Albérleti szerződés


Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.07. 07:52

Nem világos, hogy kell azt érteni, hogy az árvíz miatt kellett kiköltözni.

Ha kb. félhavi lakbér fedezi a festés költségét, akkor pariban vagytok.

bricknerhajni # 2024.10.07. 10:32

Azt jelenti, hogy jött az árvíz, amiről tudtuk mindnyájan, hogy akkora lesz, ami miatt el kell hagyni az ingatlant, hiszen vízben lesz az egész kert+a ház+ áramtalanítani kell..stbstb.
Első körben belementünk volna abba, hogy a fél havi lakbért bent hagyjuk neki, de ő semennyi pénzt nem akar visszaadni, kauciót sem , ráadásul azt akarja, hogy önköltségen fessük ki az egész házat pluszban a pénzen felül. Holott lakhatatlan az ingatlan, tiszta víz és penész a fal. Mert a szerződésünkben az van, hogy eredeti állapotot kell visszaállítani. De egy természeti katasztrófa után szerintem nem jogos, hogy kvázi újítsuk fel a lakást. Ráadásul a vizes falra festeni sem lehet, mert mállik le a vakolat

drbjozsef # 2024.10.07. 11:07

bricknerhajni,

Hol van ez az ingatlan? Egy ártérben?
Felróható nektek az árvíz betörése az ingatlanba?

bricknerhajni # 2024.10.07. 11:43

Ártérben van, ezzel tisztában is voltunk. A kiköltözésünket mi intéztük anyagilag is meg mindenhogy. A gond az, hogy a tulaj szerint teljesen lakható az ingatlan, csak ki kell festeni, ami meg a mi kötelességünk. De ismétlem szemmel láthatóan kb 30-40 cm magasan vizes és penészedik is. Én nem nyerészkedni akarok ezen, csak valahogy normálisan lezárni, mert elég megterhelő volt ez az egész így is mindenféle szempontból. Szeretném tudni, hogy pontosan mik az én, illetve az ő kötelezettségei ebben a helyzetben.

drbjozsef # 2024.10.07. 12:32

bricknerhajni,

Szerintem egy ingatlant úgy kell visszaadni, hogy ami a te természetes használatodtól romlik, azt ki kell javítani. Ilyen jellemzően a festés, sok év alatt, esetleg egyes bútorok, ha az a te hibádból megy tönkre.

De olyan nincs, hogy egy ártérben épült ingatlanért mint bérlő felelned kell, ha jön az árvíz. Ahhoz neked semmi közöd.

Én még a kauciót is visszaperelném, ha a bérbeadó rövid időn belül a lakástörvény 7.§-ának, illetve a Ptk. 6:332.§ és 6:344.§-ának megfelelően, rendeltetészerű használatra nem állítja vissza az ingatlant.
Vagy hagynám a fenébe. Nem fog veled pereskedni ezen, ha igen, elveszíti.

Már persze, ha nem szerepel a szerződésetekben, hogy ártéri ingatlan, ÉS konkrétan a bérlő feladata árvíz után a helyreállítás. De ennyir buta csak nem voltál.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…