Igen, egy jogász véleményét szeretném itt kérdezni. Sajnos az ügyvédhez nem tudok fordulni tanácsért, mert ő a vevő ügyvédje (vevő fizet ugyebár). Nem teljesen semleges.
Ingatlanügyek
Nehéz lesz az elállás, mert az eredeti állapotot nem fogod tudni helyreállítani: a vételárból 2 milliót már felvettél, mitöbb, el is tapsoltál, és aligha fogod tudni visszafizetni. Gondolj bele: ha te lennél a vevő, elmennél szó nélkül, azzal, hogy "valamikor majdcsak visszafizeti a 2 misit"? Aligha tennéd. Ő sem fogja. Ha mégis elmenne, a követelését úgy tudja biztosítani, hogy első ranghelyen zálogjogot alapít a követelése (2M) és járulékai (a 2M Ft-ot kiváltó hitel költségei és járulékai) erejéig.
Elektrodoki !
ahogy olvasom még te vagy a birtokban. Igaz ez ?
Ha igen, akkor jön a következő határidő :
„de egy nagyobb részlet kifizetése április 3., ami már semmiképpen nem fog összejönni. ”
Ha tényleg nem jön össze, akkor ő már egyet megszegett, így elvileg nincs miről tovább tárgyalni. ki kell várni a végső határidőt és másnak ... fizetőképesnek eladni.
természetesen a felvett összeget vissza kell fizetni, de hát azért a másik fog rimánkodni.
Ha beengedted jelentéktelen összeg fizetése fejében , akkor naiv vagy így jártál.
Tehát...
Nem engedtem be, hiszen kulcsátadás és minden többi csak azután van, ha a vételárat kifizette teljesen.
Azért bárki járhat így. A vevő fizeti az első részletet, ami önerő. A többit hitelből szeretné, de nincs bank, amelyik ezt finanszírozná. Vagyis a szerződés így nem jött létre, érvénytelenné vált szerintem. Az, hogy ki lett fizetve a hitel, azzal kárt is okozott nekem, mert nem tudom újra felvenni a hitelt erre az ingatlanra, mint lakásvásárlási hitel.
Az én kérdésem az, hogy az ápr. 3. és jún. 30 között van majdnem 3 hónap. Nem teljesít ápr. 3-ra a következő részlettel, akkor miért kellene még várnom majdnem 3 hónapot?
Üdvözletem! Kérdezni szeretnék.
Melyik jogszabály kötelez nyilatkozattételre tulajdonjog átvezetésére egy adásvételbe belépett elővásárló javára? Állítólag a földhivatal enélkül nem írja át. Sajnos nem találom, és állítólag ennek kötött formája is van, de erre sem találtam. Ha valaki tudja legyen szíve a pontos elérhetőségét megadni.
Köszönöm.
Elektrodoki
Már túltárgyaltuk a témát szerintem.
Röviden,tömören az eddigieket:
- Szerződést bontani közös megegyezéssel is lehet.(Célszerű írásban)
- Az első részletfizetési kötelezettség megszegését követően(az áprilisi határidő után) küldhetsz egy felszólító levelet , mondjuk 15 napos fizetési határidővel. Ha nem teljesül, akkor a szerződés semmis, a foglaló a tiéd(mivel nincs ,ezért nincs),a többit pedig vissza kell fizetned.
Azt meg ne döntsd már el előre,hogy képes lesz e a határidőre valahonnan máshonnan pénzhez jutni vagy sem. Ha ő is úgy látja,hogy nem,akkor jöhet a kölcsönös megegyezés a felmondásról.Vagy kivárjátok szépen a határidőt. Mást nem tudsz csinálni. Nem írtatok bele foglalót,te ezt elfogadtad, Így jártál.
„Az, hogy ki lett fizetve a hitel, azzal kárt is okozott nekem, mert nem tudom újra felvenni a hitelt erre az ingatlanra, mint lakásvásárlási hitel.”
Egy nagy lópikulát. Tehermentes ingatlanra olyan hitelt veszel fel amilyet a bank épp megenged.(Szóval az ingatlan értéke alapján dől el elsősorban, meg a fizetőképességedtől) Szóval az,hogy tehermentes ingatlanra nem tudsz felvenni hitelt, az egy nagy baromság. Az meg,hogy neked kárt okozott ezzel az meg még nagyobb. Legjobb esetben is megspórolt neked egy árverezési , végrehajtási meg egyéb költségeket. A késedelmi kamatról nem is beszélve. Legrosszabb esetben meg nem spórolt meg semmit, de kárt sem okozott vele,az már hétszentség.
„
Az én kérdésem az, hogy az ápr. 3. és jún. 30 között van majdnem 3 hónap. Nem teljesít ápr. 3-ra a következő részlettel, akkor miért kellene még várnom majdnem 3 hónapot?”
Nem kell.
Kedves szakértők, fórumozók!
Már nem tudom kihez fordulhatnék a problémámmal. Mindenhol csak falba ütközöm.
A történet: Vásároltunk egy ingatlant lassan 1,5 éve, amin holtig tartó haszonélvezet van. A haszonélvező már 7 éve halott, de Németországban halt meg (kettős állampolgár volt azt hiszem)és ez, mint kiderült nincsen lejelentve Magyarországon. Így nem tudjuk levetetni a nevét az ingatlanról, kvázi a víz, villany, gáz ellátást sem tudjuk visszaköttetni.
Csak és kizárólag egy eredeti halotti anyakönyvi kivonatottal lehetne lerendezni az ügyet, amit a volt haszonélvező lánya nem hajlandó elküldeni nekünk.
Ez a németországi hölgy az itteni ügyvédjéhez irányított, aki annak idején intézte a hagyatéki tárgyalást. Ő egy másolatot tudott csak adni,mivel nincs a kezében más és ezt sajnos nem fogadják el. CSAK és kizárólag az OFFI által fordított, eredeti példányt fogadhatnak el.
Azóta az hölgy ügyvédjét is felkértük (már 5 hónapja), hogy rendezze az ügyet, de semmi nem történik. A hölgy nem reagál semmire, nem együttműködő. Az ügyvéd meg csak kinyomja nekem a telefont. Röhej
A kérdésem, hogyan juthatnék ÉN hozzá egy Németországi halotti anyakönyvi kivonathoz? Hiszen Németországban is csak rokonnak adják ki...
Nem hiszem el, hogy a lányának nem lett volna kötelessége az apja halálát itthon lejelenteni és nem lehet ezért felelősségre vonni valahogy!!!? Hogy lehetne ezt elintézni?
Köszönettel: Anna
Csitu!
Szerintem a magyar hivatalnak ilyenkor nemzetközi jogsegély keretében fel kellene vennie a kapcsolatot a német hatósággal, de lehet mindenki a másikra mutat, kinek kellene ezt megtennie. Te Magyarországon ügyfélnek minősülsz, jogod van kezdeményezni, hogy a haszonélvezetet levegyék. Hivatalosan kérjed. Vagy egyből kérdezd azt is, ki a felettes szervezetük, kitől kérhetsz jogorvoslatot. (azt nem szokták szeretni, vélhetően találnak megoldást)
Végső soron keresd a Német Konzulátust.
Tisztelt fórumozók,szakértők.
Egy olyan problémám volna miszerint 1999ben épitett ingatlanrészt örökölt a párom amely tervek alapján épült ill engedély is van volt rá viszont most eladásra szánnánk az ingatlant és felmerült a kérdés hogy lakhatási engedély ezesetben kellene e hogy a birtokunkban legyen? Amenyiben igen hol tudok ennek pótlásárol gondoskodni,utánnajárni? Válaszukat előrre is köszönöm.
Ez nem jogi kérdés, hiszen az eladásnak nyilván nem feltétele a használatba vételi engedély és az épület feltüntetése. De hogy anélkül jóval kevesebbet kapsz érte, az biztos.
Karesz81
NYILVÁN az illetékes építéshatóságnál.
Ott első körben kiderül, hogy kapott-e használatba vételit anno.
HA kapott, akkor kérsz másolatot.
Ha nem, akkor az húzósabb ügy lesz...
Hálás ködszönet a válaszokért!
Üdv mindenkinek!
Energiatanusítvány nélkül vásárolhatok ingatlant jelenleg?
Mennyire "kötelező" ez?
A szóbanforgó lakóház egy komolyabb felújításon esne át,így a jelenlegi energia minősítése nekem vevőként teljesen irreleváns,és értelmetlen.A vevőnek pedig igazából csak egy plusz költség és teher lenne.
Válaszokat köszönöm.
Kötelező. Szerencsére nem egy ökör ára.
Két éve nem kérte a földhivatal. Igaz Béla, akkor is azt javasoltad, hogy legyen. De a vevő nem kérte, és ezt le is írták a szerződésbe.
Most már kérik. Ha nincs benne a száma a szerződésben, akkor hiánypótoltatnak.
Na, csak ráeszméltek.
Tisztelt Fórumozók, jogászok!
A kicsivel lentebb lévő történetem folytatódik azzal, hogy a vevő új adásvételit akar írni. Nem kapta meg a csok-ot, és azt a részt is hitelből akarja majd fizetni. Ehhez viszont új adásvételi szerződés kell, mert a régit nem fogadja már el a bank a csok rész miatt.
Köteles vagyok aláírni egy új szerződést most, vagy nem? Ha a régi alapján nem tud teljesíteni a vevő, akkor elállhatok a szerződéstől a jelenlegi helyzetben?
(persze tudom, vissza kell fizetnem amit eddig fizetett a vevő nekem)
„ (persze tudom, vissza kell fizetnem amit eddig fizetett a vevő nekem)”
Doki ! Egyáltalán nem biztos.
Ha olyan hülye az a vevő hogy pénztelenül fog bele egy ingatlan vásárlásba, viselje a következményeit.
A részeletek teljes ismerete nélkül : nem kapta meg a csokot, sőt és azt a részt is hitelből akarja teljesíteni. Tehát többrészt !
Végül is az újszerződés költségeit is a naiv vevő állja, ha nagyon akar, miért ne ?
Aztán te aláírod vagy sem !
Pénzt természetesen gyorsan ne add vissza ha nem lesz üzlet. elvégre az hogy az illető kap pénzt vagy sem az az ő baja, tehát ha végül nem lesz vétel akkor neked is előlről kell kezdeni az eladási mókát, az időigényes stb.
Hogy mennyit fizetett, azt mi nem tudjuk, de egy szokásos foglaló erejéig vagy ha jószívű vagy annál kevesebbet megtarthatsz !
„A szóbanforgó lakóház egy komolyabb felújításon esne át,így a jelenlegi energia minősítése nekem vevőként teljesen irreleváns,és értelmetlen.”
Jól látja a kedves kérdező Ádee tt. de mivel tényleg nem jelentős összeg megegyeztek az eladóval , hogy közösen viselitek az összeget.
Ez egy korábban értelmetlenül kiharcolt kényszer szolgáltatás... őszintén egy kalap szart sem ér... Legalább is az, amit 15 eft - ért készítenek.
Viszont majd a felújítási utáni ingatlan energetikai jellemzőivel tisztában lenni az egy nagyon hasznos dolog.
Javaslat : felkeresni egy tanúsítót, megmondani neki 15 rugó itt, ezért készítsen egy tanúsítást... ha nem megy bele lekoptatni.
„ Energiatanusítvány nélkül vásárolhatok ingatlant jelenleg?
”
volt a konkrét kérdés Á -nak.
Miért ne !
Legfeljebb a bejegyzés lesz macerás, pl. mint az egyik tanácsadó írta, hiánypótlás.... na és annak nem lehet ellentmondani ?
Ha nem harcolunk az értelmetlen előírások ellen, akkor még többet a nyakunkba sóznak.
Amúgy a néhány éhenkórász energetikustól miért sajnáljátok azt a pár 10 eft -tot, abból élnek.
Akár a kéményseprők. Addig addig ügyeskedtek a kötelező / értelmetlen / kémény vizsgálatokkal, amig jól a tökükre léptek.
Pedig 2 éve amikor ez műsoron volt nehányan még világvégét vizionáltak.
Tény hogy kb. 20 -an évente értelmetlenül meghalnak füstmérgezésben.
Zoltanuss
Nem kéne ennyi marhaságot összehordanod!
Pofa lapra és csitt...
pl. ez sem oké...
"Hogy mennyit fizetett, azt mi nem tudjuk, de egy szokásos foglaló erejéig vagy ha jószívű vagy annál kevesebbet megtarthatsz"
Valójában: A szerződést be kell tartani!!!
Nem lehet utólag ilyen foglaló szerűséget kitalálni.
Lehet viszont kártérítési igénnyel élni.
HA VAN BIZONYÍTHATÓ kár...
Amit a vevő okozott a szerződés szegésével.
Tisztelt fórumozók!Kérdésem a következő:Ha nem jó helyen van a zártkerti ingatlanom kerítése arról kapok valami határozatot?
Miért kapnál csakúgy a semmiből?
Ki szólt érte és mit tett eddig?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02