Tartásdíj

Majordomus # 2024.09.11. 18:07

A hölgyek eleve nyeregben vannak a magyar jogban.
Tudsz mutatni olyan édesapát ahol válás után neki itélték a gyereket?
.
Apuka albérletbe megy és fizet 24 évig.

Egy év házasság után meg tartásdijat kérünk mert magas a jövedelme. Hát nem ezért ment hozzá?

Szomorú örökös # 2024.09.11. 17:58

Alapvetően innen indult a kérdés:

Kb. 1 év fog eltelni amióta házasságot kötöttünk.
Szeretnék asszonytartást vagy nem is tudom mit kérní amíg újból eltudok helyezkedni.

Szóval 1 év házasság után asszonytartás? Nekem ez nem kicsit meredeken hangzik.

gerbera317 # 2024.09.11. 07:31

Ezért gondoltam a válást, hogy legyen miből kaját vennem
A volt házastárs mennyivel kötelesebb eltartani a volt feleségét, mint a meglévő házastárs? A válás amúgy nem tartozik a jövedelmező tevékenységek körébe.

Takacsne Toth Zsuzsanna # 2024.09.11. 04:11

Ő megvárja amíg én lépek. Sajnos amikor ugye ide kóltöztem elveszítettem a munkámat.
Kerestem és már júliusban nagyon sok helyre hívtak interjúra, de állandóan vizsgálatokra kellett járnom, hogy kiderítsék, hogy áttétem van e.
A jövőhéten műtenek.
Semmilyen jövedelmem nincs.
Ezért gondoltam a válást, hogy legyen miből kaját vennem és amire szükségem lesz a műtét után.
Nagyon kellemetlen kérni olyan dolgokat mi alapszükséglethez tartozik.

gerbera317 # 2024.09.10. 20:46

Ja, hogy ez az alapképlet? A válókeresettel csak megkönnyíted a dolgát. Állj bosszút azzal, hogy nem akarsz elválni. Csak költözz el, aztán adjon be válókeresetet ő. Ezzel az 1 éven belüli válással egyébként is csak magaddal szúrnál ki.

Takacsne Toth Zsuzsanna # 2024.09.10. 20:33

Ha már nem bánik veled rendesen.
Mint nő sem kelesz, mert nincs melód és beteg lettél.? Akkor miért én rugom ki. Én csak el szeretnék innen menni.
Bocsi, de nem hiszem itt ilyen körülmények között gyógyulni fogok.
Köszi a segítséged.

gerbera317 # 2024.09.10. 19:41

Takácsné
Kirúgod a másikat, és még tartásra is köteleztetnéd? Ez fordítva szokott működni: ő kidob téged, mire te: oké, de akkor tartásra van igényem.
Tanulmányozd a Ptk. 4:29-33. szakaszait. Egyébként, a 4:30. § (1) szerinti érdemtelenségi vizsgán átmennél?

Takacsne Toth Zsuzsanna # 2024.09.10. 14:19

Házasságkötésünk után elveszítettem az állásom és kiderült, hogy baj van. Május óta vizsgálnak és mostanra derült ki, hogy rosszindulatú daganatom van.
Hamarosan műtenek. Még együtt vagyunk. Én az orvosi ellátás miatt nem szeretnék vissza költözni a lakásomba, mert már itt kezdődött el minden.
A műtét után a fiam fog gondozni. Előreláthatóan 1 hónapig, aztán szeretném itt a dolgaimat elvinni és a válópert elindítani.
Kb. 1 év fog eltelni amióta házasságot kötöttünk.
Szeretnék asszonytartást vagy nem is tudom mit kérní amíg újból eltudok helyezkedni. (59 év) Neki nettó 500.000 Ft a jövedelme, így még azt a kis segítséget sem kapom meg ami amúgy is szinte semmi az államtól.
(28.500) a Tb is saját magamnak fizetem. Nem tudom, hogyan és mit kell csinálnom, hogy anyagilag segítsen amíg meggyógyulok és munkát találok.
Sajnos ügyvédet nincs módomban fogadni, a megbeszélni vele a dolgokat sem járható út.
Kérem segítsen mit tudok tenni ilyen helyzetben.
Előre is köszönöm válaszát.

B.Trixi # 2024.09.07. 21:05

drbzs! drbjozsef!
Köszönöm a segítséget.

drbzs # 2024.09.06. 11:19

B.Trixi

Csakhogy ebben az esetben nem annak van jelentősége, hogy jogviszonyban van-e az egyetemmel (ez persze nyilvánvalóan szükséges, hiszen nagykorú gyermek esetén ez alapozza meg magát a tartásra való jogosultságot), hanem ahogy előttem a Kollégák is írták, jogszabály úgy rendelkezik, hogy rendszeresen eleget kell tennie tanulmányi és vizsgakötelezettségének is (Ptk. 4:220.§ (3) b) pont).

"Ptk. Kommentár
5. A tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése
Nem köteles továbbá a szülő a nagykorú gyermek tartására akkor sem, ha a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget. Az alkalmatlanság kifejezés helyett - amelyet a tanulmányait folytató nagykorú gyermek tartásáról szóló XXIX. számú Polgári Elvi Döntés használt - a Ptk. azt a kötelezettséget fogalmazza meg, hogy a gyermeknek mind tanulmányi, mind vizsgakötelezettségeinek megfelelően eleget kell tennie."

Figyelemmel arra, hogy a halasztással nem tesz eleget a fenti kötelezettségeinek és nincs semmi méltányolandó esemény, a tartásdíj jogalap nélkül felvettnek minősül, melyre tekintettel kérni kell a bíróságtól a tartási kötelezettség megszüntetését és a jogalap nélkül felvett összegek visszafizetését.
(Abba már bele se megyek, hogy a nagykorú tartásra vonatkozó szabályokat a Ptk. 4:219.§ alapján a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket a XXII. fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Tekintettel arra, hogy erre vonatkozóan nem állapít meg eltérő szabályt, az, akinek a tartást a kezéhez folyósítják, köteles lett volna – a kötelezett egyidejű értesítése mellett – a bíróságnak bejelenteni, ha a jogosult tartásra való rászorultsága megszűnt. Az e kötelezettségének elmulasztásából eredő kárért a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség általános szabályai szerint felel). Itt semmi sem történt, sőt, elhallgatták a halasztást, keressétek meg az intézményt a Ptk. 4:222.§-ra hivatkozással és tájékoztatást fognak nyújtani.

drbjozsef # 2024.09.06. 10:23

B.Trixi,

Én nem tudom mi a gyakorlat, de a 4:220.§ (2) bekezdés teljesen világosan fogalmaz. Folyamatos tanulmányok esetén jár, ahol a nagykorú gyermek folyamatosan eleget tesz a tanulmányi és vizsgakötelezettségeinek, és csak az a megszakítás nem számít, amely a gyermeknek nem róható fel.
Biztos lehet vitatkozni a "felróhatóság" fogalmán, és azon, hogy mennyire szorul tartásra - hiszen normál rokontartás szabályai szerint akár az is lehetne -, de ha munkaképes, akkor nem látom be, a méltányosságon kívül mi jöhetne szóba.

B.Trixi # 2024.09.06. 08:13

drbjozsef
Köszönöm a választ.
Abszolút a hibája, nincs semmi méltányolandó esemény. Azért kérdeztem mindezt, mert az általad említett törvény ellenére családjogi ügyvéd azt a felvilágosítást adta, amíg a jogviszony fennáll az egyetemmel, a bíróság nem fog a megszüntetés mellett dönteni. Ez pedig ellentétes a törvénnyel.

B.Trixi # 2024.09.06. 08:05

Majordomus
Jogviszonyban van az egyetemmel.

drbjozsef # 2024.09.06. 07:30

B.Trixi,

Elég.
Mit kérhetne még? Ki más állíthatna ki ilyen igazolást.

A lényeg, hogy a Ptk. 4:220.§-nak megfeleljenek a feltételek (estedben : ne feleljen meg neki a gyerek). Önhibájából nem folytatta a tanulmányait. Van valami indoka a halasztásának? Mert lehet méltánylandó magyarázata, és akkor akár járhat is a tartás. Szóval előbb velük kellene tisztázni.

Majordomus # 2024.09.05. 17:21

De jogviszonyban van az egyetemmel? Vagyis hallgató? (Csak most éppen halaszt hallgatni)

B.Trixi # 2024.09.05. 16:03

drbjozsef
Még azt szeretném megtudni, hogy ha az egyetem igazolja a halasztást, elég dokumentum e a bíróságnak arra, hogy megszüntesse a tartási kötelezettséget a halasztott időszakra? Ez az időszak a gyerek hozzáállása miatt valószínűleg maximálisan ki lesz használva. Köszönöm

drbjozsef # 2024.09.05. 12:17

B.Trixi,

Azt gondolom, nem foglak meglepni, de ki tudja.

Kérni kell.
És ha az nem vezet eredményre, pert lehet indítani bíróságon.

B.Trixi # 2024.09.05. 12:08

Tisztelt Ügyvédek!
Húsz éves egyetemista diákról van szó, akiről most derült ki, hogy február óta a második félévet halasztotta és most szeptemberben is halasztást kért. Az alatt az idő alatt az édesanya a cégében bejelentés nélkül foglalkoztatta. ezt az édesapa és annak családja elől elhallgatták, abban a hitben tartották, hogy a gyerek a második félév végén sikeres vizsgát tett. Természetesen a rendszeresen utalt tartásdíjat az édesanya felvette. Az a kérdésem, lehet e és milyen módon a tartásdíj szüneteltetését vagy megszüntetését kérni illetve a -jogtalanul?- felvett összeget visszakapni. Köszönöm.