Albérleti szerződés


ogbegb # 2010.07.10. 11:27

A tulajdonos,nem hozta a végelszámolást és úgy követeli a vélelmezhető tartozást! ez a lényeg.

guba # 2010.07.10. 12:52

24. § (1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.

A közös költségek első sorban a tulajdon fenntartásával kapcsolatos közös költségek, a bérlő pedig egy konkrét lakás vagy helyiség használatára köt szerződést. Célszerű a szerződésben rendezni ennek viselését, de mondjuk egy felújítási alap képzése pl. sokkal inkább a tulajdonosra tartozik, mint a bérlőre. Nyilván nem a közös helyiségek világítása és fűtése a súlyponti eleme.

MajorDomus # 2010.07.10. 19:54

Og...

Minden közös költségnek van egy normativ, s egy fogyasztási része.
Elöbbi a felujitási alap, az Ltp képzés, a közös képviselő dija,
Az utobbi a szemétszállitás, a takaritás, a lift stb.

Ugy korrekt,ha az utobbit te fizeted mert te használod, az elöbbit meg a tulaj,mert ha 5 év mulva panelprogram keretében felujitják a házat, akkor a tulaj lakása lesz értékesebb, ahhoz neked nincs közöd.

ogbegb # 2010.07.11. 10:06

itt még az a szép,h a közös költségbe nem tartozott bele a szemétdíj és a takarítás,lift nem volt és mindezt 6900-ft havi díjért :)

Titiána # 2010.07.14. 09:00

ogbegb: apeh-kal fenyegetőzni..., főleg úgy, hogy te szúrtad el...
Ha nincs a szerződésben, hogy Te fizeted a közösköltséget, akkor minek fizetted be? Nyilván nem szólt a tulaj, illetve - emberségből, jóhiszeműségből, rendességből -, szólnia kellett volna... Hát, jól lehúzott. :( Ha nem kaptál tőle papírt arról, hogy ennyi meg ennyi közösktget fizettél, akkor sajnos nincs rá bizonyíték, hogy Te fizetted.
Úgy lenne fair, hogy levonja, de ahhoz nagyon becsületes, ízig-vérig úriembernek, úrinőnek kellene lennie, amilyenek manapság kevesen vannak.

Azt viszont nem értem, hogy mi került 6900-ba? Lépcsőházi fűtés, lámpa? És ki fizette a takaírást, a szemétdíjat? A tulaj?

ogbegb # 2010.07.19. 10:12

szemétdíj külön volt,takarytást meg mindenki magának oldotta meg.van róla valami papír,mert borítékok hátulján jegyeztük.

Starter # 2010.07.21. 17:44

Üdvözlet!

Albérlettel kapcsolatos kérdésem lenne.

Életemben először leszek albérlő. 2 hónap őrült keresgélés után találtam egy minden tekintetben megfelelő lakást a közelben. Múlt héten megírtuk a szerződést az ingatlanközvetítő és a tulajdonos Édesanyjával, mint Bérbeadóval. 50ezer ft bérleti díjat és 100ezer ft kauciót tettem le, kulcsokat megkaptam.
Egy pici gondom volt, az pedig a nagyszoba barna fala. A helyiség összement tőle és az előző lakó,aki nagy tartozást halmozott fel,igen rondán festette ki.
Megkérdeztem a tulajt, átfesthetem-e ezt a szörnyű színt? Rögtön válaszolt is, hogy persze, de arra kér, akkor már a plafont is fessük penészgátlóval. Jó.
Mivel én soha nem intéztem festést, egyik barátom felajánlotta a segítségét, vegyek meg minden anyagot, amit kér, ő meg kifesti nekem. Az anyagár több, mint 15.000Ft, hát nem számítottam ennyire és még oda is kellett szállítani.
Mivel a kaucióval elment a spórolt pénzem, már minden fillér számít! Ismerősöm kérdezte, hogy mennyit áll a tulaj, ha már rendbehozzuk a kéróját? Felhívtam a nőt, de elkezdett panaszkodni, hogy kevés a gyed, meg a családi és igazából el szeretnék adni a lakást, de mivel pang a piac és nem volt érdeklődő, inkább kiadták. Szóval max 10ezret tud leszámolni a következő lakbérből. Hát nem igazán így képzeltem, úgyhogy már nem fér bele a plafon, meg a penészgátló. Ismerősöm kibukott, hogy képzelik ezt? Azt még tudni kell, hogy a lakást bármikor eladják az első vevőnek, így teljesen bizonytalan, meddig maradhatok, bár a szerződés határozatlan időtartamra szól és 60 napos felmondási időt kötöttünk ki.
>>> Tehát a kérdés az, hogy a bérlőnek kell állni a felújítás teljes költségét, vagy a bemutatott számlák alapján egészen, vagy megállapodás alapján részben számítható be a lakbérbe? <<<
Kérném, hogy csak azok válaszoljanak, akik 100%-ig biztosan tudják. Köszönöm

nandy # 2010.07.21. 18:00

A felújítás a tulajdonos kötelessége, nem a bérlőé! Ha a fal nagyon rossz állapotban volt, akkor a tulajdonos kötelessége megcsináltatni. Ha csak a színe nem tetszik neked, akkor csinálhatod a saját zsebedre, feltéve, hogy a tulaj nem tiltja meg.

Az a baj, hogy írásban nem állapodtatok meg a festési munkáról, sem arról, hogy ki fizeti.
A bérbeadó utólag akár azt is mondhatja, hogy ő nem egyezett bele, nem is tudott róla, magatoktól csináltátok...

A lakás végülis a rendeltetésének megfelelt már a festés előtt is, csak neked nem tetszett a szín. Legközelebb még a bérleti szerződés aláírása előtt mondd meg, hogy fesse át a szoba falát, különben nem veszed ki. Így máskor nem kerülsz a mostanihoz hasonló helyzetbe.

Ha a mennyezet valóban penészesedik, akkor szólítsátok fel írásban a bérbeadót, hogy tegyen ellene valamit, méghozzá haladéktalanul!

Végül: a lakás eladása nem éritni a ti bérleti jogviszonyotokat, a bérleti szerződésetek érvényben marad, hacsak fel nem mondja a mostani vagy az új tulaj. Még az is előfordulhat, hogy az új tulaj is örül, hogy nem kell bérlőket keresni :)

nandy # 2010.07.21. 18:01

Ja, és ez bérlet, nem pedig albérlet.

MajorDomus # 2010.07.21. 21:19

Meg korrekt volt a nő hogy egy tizessel beszallt. Varj egy honapot s akkor fesd le a plafont ist.

Zoltanuss # 2010.07.22. 14:00

Helló Starter !
Érdekes elképzeléseid vannak !
egy lakásbérlés egy polgári gazdasági jogügylet (na ezt jólmegmondtam )

2 hónap őrült keresgélés
kettő, azaz 2 nap alatt lehet 'albérletet'
találni '

Ami úgyi bérlet mint mondák !

az ingatlanközvetítő és a tulajdonos Édesanyjával,” Minek ide ingatlan közvetítő ?
A netről elég jó szerződés mintákat lehet letölteni.

Egy pici gondom volt, az pedig a nagyszoba barna fala. A helyiség összement tőle és az előző lakó,aki nagy tartozást halmozott fel,igen rondán festette ki.
Ez így van. Barna szinre csak a sitten és tébolydába festik a falakat - meg a nagy termeket művész lelkek. A beírt költség nagyjából stimmel (anyagra) viszont a festés egy szobánál manapság kb. egy százezres tétel !!!

Így itt alkudhatsz tovább a bérbeadóval ! ( ha belemegy )

bár a szerződés határozatlan időtartamra szól és 60 napos felmondási időt kötöttünk ki.
Világos, a felmondás után 60 napot. Vagy úgy gondoltad az életed végéig ??
ha nem tetszik 2 nap alatt az igényednek(és a pénztárcádnak ) megfelelő bérletet találsz.

Tehát a kérdés az, hogy a bérlőnek kell állni a felújítás teljes költségét, vagy a bemutatott számlák alapján egészen, vagy megállapodás alapján részben számítható be a lakbérbe?

Zoltanuss # 2010.07.22. 14:08

És ami lemaradt :

Ismerősöm kibukott, hogy képzelik ezt?
Nem erőszak a disznótor

Kérném, hogy csak azok válaszoljanak, akik 100%-ig biztosan tudják. Köszönöm

Sajnos csak 96 pardon 92 % -ra tudom a választ.
De ez egy nyilvános fórum.
Amúgy ha ügyes vagy, az assszonyság/asszonyka rátesz még egy 10 -est.

De barna falat festeni : egy örület. Min 3 rétegben kell.
A legjobb a fehér.

Zoltanuss # 2010.07.22. 14:19

N -től :

A felújítás a tulajdonos kötelessége, nem a bérlőé”!

Megállapodás kérdése az egész.

Ha a mennyezet valóban penészesedik, akkor szólítsátok fel írásban a bérbeadót, hogy tegyen ellene valamit, méghozzá haladéktalanul!
Felszólítani lehet, viszont megoldani szinte lehetetlen. Kell a kiszáradáshoz egy fél év.
Anno mikor lakást vettünk, a másfélhavi mustra alkalmávak 18 helyből 2 helyen is találkoztunk olyan esettel : beázás volt - az fránya felső emeleti eláztatta a födémet.
Szegény eladó titkolta, volt aki naponta festegette - csak kiszúrtuk. Nem vettük meg , de nem ezért.
Végül másért, jól válsztottunk !
Van ilyen is !!!

Titiána # 2010.07.26. 08:47

Korábban már többször írtátok, hogy nem mindegy, hogy bérlet vagy albérletről beszélünk. Ez mennyiben fontos? Lehet akár vízválasztó, érvénytelen is, ha albérlet van a szerződésben? Nekünk az előző évben - netről vettem le - bérlet volt, a mostanit ügyvéd írta, albérletként... Most épp vitában állunk a bérlővel, egy másik ügyvéd rögtön kiszúrta, hogy nem jó az albérlet, albérlő megnevezés a szerződésben... Nem tértünk ki rá, a napokban jutott az eszembe, hogy megkérdezem.

Titiána # 2010.07.26. 08:53

Még egy kérdésem van: mivel érvényben van a kilakoltatási moratórium, ez vonatkozik, vonatkozni fog a nemfizető albérlő esetére is, bíróság előtt? Ha odakerül az ügy?

monalisa1 # 2010.07.26. 09:26

Egy lakást bérbe adnak, egy szobát meg albérletbe.

A kilakoltatási moratórium a jelzáloggalt terhelt ingatlanokra vonatkozik, tehát amikor a nemfizetés bankot/pénzintézetet érint.

"Mona"
laikus hozzászóló

kadaj01 # 2010.07.26. 09:42

"vonatkozni fog a nemfizető albérlő esetére is, bíróság előtt"

Ugyan már, nagyon kevés esetben érvényes az a moratórium. Ezentúl senki sem fizetne, nyilván neked is ez jár a fejedben.

"Lehet akár vízválasztó, érvénytelen is, ha albérlet van a szerződésben?"

Nem.

Berényi Miki # 2010.07.26. 10:12

Az új moratórium vonatkozik a nemfizető bérlőkre is! (Vht. 182/A.§ szerinti téli tilalom kiterjesztése történt!)

És nem, nem a nemfizetésre hajtok, nem az jár a fejemben!

szilvus77 # 2010.07.30. 08:35

Jó Napot Kívánok!Azt Szeretném kérdezni,hogy ha nem ügyvéd által van albérleti szerződésem az nem hivatalos?Vagy az is hivatalos papírnak számít amit a főbérlő ír le?Válaszukat köszönöm!

kadaj01 # 2010.07.30. 08:59

Nem kell ügyvéd által készítettnek lennie, felesleges pénzkidobás. A főbérlő (tulaj) által írt, általad aláírt hivatalos szerződés.

polly79 # 2010.07.30. 22:29

A következő kérdésem lenne: kb. 2,5 éve lakunk jelenlegi albérletünkben. Amikor megkötöttük a bérleti szerződést a főbérlővel, abban egyértelműen rögzítettük, hogy a havi bérleti díj: 40.000 Ft bérleti díj + 28.000 Ft rezsi díjat tartalmaz. Így minden hónapban 68.000 Ft-ot fizettünk neki (számla nélkül) albérlet címszóval. Majd ez év januárjában jelezte, hogy rosszul számolta ki a rezsi díjat, és az albérlet ezentúl 72.000 Ft lesz. Erről már szerződést nem írtunk... Majd februárban újból jelentkezett, hogy a Lakásszövetkezettől jelezték neki, hogy túlfogyasztás van főleg melegvíz tekintetében ezt ki kell fizetni egészen 2008-ra visszamenőleg (2010-et írunk) ez valószínű, hogy közel 200.000 Ft lenne. Ezt azóta nem erőltette, így eltelt 5 hónap ilyen "csendes" hallgatásban. Most viszont úgy döntöttünk, hogy elköltözünk és felmondom az albérletet, viszont vannak félelmeim, hogy mit követelhet rajtam. A bérleti szerződésben volt egy olyan pont, hogy szerződést bármelyik fél felmondhatja 2 hónapos felmondási idővel. Ez mit jelent? Ugye nem azt, hogy ugyan elköltözhetek, de a két havi albérletet ki kell fizetnem. Vagy igen? Követelheti - e rajtam a "túlfogyasztásból" származó összeget? Szerintem nem, hiszen nem azt írtam alá,hogy minden hónapban 40.000 + 28.000 + túlfogyasztást fizetek. Ami még fontos, hogy fizettem neki 68.000 Ft kauciót is. Kérem segítsen célravezető tanácsával!!!

nandy # 2010.07.31. 09:32

Légyszi ne kérdezz több helyen...

SolnesM # 2010.07.31. 13:58

monalisa1 !

Majdnem !

Tehát bérlő bérbeadahatja a lakás egy részét (általában egy szobát ) ez az albérlet , szobabérlet - hónapos szoba.

Ezt korábban rendszeresen űzték a megcsonkult családok, özvegyek stb. ,akik a megszokott környezetből nem voltak hajlandók elmenni.

Bérlő az egész lakást bérbe nem adhatja - a tulaj nem igen egyezik ebbe bele.
Kivételt volt a szociálizmusban amikor a sok rabolt lakásnak se igazi tulaja se igazi lakbér nem volt. A bérlő fizetett az egész lakásért 350 ft -ot és egy szobát bérbeadott 1500 ft ért.
Még korábban az ant világban 1870 és 1945 között a bérlő ha fizetett 150 pengő lakbért, kiadott egy szobát mondjuk 50 pengőért - néha kosztra stb. még kért 50 pengőt.

Bérlő az egész lakást általában nem adhatta ki - minek ? Volt kínálat. Akinek volt pénze bérelt közvetlenül lakást, mindig a tulajtól !

kadaj01 # 2010.08.02. 12:43

polly79, volt már pontosan ilyesmi vita. Nekem az a véleményem, hogy az általad elhasznált vízdíjat(túlfogyasztás) neked kell kifizetni. Ha perre viszi, biztos, hogy elveszíted.

MajorDomus # 2010.08.02. 18:15

Hanyan laktok abban a lakasban?
2,5 ev alatt nem lehet 250.000 ft erteku vizet tulfogyasztani,az 374 m3 !!!
Arrafele nem ismerik a vizorat ?
az rogton helyreteszi a dolgot..
miert nem a meroorak alapjan szamoltok el ?