Albérleti szerződés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.26. 06:59

A legtöbb esetben a Bérbeadó kiköti azt, hogy a Bérlő további albérletbe nem adhatja az ingatlant. Ráadásul ez is csak a tulajdonos beleegyezésével történthet.
Így célszerű, ha közösen veszik bérbe az ingatlant és már most a szerződésben kikötik, hogy egymás fizetési kötelezettségeiért felelősséget nem vállalnak.

Kakukk39 # 2013.07.25. 23:52

Sziasztok, tanácsotokat szeretném kérni. Fiam és az egyik barátja részére keresek albérletet. Hogyan célszerű a bérberadóval leszerződni? Pl. a fiam legyen az egyszemélyi bérlő, és külön kötne ő a haverjával egy másik szerződést? Vagy jobb, ha mindketten szerelnek a bérbeadóval kötendő szerződésben, mint bérlők? Mi ebben a gyakorlat?

florinda # 2013.07.21. 20:49

Üdvözlet az "ittlakóknak"!

Ugyan 2-3 hónapja nem tiszteltem meg a fórumot, most felnéztem, hogy változott-e bármi is. Hát ugyanúgy körbe-körbe forog minden, néha új szereplő lép színre, hogy elmesélje történetét.

Néhányan nem adják fel és türelmesen újra meg újra elmondják, hogy a bérbeadással kapcsolatos törvény úgy sz.r, ahogy, ügyvédeink meg folyamatosan jónak tartják ugyan-e törvényt.

Lehet lakást kiadni, bérelni, lehet közjegyző előtt megkötni a szerződést. A közjegyző biztosan a pénzéhez jut, a bérbeadó meg esetleg nem 2 év per után, hanem 1 év végrehajtás után csak 1 év bérleti díj + rezsi kárt tud elérni. Persze a végrehajtó is a pénzéhez jut azonnal. A bérbeadó meg nem jut a pénzéhez soha. Hiszen a nem fizető azért nem fizet, mert nincs miből, vagy mert ha lenne is, ezt egy felesleges pénzkidobásnak tartja, hiszen elélhet még egy-két évig ingyen is, akkor meg minek fizetni.

Pedig olyan egyszerű. Ha éhes vagyok és bemegyek a boltba, nem kapok ételt, ha nem fizetek. Ha lopok, a bolt nem enged még egy hónapig lopni, hogy aztán felszólíthasson, hogy ne lopjak, mert beperel. Tegyük fel utána is éhes vagyok és lopok ugyanott tovább, beperelnek, majd egy-két év után megpróbálják végrehajtani rajtam azt, amit elloptam.

Nevetséges helyzet ugye? Pedig a nem fizető bérlő lop tőlem, a törvényünk pedig ezt engedi neki hosszadalmasan.

Hogy igazságos-e a törvény, mindegy, Kovács ügyvéd úr egyszer leírta nekem, hogy őt nem érdekli sem a bérlő, sem a bérbeadó nyomora. Most meg itt olvasom, hogy pallosjogot emleget ahelyett, hogy legalább belátná, a törvény sántít. Miért is kéne ezt belátni. A törvény az törvény, a nyomor meg nyomor. Nem kell a kettőt összekeverni és ennyi.

Zöldövezeti11 # 2013.07.04. 13:58

Kis frissítés azoknak akik védik a bérlőket, ill. jónak tartják az un. lakás törvényt !
Tegnap feltettem egy másik fórumra egy kis értekezést, aminek a lényege : “a bérlők eldorádója van nálunk !!”

tehát :

Tehát : MOST JÓ LENNI BÉRLŐNEK, – KOCKÁZAT MINIMÁLIS.

Akkor vegyünk egy példát ! Kinézek magamnak a meghirdetett
rengeteg lakásból egyet – bejelentkezem /csak mustrára/ , felmérem – megfelel, mondom a tulajnak /bérbeadónak ( nem a főbérlőnek mivel ez a fogalom már elavult, a múlté, mint a szociálizmus ).
50 eft a kialkudott lakbér + a kettő havi kaució – az annyi mint 150 eft. Megírjuk a szerződést, leolvassuk az órákat – beköltözök a barátnémmal az üzemképes bútorozott kéglibe. Telik a az idő, majd mikor letelik az egy hónap közlöm a kiadóval, hogy nem az elvárásaimnak megfelelő a lakás, tehát felmondok, ami egy hónap. És még nagy sajnálkozással közlöm, hogy a fizetésem sajnos csak 10 .-én kapom meg akkor, tudok fizetni. Mit tehet a bérbeadó – szívja a fogát és reménykedik, hogy 10 .én csak megkapja a pénzét.
10.-én nem vagyok elérhető. Kinyomom a telefont stb.
majd 15. -én közlöm , hogy a kaucióból lerendezzük a felmerült adósságokat. És mivel úriember vagyok a következő elsején a tartozásom : az elmaradt egyhavi lakbér 50 eft , a kettő havi fűtési költség 2 x 20 = 40 eft (nov. és dec. között bérelem a lakást ), a 2 havi villanyszámla 2 x 8500 = 17 eft, a kettő havi közösköltség legyen szintén 17 eft (úgyi reális ?? ), mi van még ? ja víz és csatorna, az 2 x 6 m3 = 12 m3 á 7 eft (nem számoltam sokat ? ) Ez eddig annyi mint 127 eft tartozás, ami szemben áll az én 100 eft kauciómmal.
És mint írtam úriember vagyok, tehát közlöm az egyébként vékonydongájú hölggyel, hogy mivel a lakás nem az elvárásimnak megfelelő volt – engem kár ért, (költözési költség stb.) tehát engedje el azt a 31 eft -ot és még sejtelmesen megjegyzem, számlát nem kaptam vajon az apeh /Nav felé minden rendben van é ??
Mit tud tenni szegény vékonydongájú lakáskiadó hölgy velünk szemben ??
Semmit !! 31 eft ért nem perel !!
Örül, hogy elmegyünk és ennyi veszteséggel megúszta !!
Jó nem 2 havonta csinálom a mókát hanem félévenként !!!
És mivel a példámban említett vékonydongájú hölgy én vagyok – hát nagy darab agresszívnek tűnő pasiknak nem adom ki a lakásom !!!
Megvéd a magyar jogrend az ilyen esetek ellen ???
Na lehet válaszolni !!!
És ez még a finomabb változat. Mert úgye viszonylag hamar megszabadulnak tőlem - végül is megegyeztünk. 'Kár' ért ezért cserébe némi kompenzációt kényszerítek ki.
Ja hogy mi az ami nem felet meg az elvárasaimnak ? ? Hát lehet sorolni napestig pl. zajos , svábbogarak vannak nem tudom megszokni az új helyet, nem szimpatikus a szomszéd, csúnya felhajlik a parketta, 3 mm lejt az egyik sarok felé ( volt ilyen bérlő jelöltem, azt hittem viccel, de ő komolyan mondta meg azt is hogy tenne rá egy lamináltat - tudod hová teszel komám ? gondoltam ). Szóval nem felelt meg nékem, ezért költözni kell az ugye kőtség ? !!
Vagy csak ronda potyázó vagyok !!

Zöldövezeti11 # 2013.07.03. 18:26

Ismerve az ingatlanos problémákat nagyon kevés esély volt rá hogy találok egy másik lakást. De, végülis sok-sok telefonálás árán találtam egyet.
Na ja hiszen rengeteg kiadásra váró lakás van.
És még több az üres lakás amit egyáltalán nem szándékoznak kiadni.
Régen azokban a szép időkben az ilyen lakást egyszerűen elvették, jobb esetben elvenni ugyan nem vették el, de beleraktak egy egy családot. Jobb lakásba jobb családot kevésbé jó lakásba meg egy szerényebb családot. Sőt a lakbért is megállapították, erősen limitálva, pl. egy 50 -60 m2 -es komfortos lakás lakbére nem lehetett több mint 5 kg karaj ára. A mennyi manapság ? Van úgy 6 eft.
Ugye milyen szép idők voltak azok. ?
Mondjuk sokan nem tudják, hogy azért ilyen egyszerűen nem mindenki jutott lakáshoz. Igaz az igéret megvolt mindenkinek hogy majd kap lakást, de volt olyan türelmetlen aki nem tudta kivárni a 16 3 n évet. A szerencsétlen elkezdett építkezni éjjel nappal hétvégeken. Ők voltak a ideológiailag képzetlen kispolgárok. Némely belerokkant, némelynek a házassága ráment , mert ugye az öntudatos munkásember kivárta a sorát. De a lakbérek azok valóban alacsonXak voltak - nem úgy mint a bűnös nyugaton ahol a háziurak nyúzták az munkásokat, így tanították az oskolában. igaz aKI A SZABAD EURÓPÁT HALLGATTA AZ NEM HITTE EL AZ ILYEN MASZLAGOT, MEG SOK MÁST SEM !!

Zöldövezeti11 # 2013.07.03. 18:10

Csigusz04 Csigusz04 !
A fáskamrát is bérbe lehet adni. A feltétel, hogy kivegyék és lakásnak ne nevezzék, a többi stimmel !
Tehát helyiséget adnak bérbe, amibe természetesen szabad lakni.
Egyéb probléma ? Pl. csúnyán néz a tulaj ? Nos a legtöbb tulajm tudod a problémások nyilván első köreben megjegyzi hogy tényleg egy évre szerződtetek, de beleátja követelni követelheti a fennmaradó lakbért, de az esélye a hozzájutásra majd a nulla, így megelégszik azzal, hogy épségben visszakapja a lakást, nincs hátralék és elváltok békességben. Az hogy adózik vagy sem az nem a Te dolgod..
Elvileg a házon még lakhatási engedély sincs.
Tehát elvileg én egy olyan ingatlanban lakom ami tulajdonképpen nincs is?
Akkor az egy virtuális lakás.
Akkor eddig miért rontottátok ott a levegőt ?

Zöldövezeti11 # 2013.07.03. 17:56

Mikor tesztek különbséget a lakás bérlet és az albérlet között ?
Albérlet : bérlőtől bérelni egy lakrészt a tulaj hozzájárulásával, bérlet közvetlenül a tulajtól bérelni egy lakást , lakrészt !!
Tény a klasszikus albérlet manapság egyre kevesebb hiszen kiadó lakás mint csillag az égen, így inkább egy teljes lakást bérelnek az arra rászorulók.

ttip # 2013.07.03. 11:57

almo: emelheti a lakbért, de te nem vagy köteles elfogadni a módosítást. Utóbbi esetben a szerződés megszűnik.

(Az emelést nem kell megindokolni, de kifejezetten az inflációra hivatkozni vicces - a lakóingatlanok ára éppenhogy csökkent az utóbbi időben.)

almo # 2013.07.03. 11:41

Jogosan emeli a bérbeadó a lakást ha a bérleti szerződés azt nem tartalmazza?
A bérbeadó azzal magyarázza,hogy azért emelt mert nőtt az infláció.A szerződés semmiféle emelést nem tartalmaz.Megnéztem.
A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a PTK.1993.évi LXXVIII.tv.rendelkezései az irányadók.
Ez áll a szerződés végén.Légyszi válaszoljatok.

ttip # 2013.07.03. 11:00

Csigusz04: „Milyen módon mondhatok én fel?” - különleges ok (bérbeadó szerződésszegése, ingatlan lakhatásra alkalmatlanná válása stb.) hiányában semmilyen módon. Legfeljebb közös megegyezéssel szüntethető meg a szerződés a határozott időtartam lejárta előtt.

követelheti-e a fennmaradó időszakra a bérleti díjat?” - igen.

Visszatarthatja-e a kauciót?” - igen.

(laikus hozzászóló)

ttip # 2013.07.03. 10:56

BigJoe: a tulajdonos legalább 3 hónap felmondási idővel mondhatott volna fel. Az ingatlan eladása a bérleti szerződést nem szakítja meg. Viszont önként kiköltöztél, tehát a szerződés nem egyoldalú felmondással, hanem nyilvánvalóan közös megegyezéssel szűnt meg. Ezt utólag vitatni nem nagyon lehet.

Azt, hogy a lakcímedet nem jelentetted be, utólag aligha fogja bárki számonkérni rajtad.

Ha utalással fizetted a lakbért, az már pont elég bizonyíték egy adócsalási ügyben. De: amíg nem láttad az adóbevallását, nem tudhatod, hogy megfizette-e az adót.

Csigusz04 # 2013.07.02. 07:59

Kedves Ügyvéd Úr!

kérdésem a következő lenne: határozott idejű albérleti szerződés (lejár jövő év ápr.) esetén ha a bérlő mondja fel, akkor mik a következmények? Követelheti a tulaj, hogy a fennmaradó időre lakbért fizessünk? A kaukciót visszatarthatja?
Elvileg a házon még lakhatási engedély sincs.
Válaszát előre is köszönöm!

Csigusz04 # 2013.07.01. 16:28

Kedves Ügyvéd úr!

A helyzetünk: adott egy lakásbérleti szerződés, határozott idejű, jövő év április 30-ig szól, 2 hónap felmondási idővel. Problémák adódtak a tulajjal, ezért gondolkodunk a felmondáson.
Kérdés: követelheti-e a fennmaradó időszakra a bérleti díjat? Visszatarthatja-e a kaukciót? Milyen módon mondhatok én fel? Tudtommal nem adózik utána, valamint elvileg még a lakhatási engedéllyel sincs minden rendben. Többször visszautasította az önkormányzat a kérelmét. Tehát elvileg én egy olyan ingatlanban lakom ami tulajdonképpen nincs is?
Válaszát előre is köszönöm!

BigJoe # 2013.06.25. 17:16

Hölgyek, Urak!
Voltam egy albiban ~3évig.
Rendesen fizettem. Nem is keveset (65k+rezsi) Semmi tartozást nem hagytam/hagyok.
Nagyon szemét módon a tulajdonos felhívott, hogy 2hetem van kiköltözni és találni egy másik albit. Mert el akarja adni.
Ismerve az ingatlanos problémákat nagyon kevés esély volt rá hogy találok egy másik lakást. De, végülis sok-sok telefonálás árán találtam egyet.
A szerződésen nem volt semmi felmondási határidő.
Megkérdeztem mi lesz ha nem költözök addig ki... kiabálás, majd fenyegetőzés követte! Ok, mondom egye fene, így már nem maradok!
Kérdésem az lenne, hogy nem voltam oda bejelentve, a tulaj mindig mondta, hogy úgy utaljam neki a pénzt, hogy nem írok közleménybe semmit.
Esetleg, én hol tudnék további lépéseket tenni ezügyben? Érdemes lenne? Engem nem hurcolnának meg mert nem szóltam hogy nem vagyok oda bejelentve?
Sajnos ez így nyár közepén elég sok kellemetlenséget okozott nekem.
Tanácsokat szeretnék hallani.

Zöldövezeti11 # 2013.06.20. 06:07

Ilyen a magyar jogrendszer ilyenek a közállapotok !

Eladni persze el tudod. Csak megfelelően alacsony árat kell kérni érte.
Mindig vannak erős emberek, akik megoldják a problémát !

Magdi09 # 2013.06.19. 18:10

Írtak egy kamu lakásbérleti szerződést, aminek nem tudom mi értelme van, mert a nevükön kívül semmi nincs rajta. Se helyrajzi szám, se a ház alapterülete, se az utca címe, semmi. Azt mondták, tesómnak nem fizetnek semmit, azt mondta nekik, hogy ott lakhatnak, legalább vigyáznak a házra. Ráadásul 2012.jan.1-től- most jan.1-ig szólt, és még mindig ott vannak. És ráadásul 2011-től laknak ott. Azóta megy a hercehurca. Egy gyerekkel költöztek oda, azóta szült még egyet oda nekem, eddig a gyerekekre voltam tekintettel, de most már nagyon unom.

SolnesM # 2013.06.19. 17:25

T- Magdi09 !

Az én részemért, kértem volna használati díjat, de nem akarnak fizetni.
Azért valami nem stimmel. A NAV csak akkor adja az áldását a bérbeadásra, ha a tulajdontársak beleegyezése megvan. Tehát valószínű nem adózik a testvér. Ezen a vonalon indulj el, hamarosan előkerül az a testvér meglátod !!
Tehát megkéred a bérlőket, hogy mutassák meg a számlát, amit adott nekik a testvér.
Nyilván ilyen nincs.- Azt remélem tudod mi a számla és a nyugta közötti különbség ?

Magdi09 # 2013.06.19. 14:53

Édesapám halála után fele-fele részben örököltük az házat. Lassan 2 éve a testvérem mindent kipakolt a házból a tudtom nélkül, és lelakatolta az ajtót. Még a telefonszámát is megváltoztatta. Nem sokkal utána lakókat engedett be, szintén a tudtom nélkül. Az én részemért, kértem volna használati díjat, de nem akarnak fizetni. A testvéremnek írtam egy levelet, hogy fizesse ki a részemet, és akkor azt csinál a hátam mögött amit akar. Nem reagált a levélre, pedig biztos hogy megkapta, mert ajánlva adtam fel, és a postán igazolták hogy felvette. Elindítottam egy pert közös tulajdon megszüntetésére, de nem sokkal utána kaptam egy értesítést a bíróságról, hogy amit küldtek neki levelet hogy mikor lesz a tárgyalás, visszament azzal a címszóval hogy ismeretlen helyre költözött. Azóta nem tudok róla semmit. Ügygondnokot ajánlottak, de arra nincs pénzem. A kérdésem az lenne, hogy eladhatom-e a részemet úgy hogy a testvérem nem tud róla? Én ugye felajánlottam neki, de nem reagált rá. Ha pedig a lakók nem fizetnek, a rendőrséghez forduljak? Ha mégis fizetnének, írhatnám 2 évre visszamenőleg az albérleti szerződést? Azért az így nem oké hogy csak úgy ott lakjanak. Elnézést ha kicsit kesze-kusza lett a mondanivalóm, de remélem a lényeget lehet érteni!

rumcajsz91 # 2013.06.10. 18:21

2012 júliusától albérletbe költöztem ahol nem kötöttünk semmiféle szerződést!
Már egy 1 hónapja elköltöztem abból az albérletből mivel elmaradtam több havi számlával (ezek mind a lakástulajdonos nevére jöttek) mire ő felszólított hogy 48 órán belül hagyjam el a lakását..... ennek a kérésnek eleget tettem.
A kérdésem a következő: Utólag tud-e jogi lépéseket tenni ellenem??
Hangsúlyozom semmiféle írásos szerződés nemvolt közöttünk!

Zoltanuss # 2013.06.02. 08:42

Ja az ügyesebb, pofátlanabb szélhámos nem elégszik meg szerény 3-4 hónap ingyen lakással , ha erőszakosabb kihúzhatja akár ennek a duplájával is.
Majd tovább áll (amig végül csak elkapják ) megbüntetik, de mint írtam, nincstelen, tehát az okozott kár az ablakban !!

Zoltanuss # 2013.06.02. 08:33

Éppen előttem a Habitat for Humanity és a Városkutatás kft tanulmánya.
Ebben megállapítja (KSH -ra hivatkozva), hogy 4,39 millió lakás van Mo.-on ebből üresen áll 477 ezer.

Vajon miért ?

Nyilván nem egy ok miatt,de a torz lakástörvények, azoknak bizonyos kitételei is közre játszanak ebben.

Lehet cáfolni !!
Mindig mosolygok, amikor valaki előcitálja ezt a 3 hónapos felmondási limitet. Biztos van ilyen, valakik bent felejtették a lt. -ben.
Nos ha én 'mesztelenfenekü lakásnélküli' leendő bérlő vagyok, ennek tudatában kibérelek egy albérletet. Írunk valamilyen szerződést, nyugodtan bele lehet írni az egy hónapos felmondást, úgyis érvénytelen.
Ha szerencsém van még megúszom az egyhavi kaucióval is.
Tehát leperkálom az egyhavi kóciót + a lakbér 1 hónap beköltözök. Jön az első hónap után a lakbérfizetés. Szép mosolyogva azt mondom a bérbeadónak, jöjjön 3 napután, majd akkor mondom, hogy hopp éppen nem kaptam fizetést, de kiegyenlítem. Úgy ügyesen elhúzok egy újabb hónapot ( 2 x kinyomom a telefont, vagy eccerűen nem veszem fel ). Mire szegény bérbeadó felocsúdik már tartozok neki egy plusz hónappal. A közüzemi számlák meg csak az egy hónapos leolvasás után jönnek úgy 2 hétre nem fizetés esetén a felszólítás után már egy teljes hónap, közben fogyasztom a következő a második hónap közüzemi szolgáltatásait is, ingyen. A bérbeadónak a pohár úgy leghamarabb másfél hónap után telik be, felmond.
Természetesen írásban kérem.. És visszaírok : 3 hónap a felmondási idő. Nos jó kettő hónap után van ugyan a kezemben egy érvényes felmondás, ami innentől 3 hónapra érvényes. Aztán mivel egy nagy verést azért nem akarok úgy a beköltözés után 4 hónapra lelépek. 3 hónap bérleti díjat és ugyan annyi közüzemi díjat hagyva magam után. Igaz a 1 vagy 2 hónapi kauciót buktam.
Mit csinál szegény bérbeadó ? Örül, hogy épségben visszakapta a lakását, mondjuk a rámenősebb/vagy naivabb jogi útra terelheti, de legtöbben nem teszik.
Marad a tanulság a tanuló pénz és a sok üres lakás

Zoltanuss # 2013.06.02. 08:03

Egyesek csak ilyen szélsőségesen tudnak gondolkodni ??

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.02. 07:44

És mégis mit? Pallosjogot a bérbeadóknak?

Zoltanuss # 2013.06.02. 07:34

Mindhárom oldalról (bérlő, bérbeadó, törvényalkotó) alacsony a bérlés kultúrája hazánkban”.
írja mr W.

Szerintem a törvényalkotó részéről kéne az első lépést megtenni a változás felé !

Máskülönben marad a káosz !!

Zoltanuss # 2013.06.02. 07:30

Fedez valamit a 2 havi kaució? : Nem.
Franciaországban 6 hónap a bevett kaució. E nélkül bérlemény nem létesíthető.
Nyilván vannak megszorult szegények. neki az un. szükséglakások vannak !