Albérleti szerződés


matthiasi # 2010.04.24. 15:30

T. Fórumozók !
Lenne egy speciális ügy amiben véleményt esetleg tanácsot kérnék. Egy gázkészülék csere lenne.
Ennek szabályait a GMBSZ írja körül (igaz néhol kicsit ellentmondásossan ).
Lényeg : ha ugyanolyan teljesítményű és tipusú az új készülék nem kell tervezés. Ok.
Viszont annak aki a cserét végzi figyelembe kell venni kéményseprőszakvéleményt meg egyébb feltételeket - légcsere stb.
Meg van a készülék, megvan a szakember, aki ért hozzá ( engedélyes gázszerelő ). Azt nyilatkozta, hogy ha bélelt a kémény kicseréli. Ok.
A probléma az, hogy a kémény seprők mivel elesnek egy 40 eft -os üzlettől - zsaróló helyzetben vannak. Ezt általában ki is használják a végletekig. A zsarolásuk lényege : némi kenő pénz és minden ok. vagy ha nem kapnak általában összejátszva a gázszolgáltatókkal azon nyomban lekapcsoltatják a szolgáltatást. Mindig találnak vakami többféle módon értelmezthető szabályt.
Tehát ha átmegy a projekt, akkor a seprők később nem jöhetnek azzal, hogy engedély nélkül történt a telepítés - mivel a szakvélemény eleve nem engedély. Nem így van a jogszabályban.

A kéményseprő egyébként se tudja állítani ,hogy életveszély van mivel nem látta a számításokat.
Azok egyébként készültek csak nem a területileg illetékes helyen. Azok lényegesen ólcsóbban csinálták.

Ha van valakinek véleménye erről , írjon. véget kéne vetni ennk a kéményes lobbinak , a korrupciójuknak.

matthiasi # 2010.04.24. 15:31

Hát ez rossz helyre került !
Akit érdekel, keresse a zsarolás - korrupció témánál. !!

Altaxx # 2010.04.24. 22:28

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni. A problémám a következő. Kibéreltem egy ingatlant. Találkoztam az úriemberrel, aki az állítólagos tulaj volt. Szerződést írtunk, hivatalos személyazonosító okiratokat mutatott és tulajdonosként, tanuk előtt írta alá a szerződést, melyben kiadta nekem a lakást 30000, plusz 40000 forint kaució-ért. Nem sokra rá kiderült, Ő csak albérlő volt a lakásban és lelépett a pénzemmel. Tájékozatlan voltam és jóhiszemű, nem gondoltam, hogy érvényes személyi iratok megadásával és tulajdonosi aláírással kamu az egész. Azt tudom, hogy a rendőrség nem tesz semmit, úgy tudom, polgári peres úton érvényesíthetem az akaratomat. A kérdésem az lenne, hogy ha az igazi tulaj felbukkan, mivel védhetem meg magam. A lakásba beköltöztem és nincs pénzem újra fizetni.

Köszönöm válaszukat!

kemping # 2010.05.03. 22:31

Sziasztok!

Tudna nekem segiteni valaki egy kerdesben.
Kivettem egy albit,kifizettem kethavi kaukcoit.
Most szoltam a foberlonek hogy elmegyek,es le akarom lakni a kaukciot.A megbeszelt 2 honappal elotte szoltam.
Azt kerdeznem hogy szolt,hogy le akarja vonni a tisztito festes arat,szerintem jogtalanul.
Nem nagyon koszos,csak hat laktunk a lakasba es nehol foltos lett.
A szerzodesbe beleirta hogy erdeti allapotaban adjam vissza,és ezert keri a festest.
De beleirta azt is hogy "a rendes karbantartasi feluli,nagyobb volemenu felujitasi vagy helyreallitasi munkak koltsegei teljes egeszeben a berbeadot terhelik".
Akkor most igaza van vagy nem?

Légyszives valaszoljatok!

Üdv

monalisa1 # 2010.05.04. 00:06

Örökzöld vita a bérbeadó és a bérlő között, vagyis látni kellene a foltosságot. (Félem hogy a helyreállító javító festés színárnyalati különbséget okoz, emiatt az egész helyiség festése indokolt lehet.)

Bár ma már sz.gép vezérlésű színkeverő gépek vannak., ha ismert a jelenlegi szín pontos keverésszáma a gép akár az évek fakultságát is figyelembe véve képes megfelelő árnyalatot kikeverni - amivel az adott foltfelület eltüntethető ill. kijavítható. Igy nem kell az egész helyiséget ujra festeni.

A szerződésben azért volt beleírva hogy a nagyobb volumenu munka majdan a bérbeadóé, mert az nem volt előre látható, hogy ti rövid idő alatt "foltosítjátok" a lakást...

A festés mint anyagköltség + munkadíj okán a kaukció megfelezése jogos igény lehet részéről.

kemping # 2010.05.04. 17:52

Szia!

A tisztító festés az az egész lakásra vonatkozik,nem csak a foltokra.
A fal fehér,és így minden meglátszik rajta,és gondolom ahol valaki egy évig él,hagy nyomot maga után.
De én se egy egy tisztán kifestett lakást vettem át,mert a tulaj itt lakott egy másfél évig.
Mondtam neki felesbe fessük ki,de azt mondta gondolkodik.
Én laktam már pár albérletbe,meg ismerösőktől se hallotam hogy ki kelett volna festeni a lakast miután elköltöztek.
Szerintem a tulajnak kéne festeni,mert az nem az én dolgom.Jól nézne ki hogy elmennék egy szálodába,és szólnának hogy fessem már ki a szóbát.
DE ITT ÜZENEM A SOK CIGÁNYKODÓ,RAFINÁLTKODÓ,A SAJÁT ANYJÁT KÉTFORINTÉRT MEG.... FŐBÉRLÖKNEK,HOGY A BÉRLŐNEK HA VAN EGY KIS ESZE NAGYON SOK FÉLEKÉPPEM KI TUD BASZNI VELETEK!!!

monalisa1 # 2010.05.04. 18:24

A nagybetűs részt elhagyhattad volna, az ilyen beszédre itt senki sem kíváncsi.

Szóval nem írtad hogy már egy év éve vagytok a bérelt lakásban, én úgy vettem ki épp hogy beköltöztetek aztán valami okán mindjárt odébb is mennétek.

Egy éves lakáshasználat már meglátszik a legnagyobb óvatosság ellenére is, vagyis a bérbeadó részéről benne van a pakliban. Hacsak külön nincs a szerződésben hogy a távozó bérlő végzi/fizeti maga után a festetést.

Ha nem adja legalább a fele kaukciót, te meg ne add neki vissza a kulcsot - lelakod még...

Ennyi idővel veheti később birtokba a lakást.

ml.

MajorDomus # 2010.05.04. 20:33

Ha neked lenne kiadó lakásod, te -is igy gondolkodnál. A lakáskiadás nem szivesség hanem üzlet, ami után adót fizet. Ha olyan állapotban van a lakás hogy-nem tudja kiadni, akkor az legyen az ő költsége ?

kemping # 2010.05.04. 22:27

Hello!

A nagybetüst részt én is szívesen elhagytam volna,csak sajnos az a tapasztalatom,hogy mikor a tulajnak kell fizetni vissza a pénzt mindig kitalálnak valamit.
Meg te nem ismered a főbérlőmet,nincs előted az a sunyi feje,mikor már nem vagyunk hasznára,probál kitalálni mindent csak hogy tartsa a pénzét.
Ezért is fogok mindent úgy csinálni hogy én jöjek ki jól minden lelkiismeret furdalás nélkül.
Ja adót nem fizet,és ki tudja adni,mert nem látszik szinte semmi.Mondom csak rafináltoskodik
Pl:az előszobába ahol leraktuk felmosot,a nyél vége megfogta a falat néhány csíkba.Ezért fessem ki az egész előszobát.
Ja és ha üzlet akkor mindenki ott probálja lehúzni a másikat ahol tudja?
Na mindegy!
De inkább az érdekel hogy a rendes karbantartási munkára értjük a festést is?

Üdv

margaréta*** # 2010.05.05. 07:02

Kedves Fórumozók!

Egy gyors kérdésem lenne. Albérleti szerződésem van a tulajdonossal, ugyan nem jelenti le, csak "magunk között". Viszont a társasház biztosítását is velem fizetteti meg minden hónapban. Benne van a szerződésben, hogy én fizetem, de felmerült bennem, hogy vajon ez jogos-e? Hiszen ha káresemény történik, ő kapja a kártérítést...

kadaj01 # 2010.05.05. 07:29

Jogos, ha aláírtad, tudomásul vetted a szerződést. Az pedig, hogy ő adózik vagy sem, neked semmi közöd. Nem értem a logikát, ha kárt okozol a lakásban, neked kellene kapnod kártéritést? Vicces.

margaréta*** # 2010.05.05. 07:39

Köszönöm a választ, de egyébként nem így értettem. Az, hogy kárt okozok a lakásban, tiszta sor, hogy meg is fizetem, biztosítás "kihagyásával". Ez a biztosítás az épületre vonatkozik, elemi kárra. Az pedig fel sem merült bennem, hogy én kapnám a kártérítést, ennyire én sem vagyok buta. Én csak abba gondoltam bele, hogy övék a lakás, és pl. nagy vihar közben pl. belecsap a villám és kár keletkezik, vagy egy másik lakásban okoznak tüzet, ami ide is kiterjed. Én ilyen esetre nem értem...

margaréta*** # 2010.05.05. 07:41

Jól átgondolva úgy tudnám ezt leegyszerűsíteni, hogy egyszer vállalok kötelezettséget az általam okozott kár megtérítésére, (amire kéthavi kauciót letettem), másrészt pedig elemi kárra fizetem a biztosítást, ami tőlem független... Ezért kérdem, hogy jogosan került-e bele a szerződésbe.

pazs # 2010.05.05. 07:49

Az kerül bele a szerződésbe, amit mind a két fél akar, nincs olyan, hogy valami nem jogosan kerül bele, hiszen vállaltad, ahogy kadaj1 is írja.

margaréta*** # 2010.05.05. 07:54

Még mindig nem tudtam megfogalmazni kellőképpen, azt hiszem. Én nem szándékozom vitázni a tulajjal. Másképp próbálom elmagyarázni. ha most kerülne sor a szerződéskötésre, jogosan kérhetné-e beleírni a szerződésbe, hogy én fizetem az elemi kárra vonatkozó biztosítást, vagyis kinek kötelessége azt fizetni, joggal kérhetné-e tőlem, hogy azt is én fizessem, ne csak a kaució által "biztosított" lakás belsejében okozott kárt?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.05. 08:05

Azért nem tudod jobban megfogalmazni a kérdést, mert nincs is különösebb értelme. A szerződéses szabadság az egyik alapelve a hatályos kötelmi jogunknak. A törvény csak nagyon szűk körben ír elő kötelező szabályokat, egyébként a felek úgy állapodnak meg, ahogyan akarnak, tudnak.
A szerződéskötés előtt a bérbeadó joggal kéri, hogy te fizesd a biztosítást, te meg joggal mondhatod, hogy nem akarod fizetni. Aztán ha nem tudtok megegyezni, nem lesz szerződés - és az is jogszerű. Mert a szerződéses szabadságba a nemszerződés joga is beleértendő.

MajorDomus # 2010.05.05. 17:55

Margareta

Rosszul közelited meg a kérdést.
A tulaj ugy adta ki neked a lakást,hogy minden fenntartási és rezsiköltség a tied. Na most. Ha a társasháznak kollektiv biztositása van,ami valószinű, akkor az a kőzös költség része,amit havonta be kell fizetni a ház számlájára.

Ez a te érdekeidet is szolgálja,mert ha véletlenül felgyujtod a lakást, s leég mellette másik kettő,akkor hátralévő életedben nem lesz gondod a fizetésed elköltésére.
A kártéritést nem a tulaj kapja, hanem a társasház, a tulaj csak akkor ha a káresemény az adott lakást is érinti.

matthiasi # 2010.05.06. 16:36

kemping # e-mail 2010.05.04. 19:52 ,
kemping # e-mail 2010.05.04. 19:52

Nem tudod megkülönböztetni a bérlő és a tulaj fogalmát és még méltatlankodsz is ! ettől függetlenül a festés tényleg nem a bérlő dolga - hacsak nem úgy állapodnak meg.
Amúgy írod sok albérletben laktál , akkor tudnod kéne - alapos, részletes szerződést kell kötni.
Amúgy a jelenállás szerint te vagy a nyergben. Simán lelakhatod, sőt még a közüzemi díjak is a te oldaladon állnak. Ezek együtt fedezik bőven azt a 2 . havi kauciót.

Írod :

A fal fehér,és így minden meglátszik rajta,és gondolom ahol valaki egy évig él
Hát itt is mellé lőtél.
A fehér fal az ami praktikus. Egyedül ez javítható.
Csak a "boldog szerelmesek" gondolkodnak szines falakban.

Aztán összevesznek és marad utánuk alila köd.
Tehát : fehér fal- mindig javítható !!

matthiasi # 2010.05.06. 16:41

margaréta* # e-mail 2010.05.05. 09:54
margaréta
* # e-mail 2010.05.05. 09:54

Én nem szándékozom vitázni a tulajjal.

Hát nem is kell !
Azt kell nézni - mérlegelni megéri e az a bérlet így , hogy a közösben benne van a biztosítás. Azt csak te tudhatod mit tud az a lakás. Összekell hasonlítani más piaci kínálattal.
Amúgy a közös költségről : majd írok róla.

matthiasi # 2010.05.06. 16:51

Itt van egy bekezdés (pont) a közösköltségről

3.1 Közös költség : 3 .000 Ft, amely tartalmazza, a szemétszállítási-, a kéményseprési és ellenőrzési-, a szennyvízterhelési, . udvar karbantartási díjak lakásra eső hányadát foglalja magában. . A kábeltv. és internet tényleges igénybevétele esetén + 3000 Ft., így a közös költség 6000 ft/hó.

Ebből tételesen megállapítani elég nehéz, hogy mi mennyi. Közös a kuka, közös a kémény stb.
A valóságban az internet nem használodik ( nem használja a bérlő, a kábelt igen ) Szóvátette és megegyetünk, hogy akkor legyen 5 eft, elfogadta.
kis társasház, így néz ki.

Titiána # 2010.05.11. 15:42

Nálunk meg pont az a helyzet, hogy tegnap kitalálta a bérlő, elmegy és már azt is bánja, hogy belement a közösköltség és a biztosítás fizetésébe... Nem ostorral áltunk mellette szerződéskötésnél.
Itt már megmagyaráztátok korábban nekem, hogy miért a tulajé a közösköltség - jogsz. írja elő, de ha megegyeznek ketten, akkor a bérlő fizeti -, viszont én is úgy látom, hogy a biztosítást a bérlő fizesse,hiszen ő lakik benne, így ügyeljen mindenre, ne hagyja nyitva az ajtót. Végül is, ha a bérlő ezt nem akarja, akkor legk. szerződéskötés előtt kiderül, akkor nincs szerződés és kész. De utána...

MajorDomus # 2010.05.11. 20:14

Megállapodás kérdése, de a rezsiben elvileg benne van a közös kts is.

Titiána # 2010.05.12. 19:27

Nálunk nincs benne a közös ktg rezsiben. A közösktg-et csekken fizetjük, a rezsit a szolgáltatóhoz. Az albérlő aláírta, nem előnytelen a szerződés, akkor nem értem, hogy mit gondolkodik.
De ugye azt jól tudom, hogy a pecsét nélküli szerződés - tanuk, nem előnytelen, stb., ügyvéd is látta - megáll a bíróság előtt, ha odakerül az ügy? Az ügyvéd azt mondta, hogy csak akkor pecsétel, ha előtte megjelenünk, mindannyian.

MajorDomus # 2010.05.12. 20:13

A közös költség a lakásrezsi része.
A szerződés, ha mindketten aláirtátok akkor érvényes.

Titiána # 2010.05.13. 14:11

Igen, mindannyian aláírtuk, minden oldalt, stb. stb.

Ok, összekevertem a rezsit a lakásrezsivel. Mármint nálam a rezsi a víz, gáz, stb. - a szolgáltatók felé, a lakásrezsi pedig a takarítás, szemét, lépcsőházi villany, lift, miegymás.
Szóval a szerződésben nevesítve vannak a csekkek és szerepel, hogy lakásrezsit is ő fizeti.