára utalását és hajlandó voltam (és szerencsére tudtam) várni. Amikor azonban a jószándékkal, együttműködéssel való visszaélés nyilvánvalóvá vált, ragaszkodtam a tartásdíj számlámra való befizetéséhez/utalásához.
5.) Kérdés: ha elmérgesedik a viszony módomban áll-e a nem a számlámra érkezett tartásdíjakat (mint nem bizonyítottat) utólag követelni? (Elnézést rosszul vagyok magamtól..)
Ez nyilvánvalóan nem korrekt, de ha a másik fél nem tatja be a játékszabályokat és méltánytalanul akar előnyhöz jutni, nem fogom már többé akarni "kaláccsal visszadobni".
A válaszokat előre is köszönöm!
Salsa
Valószínűleg fizetsz valamilyen hiteltörlesztést, ezt a t.díj megállapításánál nem veszik figyelembe mert ahhoz a különélő gyermeknek semmi köze.
- Igen.
- Nem.
A gyermek idén érettségizik, ha jól tudom a tanulói jogviszonya június hónappal véget ér. Szeptember hótól technikusképzésben vesz részt nappali tagozaton. Kérdéseim:
1.) Július-augusztus hónapokra köteles vagyok-e tartásdíjat fizetni?
2.) Kb. 290.000 nettóból kb. 100 marad élelemre, ruhára ez érdekel-e bárkit? A másik szülő vállalkozó ("természetesen" minimálbérrel!). Vajon maximum mekkora tartásdíjat fizettethetnek velem a 18. évét betöltött gyermek után?
...sajnos, hogy itt tartunk..
Átvezetni nem kell rokontartásra, ennek ebben a formában nincs értelme. A mérséklést, megszüntetést a bíróságon lehet kérni, panasznapon még segítenek is megfogalmazni, de csak megfogalmazni, a konkrét jogi segítséget ügyvédtől lehet kérni.
Érdemtelenség megállapítására akkor van esély, ha te igazolhatóan mindent megteszel, hogy a kapcsolat helyreálljon.
Sziasztok!
Kérdeznék, mint mások is.
Gyerekem most 19 éves és most fejezi be az 5 éves gimit. Ha továbbtanul, vagy szakmát tanul, akkor is fizetnem kell tovább, de nem gyerektartást, hanem rokontartást. - Ezt jól tudom?
Elméletileg ez az összeg lehet kevesebb is mint most, ugye?
A csavar, hogy még nem volt 18 éves, mikor "megszakította" velem a kapcsolatot. Nem jön, nem veszi fel a telefont, sms-re nem válaszol.
Ez lehet érdemtelenség a rokontartásra? Vagy ez még kevés.
Van egy kiskorú gyermekem is (velem és párommal él).
Hol segítenek megírni a gyerektartás átvezetését rokontartásra, összegének csökkentését, esetleg megszüntetését?
Válaszokat előre is köszönöm. Péter.
„Egyik kérdésem az lenne, meddig húzhatják még a gyerektartást ”
Szvsz már most sem feltétlenül járna.
A főiskola idejére megszüntetni azért nem valószínű, hogy megszünteti a bíróság, de mérséklést a leírtak alapján lehet, hogy el lehet érni.
Tisztelt fórumozók!
Kisebbik fiam 20 éves,tavaly érettségizett egy gépészeti szakközépiskolában (érettségi 4 év + szakma 2 év). Nem folytatta, mivel már jelentkezett főiskolára (anglisztika szak) de nem vették fel. Szeptemberben beiratkozott egy OKJ-s tanfolyamra (logisztika) amit remélhetőleg 10 hónap után elvégez. Viszont újból megpróbálja a főiskolát. Anyja és élettársa jól él évente nyaralás Párizs, Horváthország, Tunézia stb. Egy háztartásban élnek.
Egyik kérdésem az lenne, meddig húzhatják még a gyerektartást (első szakma kb június), mivel a fiam évente ha kétszer felhív, egész nap a számítógép előtt, külön munkát még csak véletlenül sem vállal. A másik kérdés, hogy ha az OKJ-s szakma meglesz, elindíthatom-e a keresetet a bíróság felé, mivel én úgy tudom, hogy a gyt. (rokontartás) az első szakma utáni főiskola idejére
csak hasonló szakterület esetén jogos. Bár már a gépészeti sulit is otthagyta.
Azért írtam ide, hátha más is jár hasonló cipőben.
Válaszokat előre is köszönöm
Akkor valószínűleg fizetni kell tovább.
pl. ha főiskolára vagy egyetemre megy, hisz szakmája már lesz.
Az attól függ, hogy milyen iskolát fejez be és hol folytatja.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02