Sziasztok, tegnap kisebb eszmecserét folytattam egy jogász ismerősömmel, és a következőket mondta. A 2009-es törvény amire mostanában hivatkoznak sajnos mert a törvény valóban létezik, sőt!
Egymillió forint alatti követelést először fizetési meghagyásos eljárás útján kell megpróbálni behajtani
Ez azt jelenti, hogy elbattyog egy közjegyzőhöz (vagy ügyvédhez, és az elküldi elektronikusan a közjegyzőnek), BEMUTATJA A KÖVETELÉS ALAPJÁT KÉPEZŐ OKIRATOKAT
egy milla felett nem lehet fmh (fizetési meghagyás), az automatikusan bírósági eljárás
szóval, közjegyző: megvizsgálja a követelés alapját, és kiad egy fizetési meghagyást
elküldi a kötelezettnek (neked), és van 15 napod ellentmondással élni, a közjegyző küldi meg a bíróságra a papírokat, és neki 8 napja van illetéket fizetni, ha nem teszi meg, az ügy automatikusan megszűnik; nem a közjegyző jegyzi ellen
ez egy félautomatikus rendszer.
Ha pl. én tartozok neked, van erről egy papírod, akkor elmész a közjegyzőhöz vagy egy ügyvédhez,. Ha közjegyzőhöz mész, akkor ott elmondod, bemutatod, fizetsz eljárási illetéket és hopp, már küldi is nekem az fmh-t
ha ezt megteszed, mert nem ismered el a tartozást, akkor a közjegyző 8 napon belül erről értesíti a jogosultat (akinek tartozol), ő ezután bírósághoz kell, hogy forduljon, megelőlegezve a teljes perköltséget, ami a pertárgy értékétől függ (mennyit követel, annak valahány %-a)
de ebben az a gáz, hogy ha kijön egy fmh mondjuk most épp neked, és te ellentmondasz neki, akkor a közjegyző automatikusan elküldi a bíróságnak az ügyet és a jogosultnak is
Találtam még valamit: UZSORÁSOK!!!! :napi 1% a kötbér késedelmes teljesítés esetén! És ezt le merik írni!!! Mikor természetes személy esetén az éves jegybanki alapkamatot írja elő a Polgári Törvénykönyv (4-8 % között szokott lenni)
" Fizetési késedelem: A fizetési késedelem esetén a Szolgáltató a díjtáblázatban meghatározott napi késedelmi kötbérre jogosult, mely napi 1% mértékű. A felszólító levelek díja 500 Ft/db.
A Ptk erre vonatkozó része a szerződési feltételekről:
209. § (1) Tisztességtelen az általános szerződési feltétel, illetve a fogyasztói szerződésben egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltétel, ha a feleknek a szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a szerződési feltétel támasztójával szerződést kötő fél hátrányára állapítja meg.
tehát nem tisztességes az a feltétel, ami a jóhiszemű fél hátrányát írja elő
Kötbér fizetését vállalhatod ÍRÁSBAN, a szerződés során,. hogy ha nem teljesíted a szerződésben foglalt kötelezettségedet, akkor x összeget fizetsz. De ez hangsúlyozom, nem a pénztartozásra vonatkozik. Hanem pl. az építési, szállítási szerződésekre, stb. Tehát aki szolgáltat, az vállalja, hogy kötbért fizet, ha nem megfelelően teljesíti a szolgáltatást
Pénztartozás esetén, ha a követelés jogos, akkor a késedelmes időre kamatot kérhet, ami a jegybanki alapkamattal egyezik meg. csak mivel mindig változik a jegybanki alapkamat, a PTK kiköti, hogy a naptári félévet megelőző utolsó naptári napon érvényes jegybanki alapkamatot kell számítani, azaz 07.01-12.31. közötti követelésnél a június 30-án érvényes, a másik félévben pedig a 12.31-én érvényes jegybanki alapkamatról van szó
A jegybanki alapkamat 2011. január 25-től változatlan, ÉVI 6,00 % azaz hat egész százalék
Hát, egyenlőre ennyit sikerult megtudnom....