Köszönöm a válaszokat
Ingatlanügyek
Ha a vázrajz tényleg kettészeli a szántód jelenlegi területét, akkor az lehet hibás is vagy rosszul látod.
A szöveges rész konkrét helyrajzi számokról szól, tehát egész ingatlanokat vonnának belterületbe, akár szakaszosan is.
A belterületbe vonás még nem jelent kisajátítást. Annak szigorú feltételei vannak, és egészen biztosan nem lehet az a következménye, hogy a szántódat elveszíted (főleg mert fizetni kell érte), majd az önkormányzat felparcellázza és továbbértékesíti.
Nem telkem van, hanem egy helyrajzi számon nyílvántartott külterületi szántóm. A település szerkezeti terv egy vázrajz, ahol feltüntetésre került a jövőbeli belterületi határvonal, ami keresztezi az adott szántót. A szöveges leírás:
"A község belterületét növelni szükséges, a ....,...,.. földrészletek bevonásával. Belterületbe vonás a konkrét építési igények függvényében szakaszosan is végrehajtható"
szlacis70
Már megint összekeversz pár dolgot. Az eredeti kérdés még mindig ugyanaz: mit mond a településrendezési terv vonatkozó része és hány telked van?
Igazából csak tudni szeretném, hogy a tulajdonjogot mennyire könnyű "elveszteni" ebben az esetben. Én gyümölcsöst terveztem oda, de nyílván ha kisajátításra kerül, nem tervezek rá beruházást (vagy másmilyet tervezek :)).
A kisajátítási folyamatot tényleg nem ismerem, ezért is tettem itt fel ezt a kérdést. Másik eset kapcsán viszont, amiben szintén ez az ingatlan érintett egy kerékpár út kiépítés kapcsán, kicsit utánakérdeztem és úgy néz ki, nem lehet sok mindent tenni a mai jogrendszerben. A kerékpárút építése kiemelt nemzetgazdasági beruházás és a NIF kisajátítja a tervrajzokon igénybevett területet az út megvalósításához, akár tetszik nekem akár nem.......(megjegyzem, semmilyen előzetes egyeztetés nem történt a tervekkel, de az épitési engedély már hatályos.) Kérdés, hogy itt mi alapján fogják meghatározni a piaci árat.....
Szerintem valamit félreértettél. A kisajátításról meg szemmel láthatóan nem tudod, mit jelent, hogy megy.
Van valami konkrét problémád is? (Megjegyzem, a földtulajdonosok könyörögni szoktak, hogy vonják belterületbe az ingatlanjukat, és általában komoly pénzeket fizetnek is érte. Hivatalosan. Meg állítólag néha nem hivatalosan is egy kicsit.)
Tisztelt Ügyvéd Úr! Pontosan mire tetszett írni, hogy "hülyeség"
Köszönöm válaszát
Üdvözlök mindenkit! Kérem olyan szakértő hozzászólását akinek volt hasonló esete. Van egy lakás 1/1 Tulaj,2 örök haszonélvezet van rajta. Érdekelne ebben az esetekben a jog. Hárman lakják az ingatlant. A tulajdonos és a kettő haszonélvező. Kirakhatja az egyik haszonélvező a tulajt ha a másik nem akarja? Ergo A tulajdonos + haszonélvező a másik haszonélvező ellen.
Hogy szól a rendelet vonatkozó része?
A több hektáros termőföld nem több hrsz. alatt van? Mert akkor elképzelhető, hogy a telkek egyik fele belterületbe kerül, a többi meg nem.
Biztos, hogy így van. De az a "telek" egy több hekátáros termőföld.
Érdekes egy település rendezési terv lehet, ami egy telek felét bevonja belterületbe, a másik felét pedig külterületként hagyja. Biztos, hogy így rendelkezik?
Üdvözlöm!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Vidéki kistelepülésen tulajdonomban lévő külterületi termőföld (szántó) a település jelenlegi belterületével határos (mezőgazdaági út választja el). Az önkormányzat a településrendezési tervet módosította úgy, hogy az ingatlanom fele része tervezett belterületi határvonalon belülre esik, falusias lakókörnyezet övezetbe kerül a tervek szerint.
Kérdésem, hogy az önkormányzat vagy más a külterületi ingatlanomat kisajátíthatja-e, hogy belterületbe vonja és lakó telkeket alakítson ki rajta, majd önkormányzati telekként magánszemélyeknek értékesítse azokat?
A jogszabályt átnéztem, de nem egyértelmű számomra, mert a településrendezés szerepel a kisajátítási célok között,de a telkesítést nem találtam.
Előre is köszönöm a segítséget.
Ha nem fogadja el, akkor nem jön létre a szerződés.
MajorDomus
Köszönöm a választ!
Ebben az esetben visszautasíthatja ,ha ajándékozom?
Kifüggesztéses eljárással vásárolt földterület
tulajdoni lapján az áll, hogy:
"bejegyző határozat érkezési idő: 2016.04.26."
Vajon a jövedelem adózásnál szerzési dátumnak
ez a dátum minősül
vagy
valami korábbi dátum?
Az ügymenet során mikor is van pontosan a "szerződés benyújtása" nevű lépés?
Ami aztán a szerzés időpontja lesz az adózásnál.
Gondolom nem a 2015.09.23.-i adásvételi szerződés kelte az.
-
HA időközben ez a föld teljes egészében belterületi építési telekké vált, tehát mostanra mindenestől kivett terület lett belőle, 0 AK-val.
Akkor eladható-e most bünti veszélye nélkül?
(tekintettel az aláírt 5 éves nyilatkozatokra)
Nem.
Elajándékozhatod,vagy eladhatod neki
Üdvözlöm!Van egy ház aminek én vagyok a tulajdonosa,de a volt élettársam a haszonélvező!Édesanyám nevén jelzáloghitel van rajta.Letudok mondani a tulajdoni jogomról a haszonélvező részére?Válaszát előre köszönöm!
Én azért a birtokvédelembe bevenném a jogcímet is. Ha valaki jogcímmel - akár vitatottal is, tehát egy felmondott bérleti szerződéssel, de a felmondást jogellenesnek tartva - használja az ingatlant, azt megilleti a birtokvédelem olyan értelemben is, hogy nem köttethetem ki a közműveket.
De egy jogcím nélküli birtokos - pl. a szívességi lakáshasználat felmondásán nincs mit vitatni, onnantól jogcím nélkül birtokol - esetén miért kellene finanszíroznom a rezsijét is? A saját lakásomban ahol lakok is kiköttethetem az áramot, ha akarom. Akkor ott is, ahol nem lakom, és jogcímmel nem is lakik senki.
Akkor mit javasoltok?
F.Ágota
"beköltözött az ingatlanba illegálisan"
Miért az ügyvéddel baszakodtok?
Ez rendőrségi ügy, szerintem.
HA valóban illegálisan költözött be.
- -
Egyébként pedig, ha ő van birtokban,
akkor
már csak perrel bírod kirakni onnan.
Mert, ha bármit teszel ellene ő fog birtokvédelmet kapni.
Sajnos a volt szívességi használó VAN birtokban...
Így ellene birtokvédelmet kérni aligha lesz sikeres, szerintem.
Akkor kérj rá birtokvédelmet.
Már felmondtam. Szóban, írásban, több hónap időt hagyva de még mindig ott van.
Az óracsere azért kell, hogy ne tudjon adósságot halmozni.
Miért nem a szívességi használatot mondod fel? Csak kérdezem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02