Albérleti szerződés

monalisa1 # 2006.05.29. 09:07

Endre: a Magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok - dokumantumtár:

http://misc.magyarorszag.hu/…zerzodes.rtf

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.28. 21:25

Hallottam valahol,valakitől,hogy a közös ktg-et minden esetben a tulajnak kell fizetnie.Állítólag törvényileg meg van határozva.Ez valóban így van?

Nem egészen. A közös költséggel valóban minidg a tulajdonos tartozik a társasháznak, az azt csak tőle követelheti. De ez nem zárja ki, hogy a lakásbérleti (és nem albérleti) szerződésben a felek úgy állapítsák meg a fizetendő díjat, hogy annak a közös költség is része legyen.

Endre # 2006.05.28. 19:31

Sziasztok .
Nem tudja valaki honnan lehet letölteni egy jó albérleti szerződést?

Üdv :Endre

a jövöheti lotto számok 41,55,63,68,10

monalisa1 # 2006.05.26. 12:55

Pontosan nem tudom, de az logikus, hogy a közös költséget a tulajdonos fizeti., ha pl. adott esetben máshol (is) lakik, ez a költség akkor is ERRE a lakásra vonatkozó járulékos fizetni valója.

timcsi0 # 2006.05.23. 10:57

Még egy kérdésem volna:
Hallottam valahol,valakitől,hogy a közös ktg-et minden esetben a tulajnak kell fizetnie.Állítólag törvényileg meg van határozva.Ez valóban így van?

timcsi0 # 2006.05.23. 10:37

S.O.S
Segítségre volna szükségem.
Tavaly október elsején/2005/költöztünk albérletbe.Kötöttünk bérleti szerződést is,amelyben a bérlet ideje úgy van meghatározva,hogy határozatlan időre szól,de minimum 1év.És két hónappal előtte jelezni kell nekik is és nekünk is a költözést.Első kérdésem,hogy kitehetnek e minket a lakásból 1éven belül?/van egy 6éves kislányunk is/
Valamint kell e biztosítania nekünk másik albérletet?
Másik kérdésem:a szerződésbe beleírtuk a következőt:adunk 30.000ft kauciót,de vissza nem térítendő amit a lakás renoválására ill.a többlethasználat/tehát ha rezsiből többet használunk,mint amennyit az átalány befedez,ez évente 2szeri leolvasásnál jön ki/akkor annak kifizetésére szolgál.Ezt az összeget mi le is tettük anno.Most keletkezett 10.000ft-os túlfogyasztás és nem akarják kifizetni,sőt fenyegetőznek ha nem fizetünk kitesznek bennünket.Nem szeretnénk kifizetni,mert így is úszik az a 30000ft,mert a lakás is egy lelekott lakás volt,tehát azon nem nagyon tudtunk volna kárt okozni,ha akartunk volna se.Pont emiatt mentünk bele,hogy így akkor ha ezt kifizetik belőle/túlfogyasztást/akkor nem úszik a pénzünk.Mit tehetünk és mit tehetnek ők?

giulietta # 2006.02.28. 11:18

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

G.

kirobit # 2006.02.28. 11:05

egyetértek claire-rel, indok lehet a szolgálati lakás kiutalása a rendkívüli felmondásra.

ha a munkáltató az albérleti hozzájárulást csak ilyen körülmények között fizeti, mindenképp fel kell mondani a bérletet és a szolgálati lakásba költözni.

claire # 2006.02.28. 10:53

T. giulietta!
A határozott időtartamú bérleti szerződés megkötése /2005. aug./óta megváltozott
körülményekre /lásd: szolgáltai lakás kiutalása/ lehet eredményesen hivatkozni, mely utóbbi körülmény a szerződéskötéskor
nem állott fenn.

giulietta # 2006.02.28. 10:13

Köszönöm a gyors választ kedves kirobit!
Még esetleg tudnál példát mondani rendkívüli felmondásra? Mi jelen esetben kaptunk szolgálati lakást, amit ha nem fogadunk el, nem fizeti a munkáltató tovább az albérleti hozzájárulást. Saját zsebből nem tudnánk fizetni ezt az albérletet. Lehet ez indok renkívüli felmondásra?

G.

kirobit # 2006.02.28. 10:01

giulietta:
főszabályként a határozott idejű bérleti jogviszony nem szüntethető meg rendes felmondással.

rendkívüli körülmények fennállása esetében helye van azonnali hatályú felmondásnak.

ha nem szerepel kikötés a szerződésben arra vonatkozóan, hogy egyik fél részéről jogellenes felmondáskor milyen anyagi ellenszolgáltatás jár a másik félnek, akkor rendkívüli felmondás esetén nem kell fizetned

gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha megszűnik rendkívüli felmondással a határozott idejű bérlet a bérlő felmondására, akkor egy havi bérletet még szoktak fizetni a bérlők (de ez nem írott szabály!!!) - én ezt tapasztaltam, persze ettől eltérő szituáció is létezhet.

giulietta # 2006.02.28. 08:15

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Jelenleg családommal albérletben élek. Az albérleti szerződés határozott időtartamra, egy évre szól ("1. Felek megállapodnak abban, hogy a jelen bérleti szerződés 2005. augusztus 06. és 2006. augusztus 06. közötti időszakban határozott időtartamú. 2006. augusztus 06- tól kezdődően a bérleti szerződés határozatlan időtartamú, visszterhes 30 napos felmondási idővel." )
Úgy adódott, hogy az egy év letelte előtt szeretnénk kiköltözni az albérletből (2006. április). Kérdésem a következő: ki kell- e fizetnem a hátralévő időre is az albérleti díjat akkor is, ha már kiköltöztem a lakásból, vagy én mint bérlő bármikor felmondhatom ezt a szerződést anyagi ellenszolgáltatás nélkül is?
Válaszát előre is köszönöm.

G.

ObudaFan # 2006.02.03. 17:21

A rezsit csak akkor, ha kifizeted helyette. Az újrakötést kártérítés címén, meg lehet próbálni kártérítés címén a 3 havi alb. díjat is.

Ziber # 2006.02.03. 17:15

Értem és köszönöm!
Már csak egy kérdésem van: a januári és fenruári albérleti díjat+a rezsiköltséget követelhetem rajta csak, vagy mivel három hónap a felmondás, a három havi albérletet is, ha egyszerűen fogja magát és lelép?
Ha közben kikötik a villanyt (sajnos lassan itt tartunk), az újrakötést is ő fizeti?

ObudaFan # 2006.02.03. 17:10

A legcélszerűbb fizetési meghagyásos eljárást indítani. A perköltségeket megelőlegezni neked kell, de pernyertesség esetén ő fizeti.

Ziber # 2006.02.03. 16:26

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd Úr!

Lakásomat tavaly májusban kiadtam albérletbe, az albérlőm mindezidáig mindig időben teljesített. Most pénzügyi nehézségre hivatkozva már sem a januári, sem a februári díjat nem adta ide, s a közüzemi számlákat sem fizette ki. Folyton hiteget, hogy tartoznak neki egy nagyobb pénzösszeggel és mihelyst megkapja törleszt.
Az albérlertől albérleti szerződés készült, melyben bele van foglalva, hogy minden hónap 10-ig fizet, 8 nap türelmi idővel. A nyolc nap lejárta után azonnali hatállyal felmondhatom a szerződést. A felmondási idő egyébként három hónap, kiköltözéskor pedig kifestve kell a lakást elhagynia.

A kérdésem az lenne, hogyan érvnyesíthetem a jogaimat, hogyan juthatok a pénzemhez? Úgy gondolom, mind a januári, mind a februári albérleti díjat ki kell fizetnie, a közüzemi számlákat pedig a kiköltözéskori állapot szerint kell rendeznie. Ha nem fizet, milyen úton juthatok a pénzemhez és ha peres útra terelem a dolgot, ki fizeti majd a perköltségeket?

Válaszát előre is tisztelettel köszönöm
Ziber