Ingatlanügyek


Robi2019 # 2019.10.09. 14:10

Üdvözlöm Önöket.
Olyan gonddal fordulok önökhöz,hogy eladtam a házam és a vevő egy hét múlva felhívott hogy a kémény állapota nem megfelelő. Ott járt a kéményseprő, és a jegyzőkönyv szerint mivel nincs a padláson kémény ajtó illetve a béléscső vasból készült nem rozsdamentes acélból ezért ők nem vállalnak érte felelősséget. A ház régi,sem a kéményről se másról nincs semmi garancia vagy szavatossági papírom. Ezen kívül ki volt adva a ház albérlőknek 9 éven át. Nekem azonban ez idő alatt,sem a katasztrófavédelem sem a kéményseprő nem hagyott ott olyan papírt,vagy felszólítást, bármit, hogy a kémény nem megfelelő. A vevő szerint engem terhel a bontás és az újra építés költsége, mivel ő saját felelősségre nem használja a kályhát. Ezen kívül rejtett hibáról és gondatlan veszélyeztetésről beszél, és perrel fenyegetőzik. Normál adás vétel szerződés készült az eladásról,ügyvédnél. A házat megtekintette a vétel előtt.Kérdésem hogy mit tehetek ez ügyben? Így is nagyon olcsón adtam el a házat,nem szeretnék további pénzeket bukni rajta még emiatt is. Köszönöm szépen a válaszokat.

Immaculata # 2019.10.09. 01:15

Bocsánat, vissza akartam kérdezni, hogy hogyan van rögzítve a földhivatalban, illetve a szerződésben.

Immaculata # 2019.10.09. 01:14

A testvéremmel közös közös tulajdonban áll egy szántó. 2 évvel ezelőtt a testvérem a saját földrészére egy ismerős gazdától jelzálogkölcsönt vett fel vállalkozási célból.

ZZ24 # 2019.10.08. 19:57

Üdv,

A következő ügyben kérnék iránymutatást:

A testvéremmel közös közös tulajdonban áll egy szántó. 2 évvel ezelőtt a testvérem a saját földrészére egy ismerős gazdától jelzálogkölcsönt vett fel vállalkozási célból. A kölcsönszerződésben az szerepel, hogy a gazda jóval piaci ár alatti vételi opciót szerez a földre, amennyiben határidőre nem fizeti vissza a teljes összeget a testvérem. Emellett plusz biztosítéknak a gazda egy olyan papírt is aláíratott velem és a testvéremmel is, hogy a jelzálog tárgyát képező földet neki adjuk ki haszonbérbe, ha lejár az aktuális haszonbérlet.

Mivel a testvérem vállalkozása csalások, átverések miatt tönkrement, ezért nem tudta határidőre visszafizetni a pénzt a gazdának. Mivel a jelenlegi haszonbérlő nem él az előhaszonbérleti jogával és a kölcsönadó gazda 2. a rangsorban, így nincs akadálya, hogy neki legyen kiadva a nevezett föld haszonbérbe, a haszonbérleti díjat meg beszámítaná a testvérem tartozásába.

Közben új fejlemények adódtak:

Egy energetikai cég napkollektorok létesítése miatt megvenné a nevezett szántóból az én tehermentes részemet bőven piaci ár felett, így ha összejön a megállapodás akkor ebből kirendezném a testvérem tartozását a gazdának. A kérdés az, hogy mi van akkor, ha a gazda meggondolja magát és előáll azzal, hogy nem elég neki ha kirendezem a testvérem tartozását, de ragaszkodik ahhoz is, hogy tartsam magam a szerződéshez, miszerint a testvéremmel együtt kiadom neki a nevezett szántót haszonbérbe?

Tudomásom szerint érvényesen a zálogjogosult nem köthet ki vételi opciót a zálogtárgyra, különösen termőföldre, mint azt a gazda tette a fentiekben, illetve leendő haszonbérletet sem lehet szerződésben kikötni, mint ahogy a fentiekben leírtam.

Ennek fényében a gazda beleköthet e valamibe, ha ki lesz neki fizetve a tartozás és 2. előhaszonbérleti jogosultként ki lesz neki adva a testvérem megmaradt földrésze haszonbérbe, amin a zálogjoga is van?

drbjozsef # 2019.10.06. 15:35

Bradach,

Az "akadályozás" azt jelenti, hogy ha nem kéri konkrétan, hogy tedd lehetővé az ingatlanba költözését, addig nem kérhet ilyet (hiszen gyakorlatilag "szívességi" használatba adta neked a részét azzal a ráutaló magatartással, hogy nem kéri a használati díjat). De ha kiokosítja egy ügyvéd, akkor amint írásban kéri, onnantól jár neki. Persze akkor, ha ténylegesen megakadályozod a beköltözését. Vagy azt, hogy bárki másnak bérbe adja a részét - na, ha igazán kiokosítják, és ki akar cseszni veled, akkor vagy fizetsz használati díjat önként, vagy egy kilenc tagú családot találsz a részében egyik reggel, akik majd tesznek róla, hogy ne legyen békés és nyugodt az életed - ha érted, mit akarok mondani.

Szomorú örökös # 2019.10.06. 04:28

Bradach

Én nem akadályozom őket a használatban, hiszen mind kettőnek saját háza és normális élete van

Utóbbi teljesen lényegtelen. Van egy tulajdonuk, amitől szeretnének megválni, nyilván mert pénzt akarnak érte kapni, ennyi!

az egyik testvérem gond nélkül meg vehetné a részem de nincs szándékában

Miért is venné meg, amikor ő is el akarja adni a sajátját? :-O

én csak addig akarok maradni amíg nem találok megfelelő lakhatást

Akkor hajrá! Keresni kell ezerrel, ez legyen a legfontosabb feladatod!

gyakorlatilag nem érdekli őket hogy mi lesz hova megyek csak minél gyorsabban el legyen adva a ház mivel most magasak az ingatlan árak...ez a lényege az egésznek.

Nyilván nem érdekli őket, mert jelen pillanatban azt látják, hogy te gyakorlatilag akadályozod az ingatlan eladását. Én is jártam ilyen cipőben, egy rokonom beengedtem bérlőként, onnan kezdve nagyon azt éreztem, hogy akadályozza a ház eladását. És így is volt, mert arra várt, hogy ő lekerüljön a BAR listáról, ahová a saját hülyesége miatt került és megvehesse magának. Igaz, most megint hamarosan ott lesz, mert szerintem nem fogja sokáig tudni fizetni a hitelt, de ez már legyen az ő gondja...

Immaculata # 2019.10.06. 02:53

Mivel ismered az ingatlant, és csak a 2/3-át kellene megvenned, jobb helyzetben vagy, mintha másikat vennél.

Amíg nincs pénzed, másikat sem tudsz lefoglalni, illetve megvenni.

Nem kell költöznöd az eladás előtt, sőt megállapodhatsz a vevővel, hogy az eladás után még maradsz 2-3 hónapig.

Bradach # 2019.10.05. 20:49

Köszönöm a választ, viszont nem igazán értem. Én nem akadályozom őket a használatban, hiszen mind kettőnek saját háza és normális élete van, ezenkívül az egyik testvérem gond nélkül meg vehetné a részem de nincs szándékában, én csak addig akarok maradni amíg nem találok megfelelő lakhatást, az eladásba bele egyezem csak nem akarom addíg elindítani amíg nincs hova mennem, és csak is a közös helységeket és a saját részemet használom. gyakorlatilag nem érdekli őket hogy mi lesz hova megyek csak minél gyorsabban el legyen adva a ház mivel most magasak az ingatlan árak...ez a lényege az egésznek.

drbjozsef # 2019.10.04. 18:38

Bradach,

A testvéreid többlethasználati díjat (kb.: bérleti díjat) követelhetnek tôled, ha megakadályozod, hogy társtulajdonosként használják az osztatlan közös tulajdonotokat.

A saját tulajdonrészüket bármikor bárkinek eladhatják, a te engedélyed ehhez nem kell, de elôvételi jogod van a részükre.

Ha így nem találnak vevôt (ami elég valószínû), akkor bíróságon kérhetik a közös tulajdon megszüntetését. Ha semelyikôtök nem tudja megvenni a többiek részét, akkor elárverezik a lakást. Ezután persze kilakoltatnak, ha nem mész ki belôle önként.

Bradach # 2019.10.04. 17:21

Szép estét! segítséget szeretnék kérni. A szülői házban lakom 1/3 rész tulajdonirésszel, a két testvérem sürgeti a ház eladását, de sajnos nincs hova mennem.Semmilyen segítségre nem számíthatok..kértem hogy előlegezzék meg a részem de ez sem járható út,én kifizetni őket nem tudom,a lényeg hogy próbálnak nyomást gyakorolni rám hogy egyezek bele az eladásba, de közöltem hogy addíg nem amíg nem biztosítom a lakhatásom valahogyan. albérletbe nem akarok menni mert onnan nincs vissza út számomra. egyszerű munkás vagyok minimálbérrel.a kérdésem az lenne..mit tudnak tenni ellenem,kitudnak e tenni a házból, esetleg bérleti díjat kérhetnek e, vagy tulajdonijog megvonását kérelmezhetik e ? Folyamatosan keresek megfelelő ingatlant árban és minőségben de sajnos nehéz, meddíg vagy hogyan tudom húzni hogy hogy ne keljen ki mennem a házból. azt még hozzá tenném hogy a ház egy részét és a közös helyiségeket használom..konyha, fürdő, illemhely...
Válaszokat előre is köszönöm.

Kocsis Éva # 2019.09.29. 13:48

Kedves Fórumozók!
Segítséget kérnék, hogy szövetkezeti lakásoknál kéményfelújításhoz a lakástakarékon összegyűlt pénzhez, ha szükséges hitelt felvenni, hány százalék szavazat szükséges hozzá (100% vagy 51%)?
Előre is köszönöm a segítséget.
Kocsis Éva

drbjozsef # 2019.09.25. 10:04

Attila_,

Ha ez lakóház udvar, ÉS művelésből kivett terület, akkor nem kell hozzá a földforgalmi tv. szabályai sem.
Egyszerűen eladható, a tulajdonostárs elővételi joga mellett. Másnak ez esetben nincs elővételi joga, kifüggeszteni sem kell.

wers # 2019.09.25. 09:56

Ebben az esetben hogy tudják eladni?

Egyszerűbben. A saját tulajdoni részüket eladják. Elővásárlási jog van ha jól tudom, kifüggesztés nincs.

De ha lesz vevő az ügyvéd úgyis mindenről tájékoztat.

Attila_ # 2019.09.25. 09:48

Köszönöm a választ.
Elmondtam az illetékesnek és sajnos nem voltam teljesen képben.
A terület óriási, de belterület, a tulajdoni lapon lakóház, udvar, gazdasági épületként szerepel.
A barátom elmondása szerint a szüleivel éltek itt és gazdálkodtak, de 15 éve amikor meghaltak a szülei minden elpusztult.A házak összedőltek és nem lehet bemenni a területre annyira elburjánzott a növényzet.
Elnézést, nem tudtam a besorolását.
Ebben az esetben hogy tudják eladni?
Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2019.09.25. 08:57

E Egy Lakos 7,

Határeset a dolog, de szerintem ez esetben inkább azt mondanám, hogy elállhatsz a vételtől és a foglaló is visszajár.

A kellő gondosságba értelemszerűen beletartozik, hogy ellenőrzöd a tulajdoni lapot, stimmelnek-e az adatok, tulajdonosok, helyrajzi szám, terhelések. De az nem, hogy colstokkal járd körbe a házat, és a térképszelvényt is lekérd, ellenben az eladónak, akinek tudomása van arról, hogy nincs engedélye az átalakításhoz, ezt a tényt közölnie kellett volna veled, mert elég jelentős körülmény a vétel eldöntéséhez.

Írj a fentiekkel egy tértis levelet az eladónak, elállsz a szerződéstől, és jelölj neki 8-15 nap határidőt a foglaló visszautalásához, különben pert indítasz ellene.

drbjozsef # 2019.09.25. 08:52

Attila_,

Persze hogy eladhatják, a földforgalmi törvény rendelkezéseinek megtartásával (elővásárlásra jogosultak, kifüggesztés, etc).
A tulajdonostársnak (és az Fftv. szerinti mások, szomszédok, földművesek, etc) csak elővételi joga van, a beleegyezése, az engedélye NEM kell az értékesítéshez.

Attila_ # 2019.09.25. 08:07

Tisztelt Ügyvédek!

Az alábbi problémát szeretnénk egy barátomnak megoldani.
Adott egy elhanyagolt-művelés nélküli földrészlet ami 14 hektár. Ennek 1/4 -nek a tulajdonosa a barátom és van még két tulajdonos.
A barátom és az egyik tulajdonos el szeretné adni a területet, nekik van összesen 3/4 részük az ingatlanban. A 3. tulajdonos erről hallani sem akar.
El tudják adni? v mi ilyenkor az eljárás?
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel:
Attila

E Egy Lakos 7 # 2019.09.24. 13:35

Üdv.! Az értékbecslő azért határozott úgy,hogy hitelképtelen a ház,mert a tulajdoni rajz nem egyezik a jelenlegi ház kivitelezésével,ami azt jelenti,hogy a tulaj valamikor hozzáépített egy szobát,ami nem teljesen engedély képezes, fenntartási engedélye van a tulajnak,ráadásul nem is arra a bizonyos hozzáépített szobára.
Tehát valamit nagyon elhallgattak,és ez bukott ki értékbecsléskor.
Nem miattunk hitelképtelen.

drbjozsef # 2019.09.24. 13:12

Ilyenkor a bíróság perben pótolja a jognyilatkozatát vagy nem is érdemes effelé menni szerintetek?

Milyen jognyilatkozatát? Hogy eladja a részét? Azt nem fogja, senki sem kényszerítheti az eladásra - legalábbis nem közvetlenül.

A saját részedet eladhatod. Elővételi joga van rá, de a beleegyezése nem kell hozzá. Persze így elég nehéz vevőt találni.

Ha nem hajlik a megegyezésre, pert lehet indítani a közös tulajdon megszüntetésére. Ekkor vagy egyikőtök megveheti a másik részét, vagy, ha egyikőtök sem akarja/tudja ezt megtenni, akkor árverésre kerül, és elosztjátok a befolyó pénzt. Mínusz perköltség, persze - szóval érdemes megegyezni.

Ha igazolhatóan fizettél helyette olyan költséget, amit neki vagy neki is kellett volna, azt fizetési meghagyásos eljárásban követelheted tőle.

Sherlock # 2019.09.24. 13:11

Nem nyilatkozatot kell pótolni, hanem közös tulajdon megszüntetése iránti pert kell indítani - ennek egyik módja pont az értékesítés.

Angelicasol # 2019.09.24. 12:54

Sziasztok kedves Szakértők!
Hagyatéki perben örökölt lakást szeretnénk értékesíteni, de a másik örökös nem nyilatkozik illetve tevőlegesen sem tesz semmit az eladással, kiürítéssel kapcsolatban, viszont nem hajlandó a lakás számláit, terheit sem a rá eső részben téríteni.
Ilyenkor a bíróság perben pótolja a jognyilatkozatát vagy nem is érdemes effelé menni szerintetek?
Köszönöm a válaszokat!

Tamás111 # 2019.09.24. 10:38

Nagyon csodálatos.
Nem elég hogy meghatározzák a legkisebb telekszélességet, de ennek ellenére még vehetnek is el belőle. Ez igen, itthon aztán védik a magántulajdont. Persze nem zavarna a ha mondjuk egyszer vinnék az egészet, és ki is fizetnék a piaci árát.

drbjozsef # 2019.09.24. 10:14

Ilyenkor mi a helyzet?
Hát ez.

Nem építkezhetsz rá. És ha kell, még elvesznek egy csíkot belőle.

Tamás111 # 2019.09.24. 09:00

egyébként a szabályzatban ez van:
A terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat tartalmazza . . .
Kialakítható legkisebb területe (m²) 800
Kialakítható legkisebb telekszélessége (m) 14
A valóságban már most is csak 508 m² és 10m széles.
Ilyenkor mi a helyzet?

Tamás111 # 2019.09.24. 08:48

drbjozsef, Zoltanuss,

ezek miatt akkor inkább nem kérem . . .