Ingatlanügyek


lalivi # 2019.03.10. 12:22

Jó napot. A kérdésem ingatlan ajándékozással kalcsolatos. 7 éve a szüleimtöl kaptam egy lakást ajándékként. A tulajdonlapon ök haszonélvezök, én a tulajdonos. Férjemmel másik városba fogunk költözni, a lakásomat szeretném a testvéremnek ajándékozni.

Mi lenne ennek a folyamatnak a menete, költsége, kihez kell ezzel a szándékkal fordulni?

Köszönöm a segítséget.

HuJeno # 2019.03.08. 12:27

drbjozsef

Irtam privatot kedves Jozsef, legyen kedves nezze meg,
kuldtem benne egy jpg-t.

Amit alabb javasolt, azt mar tertivevenyesen (+e-mailben is) megkuldtem a "dupla" ugyvednek marcius 31-i hataridot tuzve a szeljegy torleshez szukseges okirat benyujtasara. Nyilatkoztam, hogy az adasvetelit kozos megegyezessel hajlando vagyok felbontani (termeszetesen nem a "dupla" ugyved es ugyfeleinek elkepzelese szerint). Nyilatkozatomban jeleztem, hogy marcius 14 - aprilis 7. kozott nem tartozkodom Magyarorszagon. (igy az okirat bemutatasa vagy megtorteinik marcius 13-ig, vagy aprilis 8 -15-e 24.00 ora kozott). 15-e az adasveteliben kituzott megfizetes hatarnapja, en ha Magyarorszagon kivul is, hataridon mindenkeppen belul vagyok.

Ugy gondolom ex-vevoim informalodtak az adasveteli szerzodest szerkeszto es "dupla ugyved" tajekoztatasan kivul is a varhato kovetkezmenyekrol es nem akarnak megtobbet vesziteni, mint ami mar kinez.

Idokozben egy komplett pesti "jogaszkollegium" -benne egy jogtanacsossal- "megszakertettek" az adasveteli szerzodesest ugyvedi levelestol, a bizonyithato (dokumentalhato) es torvenyben foglalt korulmenyekkel egyetemben.
Ok, az Ugyvedem es itt Onok mind tudjak mit jelent a "LB eseti dontesei".

udvozlettel,


> HuJeno a halmozottan zöldfülü <

drbjozsef # 2019.03.08. 08:05

HuJeno,

Akárhonnan nézem, ebből pereskedés lesz, hacsak nem nyeled le Te azt az időt és veszteséget, amíg nem tudod eladni az ingatlant, az exvevőd meg a foglalója elbukását.

Írhatsz nekik (én megtenném, hátha), hogy 8 napon belül adjon az ügyvéd egy ellenjegyzett okiratot a vevő szerződéstől elállásáról. Mondjuk az előleg visszafizetését is teheted ettől függővé (ha még nem utaltad vissza).

Ezt valszeg nem fogja megtenni, követelik majd a foglalót is, és várhatsz, míg történik valami (eltelik a félév? megegyeztek valamiben?), vagy Te indítasz pert.

Más lehetőség ebből már nem néz ki...

HuJeno # 2019.03.07. 22:38

MajorDomus

koszonom a tegnap esti valaszat Doktor ur!

Beszeltem a Foldhivatal foosztalyvezetojevel, azt mondta, csak ellenjegyzett okirattal torolheto a szeljegy, de amit nekem az ellenerdekeltek ugyvedje kuldott, (bemutattam...) az meg okitratnak is alkalmatlan, utalast tartalmaz egy a ptk.-ban levo torvenyre, egy altala megallapitott "itelettel" (prejudikalja erdekkorombe a bankhitel meghiusulasat). Ennyit mondott...
(No meg a toretlen biroi gyakorlatot az ilyen esetekre...)

Amiota nyilvanvalo a szerzodes elozetes vagy varhato megszegese, azota a ptk.-t bujva meg talaltam par olyan §-t a Kötelmi jog 3-6. részeiben, ami teljesen tiszta kepet ad a "vis maiorra", a szerzodes megszegesere/nehezulesere, felelosseg kerdesere, es a karteritesi jogomat is megalalpozza. (nem kivanok elni vele...)

Koszonom Doktor ur a valaszt (azt is amit nem nekem kuldott...)

tisztelettel,


> HuJeno a halmozottan zöldfülü <

MajorDomus # 2019.03.07. 19:31

És mindketten utálják A-t!

matthiasi # 2019.03.07. 18:00

Van egy olyan tulajdonság, hogy jó rábeszélő képesség.
Az A rábeszélte a B-t hogy adja elneki a tulajdonrészét.
B megtette és ezért a C irigykedik, hogy miért nem ő.

matthiasi # 2019.03.07. 17:56

A kérdések :
Engem az érdekelne, hogy harmadik tulajdonosként csak szemlélője lehetek az ügynek?
Nagyjából igen.
Semmi beavatkozási lehetőség?
Csekély. Tehát A annyiért adja el B -nek amennyiért akarja.... gondolom te vagy a C.
Talán ráígérhettél volna, de ez a vonat már elment.
Az átírás megtörtént.
Sőt az eladó azt is mondhatja mindent megkapott a valóságban viszont akár semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.07. 17:35

Nagyon megsértődsz, ha azt mondom, semmi közöd a mások ügyletéhez?

erdeklodo17 # 2019.03.07. 15:55

Tiszteletem!
A kérdésem, hogy adott egy ingatlan, melyben hárman vagyunk tulajdonosok (1/3-1/3). Az egyik, (A) tulajdonos megvásárolja (B) tulajdonostól az 1/3-ad tulajdoni hányadát részletre vállalja. "A" 1M-t fizet ki a 4M-ból, a többit részletre. Az eladó végleg lemond tulajdonjogáról még az első összeg megfizetésénél, a teljes ár megfizetése előtt. Az átírás megtörtént.
Az elállás jogát kizárják. (egyre szebb ugye?)
Harmadik tulajdonosként tehetek ez ellen valamit? Vagy végig kell néznem, ahogy "A" tulajdonos előnyhöz jut a tulajdoni hányadok tekintetében velem szemben. Azt sem tudni, hogy "A" ki tudja fizeti e valaha "B" eladót. Eladót (B) nem érdekli különösen, hogy mi lesz. A második nagy részlet fizetési határideje még nem jött el, az összesen harmadik részlet még a második után következne.
Ha nem tudja teljesíteni vevő (A) a második részletet, akkor annyit már tudok, hogy csak "B" tud ellene követelést indítani. Nem tudom jól gondolom e teljességében, vagy???
Engem az érdekelne, hogy harmadik tulajdonosként csak szemlélője lehetek az ügynek? Semmi beavatkozási lehetőség?
Vélemény, hogy tehetek e valamit?

MajorDomus # 2019.03.05. 19:47

Pontosan.
.
Remélhetőleg a pénz még megvan!
két évig a csodára vártál?

Szomorú örökös # 2019.03.05. 18:04

Tünde8888

Két évig azért nem kerestem az összeget, mert azt hittem alá van írva, intézik az eladást, mivel ha nem így lett volna, akkor le van írva, hogy visszautalják a pénzt, de ez nem történt meg.

Elég naív ember az, aki két éven keresztül elhiszi, hogy egy adásvétel „folyamatban van” és nem igazán érdekli, hogy vajon hová is tűnt el a pénze, amit kifizetett a vételi ajánlat megtételekor. Gyanús, hogy titeket kegyetlenül átvertek. Én egy ügyvédet személyesen is meglátogatnék, hogy legalább az eddig kifizetett pénz hiánytalanul visszakerüljön. Majd ő szerintem tájékoztat benneteket arról is, hogy milyen további lehetőségek vannak még. :-O

gerbera317 # 2019.03.05. 14:16

El kellene olvasnod az ingatlanirodával kötött megbízási szerződést. Abban benne vannak a jogok és kötelezettségek, és talán még a szerződésszegés/hibás teljesítésre is a szankció. Ezt kell először áttanulmányozni.

Tünde8888 # 2019.03.05. 13:57

Kedves gerbera317! Sajnos tudom már, hogy nem minősül foglalónak, mivel nem lett az eladó által aláírva az ajánlat.
Két évig azért nem kerestem az összeget, mert azt hittem alá van írva, intézik az eladást, mivel ha nem így lett volna, akkor le van írva, hogy visszautalják a pénzt, de ez nem történt meg.
Tehát miután visszakérdeznek, amit nem értek miért tennének, hiszen tudják, hogy azért nem kerestem, mert azt hittem, hogy az adás vétel lesz a vége. De, akkor én meg megkérdezem őket, (ha esetleg megkérdeznék) hogy miért kellett volna megkérdeznem, hiszen ha ők tudták (5 napon belül), hogy nem írja alá az eladó, akkor az összeg vissza járt volna nekem. (hiszen nem mai és kis ingatlan iroda, szerintem nem előszór volt ilyen esetük és vissza is utalták szerintem, de erről nincsenek információim) És mivel mi megbíztuk őket és megbíztunk bennük, így nem is gondoltuk volna, hogy nincs aláírva vagy esetleg nem járnak el megfelelően, időben. Így szerintem az, hogy ők két évig "használták/megtartották"elfelejtették visszautalni a pénzünket csak ez iránt gondolom a kárigényemet. Amit persze szerintem megtudnánk beszélni, csak ők teljesen elzárkóznak a kommunikációitól, sőt a személyes találkozótól is, ezért kértem segítséget, hogy akkor mit tudok tenni a kárigény ügyében.


Tünde8888

gerbera317 # 2019.03.05. 13:43

A foglaló kétszerese hogyan járna vissza, ha nem jött létre az a szerződés, amiben ez ki van kötve? Ez teljesen felejtős.
Az ingatlanirodával kötöttél valamilyen megbízási szerződést, vele szemben aszerint lehet igényed. Habár, valószínűleg vissza fognak majd kérdezni, hogy két évig miért nem érdekelt a letétbe helyezett összeg sorsa.

Tünde8888 # 2019.03.05. 13:32

Kedves gerbera317! A kárigényt miért írja, hogy nehezen? (Sajnos nem vagyok jártas e témában, így ezért nagyon érdekelne a véleménye, segítsége.) Hiszen egyértelműen hibázott az iroda és nem a leírtaknak megfelelően jártak el. Mi nem horror összegeket szeretnénk, csak azt, ami ebből a mulasztásból adódóan nem jár nekünk vissza. (pl. a foglaló kétszerese, de ez az összeg már megegyezés kérdése lenne) Mert, ha az iroda 2 éve úgy járt volna el, ahogy leírták és visszautalják határidőn belül az összeget, akkor tudtuk volna, hogy az eladó nem írta alá a papírt és akkor megkíméltek volna minket ettől a hercehurcától.


Tünde8888

gerbera317 # 2019.03.05. 12:21

Kárigényt nehezen, de késedelmi kamat iránti igényt jelenthettek be. 0,9 % évente. Tök izgi lesz majd újra és újra átszámolni azt a rengeteg pízt.

Tünde8888 # 2019.03.05. 12:14

Kedves Jogi Fórum!

Két évvel ezelőtt vételi ajánlatot írtunk alá, amit végül az eladó nem ad el nekünk. Ebben az esetben szerettük volna visszakérni a foglaló kétszeresét. De kiderült, hogy két évvel ezelőtt a vételi ajánlatot az eladó nem is írta alá 5 napon belül, így az ingatlanirodának 3 munkanapon belül vissza kellett volna utalnia az összeget. Ami nem történt meg. Így érdeklődni szeretnék, hogy kárigénnyel élhetünk- e valamint késedelmi pótlékkal (bár az elenyésző), hiszen két éve náluk van a pénzünk. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!


Tünde8888

MajorDomus # 2019.03.04. 20:01

siss
.
okosabb lenne,ha lekérnéd az Alapitó Okiratot,amit már digitalizáltan tárolnak,tehát a hrsz ismeretében bárhol lekérheted.
abból okosabb leszel az ingatlanod ügyében!
ezt követően bizz meg egy ügyvédet!

HuJeno # 2019.03.04. 19:41

drbjozsef

nem kuldtem el, amit irtam, kedves Jozsef.
Nem akarom, hogy minden nyul kiugorjon a kalapombol, mielott a birosagnak megmutathatnam oket.

Udvozlettel,


> HuJeno a halmozottan zöldfülü <

matthiasi # 2019.03.04. 13:47

mint írták :
Mi a problémád? Meneszd az ingatlanirodát, és hirdesd meg az ingatlant magad.
És ami nincs leírva azt ne hangoztasd.
Tehát van egy építmény , helyiségekkel stb.
Nekem is van egy melléklépületben egy kis lakás. 28 nm. Van egy bibi, ez pedig az, hogy a szoba csak 10 nm- így elvileg lakásnak nem nevezhető. Nem is nevezem annak, épület helyiségekkel.
Bérbeadom, sikeresen.

gerbera317 # 2019.03.04. 13:19

siSs, most hiába vitatkozol. Az bizony társasház, és lakás. Az egy másik dolog, hogy anarchia uralkodik. (V.ö.: az ember is élhet állat módjára, de attól még embernek kell tekinteni. De ott a biciklis hasolnat is.)
az ingatlan iroda szerint nem adhatom el - jelenlegi besorolásában
A jelenlegi állapotok miatt nem forgalomképtelen az ingatlan. A valós állapotoknak megfelelően kell meghirdetni: "Eladó társasházi lakás. Felújításra szorul. A társasház szervezetileg nem működik. A megtekintésre gázálarc és/vagy hányózacskó szükséges. Stb."
Aztán vagy lesz vevő, vagy nem. Ha pedig lesz, akkor az majd felújítja, s ha van rá igénye, feléleszti a társasház szervezeti működését is. De azt semmiképpen nem hánytorgathatja fel neked, hogy zsákbamacskát árultál. Mi a problémád? Meneszd az ingatlanirodát, és hirdesd meg az ingatlant magad.

oligaliga # 2019.03.04. 13:09

siSsi56

Egyáltalán nem kötelező társasházzá alakulni. Ha a társasház megalakult ÉS ez az ingatlan-nyilvántartásba be van jegyezve, akkor a többi, általad felvetett probléma a működés körébe tartozik.

siSsi56 # 2019.03.04. 12:48

Köszönöm.
Semmi olyat nem állítottam amivel itt megköveznek.
Én azt írtam 6 lakás fölött KÖTELEZŐ társasháznak lenni, kettőnél LEHET.
A társasháznak soha nem volt ( 24 éve ): SZMSZ, HÁZIREND, Közösképviselő-Közöskltség,Felújítási alap, éves pénzügyi beszámoló,jkv-ek, határozatok, Tűzvédelmi szabályzat.

Törvény írja elő,hogy kötelező Pl: az SZMSZ és más is: na erre írtam, hogy soha nem működött társasházként.
Akik itt válaszolnak tudják, hogy mitől társasház egy társasház?- hát nem CSak ATTÓL, HOGY A TULAJDONI LAPRA AZ VAN ÍRVA, hanem ha megfelelnek a törvényi előírásoknak. is. Üdvözlettel.

gerbera317 # 2019.03.04. 10:27

Ha a tulajdoni lapon az áll, hogy „társasház”, akkor az társasház. Akkor is, ha sok éve már nem úgy működik. Ha az áll ott, hogy „lakás”, akkor az lakás. Akkor is, ha az ingatlaniroda mást állít. Attól, hogy a szél ki-be jár, még lakás marad. A bicikli, ha a kerékben akkora nyolcas van, hogy nem forog el a villák között, attól még ugyanúgy bicikli - legfeljebb nem tudsz vele elmenni a szeretődhöz. És a társasház nem attól társasház, hogy a te örökrészed lakás vagy nem lakás. És ne állítsd, hogy 5 lakás már nem társasház, mert idézem: 5. § (1) Társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiség van vagy alakítható ki.
KBS azt súgja neked, hogy ha kérdezni akarsz, akkor kérdezz, ne pedig állíts. Főleg valótlant ne.

siSsi56 # 2019.03.04. 10:12

Tisztelt KBS.
Ha nekem válaszolt nem értem a válaszát.
Amiket írtam az az ingatlan iroda közlése!
Kérdésem továbbra is az, hogy nekem mit kell tennem. Lakást vagy nem lakást örököltem? soha nem vettem és adtam még eddig el semmilyen ingatlant, nem tudtam, hogy van ilyen színes térkép ami miatt az ingatlan iroda szerint nem adhatom el - jelenlegi besorolásában -.
Kérem, hogy ha már veszi valaki a fáradságot és megtisztel azzal, hogy válaszol, akkor magyarul. Köszönöm.