gyerektartás 18 év után

sajtisajt # 2013.07.17. 14:27

Kedves ObudaFan!

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Sajtisajt

ObudaFan # 2013.07.17. 13:53

A bíróság nem adhat többet, mint amit kérsz. Tehát ha csak mérséklést kérsz, nem szüntetheti meg a tartásdíj-fizetést.
Ha a tartásdíj megszüntetését kéred, de csak mérsékel a bíróság, annyi a hátrány, hogy a perköltséget részben neked kell viselni. (Azért nem akkora veszteség, mint ha megszüntetné a bíróság, de kérelem hiányában nem teszi.)

kpeti # 2013.07.17. 11:58

Köszönöm a válaszokat.

Nagykorú lett a gyerek (leérettségizett), elvileg főiskolán vagy okj-s képzésen fog továbbmenni.
Mi a célravezetőbb: gyt megszüntetést kérni vagy megváltoztatást.
Van-e vmi hátránya rám nézve, ha megszüntetést kérek és mégis továbbtanul, vagy változtatéást kérek, de nem tanul tovább.
Tehát ha megszüntetést kérek, akkor a tárgyaláson lehet-e csak csökkentési ítélet és ezzel nekem nem lesz joghátrányom? pl. többet kell fizetni a tárgyalásért, vagy újabb tárgyalás kell újabb keresettel. Vagy csökkentési kereset végződhet-e megszüntetéssel?

Alexis88 # 2013.07.17. 11:27

Tisztelt Ügyvéd úr!

Értem és köszönöm válaszát. Tudna kicsit részletesebben segíteni? Alább kifejtettem történetem. Milyen esélyekkel indulnék, van -e értelme belekezdeni?
6 hónapra visszamenőleg kaphatnék összeget de még tanulni fogok 2 és fél évig, erre az időszakra is perelhetek, hogy fizessen a tanulmányaim alatt? Kaphatok -e illetékmentességet?

Köszönöm válaszát!

monalisa1 # 2013.07.17. 11:11

Csak annyit, hogy a nagykorú gyermeknek a szülő bizonyos esetben már nem köteles szállást és ellátást biztosítani., a pótvizsgáig van még egy bő hónap hajson rá a tanulásra.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.17. 11:03

Az első szakma megszerzéséig, de ha az a gyermek hibájából hiúsul meg, akkor nem kell tovább fizetni, deee nem lehet önkényesen abbahagyni a fizetést, hanem bírósághoz kell fordulni.

obi van # 2013.07.17. 10:58

Tisztelt Hozzáértők!
Gyerekem érettségi után jelentkezett egy okj-s tanfolyamra, ahol idén kellett volna a vizsgákat letenni, de nem sikerült, több tantárgyból megbukott. Ősszel lesznek a pótvizsgák. Közben egy másik OKJ-t adó kétéves nappali képzésre is jelentkezett.ősszel derül ki, hogy felvették-e.
Meddig jár a gyerektartás ilyen esetben? Ha pl. az első tanfolyamot nem fejezi be, de elkezdi a másodikat, akkor köteles vagyok fizetni a másodikat végig? Szakmája ugyanis nem lesz.. de két évet elpazarolt a semmire.(vagy ilyen esetekre vonatkozik, hogy nagykorúnál elvárható, hogy a lehető legjobban teljesítsen, ha továbbtanul)
köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2013.07.16. 21:39

Ha jól értem, akkor érvényes az egyezség, ha a gyermek nagykorú volt, amikor kötötték?

Akkor érvényes. Ideje lenne a megszüntetési pert megindítani ez alapján.

A másik kérdésemre is válaszoljon kérem: az anya kérhet letiltást, ha a gyerek nagykorú? Akkor nem csak a nagykorú gyerek igényelhet tartásdíjat?

Nem, az az általános szabály, hogy aki saját háztartásában eltartja a tartásra jogosultat, az is kérheti.

sajtisajt # 2013.07.16. 14:51

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a válaszát. Ha jól értem, akkor érvényes az egyezség, ha a gyermek nagykorú volt, amikor kötötték? (egyébként az volt, mert már 19 éves elmúlt) A másik kérdésemre is válaszoljon kérem: az anya kérhet letiltást, ha a gyerek nagykorú? Akkor nem csak a nagykorú gyerek igényelhet tartásdíjat?

ObudaFan # 2013.07.16. 14:40

Tartásdíjat azt 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni.

Alexis88 # 2013.07.16. 11:15

Tisztelt Ügyvéd úr!

A segítségét szeretném kérni. Röviden a történetem annyi, hogy édesapám 2-3 éves koromban elhagyott -valószínűsíthetően amiatt, mert mozgássérült vagyok és nem bírta kezelni a helyzetet- engem és édesanyámat, így anyukám egyedül nevelt fel. Anyukám ezek után -tudomásom szerint- nem kért vagy nem tudott gyerektartást követelni tőle. Apukám eltűnt, azóta sem láttuk.
Kerekesszékkel közlekedem, mára kirepültem, a párommal élek egy albérletben, teljesen önállóan, viszont nagyon szűkösen.
Ha beadnék egy keresetet, milyen esélyekkel indulhatnék apám ellen a gyerektartást illetően és mennyi időre visszamenőleg kérhetnék tőle anyagi segítséget?
Annyit érdemes tudni, hogy Ő bolgár állampolgár (egyébként a nevén vagyok), és körülbelül 20 éve nem láttuk, bár én kb. 8 éve beszéltem vele egy közösségi oldalon és egy barátjával aranynyakláncot küldött nekem a szülinapomra.
Mindig is nagyon pénzes ember volt, én pedig sosem, és most a tanulmányaimhoz nagyon nagy segítség lenne ez a gyerektartás...

Köszönöm szépen válaszát!

ObudaFan # 2013.07.16. 09:19

Illetve ha esetleg már akkor nagykorú volt a gyerek, amikor kötöttétek, az megint más eset, akkor érvényes így is.

ObudaFan # 2013.07.16. 09:17

Olyan, sőt, az is, csak ebben az esetben érvénytelen, így nem köt senkit.

sajtisajt # 2013.07.16. 04:04

A szép az egészben csak az, hogy az egyezség megszületésénél két ügyvéd is bábáskodott, de egyik sem mondta (a miénk sem!), hogy bíróság által jóvá kéne hagyatni... Az egyezség nem olyan, mint egy szerződés? Nem köt senkit?

ObudaFan # 2013.07.15. 21:21

Ha bíróság, vagy gyámhatóság előtt kötötték az egyezséget, akkor pert lehet indítani a végrehajtás megszüntetése iránt. Ha nem bíróság, vagy gyámhatóság előtt kötötték, akkor semmit, mert az úgy érvénytelen.

sajtisajt # 2013.07.15. 17:29

Tisztelt Fórumozók!

Gyerektartásdíj megváltására kötött egyezséget a párom az exével tavaly decemberben. A lakást eladták, abból az ex kielégítést nyert. Most mégis végrehajtási kérelmet nyújtott be a bíróságon. A gyermek nagykorú és legalább fél éve nem fizettünk már az egyezség értelmében. Kérdésem a következő: az anya kérheti nagykorú gyermeke javára a fizetésbőli letiltást? Egyáltalán mit tehetünk, hogy az egyezséget betartsa?

Válaszukat köszönöm!

ObudaFan # 2013.07.15. 14:31

kpeti

Keresetet kell benyújtani.
Mindenképpen azzal szemben kell a pert megindítani, aki jelenleg a jogosult, ez nyilván a gyermek édesanyja.

kpeti # 2013.07.15. 09:50

Helló!

Ha jól olvasgattam, akkor a már nagykorú gyerekem gytartás megváltozása miatti bírósági "hercehurcát" az anyának (vele él) kell címeznem, nem a gyereknek.
Mi van ha már elköltözött otthonról és én erről nem tudok? Nem tartja velem a kapcsolatot a gyerekem.
Jól látom, hogy keresetlevelet kell küldenem a bíróságra ezügyen?

zsolzs # 2013.07.13. 12:52

Kedves Ügyvéd úr!
Köszönöm válaszát! Azt hiszem, vékony jégre lépnék az érdemtelenség bizonygatásával. Bár úgy gondolom igazam volna benne, mégis nagyon szubjektív, mert ami nem történt meg (pl. hogy nem hívott fel, nem írt soha egy levelet, nem akart velem találkozni) a részemről sokkal nehezebb volna bizonyítani annál, mintha őt terhelné ez a kényszer, hogy az ellenkezőjét védje meg.
Végtelen szomorúság van bennem, hogy két gyermekem is eltávolodott tőlem így, per útján és anyósi ráhatásra megtagadtak, még kiskorúságuk idején lemondattak a szülői felügyelet jogáról, mintha valami bűnöző lennék. Pedig én kerestem mindegyiküket, igyekeztem velük lenni, de részükről a kapcsolattartás nulla. Persze a pénz az jöhet. Mégsem őket, hanem a gyámnak kijelölt nevelőszülőt hibáztatom. Hiányoznak...
Elnézést az érzelmekért.

ObudaFan # 2013.07.13. 11:50

Szükséges tanulmánynak tekinthető.
Viszont érdemtelenségre alapítva meg lehet próbálni egy pert.

zsolzs # 2013.07.13. 10:05

Tisztelt Fórumlátogatók!
Gyermekem alapképzéses BA diplomát szerzett, de külföldön tanulna tovább szakirányú mesterképzésen. Ez utóbbi szükséges tanulmánynak számít-e, és erre hivatkozva jogosult e tartásra? A tanulásban a folyamatossága megvolt eddig. Mellette még több, kiskorú testvérének a tartásáról is gondoskodom. Továbbtanuló gyermekem önállóan, külön élt mostanáig egyetemista barátjával. (Most egyedül tanulna külföldön ősztől) Sajnos nem tartja velem a kapcsolatot egyáltalán felnőtt kora óta (előtte se nagyon) Tavalyi évig évente ha egyszer összefutottunk szüleimnél karácsonyi alkalmakon.
Úgy gondolom, nem az én dolgom könyörögni neki, hogy megkeressen, ha egyszer felnőttkora óta rendszeresen és hiány nélkül fizetek utána. Egyébként kitűnő tanuló, ösztöndíjat is kap, csak a nagyszülői házban érte olyan nevelés, hogy a szülein keresztülnézzen és idegenként kezeljen minket.
Bár elég sokat olvastam már e témában a Csjt-t, a 60 (2) vonatkozna ide, de sajnos a (3) is, csak azt nagyon nehéz bizonyítani.
A megszüntetéshez mindenképpen bírósági eljárás kell, úgy tudom. Útálok pereskedni, de nem akarom, hogy a kezemet más kösse meg - még ki tudja mennyi időre. Pláne,így minimálbérrel. Ha lenne mit, úgyis adnék.
Várom segítségüket, hogy egyáltalán érdemes-s a bíróságra menni, vagy várjam meg, míg elkezd dolgozni a gyerek?
Előre köszönettel: egy sokgyerekes

monalisa1 # 2013.07.04. 10:47

Köszi a pontosítást.
Az én időmben a 4 év szakirányú szakközépiskola adott érettségi bizonyítványt valamint technikusi oklevelet - és lehetett jelentkezni az egyetemre., azóta át van szervezve...

Era66 # 2013.07.04. 10:16

Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2013.07.04. 08:17

A szakmunkásképző tanulói a tanulmányi eredményeik alapján több-kevesebb ösztöndíjat kapnak - félévenként felülvizsgálva, valamint van ahol egy patronáló cég - pl. az Audi - külön is támogatja őket. (Olvastam már olyant, hogy valakinek összejön havi 35-40e Ft is.)
A konkrétumoknak javasolt utána járni, a többit, a lényegit ObudaFan megválaszolta.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.07.04. 06:15

Ha nem nyújt ez az új képzés magasabb végzettséget és ha lenne esély elhelyezkedni az érettségijével, akkor vélhetően érdemes lenne elindítani a pert a megszüntetésre.