kbs!
Nem kívánom lebontatni a szomszéd házát. De azt a tűzfalat, ami a mi telkünkön áll, igen. (A szomszéd felől ez egy kapuáthajtó része, a bontás nem érintené a ház lakhatását, nem okoz aránytalan terhet.) Ha ez az állapot marad, nem tudom beépíteni a a telek utcafronti részét, míg az eredeti állapot szerint igen.
Ingatlanügyek
nonolet!
"Mit is, hogy más ingatlanát birtoklod jogalap nélkül?
Mennyámáááá...
Ezt megteheted addig, amíg a jogos tulajdonosa nem ebrudal ki onnan."
Valamit rosszul írtam le? Nem én építettem át a szomszéd telkére....
Az alap kitűzésekor szóltam,.... a bíró ítéletében megtiltotta a tovább építést, a szomszéd mégis befejezte...
Soroljam még? Mulasztottam, hogy nem folyamodtam Kopasz és társához, hogy védje meg a saját tulajdonunkat, hanem a jogi utat választottam?
bimbus
"Én ezt tartanám nemcsak igazságosnak"
Mit is, hogy más ingatlanát birtoklod jogalap nélkül?
Mennyámáááá...
Ezt megteheted addig, amíg a jogos tulajdonosa nem ebrudal ki onnan.
bimbus
"A mi birtoklásunkat védelmezni kell"
De már NEEEEEM birtokolsz!!!!
Már ő birtokol és ő a tulajdonos is egyben.
(azaz erősebb nálad a birtoklási joga)
Te meg elvesztetted a birtokod az idegen tulajdonon.
Amikor elvesztetted, akkor esetleg kérhettél volna birtok védelmet.
Valóban telekhatár egy vonal...
Az ingatlan fala meg egy másik vonal.
A hibahatár pedig arra jó, hogy
HA!!! a két vonal NEM esik egybe
AKKOR a hibahatáron belüli eltérésre
nem lehet jogi igényt alapítani.
AZZAL az indokkal, hogy
rosszul lett kimérve-kitűzve vagy a határvonal vagy az ingatlan.
De ez csak külterületen 45 cm... belterületen asszem 15 cm.
Ráadásul, ha MOST kitűzeted (cirka 50 eFt),
akkor
már valójában cm-es pontossággal fogják kitűzni a telked sarkait.
Az elméleti nagyobb hibahatár ellenére is.
- -
Birtok állapot...
Ha akarsz indíthatsz pert, de nem látom értelmét.
Hisz a tulajdonosnak nyilván joga van a saját telkét birtokba venni azt korábban bitorlótól.
Persze tiltakozhattál VOLNA, mint birtokos.
Akkor amikor éppen birtokba vette azt részt,
amit te birtokoltál addig a gyakorlatban.
De már késő.
Nem hiszem, hogy
- jogszerűen ki lehetne ebrudalni
- a SAJÁT telkéről
- az azt éppen birtokló tulajdonost
Csak mert anno volt egy másik birtoklási rend,
amit viszont NEEEEEM vetettél nyilvántartásba.
(azaz nem birtokoltad el tőle azt a sávot)
Azzal, hogy ő birtokba vette a te elbirtoklásod pedig meg szakadt.
Ennyi volt.
Nem fogják emiatt lebontatni a házat.
drbjozsef!
Az én olvasatomban az ingatlan nyilvántartási térkép határvonala vonal.
A szakértő megállapítja, hogy az elbontott kerítésvonal, annak helyzete a vonatkozó szakmai előírások figyelembe vételével, a felhasználható földmérési munkarészek alapján az ingatlan nyilvántartási földrészlethatárvonal helyzetében rögzíthető.
Ehhez képest kell eldönteni, hogy a szomszédos ingatlan birtokosa követett-e el a mi sérelmünkre birtokháborítást(túlépítést). A mi birtoklásunkat védelmezni kell, erre alapítottan a megengedett eltérésen belüli birtoklási határvonal önkényes megváltoztatása is birtokháborításnak(túlépítésnek) minősül. A sérelmért pedig birtokvédelmet kell adni, elrendelve a birtokállapot helyreállítását. Én ezt tartanám nemcsak igazságosnak, hanem jogszerűnek is. Ennek alátámasztására kérném a segítségeteket.
„az ingatlan nyilvántartási határvonal és a valóságban létező "használati" (nem tudom mi a megfeleő szó erre)határvonal ha egybe esik”
Pont a hivatalos hibahatár miatt ennek a mondatnak nem igazán van értelmezési tartománya. Egy vonal és egy sáv egyezőségét vizsgálják, és ez a vonal (ahol a valóságban van most a kerítés széle) most a sávba (a terképi telekhatár a hibahatárral) beleesik.
Amúgy tök igazad van, bosszantó ez, de ha ezt mondta a földmérő, nem nagyon van mit tenni. Miért nem oda került vissza a kerítés, ahol volt?
Kedves kbs!
Ez a megjegyzésem nem a lényegre irányult. A hiba ottt van, gondolom, hogy akkor már túl lesz az épület a 45 cm-es térképi hibahatáron.De nem ezen a vonalon szertnék tovább menni.
Igazából arra keresem a választ, hogy az ingatlan nyilvántartási határvonal és a valóságban létező "használati" (nem tudom mi a megfeleő szó erre)határvonal ha egybe esik, akkor is figyelembe kell venni a térképi hibahatárt? Itt a meglévő(de elbontott) kerítéstől számolva 43 cm-rel épített túl.
Úgy érzem, a térképi hibahatárra figyelemmel a kárt okozót védi a törvény a károsulttal szemben.
„ Ha jövőre ismét építkezik és 42 cm-rel ismét átépít és ezt a gyakorlatot folytatja, néhány év és nem lesz utcafrontom.”
Ezt nem gondoltad végig. Illetve rosszul gondoltad. Rájössz, hol a hiba?
Tisztelt szakértők!
Zártsorú beépítési övezetben a nyeles telkem utcafronti része az 1976-os sztereografikus térképen 4,52 m, az 1985-ös ellenőrző kézi méréskor 4,60 m, a hatályos ingatlan nyilvántartási térkép szerint 4,51 m. A szomszéd telektől 1966-ban épült kerítés nem régen került lebontásra. Tehát az ingatlan nyilvántartási térkép szerinti utcafroni rész szélessége megegyezik a tényleges utcafronti szélességgel. A szomszéd úgy építkezett, hogy a telek utcafronti szélessége 4,10 m-re csökkent. A szakértő az elbontott kerítés pontos helyét nem tudja meghatározni, mert lebontásra került. Megállapította, hogy a szomszéd háza az ingatlan nyilvántartási térkép határvonalától az utcafonton 0,43 m-rel, a telek belseje felé 0,42 m-rel eltér. Szakértői jelentésében úgy fogalmaz, hogy az ingatlan nyilvántartási térkép határvonalához képest a szomszéd által épített ház nem nyúlik át az én telkemre. (A térképi hibahatár 45 cm.) Túlépítés nem történt. Hogy lehet ez? Figyelembe kell venni ilyenkor a térképi hibahatárt, mikor tudjuk, hogy valóságban ott volt a határ ahol a nyilvántartás szerint is? Ha jövőre ismét építkezik és 42 cm-rel ismét átépít és ezt a gyakorlatot folytatja, néhány év és nem lesz utcafrontom. Úgy érzem, hogy ezzel a túlépítőt védi a törvény nem a károsultat. Mi ilyenkor a teendő? És a bírói gyakorlat?
A tulajdoni lapon a megelőző tulajdonosokat is megnézném, dátumot, stb.
Pénzt csakis bankszámlára fizetnék ki.
Azt is csak a bankinfo lekérése után.
Divat manapság az fajta átverés, hogy
Az utaláshoz adott név az OKÉ, de bankszámla MÁSÉ!!!!!
Az utalás elmegy a rossz név ellenére is, de csaló bankszámlájára.
Ezért MUSZÁJ ellenőrizni, hogy VALÓBAN AZÉ-E a bankszámla aki tulajdoni lapon szerepel...
Gyanús, nagyon gyanús ez a hirtelen mégis erre jár ...
Úgy 99% a lehúzás esélye, legalább.
Ne hagyd, hogy csak a ingatlanos cég által hozott ügyvéd intézze a szerződés!!!!!
Válassz saját ügyvédet magadnak és ragaszkodj
- a szerződés előzetes megkapásához
- az ügyvéded jelenlétéhez, közreműködéséhez
Azt a pár tízezret ne sajnáld erre...
--Tulajdoni lap rendben. A tulajjal nem beszéltünk és nem is fogunk mivel nem beszél se magyarul se angolul. Az elsietéstől nagyon messze vagyunk már így kb 3 hét és sok egyeztetés után. A bérlővel sincs gond, azok a gondjaim amiket lejjebb írtam.
Ja és a bérlő ?
Csak becsengettél és megkérdezted mi újság ??
kalacs01 !
A tulajdoni lap rendben ?
E-mail cime azért csak akad, sőt telefon is.
Mit mond erre az ingatlanos ??
Kamuzik ?
Nem szabad elsietni, főleg nem a pénz adást !
Kedves fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni egy kissé nehézkes lakásvásárlási ügyben:
Lakás vásárlás előtt vagyunk szüleimmel. Nekem lenne a lakás. Egy Spanyol néni örökölte akinek meghalt a fia. Budapesti lakás, jelenleg van bérlője. Eredetileg úgy volt, a Kategora ingatlanosát felhatalmazza és vele lehet intézni, utalni meg a nőnek kell.
Erre mondtuk hogy vagy utazzon ide vagy konzulátussal hitelesíttesse a dolgot. Az ingatlanos hepciáskodott kicsit hogy mindig jó volt apostillal, meg a nő sose volt még Budapesten.
Mi mondtuk hogy ragaszkodunk a két opció közül az egyikhez.
Most váratlanul azt mondta hogy csütörtöktől szombat délutánig MO-n lesz a tulaj mert egyéb dolga van és csütörtökön vagy pénteken el lehet intézni gyorsan. Szerződést lefordíttatják spanyolra (nem tud angolul se a tulaj).
Hát kicsit furcsa hogy sose volt itt és hirtelen dolga akad. Emellett maga az ingatlanos és a cég is gyanús. http://budapest.hu/…default.aspx itt nincs az adatbázisban a cég és az ingatlanos se, bár azt írják "feltöltés alatt". Cégjegyzékben ugyanakkor létezik és szerepel tevékenységi köreinél hogy ingatlanközvetítő és 9éve létezik, hihető jövedelemmel.
Most ha idejön a tulaj akkor az még mindig lehet hogy kamu igazolvány, ikertestvére jön vagy valami. Minden sokkal macerásabb ha valami baj van.
Egyébként ugyan abban a házban más lakást megbízhatóbb ingatlanosnál már láttunk és ott is spanyol tulaj volt (már elkelt). A lakás nem irreálisan olcsó, meg azzal kapcsolatban nincs egyéb különösebben gyanús dolog.
Nem tudjuk eldönteni hogy jóhiszemű e csak furin jöttek ki a dolgok vagy sem. Jó lenne nagyon a lakás és már nagyon régóta nézelődünk, de ügyvédünk is húzza a száját kicsit. Lehetne még vmivel bebiztosítani a dolgokat?
Bónusz hogy szüleim elutaznak külföldre szerdán... Esetleg jobb lenne inkább ha most nem szerződünk hanem amikor hazament a tulaj kérünk inkább mégis konzulátusit?
Köszönöm előre is,
Üdv.: Patrik
Ahogy megegyeztek.
Tisztelt Jogi Fórum!
Eladandó ingatlanunkra szándéknyilatkozat aláírásával tegnap érkezett egy vevő.
Szeretném megtudni, mivel a lakásért majd kapott teljes összeget beforgatnánk egy általunk később megvett ingatlanba, hogy ilyenkor mi mint eladók, a vételár vevő általi teljes kiegyenlítése után adjuk át a tulajdonjogot és az csak a teljes kiköltözés után lehetséges, de az általunk később megvett lakásba csak az új ingatlan kifizetése után költözhetünk. Mi ennek a menete, egy napon kell történnie a kiköltözésnek, az új házba történő beköltözésnek, és a két utalásnak? Milyen lehetőségek vannak?
Megtisztelő segítségüket előre is köszönettel:
Akkor ez a "Sznyegurocska" nem is bérlő hanem társbérlő.
Egyenlő jogok esetén sok sok surlódás keletkezhet ilyenkor.
Rossz konstrukció. kereshet a Sznyegurocska bérlő jeleőltet a végtelenségig, nem ér semmit ha a bérbeadó nem fogadja el.
Tisztelt Kovács Béla Sándor !
Nagyon szépen köszönöm a válaszát, megértettem, bár sajnálatosan de tudomásul vettem, így már világos.
Köszönettel
Negrusz
Negrusz, van annak az anyának haszonélvezete is.
Jaj.
Tisztelt Szakértők!
Hogyan tudhatom egy illetőről, hogy ügyvéd-e? Hogy joga van-e ügyvédi ellenjegyzéstben részesíteni egy szerződést.
Például ha ő egy település jegyzője, akkor már ügyvéd?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02