Tiszteletem!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a családiházamban szívességi lakáshasználó él és a kaput beláncolta lakattal amihez én nem kaptam kulcsot, hogyan cseréltethetem le a villanyórát úgy, hogy semmilyen jogot ne sértsek? A villanyóra a ház külső falán van.
Vigyek szakembert és nyittassam ki a kaput?
Vagy szólítsam fel a lakót, hogy x.-én y órakor tessen szíves beengedni a szerelővel? És ha nem teszi?
Szeretnék minél hamarabb túl lenni a dolgon...
Előre is köszönöm a segítségüket!
Ingatlanügyek
Mit hallgatsz el? Kinek szól????
Köszönöm a segítséget!
Mit hallgatsz el?
Közeli hozzátartozóm eladta ingatlanát úgy, hogy megtartotta a holtig tartó haszonélvezetét.
Időközben a tulajdonos beköltözött az ingatlanba illegálisan akkor, amikor a haszonélvező Angliában tartózkodott ( sokat ott van mert a családja ott él és angol állampolgársága is meg van a magyar mellett).
Ráadásul a tulajdonos bejelentkezett az ingatlanba illegálisan, a haszonélvező hozzájárulása nélkül.
A hivatalos ügyvédi felszólítás elment, hogy 8 napos határidővel költözzön ki , és adja át az ingatlant a haszonélvezőnek.
A 8 nap mostanában telik le, de nem mutatnak hajlandóságot a betolakodók az ingatlan elhagyására.
A kérdés, hogy megjelenhet-e egy lakatossal a haszonélvező, hogy kitegye a betolakodót?
Köszönöm előre is válaszát.
F.Ágota
stokimi
A nővéred fizet a szülőknek a feléért.
A másik felét megkapja ajándékba.
Ők meg neked ajándékozzák a pénzt.
Ennyi.
De mi is gondoltuk rá csak azt nem tudjuk hogy abba nem e fognak bele kötni hogy ennyi pénzt adott nekem úgy mond a semmiért.
Nem lenne egyszerűbb, ha a nővéred kifizetne, és egyedül ő kapná meg az ingatlant?
Üdvözlöm!
Nekünk egy olyan kérdésünk lenne hogy a szüleimnek van egy közös lakása, de egyikük sem él már ott. Nővérem és a férje igényt tartanának a lakásra. A család megegyezett abban hogy a lakást fele fele arányban megkapjuk a nővéremmel amiből aztán ő kívásárolna engem. Mi ennek a menete és milyen papírokra és szerződésekre lenne szükség?
Válaszukat előre is köszönöm!
Köszönjük így fogunk tenni !
A szívességi használónak címzett nyilatkozattal. A bizonyíthatóság érdekében célszerű írásban, ajánlott, tértivevényes postai küldeményként.
Köszönöm gyors válaszát!
Ezt a szívességi használati jogot ügyvéddel vagy önkormányzatnál tudjuk felmondani?
Mondjátok fel a szívességi használatot. (Már ha valóban az.)
Üdvözletem !
Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom mi tévő legyek.
Testvéremmel örököltünk egy ingatlant, amiben az elhunyt engedélyével lakik valaki akinek a lakcím kártyáján kívül semmi köze sem a családunkhoz sem ingó és ingatlan vagyonunkhoz . Közüzemi számlák az elhunyt nevén voltak, de a kedves lakó 2005-óta nem fizetett semmit.Kikapcsoltak mindent és kamatos kamattal végrehajtás alatt van minden közüzemi számla.Az örökség elfogadása után szembesültünk 16.000.000 össz tartozással(közüzemi és hitel).Szeretnénk a kedves lakónktól megszabadulni, mert így eladni sem tudjuk, hogy nullásan kiszállhassunk az ügyből.
Köszönöm előre is !
Ui: Konzultáltunk ügyvéddel is,érdemben nem kaptunk választ csak hüledezett . Úgy véltem ez komolytalan hozzá állás és gondoltam hátha itt kapok iránymutatást.
Egyébként simán ezt a megoldást választották, tehették volna azt is hogy az előre megbeszélt összeget fizetik, én pedig kifizetem a tartozásokat (nem én csináltam, a lakóm, ami az ügyvédnél derült ki hogy duplán bukta nekem mert ha ők fizetik akkor ők is követelhetik a volt lakón) És simán kérhettek volna előzetes kalkulációt is hogy mennyi az annyi. Csak hopp este jöttek nyolc után hogy másnap írjuk a szerződést az ügyvéddel. Hát, írjuk akkor.
Hm kétszer válaszoltam. Hová lett? Szóval nem, az energetikai megvan, még azért sem jöttek. A másik a bizonyos engedett összegen felül ha van még több tartozás, az az én saram. A kérdés az, hogy tudom őket rávenni hogy együttműködjenek, illetve ha nem akkor mi a következménye és milyen lépéseket kell tennem.
Nekem valami nem tiszta-
- úgy adod el a lakásod,hagy az általad felhasznált fogyasztást más fizesse ki?
- hol lehet ilyen vevőt találni? NOOOOORMÁÁÁLIS???
- valszeg fogalma sem volt,hogy mit ir alá,később döbbent rá...az energetikai tanusitványt is ráverted?,,,
Most azon tanakodom írok egy levelet messengeren keresztül. Ha tértivevényes levelet küldök, mivel bizonyítom hogy az állt benne ami? Leírom az egész történetet, hogy eddig mi történt, mit intéztem és ők miben voltak partnerek. A vízművekkel folytatott beszélgetést az ominózus nem megjelentés után rögzítették (felhívtam a központot véleményt kérni esetemről), felírtam az ügyiratszámot. Kérdésem még az lenne. Tértivevényes levéllel érdemesebb küldenem bármilyen felszólítást, avagy az ügyvédjük köteles tájékoztatni őket ebben az esetben hogy a szerződésben vállaltakat teljesíteniük kell, vagy megfelelő lesz az általam ismert messenger levélcímük is egy esetleges későbbi huzavonában bemutatni mint bizonyítékot. Avagy eleve szerződésszegés miatt bomlik a szerződés, és én a vételárat megtarthatom, avagy köteles vagyok visszafizetni. Ahogy már írtam sem előleg, sem foglaló, a teljes vételár kifizetésre került ügyvéd jelenlétében szerződéskötéskor.
szerződő felek megállapodnak abban, hogy vevő a teljes vételár megfizetésének napján lép az ingatlan birtokába, vevő e naptól jogosult ingatlan birtoklására, használatára és hasznainak szedésére, valamint e naptól viseli az ingatlan terheit. Felek rögzítik hogy a birtokbaadás napján a közüzemi órák állását jegyzőkönyvben rögzítik, és közösen eljárnak a szolgáltatóknél a fogyasztó személyében bekövetkező változás átvezetése tárgyában. Eladó kötelezettséget vállal arra, hogy az esetleges közüzemi tartozásokat vevő fizeti meg (ide értve a vízdíjtartozást és a gázóra felszerelésével járó költségeket, az elmaradt kommunkális adót és szemétszellítási díjat) és közösen együttműködnek abban, hogy a közüzemi fogyasztó órák vevő nevére átírásra kerüljenek.
Na ez a megfogalmazott szöveg. Pénteken írtuk, én már hétfőn a hivatalba bementem helyben, elmentünk vevővel az áramszolgáltatóhoz ahol a portásnéninél tovább nem jutottunk mert ő szerinte így vagy úgy kell. Még aznap írtam egy levelet szolgáltató felé leírva az esetemet. Aznap elmentünk a vízművekhez is, ahol betegségre hivatkozva nem volt ügyfélfogadás ügyfélfogadási időben, jelezték max pénteken menjünk mert nincs helyettesítés az sem biztos. Na tegnap kaptam egy telefont, hogy hétfőn kilencre várnak minket a vízműnél ők lebeszélték. Én elmentem böcsülettel, ott találkoztam azzal akivel lebeszélték és ő közölte hogy alap nincs ügyfélfogadás amit elmondott vevőéknek, illetve ők meg sem jelentek egyáltalán. Hanem kb 11 óra magasságában felhívott egy ismerősük hogy mit intéztem, akinek persze nem mondtam semmi konkrétumot, erre megkaptam hogy szar az ügyvéd aki írta a szerződést (hála ők találták, azt sem tudtam hogy létezik addig) illetve hogy nem is lehetett volna tartozásokkal eladni. Szóval egyértelműen arra utal magatartásuk hogy nem szeretnék fizetni amit vállaltak kötelezettséget. Ebben az esetben a szerződésben rögzítettek szerint olvasatomban szerződésszegést követnek el. Már írtam az ügyvédnek is aki a szerződést készítette hogy ebben az esetben mi fog történni, ha továbbra sem hajlandóak közreműködni és félreinformálnak, az időmet vesztegetik.
Ő van birtokon belül
ezért
nem kapcsoltathatod ki a közműveket.
1.
Felszólítás írásban határidővel.
Ha fizet OKÉ!
HA nem fizet, akkor
2.
"Fizetési meghagyás" közjegyző által.
Ha fizet 15 napon belül akkor OKÉ!
HA nem fizet csak lapít, akkor a 16. naptól jogerős lesz és ráküldheted a végrehajtót
HA nem fizet de ELLENTMOND 15 napon belül, akkor perré alakíthatod az ügyet.
Az ítélet alapján (ha te nyered a pert), akkor fizet vagy ráküldöd a végrehajtót.
Ez a módja a nem fizetőktől való pénzbehajtásnak.
- -
Legközelebb pedig addig ne add birtokba,
amíg nem fizet ki mindent a vevő ...
Üdvözlete! Adott egy hivatalos, kifizetett adás-vételi szerződés. A szerződésben rögzítettük, hogy a közüzemi elmaradásokat vevő vállalja. Na most ez már necces, hogy vállalja-e, nem úgy néz ki. Kérdésem a következő. 1 Amennyiben nem fizet, csak a kialkudott vételárat kaptam, lehetséges-e, hogy az ingatlant nem jegyzi be a földhivatal, és visszadobja az adásvételi szerződést.
2 Ha a a vételárat már megkaptam, akkor köteles vagyok-e ebben az esetben visszafizetni vevő felé. Ez a teljes vételár, sem előleg, sem foglaló nem volt, kifizették kézbe.
3 amennyiben nem fizeti a vevő, de én kénytelen vagyok, ugye mert nem fog a nevemről lekerülni, és vevő nem jelenik meg hogy a szolgáltatást átvegye, van-e lehetőségem a nevemen lévő nullás szolgáltatást lemondani szolgáltató felé, és leszereltetni az órákat, aztán követelni a kifizetett összegeket. A közműveknél mind mást mondanak, az egyik irodán ezt, a másikon azt.
4 esetleg valami ötlet, hogy tudnám kikényszeríteni hogy fizessék ki a birtokbavételi elismervényen szereplő óraállások szerinti összegeket.
Sajnos a kulcsátadás megtörtént, és még mindig a nevemen vannak a szolgáltatók, és nem is úgy néz ki hogy hajlandóak együttműködni.
Mi az a részarányfizetés?
csellósokk
A lakóközösség és a közgyűlés nem ugyanaz. A közgyűlés a tulajdonosok közössége, ők fognak olyan kiadásokat meghatározni, amit minden tulajdonosnak viselni kell. Ha az egyes tulajdonosok nem fizetnek, akkor a következő lépés és a végkimenetel attól függ, milyen kötelezettséget és milyen formában írt elő a közgyűlés.
Részletek ismeret nélkül nem lehet biztosat mondani.
oligaliga
köszi...a válaszod újabb kérdést vet fel és talán ez sokak érdeklődését is felkeltheti,aktuális téma:
- amennyiben a lakóközösség úgy dönt,hogy a részarányfizetés a lakók kötelessége,de a tulaj nem fizet (nem akar,vagy nem tud ) akkor adott lakás részarányát ki fizeti? (ha bármely szervezet,akkor ők megterhelhetik a lakást tartozás cimén?)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02