Magánlaksértés?

Szomorú örökös # 2024.12.24. 06:30

01ferenc

A gyámhatósági döntés előtt a kedves rokon, polgári peres eljárást indított a saját gondnoki megbízása érdekében.

Ha ő valóban gondok szeretne lenni, akkor az alábbi különösen nem vet rá jó fényt:

A lakásba betört, zárat cserélt. Jelenleg anyukámat kizárta saját tulajdonában levő lakásából.

Ugyanis valahogy én úgy gondolom, hogy a gondnoknak anyukája érdekeit kell képviselnie, nem pedig lenyúlni, elfoglalni a vagyonát!
Ez az én laikus meglátásom a történeteddel kapcsolatban.

drbjozsef # 2024.12.23. 11:25

Mit tudok még tenni?
Jobb híján, gyűjteni a bizonyítékokat.
Tanúk, okiratok, bármi.
Hogy eddig édesanyádat ki gondozta, látogatta, támogatta valójában. Már, ha te vagy az.
Mindezt esetleg alátámasztani egy rendőrségi feljelentéssel a rokon ellen. Betörés, zárfeltörés, önkényes lakásfoglalás. Nem baj, ha a rendőrség majd elutasítja, legyen nyoma, hogy te megtetted, amit lehet.

01ferenc # 2024.12.23. 10:19

Üdvözletem!
Az előzményekben leírtam, vártam a gondnoki megbízást.
A gyámhatósági döntés előtt a kedves rokon, polgári peres eljárást indított a saját gondnoki megbízása érdekében.
Mit tudok még tenni?
Köszönöm a válaszokat

01ferenc # 2024.12.18. 07:39

Köszönöm a sok értékes információt!

osztap # 2024.12.17. 19:58

01ferenc,

A bejelentkezés nem keletkeztet jogot a bennlakásra. Az csak annyit jelent, hogy kaphat egy lakcímkártyát arra a címre. Semmi mást.
A rokon bennlakásának alapja az, hogy anyád szívességi lakáshasználatot engedett neki. Legalábbis ő ezt állítja, gondolom. Kérdés, tudja-e bizonyítani, vagy tud-e más jogalapot, pl. bérleti szerződést mutatni.

Ha tényleg napokon belül Te leszel anyád gondnoka, akkor eljárhatsz anyád mint a lakás tulajdonosának képviselőjeként. Állíthatod, hogy a rokonnak nincs jogalapja, és soha nem is volt a beköltözésre, a lakást önkényesen foglalta el, és felszólíthatod fel a távozásra. Ha nem távozik, akkor a bíróságtól nemperes eljárásban kérheted a kilakoltatást, ami pár héten belül megvan, és a kilakoltatásra nincs téli moratórium. Vht 183. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha már távozott, akkor pedig kijelentheted a kormányhivatalban, szintén mint gondnok.

Ha pedig erőszakkal fenyeget és nem enged be, hogy gondnokként a feladataidat ellásd, akkor a rendőrségen tehetsz feljelentést, ha másért nem, kényszerítésért, Btk. 195. § Az SMS-eket tedd el, plusz hangfelvétel vagy tanúk is jól jöhetnek majd.
De nem Neked kell a legjobban ráillő paragrafust megtalálni, az a rendőrség meg az ügyészség dolga.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

01ferenc # 2024.12.17. 15:22

Köszönöm a választ!
Azért vitték kórházba, mert cselekvésképtelen volt. A demencia vizsgálat eredménye elegendő bizonyíték (ez csak később készült el)?
A bejelentkezés (lakásba) időpontját pontosan kell tudnom, jelenleg személyiségi jogokra hivatkozva nem adják ki.
A kezelőorvosa orvosa a felvétel után közölte szóban, nem adja ki a beteget, csak 24 órás felügyelet biztosítása esetén.
Kérjek egy írásos nyilatkozatot a kezelőorvostól?
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.12.17. 11:04

01ferenc,

Ha akkor nem volt gondokság alatt, akkor főszabály szerint igen.
Ez megdönthető, ha bizonyítod, hogy már akkor is cselekvőképtelen állapotban volt.

01ferenc # 2024.12.17. 10:09

Köszönöm a választ!
Kérdés az, szinte alig látó, súlyos demens édesanyám macskakaparása törvényileg elfogadható?
Köszönöm a választ.

nanemaaa # 2024.12.17. 09:38

1.A jogellenes lakáshasználót fel lehet szólítani a lakás elhagyására. Ha nem tesz, be kell perelni.
2. Vannak olyan "cégek", amelyek egy méltányos összeg fejében rábeszélik a lakás foglalót a lakás önkéntes elhagyására.
3. A bejelentkezéshez kellett volna a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata. Ha ezt édesanyád nem tette meg, akkor fel lehet jelenteni okirathamisítás bűntette miatt, és lehet kezdeményezni a kényszerkijelentését.

De lesznek itt jobb ötletek is gondolom.

01ferenc # 2024.12.17. 07:35

Kedves csoporttagok, tanácsot szeretnék kérni, hogy mit csináljak. Édesanyám tartós korházi kezelés alatt áll. Kihasználva kiszolgáltatott állapotát, egy kedves rokon bejelentkezett a lakásába hivatalosan. A lakásba betört, zárat cserélt. Jelenleg anyukámat kizárta saját tulajdonában levő lakásából. Napokon belül gondnokságom alá kerül anyukám. A gondnoki feladatom akadályba ütközik a fentiek miatt. A kedves rokon SMS-ben megfenyegetett (ne találkozzunk, mert neked akkor annyi) szöveggel lepett meg.
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2024.10.08. 07:46

de a zajhatás olyan mintha három teherautó menne lent az úton

Ha olyan, mint ha lent, az uton mennének, ami valszeg szintén nem haladja meg a zajhatárt (bár szubjektíve persze lehet zavaró neked), akkor ez sem haladja meg a zajhatárt.

Majordomus # 2024.10.07. 18:27

Az közös tulajdon,a társasház engedélye nélkül nem szerelheti fel. Szólj a közös képviselőnek hogy szereltesse le.

Miért utasitották el a birtokvédelmet?

Hidasi # 2024.10.07. 18:07

Kedves csoport tagok, tanácsot szeretnék kérni, hogy mit csináljak. A szomszédom a konyha ablakom elé kihelyezte a légkondi külső egységét a közös folyosóra, sem tőlem sem a társasháztól nem kért engedélyt, ami elsőre ontotta a meleget ablakot nem lehetett kinyitni, ezt jeleztem, ekkor felszerelt egy terelőt, így meleg nincs de a zajhatás olyan mintha három teherautó menne lent az úton. A kerületi birtok védelemtől most kaptam meg az elutasító határozatot, hogyan tovább mit csináljak, ebben kérek segítséget. Előre is köszönöm.

01ferenc # 2024.09.20. 17:11

Megkértem a gyámhivatalt, hogy a Ptk. 2:25.§ szerint rendeljen el zárlatot azonnal az ingatlanra, illetve nevezzenek azonnal ideiglenes gondnokot a 2:26.§ szerint.
Köszönöm a választ

drbjozsef # 2024.09.20. 13:35

távoltartási végzés született.

Én nem tudom, pontosan hogyan néz ki egy távoltartási végzés, majd a nálam okosabbak megmondják, de feltételezem, hogy ha édesanyád kórházban van, tehát életvitelszerűen nem hagyta el a lakását (mert pl. nem idősek otthonában lett véglegesen elhelyezve), akkor abba a lakásba se bejelentkezni, se beköltözni nem volt joga a testvérednek. Ennek is érdemes lehet utánajárni.

Amíg neked nincs közöd a lakáshoz, és édesanyád gondnoka sem vagy, addig sajnos nem szólíthatod fel a kiköltözésre.

01ferenc # 2024.09.20. 06:04

Igen talált.A saját testvérem költözött be.Míg azon voltam vagyok,hogy segítsek édesanyámnak,addig ő így segített magán.
Előzménye is volt a történetnek.A testvéremnek nem volt hová mennie,édesanyám befogadta engedte bejelentkezni.
Sajnos nem jöttek ki.Hosszú időn át lopta édesanyám bankszámlájáról a pénzt,lenullázta.Egy alkalommal megverte a 80 év fölötti édesanyámat,ekkor kitette a szűrét .Ezt követően hosszú időn át zaklatta édesanyámat.Kényszer kijelenve lett a lakásból ,távoltartási végzés született.Tudom a családi szennyest ne illik kiteregetni,de hátha valakinek intő jel a kis történet.

Majordomus # 2024.09.19. 17:36

És ki jelentkezett be a lakásba?

Gondolom nem egy hajléktalan hanem egy élelmes családtag úgye?

01ferenc # 2024.09.19. 16:17

Köszönöm a választ.Most kaptam meg a gyámügytől az értesítést a gyámságom indításáról.A folyamat max 60 napig tarthat.
Megfogadom a javaslatot, zárlatot fogok kérni az ingatlanra.

drbjozsef # 2024.09.19. 15:51

01ferenc,

Ha gondnok leszel - vagy bárki más -, azt be lehet jegyeztetni a tulajdoni lapra, a gondnok nélkül nem lehet elidegeníteni majd a lakást.
Addig sokat nem tehetsz.
Kérheted a gyámhivatalt, hogy a Ptk. 2:25.§ szerint rendeljen el zárlatot azonnal az ingatlanra, illetve nevezzenek azonnal ideiglenes gondnokot a 2:26.§ szerint.

Az, hogy be van jelentkezve, nem akkora baj, ki lehet rakni, bár addig is tud sokszázezres közüzemi hátralékokat összerakni, ha nem fizeti azokat. De még mindig sokkal jobb, mintha a tulajdonjogot is megszerezték volna.

01ferenc # 2024.09.19. 15:44

Lehet nem fogalmaztam helyesen.
Jelenleg bejelentkezett,beköltözött a lakásba.
Utána jártam az ügyfélirodában.A lakcímkártyája eredeti.
Ezért nem indítottam rendőrségi feljelentést.
Még nem íratta át,mert ahhoz ügyvédi segítség szükséges
A tulajdonjogot még nem tudta bejegyeztetni.
A gondnoksági kérelmet beadtam.
Miskolcon ki a jó ügyvéd?

drbjozsef # 2024.09.19. 15:24

01ferenc,

Ha tenni akarsz valamit, akkor hosszadalmas pereskedésnek nézel elébe, ha az a lakás milliós érték, akkor érdemes keresni egy jó ügyvédet. Anélkül nem fogsz sokra jutni.

Egyébként mit jelent az, hogy "így jutottak a lakáshoz" ?
Megnézted a lakás tulajdoni lapját, bejegyeztek valaki idegent tulajdonosnak?
Ugyanis az, hogy aláíratnak vele "különböző" meghatalmazásokat még kevés, ingatlan tulajdonjogának átírásához csak ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazás alkalmas. Volt ilyen?

Nekem amúgy volt már részem ilyenben dédszülővel, ott a lakáscsere szerződéseket simán aláhamisították, de nem jegyeztettek be semmit a földhivatalba, ezért a megoldás nem is jogi volt. Egyszerűen visszafoglaltuk a lakást, amikor nem voltak otthon. Volt egy kis hirig, de sok lúd disznót győzőtt eset volt.

01ferenc # 2024.09.19. 13:52

Sajnos 2 napja kaptam meg a pszichiáteri vizsgálat eredményét.

drbjozsef # 2024.09.19. 06:38

01ferenc,

Leginkább keresni egy jó ügyvédet.
Édesanyád, ha demens, miért nem volt gondnokság alá vonva?

01ferenc # 2024.09.19. 05:44

Üdvözletem!
Édesanyám lakása üresen állt,bejelentve csak ő volt,100% tulajdonosa a lakásnak.Kórházi kezelésen van,több mint 1 hónapja.A lakását feltörték zárat cseréltek,hivatalosan bejelentkeztek.Mivel anyukám demens,visszaélve állapotával,aláírattak vele meghatalmazásokat.
Így jutottak lakáshoz Mit tudok tenni?A fia vagyok,nem szeretném hagyni a dogot.
Köszönöm a választ
Molnár Ferenc

Imago # 2024.04.26. 10:41

Üdv!

Az épülő családi házamnál alkalmaztam egy villanyszerelőt, aki hétvégén kisebb munkákat elvégzett. A legutóbbi alkalommal, félreértette a kérésem és rosszul kivitelezett valamit. Utána irreálisan magas díjat kért, amihez kértem részletezést illetve jeleztem a hibás teljesítést. Üzenetben gusztustalannak nevezett, fenyegetett, hogy kihúzgálja a vezetékeket a falból ( megkérdőjelezett munka). Beváltotta a fenyegetést, bement a házba és a hibásan végzett kivitelezést visszabontotta illetve egy helyen megrongálta a falat. Kulcsa nem volt, valószínűleg lemásolta a kulcsot és úgy jutott be. Ez betörés és rongálás esete? Érdemes feljelentenem, milyen büntetésre számíthat? Szeretnénk tőle megszabadulni, feleslegesen nem mennék bele jogi hercehurcába, ha nem lesz következménye.
Köszönöm a választ!