Albérleti szerződés


Vérbulcsu # 2010.06.15. 16:19

Tisztelt Mindenki!

Megáll-e vajon mint együttműködési és tájékoztatási szerződés megszegése, és emiatt tarthatok-e igényt bérleti díj-csökkentésre, ha határozott idejű bérletnél a bérbeadó "elfelejtett" tájékoztatni - holott őt erről már a bérleti szerződés megkötése előtt hivatalból értesítették- hogy az egy 1 éves szerződés első hat hónapja után a panellakástól mintegy 20 m-re óriási hang-, zaj- és porhatásal járó, hétfő-szombat 07-18 ó ritmusú (előreláthatólag 1 évig tartó!) nagyszabású építkezés kezdődött?

Köszönöm !

MajorDomus # 2010.06.15. 21:22

1./nem
2./igen

SolnesM # 2010.06.16. 14:43

Vérbulcsu !
miért nem hagyod ott azt a lakást ?

MajorDomus # 2010.06.16. 21:38

Ezt szeretné,de nem szeretné elvesziteni a kauciót az 1 év előtti kiköltözéssel !

Nalabut # 2010.07.02. 23:46

Tisztelt Mindenki!

Szeptember óta bérlünk egy lakást, bútorokkal és néhány háztartási berendezéssel. Nemrég meghibásodott a mosógép (rendeltetésszerű használat mellett). A szerelőt kifizettük, de amikor a bérbeadónak elvittük a számlát azt mondta, hogy azt nekünk kell állni a szerződés szerint. Mint kiderült a szerződésben tényleg az áll:
"A Bérlő köteles..., a szokásos és a rendeltetésszerű használattal felmerülő javítási és kisebb felújítási munkákat saját költségén elvégezni."
Eddig még minden albérletben a Bérbeadó állta ezeket a számlákat. Utánanéztem az interneten is és minden mintaszerződésben és jogszabályban az áll, hogy a Bérbeadó köteles ezt fizetni.
De most hogy aláírtuk ezt a szerződést, kötelesek vagyunk mi fizetni ezeket a költségeket? Csak a szerződés bontásával oldható meg a dolog? Nem szeretnénk mi fizetni a lakás és a berendezések felújítását.

A válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.07.03. 20:38

Akkor miért irtad alá ezt a szerződést ?

Ha a lakásban havonta tönkremegy valami akkor havonta javitsa a tulaj azt amit te használsz, s nálad megy tönkre ?

Nalabut # 2010.07.03. 20:47

A szerződést sietve írtuk alá, mivel a tulaj már utazott el. Igen, hibáztam és nem olvastam át elég pontosan. Ki is fizettük ezeket a költségeket. De albérletet úgy szoktak kiadni, hogy a rendeltetésszerű használattal felmerülő költségeket a tulaj állja. Eddig minden albérletben így volt. De rákerestem erre a szerződés részletre és kiderült, hogy ilyen feltételt "tanyaépület" bérbeadásakor szoktak szabni.

rengia # 2010.07.05. 09:30

Tisztelt Mindenki,

Tanácsotokat szeretném kérni azzal kpacsolatban, hogy béreltem egy lakást 9 hónapig viszont a bérbeadó nem hajlandó visszafizetne a 250e kauciót arra hivatkozva, hogy bár a szerződés határozatlan , van benne egy rész ami a rendes felmondásra vonatkozik és csak 1 év után mondhatok fel..természetesen ezt azután közölte, hogy kiköltöztem a lakásból és kértem a kauciót ... Mit lehet ilyenkor tenni ?

Köszönettel

kadaj01 # 2010.07.05. 09:40

Ha aláírtad a szerződést, amiben ilyen szépen le volt írva, akkor ez van. Tessék legközelebb minden szerződést átolvasni, értelmezni, majd megérteni, és csak ezek után aláírni!

"természetesen ezt azután közölte"

Gondolom TE nem olvastad a szerződést amit aláírtál... vicces.

martina0620 # 2010.07.05. 09:44

Megszefretném kérdezni ha kiadom a házamat albéletbe hivatalösan mennyi adót kel fizetni ha mondjuk 60ezerért tudom kiadni?Előre is köszönöm a segitséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.05. 10:00

25%

(Bérlet. Az albérlet az más.)

MajorDomus # 2010.07.05. 19:12

Rengia

Mindenhol az az általános gyakorlat s szerződésminta,hogy a szerződés idő előtt ( 1 év) történő felmondása esetén ugrik a kaució.

Igy jártál. -legközelebb olvasd el a szerződést !

Nalabut !

Lehet !
Hogy a tulaj a saját tulajdonát hogy ,,szokik,, kiadni az meg az ő dolga, mert neki van lakása, neked meg pénzed, hogy béreld.

Szerződéssel meg... Lásd fentebb !

SolnesM # 2010.07.06. 09:28

Nalabut -nak !
Hát akkor nem kell használni mosógépet !

egyébként is , hogy mennyire van gépesítve egy lakás, az izlés dolga - na meg a bérlleti díjé.
van ilyen is olyan is.

Én pl. régi motoros vagyok, de mosógép mint szolgáltatás még soha nem merült fel - részemről.
na persze 30 eft bérleménynél néha megkérdezik . mosógép, szines tv - van é - a kis naivak.

hogy ilyen feltételt „tanyaépület“ bérbeadásakor szoktak szabni

Amúgy vannak jól gépesített tanyák - mosógép sőt már szarítós szolgáltatást is nyújtanak.

Minden megegyezés dolga !
Azokat a korábbi (al) bérleteket ezekszerint kár volt otthagyni. ???

SolnesM # 2010.07.06. 09:39

Nalabut !
Ki tart benneteket vissza az ilyen 'rossz' (al)bérletben ? És hogy pontosak legyünk és a szokást is figyelembe vegyük - én általában a lakás tartozékának tartom a fütő berendezéseket, a melegvíz termelő apparátokat (bojler (ek) - van ahol már kettő is van , a tűzhelyet, a füdőszoba és konyha berendezéseket )mondjuk a konyhában néha tartozék a hűtő is. Ha hoz a bérlő ilyent , megy a hűtő a kamrába/raktárba. Mosógép, tv apparát meg ki tudja mi általában nem tartozéka a lakásnak - a lakhatásnak igen.
Amúgy minden izlés dolga !

ogbegb # 2010.07.09. 13:00

Tisztelt Fórumozók!

Tavaly szeptemberben albérletbe költöztünk a párommal,kötöttünk lakásbérleti szerződést.Közben a barátnőm elköltözött,egyedül maradtam.Idén májusban kértem a tulajt,hogy hozza el az összes eddigi számlát és egyeztessünk,számoljunk el a kezdő és a záró óraállások alapján.A számlákat nem hozta,arra hivatkozva,hogy nem fért bele a táskájába.Mivel egy másik településen lakom,megbeszéltük ha elintézte a szolgáltatókkal az elszámolást akkor küldi az összesítést és a számlákat.Ez nem történt meg.Ezen felül a közös költséget is fizettem,de szóltam neki,h törvény szabályozza, a tulaj fizetési kötelezettségét.A szerződésben nincs benne,hogy nekünk kéne állni ezt az összeget.Gondolom a közüzemi díjba nem számít bele a közös költség,mert az benne van a szerződésben,hogy azt a bérlő állja.TElefonon felajánlottam neki,hogy küldje el az elszámolást a számlákkal,vonja le belőle ez eddig befizetett közös költséget és a fennmaradó tartozást kiegyenlítem, erre a mai napon pedig kaptam ajánlva tőle egy fizetési felszólítást,h július 31-ig fizeseem be a rezsit és lakbért amivel nem számolt el,különben közjegyzőhöz fordul és fizetési meghagyással fog élni.
1.,Mit tehetek,hogyan védekezhetek?APEH felé szerintem nem adózott.

Válaszokat előre is köszönöm.

Zoltanuss # 2010.07.09. 20:08

ogbegb !
Elég zavaros a kérdésed !

MajorDomus # 2010.07.09. 23:05

Mi közöd van neked ahhoz, hogy adozott e vagy sem !
Az albérlők tipikus mentalitása: ha szolni mer a tulaj valamiért megyek az Apeh-hez. Mert biztos nem adiozott. Nem tartozik rád.

Ha szerzódés tartalmazza,akkor a közös költség is a rezsi része,azt is fizetned kell !

guba # 2010.07.10. 07:29

A kérdés az, hogy akkor mi van, ha a szerződés nem tartalmazza. Akkor valóban a tulajdonos fizeti.

ogbegb # 2010.07.10. 09:52

Közüzemi díj a közös költség?

MajorDomus # 2010.07.10. 09:54

Alapesetben a közös költség a tulajdonhoz kapcsolodik, a bérlőnek ahhoz semmi köze nincs. Ha nem fizeti, a társasház a tulajdonos ellen indit végrehajtást.

Csak akkor terhelhető át a bérlőre ha ezt szerződésben rögzitik,
Mivel ö használja a társasház rendszerét( lift,szemétszállitás stb).

MajorDomus # 2010.07.10. 09:55

Og..

Nem

ogbegb # 2010.07.10. 10:09

tehát én 9 hónapon keresztül úgy fizettem a közös költséget,hogy nem kellett volna.ezért kértem a tulajdonost,hogy vonja le ezt az összeget a fennmaradó tartozásomból. Jogalap nélküli gazdagodás, szerintem.

matthiasi # 2010.07.10. 10:54

Közüzemi díj a közös költség?

Nem. A közüzemi díjak általában fogyasztással arányos díjak amiket mérnek,
jellemzően a villany, a gáz a vízés csatorna szolgáltatás.
A közösköltség viszont a lakáshoz köthető (általában alapterület arányos )szolgáltatás. Úgy mint : lépcsőház villágítás, lift üzemelés karban tartás, közöshelyiségek takarítása, kémény ellenőrzése, kisebb gyors javítások stb.
Viszont ezek is a lakhatás költségeibe tartoznak. Így általában a bérlő viseli.
Viszont ide vagy oda ha nincs a szerződésbe akkor is ha 9 hónapig fizette valaki, azzal elismerte annak jogosságát.
Nincs az a biróság amelyik ezt jogtalannak itélné.
Tán csak a szabósándori LB.
Szerintem kár sértődöttet játszani.
Amúgy meg 9 hónap alatt csak kiderülhetett :

Sok az a bérleti díj vagy sem.
Vélt jogszabályokon lovagolni ??? Hát van ilyen is !!

matthiasi # 2010.07.10. 10:57

Végül is O... barátunk ezt a fontos infót nem közölte : mennyit fizetett azért a bérletért - nincs viszonyítási alapunk. Nem tudjuk mit fizetett miért.
Ja az albérlet kicsi 32 m2, de lehet jó helyen szinvonalas, stb. - azt a bérlőnek kell eldöntenie - MEGÉRI _ NEM ÉRI MEG !

ogbegb # 2010.07.10. 11:25

normális válaszokat várok,normális hangnemben.