Albérleti szerződés


MajorDomus # 2010.05.13. 21:07

Akkor sima ügy.

Titiána # 2010.05.14. 18:42

MajorDomus
Köszi a válaszaidat. Most egyenlőre nincs több. :)

ko_rita # 2010.05.21. 08:15

Kedves Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy több, mint 2 éve albérletben élünk. Első albérletünk, ebből kifolyólag sajnos tapasztalatlanok voltunk a szerződésekkel és miegymásokkal kapcsolatban. Hosszú távra terveztük az itt maradást, határozatlan idejű szerződéssel rendelkezünk.
A problémám a következő lenne:
Kisebb nagyobb felújításokat végeztünk az albérleten, természetesen a tulajdonos beleegyezésével (Konyhabútor csere, laminált padló, ablakok felújítása). Ígéretet kaptunk a költségeink megtérítésére, szóban. Sajnos mint kiderült írásba kellett volna foglalni, de mi bíztunk a bérlőben, hiszen ez alatt az idő alatt, míg itt laktunk, semmilyen probléma nem volt. Fizettünk mindent rendesen, soha nem volt nézeteltérés. Sajnos olyan helyzetbe kerültünk, hogy kénytelenek vagyunk elköltözni párom szüleihez, mert március óta nem tudok dolgozni, és nem fogjuk tudni fenntartani az albérletet, adósságot pedig nem szeretnénk. 30 napos felmondással éltünk, mely a szerződésben benne is van. Beszéltünk a tulajdonossal, hogy az albérletet természetesen kifizetjük, viszont a rezsit nem fizetnénk, mert ugye felújítgattuk az albérletet, és megígérte a költségek térítését. Most természetesen tagad mindent. Én tudom bizonyítani fényképekkel számlákkal, hogy mi mindent költöttünk az albérletre. Ha nem fizetem ki a számlákat, amik nincsenek egyébként a nevünkön, akkor követelhet rajtam valamit?? Az albérletet természetesen már kifizettük.

A segítséget előre is köszönöm.

Tisztelettel:
ko_rita

SolnesM # 2010.05.21. 11:36

de a rezsiben elvileg.....
a rezsi egy gyüjtő fogalom. Volt aki a telefont is belevette, szive rajta.
A rezsiben vannak mért és nem mért tételek, fogyasztásra vetítve, lakásnagyságra sőt néha a bent lakók számától függővé tett tarifa (habár ez az ami abszolúte nem működik )
tehát _ fűtés, villany , víz +csatorna közösköltség sok -sok alelemmel. (lépcsőház takarítás, világítás, kisebb nagyobb javítások, néhol a kémény seprés is, szemétszállítás stb, stb. )
hogy ki mit fizet ?
meg kell állapodni !!!

A lakhatásnak költségei vannak. Ezt néha nem az fizeti aki használja, van ilyen is

SolnesM # 2010.05.21. 11:44

T. ko_rita !

tanulság ?
a máséba soha ne invesztáljuk.
Rossz mind a két félnek.

Hosszú távra terveztük az itt maradást, határozatlan .....”, majd „ hogy kénytelenek vagyunk elköltözni ” tehát a hosszútávból nem lett semmi. Fel lehet úgyis fogni a beruházás, miegymás a tulaj részére értéktelen, de csak legyen érdektelen. Mondhatja ő is -
  • félre vezettétek.

Ez is egy megközelítés !!!

egy példa : szeretem a szépet, nem élhetek arany fürdőkád csaptelep nélkül, felszereltetem és ezen a cimen nem fizetek lakbért 6 évig.
Mondván a lakás értékét nőveltem !

SolnesM # 2010.05.21. 11:48

Viszont ha a kád is aranyból van : életem végéig nem fizetek lakbért !!

MajorDomus # 2010.05.21. 18:02

rita

A tudatlanságnak ( inkább tapasztalatlanságnak ) ára -van.

Amit a tulaj követel, arra szerződés van, amit te követelsz, arról nincs.
Ha a számláid megvannak, akkor a birósághoz fordulhatsz hogy kötelezze a tulajt a beruházás megtéritésére,de nem biztos hogy nyerni fogsz. A tulaj ugyanis nem kérte hogy ujitsátok fel.

A felujitás a saját kényelmetek-komfortérzet növelése érdekében történt, a hosszu távu ottlakás érdekében.

Tekintsétek tanulópénznek !

ko_rita # 2010.05.22. 05:55

Tisztelt SolnesM!

Köszönöm válaszát.
Így van, a máséba soha nem invesztálunk, azt hiszem egy életre megtanultuk.

Az amit írt, hogy félre vezettük, teljességgel lehetetlen lett volna félre vezetni a tulajt, máskülönben minek csináltunk bármit is a lakáson? Az hogy az élet másképp alakult, nem félrevezetés. Önhibánkon kívül alakultak így a dolgok sajnos. Azt hiszem ez egy kicsit erős kifejezés volt az ön részéről. Amit felújításba beleöltünk pénzt, fedezi a lakbért és a rezsit is. De mi ennek ellenére kifizettük a lakbért. Azt hiszem elég korrekt módon jártunk el.

Tisztelt MajorDomus!

Önnek a válaszát is köszönöm.

A felújítás sajnos éppen ez az, hogy nem kizárólag a mi kényelmünkre/komfortérzetünk javítására történt. Például az előző konyhabútor szét volt rohadva, és mivel párom asztalos felajánlotta, hogy csinál egy újat, amit a főbérlő "Ígérete" szerint majd kifizet. Na ezt az ígéretet már behajtani nem tudjuk rajta, viszont akkor én sem fizetek rezsit.

MajorDomus # 2010.05.22. 08:38

Rita
A kettőnek semmi köze egymáshoz.

A rezsit ki kell fizetned, az més kérdés,hogy a tulaj is érezze kötelességének a beruházott javak megtéritését.

Hogy áll a mérleg ? A befektetett javak értéke, s a fizetendő rezsi ?

kadaj01 # 2010.05.22. 08:52

ko_rita, nem kell nagy eszes embernek lennie ahhoz, hogy lássuk, egy idióta vagy. Kíváncsi vagyok amikor a ezt a "az élet másképp alakult" dolgot akarod mondjuk egy bankban beadni. Mellesleg, a legtöbb albérletben nem engednek semmilyen "felújítást", ha meg megcsinálják "titokban", úgy vágják ki mint a huzat. Szerencsétek volt a tulajjal, annak ellenére, hogy átvertétek.

ko_rita # 2010.05.22. 11:53

kadaj01!

Én sem sértegettelek téged, kérlek, hogy te se tedd. Sajnállak.

MajorDomus!

A rezsi sokkal kevesebb, mint amit mi csináltunk. Kitenné az albérlet árát is, de a békesség kedvéért inkább kifizetjük. A pénzünk meg van, hogy kifizessünk mindent természetesen. Tehát ha úgy alakul kifizetjük. Tanácsért jöttem a fórumra.

bambino1 # 2010.05.23. 07:53

Azt kérdezném, hogy tulajdonos kifizettetheti-e a kommunális adót az albérlővel. A szzerződésben a víz, áram, közösköltség szerepel, de be vagyunk jelentve állandóra.

MajorDomus # 2010.05.23. 10:28

Nem !
Az az épülethez kapcsolódó teher, s független attól hogy lakott-e a ház ! A tulajdonjogból eredő kötelezettség.

adri27 # 2010.05.25. 08:49

Tisztelt Mindenki!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!

A problémám a következő:
4éve költöztünk albérletbe párommal amikor én még terhes voltam. 4év után most sikerült munkát találnom. Közben páromnak tavaly augusztusban megszűnt a munkahelye. alkalmi munkából, gyesből éltünk. Amiből ugye olyan sok számlát és ételt nem nagyon kellett vennünk. Szépen lassan lecsúsztunk a lejtőn és most ott tartunk h el kellett költöznünk az albérletből. a számlák az én nevemen voltak ill. még vannak. fűtés, víz, villany persze tartozással. a villanyt közbe kikapcsolták.
a héten megyek a főbérlővel átíratni a számlákat az ő nevére.
Gondolom a közüzemi tartozást rajtam behajtják? Neki, hogy kötik vissza a villanyt ha én nem tudom kifizetni a tartozást? plusz vissza kötés 21500ft.???
Ha csak a vissza kötést fizeti be akkor még nem kapcsolják vissza neki az áramot? Ez mind az én saram vagy ráterhelik a lakásra mert közüzemi tartozás? ha muszály nem fizetek?

Mi van ilyenkor???

MajorDomus # 2010.05.25. 20:01

Sajnos a szolgáltató nem köt uj szerződést tartozás esetén, azt ki kell fizetni, addig nem lesz áram.

Próbálj családsegitő központokhoz fordulni.

szoke57 # 2010.05.26. 13:07

Tisztelt önzetlen Segítők! Albérletügyben szeretnék kérdezni: Milyen hátrány érint engem mint bérbeadót,ha megengedem a bérlőnek,hogy tartozkodási címre a bérleménybe bejelentkezzen? Köszönettel várom a segítséget. szoke57@gmail.com

kadaj01 # 2010.05.26. 13:15

Mondjuk hitelt vesz fel azzal a címmel, majd lelép.

szoke57 # 2010.05.26. 13:20

Tisztelt kadaj01! Akkor t,ha jól értem az én bérbeadott ingatlanom lesz a fedezet mindenféle "huncut" dologra?

MajorDomus # 2010.05.26. 18:54

Ezen az alapon az országban kipusztulnának az albérlők, s éhenhalnának a bérbeadók.

Ha ott lakik, be kell jelentkeznie,különben nem köthetsz vele bérleti szerződést, s az Apeh illegális bérbeadónak tekint.

kadaj01 # 2010.05.26. 19:51

szoke57 én egy lehetséges hátrányt említettem, mint ahogy kérte. Természetesen nem az lesz a fedezet(az nem is lehetséges), csak oda fog menni minden hivatalos papír, és így ön is belekeveredhet egy kellemetlen végrehajtási dologba. Én nem jelenteném be, az biztos. A válság előtt sokan életük nagy üzletét csinálták ilyen trükkökkel, azóta kicsit szigorítottak a bankok, de még mindig sokan ki akarják használni.

MajorDomus, baromságokat beszélsz. Újra.

kadaj01 # 2010.05.26. 19:54

Érdemes elolvadni, http://hitelkarosultak.blog.hu/…i_plazmateve

A hülye magyar minden szart összevásárol hitelre, aztán meg sír a szája hogy nem tudja fizetni. Többnyire ez a hitelfelvételt ellenzők kulcsmondata, itt a blogon is. Pedig ennek kevés valóságalapja van, nem sűrűn hallani olyat, hogy jajistenem viszi a bank a házimozit, bruhaha.
Sőt bármilyen hihetetlen, vannak olyanok is, akiknek életük legnagyobb biznisze volt a hitelfelhalmozás. Nézzük, hogyan ment ez akkoriban, a hitelbőség idején.
Előkészület. Mint minden projekt, ez is igényel némi tervezést, előkészítést. Emberünknek pár dolgot mindenképpen meg kell lépni, hogy korlátlanul el tudjon adósodni.

1. Munkaviszony igazolása.
Ha éppen hivatalosan nem dolgozik sehol, az nem gond. Csak bejelentkezik pár hónapra a családi vállalkozásba/ismerőshöz és kifizeti maga után a járulékot.

2. Lakcímigazolás.
Ehhez szükség lesz egy hivatalos lakcímkártyára mondjuk valami albérlet címmel kitöltve. A kártyát szinte azonnal legyártják az okmányirodában, gyakorlatilag kontrollmentesen.

3. Közüzemi számla beszerzése.
Erre legjobb a mobil előfizetés fullos telefonnal, naná hogy részletre, amit hősünk természetesen a már meglévő munkáltatói igazolás és lakcímkártya segítségével intéz magának.
Kivitelezés. Minél rövidebb idő alatt, a lehető legtöbb adósságot kell felhalmozni. A legjobb mondjuk karácsony előtt, akkor amúgy is dömping van, nem lesz feltűnő.

1. Vásárlás áruhitelre.
Plazma, LCD TV, notebook mind jöhet. A 0% önerő a lényeg, magas THM nem probléma. Az összes műszaki áruházat végig lehet látogatni, mivel mindegyik más-más hitelintézettel szerződött le. Ezek egymás nyilvántartásáról semmit sem tudnak, ráadásul a hitelbírálat jellemzően a helyszínen zajlik.
Nem akadály, hogy a havi törlesztők összege az illető nettó fizetésének többszöröse. Az így megszerzett cuccokat esetleges megtekintés/kipróbálás után fél áron hamar pénzzé lehet tenni.

2. Személyi kölcsön felvétele.
Ha már lúd, legyen kövér. Az előbbieket érdemes megfejelni néhány szabad felhasználású, fedezet nélküli hitellel. Ezeket a legjobb hitelközvetítő irodákon keresztül intézni, őket úgyis csak a jutalék összege érdekli, elemi óvatosság kizárva. A hitelt folyósító bankokhoz így már csak egy papírköteg jut el, nem egy esetlegesen gyanús ügyfél.

3. Új gépjármű hitelre.
Ez nem kispálya, de az autókereskedő mindenben segít. Természetesen kizárólag önerőmentes hitel jöhet szóba. Nem olyan egyértelmű, mint az előző kettő, de minimum három hónap ingyenes tesztvezetést és/vagy alkatrész kiárusítási lehetőséget takar. Nem véletlen az, hogy a banki visszavett autóknak sokszor szinte csak a kasztnija van meg.
Végkifejlet. Az időközben érkező csekkeket nyugodtan ketté lehet tépni és a SIM kártyával együtt kidobni. A munkahelyről, valamint az albérletből lelépni.
Emberünk akár több milliót kaszált így pár hónap leforgása alatt. Eddig se volt a nevén semmi, majd ezután se lesz. Jövedelme hivatalosan nincs, maximum valami segély, amiből ugye hiteltartozás miatt egy fillért sem lehet levonni törvényileg.
Az egyetlen, amit nem tud elkerülni, hogy KHR listára rakják. De ezt majdcsak túléli valahogy.

MajorDomus # 2010.05.26. 20:51

Kadaj

A véleményedet tartsd meg magdnak !

Én 15 éve adok ki lakást meg irodát is, számlával és adószámmal,
Tehát jogszabályok és tapasztalat alapján beszélek arról,amiről te még csak hallottál.

szoke57 # 2010.05.27. 14:00

Tisztelt majordomus,és kadaj01!!!
Nagyon szépen köszönöm,hogy segiséget nyutottatok!
Egyébbként én is számlára adom ki a bérleményt,csak annyi féle "riogatást" hal az ember,hogy megprobál tájékozodni.Hát amint nézem a hozzászólasokat nem egy tuti üzlet ez.Mégegyszer köszi:szoke57

Zoltanuss # 2010.05.27. 15:51

MajorDomus, baromságokat beszélsz. Újra

Írja kadaj01 # e-mail 2010.05.26. 21:51 -ben

Szerintem inkább ez, ha nem is marhaság , de életszerűtlen a kadaj01 # e-mail 2010.05.26. 21:54 -ben

MajorDomus # 2010.05.27. 21:00

Zoltanuss

Aki tudja az csinálja, aki nem tudja, az tanitja !