Albérleti szerződés


z-e-d # 2010.08.07. 10:53

Sziasztok,

Szombathelyen van egy lakásom amit albérletbe kiadtam 1 évre határozott időre. Úgy döntötem, hogy eladom a lakást, mert kell a pénz. Az albérlőm meg kijelentette, hogy akar kiköltözni, mert 1 évre szól a szerződés és még van fél év hátra. Sajnos a szerződésben nem kötöttük ki, hogy mi van rendkívüli felmondás esetén. Na most akkor mit tudok csinálni, hogyan tudom akár erőszakkal kilakoltatni, persze én már jó előre szóltam neki, hogy tudjon más albérletet keresni, szóval adtam neki 2 hónapot. Olyonk írjanak akik már jártak így és tudják mi a megoldás. Arról szó sem lehet, hogy várjam ameg a szerződés végét. Köszi. SOS lenne.

nandy # 2010.08.08. 10:36

Ha nem tudsz megegyezni a bérlővel, kénytelen leszel megvárni a szerződés lejártát! Illetve akár lakottan is eladhatod az ingatlant.

Azért egy picit elgondolkodhatnál azon, hogy mi lenne fordított helyzetben, ha te bérelnél egy lakást, és a bérlő akarna még a szerződés lejárta előtt mindenáron kirakni...

menethil9 # 2010.08.08. 15:22

Okos tulajdonos ezt úgy megoldja, hogy felajánl a bérlőnek mondjuk 100.000 forint bánatpénzt. Ennyit talán megér a dolog, főleg egy ilyen esetben.

Vica38 # 2010.08.10. 18:13

Egy hozzáértö tanácsát várom,mert nehéz helyzetbe kerültem.
Kibéreltem a lakásthavi 50000.-éert + 2 havi kaucióval.
A kisfiammail lakunk itt,rendes volt a tulaj mert megengedte hogy bejelentkezzünk állandóra,hogy a közeli (körzetes) iskolába felvegyék a gyereket.
De sajnos átmeneti pénzügyi nehézségeim támadtak.
A szerzödésünk hó 15.-töl következö hó 15.-ig szól.
Én kifizettem a bérleti dijat de a rezsit csak egy 10 nappal késöbb tudtam rátenni a számlájára.
Erre felhivott,és leüvöltötte a fejem,azzal hogy még egy ilyen és pakolhatsz a kölyködel cimszóval...
Erre én azt mondtam hogy ,már bocsi de a 2 havi kaució? Az pont erre van kitalálva szerintem,ha bármilyen rezsi fizetési gondok lennének,le lehet vonni belöle..
Erre azt mondta,ha nem fizetem be mostani hó 16.-án egyösszegben a rezsit meg a lakbért kitesz az utcára.
SOS válasz kérek!!!
Vica 38

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.11. 06:27

Minden a szerződésedből derül ki.
Olvasd el, és ha nem érted, akkor vágj belőle be részleteket a felmondásra és a fizetési kötelezettségekre vonatkozóan.

kadaj01 # 2010.08.11. 06:36

Vica38, te el vagy tévedve! Nem erre való a kaució, mivel az nem hitel!

Titiána # 2010.08.11. 11:51

Vica38
A 2 havi kaució nem a bérlés közepére van, hanem ha letelik a határozott idő, lesz olyan számla, amit még nem fizettél be vagy még nem érkezett meg, akkor abból fogja levonni.
Az utcára kitevés nem olyan egyszerű, viszont megnehezíteni meg tudja az életeket. Szerintem csak hirtelen haragú, ha rögtön így reagált, lehet, előtted olyan bérlője volt, aki nem akar fizetni. Ne gondolj rögtön rosszra, bár rosszul eshetett, amit mondott, elhiszem, viszont a nemfizető bérlőt senki sem szeretni. :( Mivel be is jelentett, ami tényleg ritka, akkor csak hirtelen düh lehetett tőle. Általában 10-e szokott lenni a max. határidő, Neked 15, ez is nagyon ritka. Ha nem fogsz máskor késni a fizetéssel, akkor biztos normálisabb lesz.

Pankka # 2010.08.11. 12:19

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. A barátnőimmel béreltünk egy családi házat 2 évvel ezelőtt a fősuli utolsó évében. Mindig rendesen fizettük a bérleti díjat és a közüzemi díjakat is. Azonban a gázszolgáltatással problémák adódtak. Mi soha semmire nem használtunk gázt,azonban az ott tartózkodásunk első hónapján már 30 ezres csekket kaptunk a TIGÁZ-tól. Mi szóltunk a tulajdonosnak, hogy nem használunk gázt,ezért intézkedjen, hogy ne küldjenek ilyen magas fogyasztást. Teltek a hónapok,mi csekket nem láttunk vagy nem kaptunk, így természetesen befizetés nem történt. Azonban egyszer jöttek a TIGÁZ emberei és elvitték a gázórát tartozás nemfizetése címszóval. Kiderült, hogy 200 ezer forint tartozás halmozódott fel,amit ki kellene fizetnünk,csak akkor kapcsolják vissza. Mivel mi nem fogyasztottunk,így nem is fizettünk. Utána még pár hónapig béreltük a házat,majd kiköltöztünk. Nemrég jött egy levél, hogy fizessük ki a 200ezres tartozást,mivel nem diktáltuk az óraállást,ezért halmozódott fel. Kérdésem az lenne: Ha nem szólt,hogy be kell diktálni minden hónapban,akkor jogos a követelése? A szerződésben semmilyen kitétel nem szerepel erre vonatkozóan,hogy nekünk havonta diktálni kellett volna. Ráadásul szerinte úgy kapcsolták ki,hogy mi átvettünk olyan levelet,amelyben felszólítanak minket kikapcsolásra. Mi SOHA nem találkoztunk ilyen levéllel!!!

Köszönöm a segítséget előre is!

kisbalazs # 2010.08.11. 13:08

sziasztok

egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni.

egy évig laktunk egy albérletben, szerződéssel, kaucióval.

másfél hónapja kiköltöztünk, megtörtént az átadás, van róla papír is, amin semmilyen megjegyzés nem szerepel a számlákkal kapcsolatos végelszámolás kivételév, ennek dátuma 06.30. volt.

most, másfél hónappal később az elszámolás még mindig nem történt meg mivel a bérbeadó vagy nem vette fel a telefonját vagy időt kért. a napokban sikerült végre utol érnem és ezek szerint a 100 ezer ft kaució felett - ami javarészt az utolsó számlákra ment el - egy festés és egy takarítás összegét is követeli az illető. az átvételkor és azután erről nem esett szó.

a festést dohányszagra való hivatkozással végezték el. ugyanakkor a szerződés megkötésekor szóban megállapodtunk, hogy lehet dohányozni a lakásban, amit teljesen kipakolva, kitakarítva adtunk át, (tisztábban, mint ahogy átvettük).

kérdésem: jogos-e a követelés, illetve van-e bármi jogi eszköz a bérbeadó kezében, hogy a festés és takarítás költségét követelje rajtunk másfél hónappal a kiköltözés után, miközben az átadásnál semmilyen probléma nem merült fel.

előre is köszönöm a választ/tanácsot.

SolnesM # 2010.08.11. 14:21

t. kisbalazs T!

Hát ahogy megállapodtatok.
Erről miért nem írsz ??

Amúgy kicsi a valószinűsége, hogy érvényesíteni tudja a követelését, persze próbálkozni mindig lehet.
Az egy éves ottlakásnál egyébként már nem reális/ildomos festést meg egyebeket kérni.

Nekem a kutyatartókkal van hasonló problémám.

Mind állítja, hogy milyen rendes jószág az a kutyus.
Csak az a baj, hogy szaga van. De ezt a kutyafanok nem látják be.
Ezért általában kutyással nem szerződök.
Mán mondták azt is : diszkriminálom őket.

és akkor mi van ??

Más : már acsaládban többször is volt, hogy kutyával sikerült bérbevenni lakást.
nyilván jó volt arábeszélő képességük és az ára is megvolt a kutyás bérletnek
!

SolnesM # 2010.08.11. 14:30

Pankka 4
Amikor beköltözik valahová az ember az első, hogy megnézi a fogyasztás mérőket - így a gázórát is. És felírja, hogy úgymondjam jegyzőkönyvileg rögzíti !! Azaz két aláírás kell hozzá !
És az első hónapután kiderül, mennyi a tartozás.
Ilyen esetben ez nyilván az előző használó felhalmozása amiért végső soron a tulaj fele !!

Ennyi fősulis, ráadásul végzős !!

Mit tanítanak azon a „fősulin” ??

És ki követel ?
A tulaj vagy a szolgáltató ?
figyelmen kivül kell hagyni mind a kettőt !

SolnesM # 2010.08.11. 14:40

Vica38 !
Erre én azt mondtam hogy ,már bocsi de a 2 havi kaució? Az pont erre van kitalálva szerintem,ha bármilyen rezsi fizetési gondok lennének,le lehet vonni belöle..
Hát mint mondták már az egyáltalán nem arra való !

Tán Titi... mondta. De ha már most ilyen problémád van (még nincs tél, (a fűtés a legnagyobb költség) mi lesz később ??

Jobb lenne egy szerényebb hajlékba költözni !! Persze a bérlő és a tulajközötti antagonisztikus ellentétet itt felodani nem tudjuk.
Valamikor próbálták - elvették a tulajdont, aztán adták boldog boldogtalannak és a volt tulajdon a lakásállomány ebek harmincadjára jutott.

SolnesM # 2010.08.11. 14:50

Erre :
A kisfiammail lakunk itt,rendes volt a tulaj mert megengedte hogy bejelentkezzünk állandóra,hogy a közeli (körzetes) iskolába felvegyék a gyereket”.

De még mennyire rendes. !
Az új módi, hogy akinek nem hogy állandó lakása , de ideiglenes sincs az hajléktalanná válik - hivatalból.

Így ha valaki fizetési nehézségekbe keveredik az első -, hogy tisztázza/jelzi ezt és haladékot kér !

Az emberek többsége megértő - egy darabig !

kisbalazs # 2010.08.11. 14:57

SolnesM:

a megállapodásban festésről szó nem volt. a szerződés csak a lakás rendeltetésszerű használatáról ír, az átadásnál pedig minden rendben volt. ráadásul már ott sem lakunk másfél hónapja és most hallottam festésről először. úgy gondolnám, hogy az ilyesmit azért illik jelezni, probléma van ez és ez, ezért ki kellene festeni...

ráadásul a telefonban a bérbeadó azt mondta, elég a felét kifizetni a teljes költségnek. ha lenne jogalapja a követelésnek, gondolom az egész összeget kérné.

Pankka # 2010.08.11. 15:29

Köszönöm SolnesM a választ! Rögzítettük az óraállásokat, és az alapján nem is volt tartozásunk. A tulajnak az volt a problémája, hogy nem diktáltunk óraállást,és így halmozódtak a tartozások,mert a TIGÁZ gondolom az előző fogyasztásokhoz viszonyítva küldte a 20-30 ezres csekkeket. Viszont bevallom én nem is tudtam, hogy diktálni kell havonta. Ő azt állítja küldött erről e-mail-t, viszont senki nem emlékszik rá, hogy kaptunk volna ilyet. Mi viszont felhívtuk a figyelmét, hogy jelentse be ő az alacsonyabb fogyasztást, hiszen az ő nevén van a közmű számla. Most azért akar beperelni,mert leszerelték az órát az el nem fogyasztott gáz miatt. Szerinted mit kellene tennem? Mi hibáztunk? Hozzáteszem a szerződésben nem szerepel,hogy nekünk kellene diktálni.

SolnesM # 2010.08.11. 20:23

Most azért akar beperelni,mert leszerelték az órát az el nem fogyasztott gáz miatt. Szerinted mit kellene tennem?

Írja pankka.

Az el nem fogyasztott gáz miatt órát nem szoktak leszerelni.
Csak a be nem fizetett számla miatt !
Nyilván átalány volt, ami túlszámlázáshoz vezetett.
ha atulaj nem járt utána , az az ő baja. Persze perelni mindenkit lehet.
De azt meg is kell nyerni !!

SolnesM # 2010.08.11. 20:26

kisbalazs !

Próbálkozik nyilván. De ez ahajó már valószinű elment !

Én pl. lakás átvételnél oda SZOKTAM ÍRNI : "KÖVETELÉSE EGYIK FÉLNEK SINCS !!"

kisbalazs # 2010.08.12. 06:51

köszönöm a választ!

Titiána # 2010.08.12. 13:58

kisbalazs: ha már csak a felét követeli..., jogtalan a követelése, pénztártól való távozás után...

Panka: a tulaj szúrta el, az ő dolga a diktálás, neki kellett volna már az első csekk után mennie...

kisbalazs # 2010.08.13. 06:59

Titiána

igen így gondolom én is. azóta perrel fenyegetőzik, de állunk elébe, ha egyáltalán eljutna odáig a dolog, amit amúgy kétlek.

okulva a dologból csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, h minden apróságot irassanak fel az átvételkor az átvételi papírra. sok idegeskedést meg lehet spórolni.

Titiána # 2010.08.17. 17:55

A bérlő át tudni venni az ajánlott levelét a postán, ha nincs lakcímkártyája a címre? Szerintem igen, furcsa is lenne, ha az ügyvéd az állandó lakcímére küldené neki a levelet, ami lehet, hogy az ország másik végén van... Kinek van igaza? Nekem vagy a bérlőnek? Csak pár nap múlva tudok menni a postára, hogy megkérdezzem, de szeritnem ez olyan általános kérdés, hogy nemcsak 1-2 bérlő nincs rendesen lakcímmel bejelentve. Ja, akkor az ügyvéd szólt volna, hogy visszajött a levél...

kadaj01 # 2010.08.17. 19:54

Nem tudja a bérlő felvenni, nem adják ki a postán.

Titiána # 2010.08.17. 21:01

kadaj01
meglepett a válaszod, biztos vagyok/voltam benne, hogy átadják a levelét neki, ha viszi a szerződést. Olvastam az egyik kábelszolg. ált. szerzdődésében, hogy a bérlő a bérleti szerződésével is meg tudja kötni a szolgáltatást, net, tv, stb. A miénk meg is kötötte, igaz, a tudtunk nélkül...
Viszont, ha így van, akkor az ügyvéd ezt nem tudja? Mármint, hogy melyik címre küldje? Ha Sopronban lakik a bérlő, de amúgy Szegeden, akkor legf. visszamegy a levél, nehogy már a bérlőnek kelljen telefonálgatnia haza, szomszédhoz, hogy kaptam levelet? Szeretem a logikát, de ez nekem nem logikus. :( A postán is meg fogom kérdezni, pár nap múlva úgyis megyek. Kíváncsi vagyok, mit is fognak mondani.

Titiána # 2010.08.17. 21:04

kadaj01 vagy aki tudja
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű az előző hsz-mal, ha a bérlő viszi a bérleti szerződését, amin feketén-fehéren be lehet azonosítani, akkor átadják-e a levelét, ha nincs lakcímkártyája.

perryjudit # 2010.08.19. 13:17

Üdv Mindenkinek!

Sürgős kérdésem lenne.
Albérletben lakom, közös költséget is fizetek. Azt szeretném tudni, hogy a költségben szereplő házfelújítási alap összege is engem terhel, vagy az a főbérlőt terheli.