gyerektartás 18 év után

Era66 # 2013.07.02. 20:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az élettársam fia most érettségizett, 2 éves szakmunkás képzésre jelentkezett. A gyermektartás díjat kell-e még fizetnie, illetve kérheti-e a gyermektartásdíj csökkentését (jelenleg 45000 ft-ot fizet havonta)?

ObudaFan # 2013.07.02. 13:48

Beleköthet, 6 hónapra visszamenőleg kérhet végrehajtást.
A munkahelyet hiába értesíted, nekik utalniuk kell. A bíróságtól kérheted a felfüggesztést.

velence # 2013.07.02. 11:31

Tisztelt Fórumozók!
Rokontartást gyermekem kapja már több éve.Iskoláit befejezte, most meg akarom szüntetni a fizetést. Beleköthet-e az anya a bíróságon, hogy nem ő kapta a rokontartást az utóbbi időben?(mivel itt olvastam, hogy amíg a gyermek otthon lakik, a szülőnek kell adni a pénzt.megjegyzem, nem jelezte egyszer sem, hogy probléma az, hogy a gyereknek utalnak)Nem követelhet visszamenőleg semmit tőlem?Papírokon tudom bizonyítani az utalást.

• a döntésig szeretném kérni, hogy felfüggesszék a levonást. Ennek mi a módja, mhelyet kell értesítenem, hogy ne utaljon?

Köszönöm válaszukat!

Mediátor VZs # 2013.05.22. 09:07

"csabi71"
Mindkét esetben a bíróság az illetékes.

1. Bizonyítania kell, hogy elköltözött az édesanya háztartásából a fia.
  2. Mivel a tartásdíjat a fizetéséből vonják és erről még annak idején a bíróság döntött, így annak megszüntetéséről is ők fognak dönteni.

Minél előbb keresse fel a bíróságot (szerdánként van ügyfélfogadás, ahol eligazítják, hogy mi legyen a keresetben és mit kell mellékelnie hozzá).
http://www.mediaciostanacsadas.com/

csabi71 # 2013.05.18. 21:07

Tisztelt Fórum!
Szeretnék segítséget kérni. A fiam márciusban volt 18 éves. 12 éve, hogy elváltunk. A fizetésemből vonják a gyerektartás azóta. Április első hetében elköltözött otthonról. Jelenleg egy barátjánál lakik de hozzánk szeretne költözni. Áprilisban és májusban is az édesanya kapta meg a gyerektartást. A fiam nappali tagozatos iskolába jár, vagyis nem jár mert van kb 80 óra igazolatlanja van. Ezért valószínűleg elküldik az iskolából. Az állandó lakcíme még nem változott meg. Vissza kérhetem-e a gyerektartást arra az időre amióta elköltözött otthonról? Hogyan szüntethetem meg a gyerektartás fizetését?

ObudaFan # 2013.04.25. 12:20

Ez akkor oldható meg, ha a gyerek elköltözik otthonról. Ha nem, hanem továbbra is az édesanyja háztartásában él, akkor az édesanyja követelheti a tartásdíjat továbbra is.

tunaktunak # 2013.04.24. 15:27

Tisztelt Fórumozók!

Nekem olyan problémám lenne, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy a gyerektartást ne a volt nejemnek utaljam, hanem maga a gyerek kapja azt kézbe vagy bankszámlára. Az idén lesz nagykorú de szeretne tovább tanulni.Ezért a gyerektartást továbbra is fizetni fogom, csak azzal a különbséggel, hogy ha nyitnék a gyereknek nagykorúsága után egy bankszámlát utalhatom e neki az összeget? Van e lehetőség erre?Ha igen akkor hol kell kérelmezni?Mi a menete? A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.04.18. 14:05

A leggyakoribb kivétel az egészségügyi ok. Ha az nincs, akkor az esélyek jók.

velence # 2013.04.18. 08:13

Összefolytak a sorok..

"Valószínűleg jogos. Vannak azért kivételek. " - milyen kivételek lehetnek?
(egészségügyi ok nincs..)

Köszönöm.

velence # 2013.04.17. 13:37

Kedves Óbudafan!
Köszönöm a választ.

Valószínűleg jogos. Vannak azért kivételek. - általában mik szoktak lenni ezek a kivételek?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.04.17. 13:13

Salsa

1-2.: A 15-25%-ból való kiindulás elég általános, igen jelentős jövedelem az, aminek úgy a 20%-ára már minden gond nélkül ki lehet mondani, hogy a gyerek szükségleteihez felesleges.

3. Nem befolyásolják.

5. 6 hónapnál régebbi részleteket főszabály szerint nem lehet érvényesíteni.

ObudaFan # 2013.04.17. 13:10

velence

1. Valószínűleg jogos. Vannak azért kivételek.
  2. Kérni kérik, mert amikor a bíróság elkezdi a pert, még nem tudhatja, hogy hogyan is fog dönteni, ha lefolytatta a bizonyítási eljárást.
velence # 2013.04.17. 12:32

Tisztelt Fórumozók!
Megszeretném szüntetni a gyt-t, mivel 22 éves lányom a második OKJ-s tanfolyamot szeretné nappali tagozaton elvégezni..(elsőt télen fejezte be, ez majd ősszel indul) Kérdéseim:
1, jogos-e, h kérem a megszüntetést? (vagy hivatkozhat valamire, ami alapján a 2. nappalis tanfolyamát is köteles vagyok szponzorálni?? Ez most állítólag érdekli és ilyen irányban szeretne továbbtanulni egyetemen.)
2,ilyen eseteknél is kérik 1 évre visszamenőleg a fizetési kimutatást? Előző mhelyem megszűnt,most örülök, hogy van helyem, keresetem sokkal kevesebb..(viszont 1 éves átlag magas a régi mhely miatt)
Köszönöm segítségüket és válaszukat!

Salsa # 2013.04.13. 07:06

Salsa:
Második kérdésem bővebben (érthetőbben?):
A gyermek válás után 6,5 évig velem élt. Korrekt akartam lenni, több éven keresztül a nyári hónapokban eltekintettem a tartásdíj fizetésétől, merthogy kb. azonos időt töltött a gyermek mindkettőnknél. A másik szülőt mégis folyamatosan noszogatni kellett (egyszer végrehajtóhoz is kellett fordulnom) az 5 éven át érvényes 20.000 ft tartásdíj fizetésére. Az extra kiadásokhoz soha nem járult hozzá. A gyermekre a tartásdíj mellett némi zsebpénzen kívül nem költött, 6 év alatt, ha 4-szer vitte magával kirándulni. Zsebpénzt a gyermek tőlem is kapott. 2012.-ben kértem emelést a bíróságnál (egymás között erre nem volt esély), megítélték a kért 25.000-t.
A gyermek novemberben átköltözött a másik szülőhöz, aki (mint írtam minimálbéres! vállalkozó).
Kérdéseim:
1.) ha esetleg az én viszonylag magas igazolt fizetésem okán kedvet kap a másik szülő a tartásdíj felemeltetésére, vajon mekkora összeget ítélhet meg a bíróság a gyermek jogos szükségleteként?
2.) Mindent "elsöprő" kiindulási alap-e a fizum 15-25 %-a?
3.) Az előzmények befolyásolhatják-e a bíróság döntését?

• Kezdetben nem kértem a tartásdíj számlára utalását és hajlandó voltam (és szerencsére tudtam) várni. Amikor azonban a jószándékkal, együttműködéssel való visszaélés nyilvánvalóvá vált, ragaszkodtam a tartásdíj számlámra való befizetéséhez/utalásához.

5.) Kérdés: ha elmérgesedik a viszony módomban áll-e a nem a számlámra érkezett tartásdíjakat (mint nem bizonyítottat) utólag követelni? (Elnézést rosszul vagyok magamtól..)
Ez nyilvánvalóan nem korrekt, de ha a másik fél nem tatja be a játékszabályokat és méltánytalanul akar előnyhöz jutni, nem fogom már többé akarni "kaláccsal visszadobni".
A válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2013.04.12. 12:16

Salsa

Valószínűleg fizetsz valamilyen hiteltörlesztést, ezt a t.díj megállapításánál nem veszik figyelembe mert ahhoz a különélő gyermeknek semmi köze.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.12. 10:50
  1. Igen.
  2. Nem.
Salsa # 2013.04.11. 20:20

A gyermek idén érettségizik, ha jól tudom a tanulói jogviszonya június hónappal véget ér. Szeptember hótól technikusképzésben vesz részt nappali tagozaton. Kérdéseim:
1.) Július-augusztus hónapokra köteles vagyok-e tartásdíjat fizetni?
2.) Kb. 290.000 nettóból kb. 100 marad élelemre, ruhára ez érdekel-e bárkit? A másik szülő vállalkozó ("természetesen" minimálbérrel!). Vajon maximum mekkora tartásdíjat fizettethetnek velem a 18. évét betöltött gyermek után?
...sajnos, hogy itt tartunk..

ObudaFan # 2013.04.10. 14:55

Átvezetni nem kell rokontartásra, ennek ebben a formában nincs értelme. A mérséklést, megszüntetést a bíróságon lehet kérni, panasznapon még segítenek is megfogalmazni, de csak megfogalmazni, a konkrét jogi segítséget ügyvédtől lehet kérni.
Érdemtelenség megállapítására akkor van esély, ha te igazolhatóan mindent megteszel, hogy a kapcsolat helyreálljon.

kpeti # 2013.04.10. 12:53

Sziasztok!
Kérdeznék, mint mások is.
Gyerekem most 19 éves és most fejezi be az 5 éves gimit. Ha továbbtanul, vagy szakmát tanul, akkor is fizetnem kell tovább, de nem gyerektartást, hanem rokontartást. - Ezt jól tudom?
Elméletileg ez az összeg lehet kevesebb is mint most, ugye?
A csavar, hogy még nem volt 18 éves, mikor "megszakította" velem a kapcsolatot. Nem jön, nem veszi fel a telefont, sms-re nem válaszol.
Ez lehet érdemtelenség a rokontartásra? Vagy ez még kevés.
Van egy kiskorú gyermekem is (velem és párommal él).
Hol segítenek megírni a gyerektartás átvezetését rokontartásra, összegének csökkentését, esetleg megszüntetését?
Válaszokat előre is köszönöm. Péter.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.06. 09:11

Egyik kérdésem az lenne, meddig húzhatják még a gyerektartást
Szvsz már most sem feltétlenül járna.

ObudaFan # 2013.04.06. 09:09

A főiskola idejére megszüntetni azért nem valószínű, hogy megszünteti a bíróság, de mérséklést a leírtak alapján lehet, hogy el lehet érni.

dobrin # 2013.04.06. 08:43

Tisztelt fórumozók!
Kisebbik fiam 20 éves,tavaly érettségizett egy gépészeti szakközépiskolában (érettségi 4 év + szakma 2 év). Nem folytatta, mivel már jelentkezett főiskolára (anglisztika szak) de nem vették fel. Szeptemberben beiratkozott egy OKJ-s tanfolyamra (logisztika) amit remélhetőleg 10 hónap után elvégez. Viszont újból megpróbálja a főiskolát. Anyja és élettársa jól él évente nyaralás Párizs, Horváthország, Tunézia stb. Egy háztartásban élnek.
Egyik kérdésem az lenne, meddig húzhatják még a gyerektartást (első szakma kb június), mivel a fiam évente ha kétszer felhív, egész nap a számítógép előtt, külön munkát még csak véletlenül sem vállal. A másik kérdés, hogy ha az OKJ-s szakma meglesz, elindíthatom-e a keresetet a bíróság felé, mivel én úgy tudom, hogy a gyt. (rokontartás) az első szakma utáni főiskola idejére
csak hasonló szakterület esetén jogos. Bár már a gépészeti sulit is otthagyta.
Azért írtam ide, hátha más is jár hasonló cipőben.
Válaszokat előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.04.05. 21:05

Akkor valószínűleg fizetni kell tovább.

Yogimargó # 2013.04.05. 18:21

pl. ha főiskolára vagy egyetemre megy, hisz szakmája már lesz.

ObudaFan # 2013.04.05. 10:09

Az attól függ, hogy milyen iskolát fejez be és hol folytatja.