Pontosítva a kérdést:
Tehát 6 területre van bejegyezve zálogjoga, ha 1 részre a bejegyzett összeget kitisztázom, akkor az adott rész felszabadul a zálog alól?
Pontosítva a kérdést:
Tehát 6 területre van bejegyezve zálogjoga, ha 1 részre a bejegyzett összeget kitisztázom, akkor az adott rész felszabadul a zálog alól?
Immaculata, sajnos ez a valóság.
A testvérem 1/2 hányadára úgy került a zálogjog, hogy az adott hányadot más haszonbérlő használta a kölcsönadáskor, nem pedig a kölcsönadó gazda.
A lényeg az, hogy már nem a pénz kell neki elsősorban, hanem a földet akarja megszerezni a tartozás fejében.
Ő emellett még a testvérem 6 ingatlanhányadra tette rá a zálogjogát a kölcsön fedezeteként, ez mindre be van jegyezve, ezen földek közül egyiket se használja.
Ha az adott ingatlanhányadra bejegyzett tartozást kirendezem, akkor akkor is megszűnik a zálogjog, ha nem akarja elfogadni a pénzt?
T. Fórum !
Ingatlan nyilvántartásban nem szereplő szintes lakóház, ami 15 éven túl építettek, engedély, használatba vétel stb. nélkül.
A ház 4 db hrsz. tulajdonrészemre is épült.
Most tudtam meg, hogy van ingatlan tulajdonrészem.
Ügyvédtől kapott levélben elbirtoklást kérnek, ellenkező esetben bírósághoz fordulnak.
Van keresni valóm ? vagy íjam alá a lemondást.
Matyi
És mit olvasok pár órával később az indexen ?
Ezt :
"Október közepétől nem kötelező az elektronikus építési napló vezetése, ha az építtető természetes személy az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani.
Ha az egyszerű bejelentés során feltöltött dokumentációtól eltérnek, a jövőben nem kell majd külön bejelenteniük az eltérést (az aktuális szabályoknak megfelelő kiviteli dokumentáció a helyszínen rendelkezésre kell állnia).
A saját célra építkező magánszemélyek építkezésénél nem lesz kötelező a tervezői művezetés, valamint a tervezői és kivitelezői felelősség biztosítás sem, ezáltal ezek hiánya nem fogja megakasztani az építkezést. "
Ok. nem kell elektronikus, de papíralapú gondolom kell. Aki milliós - 10 milliós költséggel építkezik az csak kibír egy papírnaplót.
Abba tessék írkálni és nem szóban kérni.
Persze a változtatás így is általában drágább.
Idézet no...panaszából :
„a plusz munkákért amit a szerződés nem tartalmazott horrorisztikus árakat akar a kivitelező kifizettetni. Pl beépített wc kértem vagy padlófűtés a radiátor helyett, parketta helyett járólapot.... árajánlatot nem adott illetve e”
Nos ha nem ad árajánlatot, akkor csak rákérdezünk :Mester mit csinál itt ?
Amig nincs ajánlat, nincs annak elfogadása , addig nincs munka, ilyen egyszerű !!
Persze lehet szóban elhangzott valami, de hát arra ki emlékszik ?
Amúgy az építési napló mire jó ? hát nem arra, hogy beleírkáljunk ezt azt így pl. a plusz kívánságokat ! aztán arra a megszólított válaszol így úgy. ha nem akkor vagy nem olvasta vagy nem értette. ha igen beleírja igen vállalom ennyi lesz a díj. a megrendelő vissza ír ok. vagy Misi ennyiért tán mégse.
Egy építkezéshez sok minden kell .
Pénz, erős idegzet és kurva nagy fegyelem. na ez az utóbbi nincs sokszor a megrendelő részéről … csaponganak álmodoznak aztán ezeket kihasználják a kivitelezők.... benyújtják a maga számlákat.
Némely kivitelő ezeket a szitukat néha ki is provokálja.
Korábban hozzám is gyütt egy kivitelező, hogy hát hol legyenek azok a villanykapcsolók, meg milyen magasan,
Visszakérdeztem : Jani nem tudsz tervet olvasni , nem ismered a szabványt ?
Összehúzódott a Jani a továbbiakban.
Természetesen ehhez korrekt tervek kellenek, mert ha az nincs akkor, igaza lehet a Janinak !!
Egyik lányom járt hasonlóan. Ők is építkeztek és állandóan változtatgattak.
Pl a ház közepén lévő garázsba utólag kértek padló fűtést.
Most az eleve érdekes hogy védett ház közepén lévő garázsba minek fűtés, na de ez még padlófűtés is legyen. na mindegy.
A kivitelező elkészítette és utólag egy hatalmas számlát kellett fizetniük.
Ha már annyira fűtés oda 2 x 1 m -es cső és egy radiátor untig elég. A szomszéd falon futnak a fűtés vezetékek. Misi mennyi lesz ez ? / a két cső darab egy ezres a két szelep 3 eft, a rad, 15 eft, Mennyi a munkadíj Misi ha mán úgyis ott vagytok ?
Az anyag 20 eft, a Misi azért a 3 órás munkáért csak nem kér el 25 -nél többet ! Nos a 45 - 50 eft helyett 200 eft -ot nyújtottak bé utólag. Így járnak az utólag váltotatgatók !
Így jártál !
De másoknak is tanulságul. Ha az ember belekezd egy építkezésbe, arról készített egy részletes tervet és annak alapján dolgoznak a kivitelezők.
Azután menetközben minimálisát változtatgat rajta, mert minden változás duplájába kerül.
„ Pl beépített wc kértem vagy padlófűtés a radiátor helyett, parketta helyett járólapot.... árajánlatot nem adott illetve egy tételről a padlófűtésről. De mire készen lett a munka arra a padlófűtés is 100 ezer Ft-tal drágább lett. ”
Sőt mielőtt az ember számlát kap az előtt kérni kell részletes költségvetést is, majd annak elfogadás után a kivitelezés és csak utána jön a számla.
„A kivitelező állítja , hogy a ház jó helyen van de a szomszéd meg azt h a kerítése jó helyen van. Akkor ki itt a hibás? ”
Innen a távolból mondjuk meg ki a hibás ?? !
Az viszont tény a kezdő építkezők állatorvosi lova vagy !!
Segítséget szeretnék kérni! Kivitelező céget bíztam meg a házam felépítésére! Sajnos számlázási vitánk alakult ki. A felárakért a plusz munkákért amit a szerződés nem tartalmazott horrorisztikus árakat akar a kivitelező kifizettetni. Pl beépített wc kértem vagy padlófűtés a radiátor helyett, parketta helyett járólapot.... árajánlatot nem adott illetve egy tételről a padlófűtésről. De mire készen lett a munka arra a padlófűtés is 100 ezer Ft-tal drágább lett. Ezt azzal magyarázta , hogy a padlófűtés ára annyi amennyit írt de a munkadíjat is hozzá kell adni....mert anno csak a padlófűtés plusz költségét mondta.Mondtam , hogy szeretnék részletes számlát kérni erre azt mondta , hogy nem részletezi hanem ez összköltség ..... Nagy nehezen részletezte és akkor szembesültem azzal , hogy miért mennyit számolt. Pl. 37 nm2 -ért ami eredetileg parkettás volt én jarolapoztattam. Erre felszámolt 675 kg csemperagasztót aminek az ára 167.400 ft plusz 40 ezer ft értékű fugát és 20 ezerért szilot. Amikor mondtam , hogy részletezve irja le a számlára akkor azt mondta , hogy plusz áfa. De akkor sem írja rá a szamlára tételesen hogy 27 zsák csemperagasztót használt fel a 37 nm2-re.Ennyire átvághatnak ? ???? Ráadásul lenne mégegy gond is. A szomszed keritéslába bele lett építve a házunk falába. És a mi házunk szigetelése lett kivágva. A kivitelező állítja , hogy a ház jó helyen van de a szomszéd meg azt h a kerítése jó helyen van. Akkor ki itt a hibás? Nem tudom kihez fordulhatnék! De ez nem elfogadható , hogy egy keritésláb benne van a vadiúj építésű ház falában. Az építési hatóságnál voltam de ők azt mondták , hogy utána néztek de a ház jó helyen van. Egyszer már kimérték a telket akkor már arrébb rakták a kerítést . De ha akkor kimérték és gondolom én rárakták a telekhatárra akkor most mégis miert van a szigetelésembe benne? Ki itt a felelős? Mit tehetek én? Mert mindenki azt akarja hogy a kerítés ott maradjon. De akkor én meg ezért fizessek? Igy fogadjam el a házat?
ZZ24#
A tényállásod már inkább mesébe illő, mint valóságos.
Jelzálogot akkor tesznek ingatlanhányadra, ha annak minimum a használati joga bejegyezésre került az ingatlannyilvántartásba.
Grave7
Igazad van. Én tévedtem.
No, igen. Ha igaz lenne.
Visszatérve az október 8-án írt kérdésemre:
Mielőtt el tudnám adni a földrészemet a testvérem földrészén jelzálogjoggal lévő gazda aláírása kell a terület megosztásához. Az én földrészem tiszta, a testvéremén van a jelzálogjog. Mi van akkor ha a gazda megtagadja az aláírást?
Ilyenkor elvileg jogi úton ki lehet kényszeríteni a megosztást, ha igen ez mennyi idő nagyon gyors ügymenettel?
@Immaculata: Szerintem nem.
.
@kavics33: Szerintem itt az "Ági öröklés" szabályait kell alkalmazni:
a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény
7:67. § [Ági vagyon]
(1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
[...]
7:69. § [Házastárs haszonélvezeti joga ági vagyonon]
(1) A házastársat az ági vagyonon holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg.
[...]
A gyermekek és a feleség ennél a lakásnál egyenlő arányban örökölnek.
Tisztelettel kérdezem: édesanyámtól örököltem egy lakást. halálom esetén feleségem megkapja a köteles részt vagy az én gyermekeim öröklik az egészet?
Köszönöm a választ.
KF
Természetesen negyedeként is eladhatja, vagy ha elég nagy a telek, akkor négy önálló telket is csinálhat belőle.
lajcsó
De ha el akarja adni, akkor nem kötelező neki a teljes ingatlant egyben értékesítenie, akár negyrészenként is eladhatja, nem? Max. az nem kivitelezhető, amit a kérdező írt.
"ha ő 1/1ben a tulaj, bejegyezhet 4 x 1/4 illetőséget és mind a 4-re ő lesz a tulajdonos...…"
Ez akkor működik ha a tulajdoni hányadokat eltérő időpontokban, vagy eltérő jogcímeken szerzi.
wers
mi ebben a csoda?
ha ő 1/1ben a tulaj, bejegyezhet 4 x 1/4 illetőséget és mind a 4-re ő lesz a tulajdonos......
konyhanyelven eszmei tulajdonrészek
Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com
prof laikus,
A különbözet után 15%-ot, vagyis 1.125.000.- Ft-ot.
Nincs semmilyen kedvezmény (se másik lakás vásárlásakor, és csak 1 év telt el).
(Ha van számlád az ügyvédről, vagy fizettél illetéket a vásárláskor, akkor azok 1/4-ét levonhatod még a különbözetből)
Bevallani és megfizetni is 2021 májusáig kell majd.
„Az ingatlant eszmei hányaodkra bontja, létrehoz 4 darab 1/4 illetőséget”
Hogy mit csinál? Hogyan?
Magánszemély ingatlant vásárolt 2019-ben, tulajdoni hányada, illetősége 1/1. A vételár 50 millió forint.
Az ingatlant eszmei hányaodkra bontja, létrehoz 4 darab 1/4 illetőséget, és először természetesen mindnek ő a tulajdonosa.
2020-ban az egyik illetőséget eladja. Eladási ár: 20 millió forint,
Tehát 1/4-et (amit 12.5 millióért vett) elad 20 millióért.
Mennyi jövedelemadót kell, hogy fizessen az eladás után?
Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com
Immaculata, köszönöm a válaszokat.
A gazdának se, nekünk se érdeke a végrehajtás, a tartozás rendezve lesz, engem csak az érdekelt ebben az ügyben, hogy az előhaszonbérleti kikötés miatt nem lesz e gond.
Előhaszonbérlet nem köthető ki érvényesen, így végérvényesen az lenne a legjobb, ha a tartozást megfizetnétek, mielőtt árverést kérne a jelzálogjogosult az ingatlanra.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |