Albérleti szerződés


moli1m # 2010.03.27. 18:12

Kösz nandy ,amikor kiszámoltuk az aktuális fizetnivalókat, feljegyeztük ezt is.Kapott belőle egy példányt, sőt alá is írta.Az előzőt a lánya is aláírta.Most már kiraknám.
Bár reménykedek, hogy elég határozott volta és megy magától.Bár kiderült, hogy a rokonsága már kiutálta.
Még egyszer kösz!
Lilla

SolnesM # 2010.03.27. 18:29

Gabi13 !
aZ ILYEN LAKÁST OTT KELL HAGYNI !

MajorDomus # 2010.03.27. 19:49

Gabi !

2010-ben te még itt tartasz hogy papir nélkül fizetsz ki pénzeket ?

Számold ki mennyi a követelésed , irj egy felszólitást hogy fizesse ki, s jelezd hogy birósághoz fordulsz.

Ha szerinted o szalldós az ügy akkor pereljen ő !

Gabi13 # 2010.03.27. 20:44

Köszönöm mindenkinek a javaslatokat!
Szívesen közzétenném a címet, mert újra hirdeti, de neki is vannak személyiségi jogai!Én senki helyében nem bérelnék a 18. ker.-ben olyan ikerház felet (a másik fele szerkezetkész és eladó tábla van az emeleti erkélyén), ahol a tulajdonos a szuterénban lakik! Egyébként rendőrségen gondolkodom, ahol feljelentem kiskorú veszélyeztetéséért (tudta, hogy milyen a tulajdonos társa, ez nem az első eset és mosolyogva kiadta egy kisgyerekes családnak), személyes szabadság korlátozásáért (amikor költöztünk kívülről faakadályt csavarozott fel az ajtókra, mert a cuccainkat nem akarta, hogy elvigyük, a rendőrség nyittatta fel vele a házat), valamint számlaadási kötelezettség elmulasztásáért. Nem vagyok egy feljelentős típus, de minden határon túlmegy, ami a családommal történt az utóbbi három hónapban. OK, én is vétkes voltam abban, hogy nem tudtam pontosan fizetni, de ez egy kicsit túl sok volt.

MajorDomus # 2010.03.27. 22:22

Az senkit sem jogosit fel arra,hogy a gyereket megfélemlitse !

potámusz # 2010.04.16. 12:03

Sziasztok!

Cégünk bérbe vett szeptemberben egy ingatlant, amelyet a tulajdonos felmondott, mert el akarja adni. A felmondási idő 3 hónap, és most töltjük az utolsó hónapot.
Mivel cégünk hosszabb időre bérelte az ingatlant (szóbeli megegyezés alapján, írásban sajnos határozatlan időre, 3 hónapos felmondással) jelentős beruházással alakítottuk ki magunknak a helyet, természetesen a tulajdonos tudtával, helyeslésével, és beleegyezésével (sőt szóbeli ígéretet tett, hogy kifizeti a költségeket). Természetesen, most mindent letagad és mutogat a papírra.

Segítségeteket szeretném kérni, a következő kérdésekben:

  • Amennyiben számlával tudjuk igazolni, hogy az ingatlan szépítésére, jobbítására költöttük pénzünket, kérhetjük-e ennek ellentételezését a tulajdonostól, és ha igen milyen formában?
  • Lehet-e bármilyen esélyünk a szóban egyeztetett hosszútávú szerződés fenntartására, a papíron leírt határozatlan idővel szemben? Vagy kérhetünk-e ezért bármilyen kárpótlást?
  • Van-e valamilyen rendelkezés arra vonatkozóan, hogy ha a bérleti szerződés külön nem köti ki, akkor a tulajdonos mely esetekben járhat bent az általunk bérelt ingatlanban? Ha tudtunk nélkül megy be, megvalósít-e birtokháborítást, vagy esetleg jogtalan behatolást? (Ezt azért kérdezem, mert pofátlanul hazudik a tulaj, és ez lehet egy kapaszkodó a számunkra)

Segítségeteket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.16. 13:14
  • Ha azt is bizonyítod, hogy a tulajdonos hozzájárulásával tettétek. De ekkor is csak az értéknövelő beruházásokra nézve, mert a karbantartás amúgy is titeket terhel.
  • Elvileg okirattal szemben is lehet bizonyítani. De a gyakorlatban hogyan tudnád?
  • Egyáltalán nem mehet be - de ez semmiféle "kapaszkodó" nem lehet a számotokra.
SolnesM # 2010.04.16. 13:33

potámusz -nak !

üdv !

A tanulság ?
Más ingatlanába nem ruházunk be semmit. Ami nektek esetleg érték az nem biztos , hogy neki is az !!
Én is gyakorló kiadó vagyok.
Pár éve egy tényleg megbizható fiatal pár godolt egyet és szinesre festette a még alig használt falakat.
Nem szólt előtte. Mit csinálhattam ? Jó pofát vágtam hozzá, bizva, hogy sokáig maradnak.
Sajna elmentek amikor mehetnékük támadt.
Egy szines falat újra festeni, javítani szinte lehetetlen. kell legalább 4 réteg , hogy takarja az előző szint.
Később egy másik pár is jött - fehér szintén alig használt falak. vagy 2 hét után jön a fiatalember, hogy festetnének - szintén szinesre. Mondom : várjunk azzal egy kicsit, aludjunk rá.
Szerencsére tovább nem forszírozták és elmentek jó 2 hónap múlva.

SolnesM # 2010.04.16. 13:45

Más !!
ezzel az érték nővelő mókával kapcsolatban.

Egy családtag az hírős hetedik kerületben (lakáspanamás ker) bérelt egy házban kb. 200 m2 -t. Az önkormányzattól .
Korábban valami szoc. cég irodái voltak ott - volt a házban még számos iroda, és lakás.
Na a rokon beleölt jó 15 -20 milliót panziónak.
Csinálta is vagy 6-7 évig, amig az önkori eladta az egész házat.
Az új tulaj szépen kezdte kiutálni a bérlőket.
kezdte azzal, hogy duplájára emelte a bérleti díjat.
Majd perek sorozata, mig végül pont egy éve egyszerűen kizárta a maradék bérlőket.
Jó félév után aztán a leszerelhető ingóságokat megkapta a rokon.
Mondtuk neki korábban - bérletbe beruházni - hülyeség - nem hitte !!
Az magyari jogrend ahol egy nyomorult listát nem mernek megbontani (ideiglenesen )mindent jellemez !!!

SolnesM # 2010.04.16. 13:48

Erről a szavazás torlódásról :
még mindig tökölnek, hogy hogyan kerüljék el a torlódást.
Van egy szűk keresztmetszet - a lista - most azon okoskodnak, hogy gyorsan író embereket tesznek oda.
félnek az újabb blamától !!

potámusz # 2010.04.16. 15:15

Kedves KBS!

Köszönöm gyors válaszod.

  • Értéknövelő volt, és úgy tudom bizonyítani, hogy a bérleti szerződésaben benne van, hogy csak a tulaj hozzájárulásával lehet átalakítani. Eddig Ő semmit nem reagált a szeptemberben elvégzett munkákkal kapcsolatban, azaz tudomásul vette. Ez meg a számlák bizonyító erejűek lehetnek?
  • Bizonyítani fültanúkkal tudom. Ha ebből nekem eggyel több van, mint neki (mert biztos ráveszi a családtagokat, hogy hazudjanak ők is), akkor elfogadhatják?
  • Az, hogy nem mehet be nagyon jó hír. Azért írtam, hogy kapaszkodó, mert eddig mindent letagadott, amit vállalt vagy ígért, de ezt bizonyítani tudom, és legalább egy kis gondolkodásra késztetem.

Tisztelettel,

potámusz

potámusz # 2010.04.16. 15:28

Kedves SolnesM!

Köszönöm Neked is a reakcióid. A tanulság egyértelműen az amit írsz, de nekem a másik fájóbb: Semmit ne tégy szerződés nélkül, mert egyes emberek szava egyenlő a semmivel (ezt csúnyábban akartam írni eredetileg).

Üdv,

potámusz

Károlyka1 # 2010.04.17. 07:00

Üdv! Következő a kérdésem:
Ha valaki nem írt alá semmilyen szerződést, (és nem is jelentették be az adott ingatlanhoz) csak az egyik bérlővel lakott, és aztán elköltözött, akkor jogilag ugye semmilyen összeget nem kérhetnek rajta számon? Mert van egy ismerősöm, aki beadta a közösbe a fizetése nagy részét a párjánál a háztartásba, de aztán megelégelte a dolgot, és jelenleg olyanokkal zaklatják hogy lopásért feljelentették, és elvárnák tőle, hogy a rezsi meg az albérlet "ráeső" részét rendezze feléjük, pusztán azért, mert ott lakott. Konkrétan fenyegető hangvételű, trágár sms-eket küldözgetnek neki, ésatöbbi, de mondom: be se volt arra a címre jelentve, nem hogy albérleti szerződést írt volna alá. A rendőrségre el fog menni, hogy tisztázza: történt e feljelentés, vagy csak blöfföltek, mégis megnyugtató lenne a tudat, hogy ebben az esetben nem léphetnek.
Választ előre is köszönök.

matthiasi # 2010.04.17. 13:29

T. Károlyka1 !

Kérni kérhetik, sőt ha igénybevette a szolgáltatást a rá eső részét illik megfizetni.
Viszont a rendőrségnek kisebb dolga is nagyobb mint, hogy magánszemélyek egymásközti tartozás vitában biráskodjon.

viszont lopásért bárkit fel lehet jelenteni, de azt bizonyítani is kell !!

koyak # 2010.04.21. 20:51

Tisztelt Fórumozók.Szeretnék segítséget,információt kérni nálam tapasztaltabb emberektől albérlettel kapcsolatban.Egy ismerősöm albérletben lakik,fizeti a bérleti díjat + rezsiket.Nemrég jutott birtokába egy dokumentum,amiben szerepel a díjak tételes felsorolásánál lakásfelújítás( hiteltörlesztés ),illetve a nyílászárók korszerűsítése is hitelből történt,és ez is szerepel díjként ebben a felsorolásban.Szeretném megkérdezni,hogy a tulajdonos ezeket a dolgokat ráterhelheti az albérlőre?Ismerősöm rákérdezett,de a tulaj teljesen természetes dolognak tartotta,hogy a bérlő fizeti ezeket.(Megjegyzem,hogy amikor ezek a felújítások történtek akkor még nem ő volt a bérlő)A szerződésben nem szerepel ilyen,hogy a lakbéren illetve rezsin kívül bármi mást is fizetni kellene.A válaszokat előre is köszönettel: k

kadaj01 # 2010.04.22. 06:59

Ha nincs benne a szerződésben, akkor nem. Ha benne van, és aláírta a bérlő, akkor igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.22. 08:45

Talán nem fölösleges lefordítani, amir a kérdező ír: arról talált egy előterjesztést, hogy a közös költség miből tevődik össze. Ezt a bérlőnek nem kellett aláírnia, és nem is sok köze van ahhoz, hogy a bérlőnek mit kell fizetnie és mit nem.
Először is látni kellene a bérleti szerződést, ha abban benne van, hogy a bérlő fizeti a közös kötltséget, akkor teljesen mindegy, hogy mit tartalmaz a közös költség egyébként.
Ha csak az van a szerződésben, hogy a bérlő fizeti a "rezsit", akkor kérdéses, hogy ebbe a közös költséget bele kell-e érteni. Vitás esetben a bíróság megpróbálja tisztázni, hogy a felek beleértették-e. Ha nem sikerül a tisztázás, akkor háromesélyes a dolog, nincs rá kiforott és következes gyakorlat.

Zoltanuss # 2010.04.22. 14:40

T.. koyak !

"....felújítások történtek akkor még nem ő volt a bérlő)...."

Sőt amikor a házat építették akkor sem.
Ha soknak tarja a bérlő, miért nem hagyja ott ??
Annyi a bérlet mint égen a csillag !!

Zoltanuss # 2010.04.22. 14:53

Hogy mi a közös költség ? az mindig értelemezés kérdése.
A rezsi : amit mérővel lehet mérni. Így a viz/csatorna díj, a villany és a gázdíj. Ezek mennek közvetlenül a szolgálzatóknak. A Közös kölség : ami szinténa lakáshoz kapcsolódik, de nem közvetlenül mérővel mérjük. Így a lépcsőház udvar takarítása, a lépcsőház villágítása, a szemét elszállítási díj. Aztán a kisebb nagyobb javítások (égő csere, kapú zár csere stb ) vannak társas házak ahol a közös költségbe beleveszik a kisebb várható felújítások kölségét is sőt esetleg képeznek a nagy felújításra is alapot és azt is a közös kölséggel szedik be.
Néha a biztosítás is a közös költségbe van beszedve.
A lakhatásnak költségei vannak. Néha bizony nem nyomban keletkeznek, de előbb útóbb valakinek fizetni kell.
Amúgy mindig együtt kell szemlélni a kölségeket !
nyilván aki fizet annak sok, aki meg beszed annak kevés !
Meg kell egyezni !
ha nem sikerül keresni kell más lakást !
Mint írtam annyi a kinálat mint égen a csillag !

Libuska # 2010.04.23. 15:51

Kedves Válaszadó!

Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolat, hogy mit tehetek ha: anyagilag arra kényszerülök, hogy házamat el kell adnom, de határozatlan albérleti szerződésem van egy olyan családdal, ahol négy kiskorú gyerek van. Kötelezhet-e bármire a gyámhatóság a kiskorúakra hivatkozva, arra vonatkozólag, hogy szeretném, hogy elköltözzenek, mivel másképp nem tudom a házamat eladni. Kis értékű külterületi 80 %-ban kész házról van szó, és még üresen is nagyon nehéz eladnom. Ha nem adom el, akkor viszont én maradok fedél nélkül, és kerülök az utcára. Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.04.23. 21:28

Olvasd el mi van a szerződésben !

Libuska # 2010.04.24. 08:39

A szerződésben összesen annyi van, hogy határozatlan idejű albérleti szerződés. Nincsenek kikötések.

waggish # 2010.04.24. 14:32

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni kaució ügyben.
Szerződésünk július 1.el lejár.
Tovább szeretnénk maradni, tehát egy újabb egy évet kell aláírnunk.
Ami a felmondásról szerepel az ennyi :

" a bérleti jogviszony a Felek között, 2009 július 1.napjától számított minimum egy évig tartó határozott időtartamra jön létre, lejárata 2010. július 1 amelyet bármelyik fél 60 napos felmondási idővel bármikor indoklás nélkül felmondhat..."

Kérdésem az lenne, hogy a szerződésben nincs kikötve a kaució sorsa, tehát a fent leírt mondatból csak annyi derül ki h indoklás nélkül felmondhatjuk...arról nincs szó, ha betartjuk a két hónap felmondási időt akkor visszajár e a pénz.
Így nekem evidens h a kaució sorsát a szerződéseben említett 1997. évi LXXVIII. törvény rögzíti amiben nem találtam meg az erre vonatkozó részeket.
Ha valaki tudna nekem ebben segíteni, azt megköszönném

Zoltanuss # 2010.04.24. 15:03

üdv. waggish !
Hát ha lejár a bérleti idő, akkor miért ne járna vissza ?

Természetesen ha nincs tartozás és nincs károkozás.
Egyébként már csak valamivel több mint 2 hónap van hátra. Tehát kifizeted még a májusi lakbért, a rezsi költségel elszámolása mindig csúszással történik. Elvileg be lehet úgy állítan az egyenleget, hogyamikor mész az nulla legyen. Ha egyáltalán menni akarsz.
ha nem, akkor is praktikusabb az új helyzetben az 1 hónapos felmondást beállítani

waggish # 2010.04.24. 15:09

kedves zoltanuss,
a kérdésemhez hozzátartozik némi háttér információ

gondolkodunk a lakás további egy éves bérlésén, de jelen életünkben nem biztos, hogy egy évig tudunk maradni.
Viszont tisztességes és korrekt bérlőknek gondoljuk magunkat, ezért szeretnénk még időben tájékozódni, hogy pontosan mit is takar ez a 60 napos felmondási idő.

Nekem az eddig albérleteimben,ha be lett tartva az adott felmondási idő akkor visszajárt a kaució, viszont most nagyon merev és a legtöbb kérdésben teljesen elutasító tulajdonosunk van.
Emiatt is van szükségem véleményre, hogy ilyen szerződés mellett, mi az ami jogos illetve jogtalan "követelés".