Ingatlanügyek

szlacis70 # 2018.05.23. 08:01

Köszönöm a válaszokat

oligaliga # 2018.05.23. 03:55

Ha a vázrajz tényleg kettészeli a szántód jelenlegi területét, akkor az lehet hibás is vagy rosszul látod.

A szöveges rész konkrét helyrajzi számokról szól, tehát egész ingatlanokat vonnának belterületbe, akár szakaszosan is.

A belterületbe vonás még nem jelent kisajátítást. Annak szigorú feltételei vannak, és egészen biztosan nem lehet az a következménye, hogy a szántódat elveszíted (főleg mert fizetni kell érte), majd az önkormányzat felparcellázza és továbbértékesíti.

szlacis70 # 2018.05.22. 18:50

Nem telkem van, hanem egy helyrajzi számon nyílvántartott külterületi szántóm. A település szerkezeti terv egy vázrajz, ahol feltüntetésre került a jövőbeli belterületi határvonal, ami keresztezi az adott szántót. A szöveges leírás:

"A község belterületét növelni szükséges, a ....,...,.. földrészletek bevonásával. Belterületbe vonás a konkrét építési igények függvényében szakaszosan is végrehajtható"

oligaliga # 2018.05.22. 16:58

szlacis70

Már megint összekeversz pár dolgot. Az eredeti kérdés még mindig ugyanaz: mit mond a településrendezési terv vonatkozó része és hány telked van?

szlacis70 # 2018.05.22. 16:20

Igazából csak tudni szeretném, hogy a tulajdonjogot mennyire könnyű "elveszteni" ebben az esetben. Én gyümölcsöst terveztem oda, de nyílván ha kisajátításra kerül, nem tervezek rá beruházást (vagy másmilyet tervezek :)).

A kisajátítási folyamatot tényleg nem ismerem, ezért is tettem itt fel ezt a kérdést. Másik eset kapcsán viszont, amiben szintén ez az ingatlan érintett egy kerékpár út kiépítés kapcsán, kicsit utánakérdeztem és úgy néz ki, nem lehet sok mindent tenni a mai jogrendszerben. A kerékpárút építése kiemelt nemzetgazdasági beruházás és a NIF kisajátítja a tervrajzokon igénybevett területet az út megvalósításához, akár tetszik nekem akár nem.......(megjegyzem, semmilyen előzetes egyeztetés nem történt a tervekkel, de az épitési engedély már hatályos.) Kérdés, hogy itt mi alapján fogják meghatározni a piaci árat.....

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.22. 15:24

Szerintem valamit félreértettél. A kisajátításról meg szemmel láthatóan nem tudod, mit jelent, hogy megy.

Van valami konkrét problémád is? (Megjegyzem, a földtulajdonosok könyörögni szoktak, hogy vonják belterületbe az ingatlanjukat, és általában komoly pénzeket fizetnek is érte. Hivatalosan. Meg állítólag néha nem hivatalosan is egy kicsit.)

szlacis70 # 2018.05.22. 15:18

Tisztelt Ügyvéd Úr! Pontosan mire tetszett írni, hogy "hülyeség"

Köszönöm válaszát

János2018 # 2018.05.22. 15:11

Üdvözlök mindenkit! Kérem olyan szakértő hozzászólását akinek volt hasonló esete. Van egy lakás 1/1 Tulaj,2 örök haszonélvezet van rajta. Érdekelne ebben az esetekben a jog. Hárman lakják az ingatlant. A tulajdonos és a kettő haszonélvező. Kirakhatja az egyik haszonélvező a tulajt ha a másik nem akarja? Ergo A tulajdonos + haszonélvező a másik haszonélvező ellen.

oligaliga # 2018.05.22. 13:46

Hogy szól a rendelet vonatkozó része?

oligaliga # 2018.05.22. 13:44

A több hektáros termőföld nem több hrsz. alatt van? Mert akkor elképzelhető, hogy a telkek egyik fele belterületbe kerül, a többi meg nem.

szlacis70 # 2018.05.22. 13:38

Biztos, hogy így van. De az a "telek" egy több hekátáros termőföld.

oligaliga # 2018.05.22. 13:16

Érdekes egy település rendezési terv lehet, ami egy telek felét bevonja belterületbe, a másik felét pedig külterületként hagyja. Biztos, hogy így rendelkezik?

szlacis70 # 2018.05.22. 12:32

Üdvözlöm!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Vidéki kistelepülésen tulajdonomban lévő külterületi termőföld (szántó) a település jelenlegi belterületével határos (mezőgazdaági út választja el). Az önkormányzat a településrendezési tervet módosította úgy, hogy az ingatlanom fele része tervezett belterületi határvonalon belülre esik, falusias lakókörnyezet övezetbe kerül a tervek szerint.

Kérdésem, hogy az önkormányzat vagy más a külterületi ingatlanomat kisajátíthatja-e, hogy belterületbe vonja és lakó telkeket alakítson ki rajta, majd önkormányzati telekként magánszemélyeknek értékesítse azokat?

A jogszabályt átnéztem, de nem egyértelmű számomra, mert a településrendezés szerepel a kisajátítási célok között,de a telkesítést nem találtam.

Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.20. 12:14

Ha nem fogadja el, akkor nem jön létre a szerződés.

B.D.A. # 2018.05.20. 06:23

MajorDomus
Köszönöm a választ!
Ebben az esetben visszautasíthatja ,ha ajándékozom?

nonolet # 2018.05.18. 23:07

Kifüggesztéses eljárással vásárolt földterület
tulajdoni lapján az áll, hogy:

"bejegyző határozat érkezési idő: 2016.04.26."

Vajon a jövedelem adózásnál szerzési dátumnak
ez a dátum minősül
vagy
valami korábbi dátum?

Az ügymenet során mikor is van pontosan a "szerződés benyújtása" nevű lépés?
Ami aztán a szerzés időpontja lesz az adózásnál.

Gondolom nem a 2015.09.23.-i adásvételi szerződés kelte az.

-

HA időközben ez a föld teljes egészében belterületi építési telekké vált, tehát mostanra mindenestől kivett terület lett belőle, 0 AK-val.

Akkor eladható-e most bünti veszélye nélkül?
(tekintettel az aláírt 5 éves nyilatkozatokra)

MajorDomus # 2018.05.18. 21:24

Nem.
Elajándékozhatod,vagy eladhatod neki

B.D.A. # 2018.05.18. 20:09

Üdvözlöm!Van egy ház aminek én vagyok a tulajdonosa,de a volt élettársam a haszonélvező!Édesanyám nevén jelzáloghitel van rajta.Letudok mondani a tulajdoni jogomról a haszonélvező részére?Válaszát előre köszönöm!

drbjozsef # 2018.05.17. 06:25

Én azért a birtokvédelembe bevenném a jogcímet is. Ha valaki jogcímmel - akár vitatottal is, tehát egy felmondott bérleti szerződéssel, de a felmondást jogellenesnek tartva - használja az ingatlant, azt megilleti a birtokvédelem olyan értelemben is, hogy nem köttethetem ki a közműveket.

De egy jogcím nélküli birtokos - pl. a szívességi lakáshasználat felmondásán nincs mit vitatni, onnantól jogcím nélkül birtokol - esetén miért kellene finanszíroznom a rezsijét is? A saját lakásomban ahol lakok is kiköttethetem az áramot, ha akarom. Akkor ott is, ahol nem lakom, és jogcímmel nem is lakik senki.

qwerty123 # 2018.05.16. 16:14

Akkor mit javasoltok?

nonolet # 2018.05.16. 14:00

F.Ágota

"beköltözött az ingatlanba illegálisan"

Miért az ügyvéddel baszakodtok?
Ez rendőrségi ügy, szerintem.
HA valóban illegálisan költözött be.

- -

Egyébként pedig, ha ő van birtokban,
akkor
már csak perrel bírod kirakni onnan.

Mert, ha bármit teszel ellene ő fog birtokvédelmet kapni.

nonolet # 2018.05.16. 13:56

Sajnos a volt szívességi használó VAN birtokban...

Így ellene birtokvédelmet kérni aligha lesz sikeres, szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.16. 13:35

Akkor kérj rá birtokvédelmet.

qwerty123 # 2018.05.16. 12:18

Már felmondtam. Szóban, írásban, több hónap időt hagyva de még mindig ott van.
Az óracsere azért kell, hogy ne tudjon adósságot halmozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.16. 12:08

Miért nem a szívességi használatot mondod fel? Csak kérdezem.