osztap
köszönöm, megbeszélem velük
most azt mondogatják, hogy 6 hónapra kell kitűzni a ház eladást, vagy vételt, mivel vannak szomszédok, és meg kell őket kérdezni, hogy szeretnék-e megvenni, mert elsősorban nekik van joguk megvenni
van ilyesmi?
osztap
köszönöm, megbeszélem velük
most azt mondogatják, hogy 6 hónapra kell kitűzni a ház eladást, vagy vételt, mivel vannak szomszédok, és meg kell őket kérdezni, hogy szeretnék-e megvenni, mert elsősorban nekik van joguk megvenni
van ilyesmi?
Gabi9967,
Már nem emlékszem az előzményekre, lehet írtad.
Ha ez egy önálló helyrajzi szám alatti önálló ingatlan, aminek 1/1 tulajdonosa vagy, akkor a szomszédoknak nincs elővásárlási joguk.
Ha ez egy osztatlan közös tulajdon, és vannak tulajdonostársaid az ingatlanon, akkor igen, van elővételi joguk.
Egyébként viccesek.
Egyrészt vicces, hogy a bérlőd mondja meg, hogy van-e elővétteli jog, amihez nem sok közük van. másrészt meg pont hogy minél ELŐBB meg kell kötni a szerződést, mert az elővételi jogról lemondás, ami lemehet 1-2 nap alatt is, csak akkor lehet, ha megkötöttétek a végleges szerződést, az elővételi jogosultak csak annak ismeretében mondhatnak le róla, vagy élhetnek vele, ha akarnak (előre lemondani hatályosan nem lehet róla).
Mondom : palira vesznek.
„most azt mondogatják, hogy 6 hónapra kell kitűzni a ház eladást, vagy vételt, mivel vannak szomszédok, és meg kell őket kérdezni, hogy szeretnék-e megvenni, mert elsősorban nekik van joguk megvenni”
Ezek az emberek Neked meséket mondanak. A Télapóban is hiszel? :)
Annak adod el, aki megveszi, akkor, amikor akarod. A szomszédokat senki nem kérdezi meg. Ha esetleg ez közös tulajdon lenne, akkor a társtulajdonosnak van elővásárlási joga. De az úgy működik, hogy szerződést kötsz a vevővel, és azt a földhivatali benyújtás előtt az ügyvéd megküldi a társtulajdonosnak, akinek 15 napja van arra, hogy a vevő helyett megvegye tőled, pontosan ugyanazon feltételekkel, mint ami a szerződésben szerepel.
bocsánat, nézze el, hogy laikusként nem vagyok naprakész a törvényekben...
talán régen volt ilyen elővásárlási jog féle...
akkor ez mára megszűnt? pl férjemnek van itt-ott pár ha földje, és ha az ő tulajdona mellett eladóvá válik egy egy termőföld, akkor neki sincs elővásárlási joga?
a házra visszatérve, boldog-boldogtalan tudja, hogy árulom egy éve a házat. ki is van rakva a kerítésre.
ha szomszéd meg szerette volna venni, már biztosan rég jelentkezett volna (jött is egy, rögtön, miután megörököltem a házat, de ő a vételár felét ajánlotta fel)
télapó, holle anyó, bank... nekik ezt mondták a bankban- mondják ők :)
lusta vok google-zni, és különben is, Önök biztosan napra készek a hatályos jogszabályokban
Gabi9967,
A termőföld ( meg a művelés alól ki nem vont zártkertek) a földforgalmi törvény hatálya alá tartoznak, és ott igen, rengeteg embernek lehet elővételi joga, több szintű hierarchiában. (állam, földműves szomszéd, földműves helyi, családi gazdálkodó, etc, etc).
Lakóingatlannál ilyen nincsen.
Vagy a tulajdonostársnak van a törvény erejénél fogva, vagy ha kifejezetten szerződéssel alapít valaki ilyet valaki más részére.
köszönöm, így már értem
Lehet, hogy új témát kellene nyitnom, de megpróbálom még itt.
Kaphat-e mindenki lakhatási támogatást, ami most jan.01-től jár.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
van érvényes bérleti szerződésünk, és bankszámlám, amire utalhatják a támogatást
@Gabi9967
ezt félreértetted.
Ez nem jár, hanem béren kívüli juttatásként adható (ahogy a címéből is egyértelmű).
olyan munkáltatót kell keresni, amely hajlandó ilyet adni.
(ha van olyan munkahely, ahol ezt már bevezették, a bérfeszültség elkerülése érdekében szinte biztosan a cafeteriakeret terhére tették. Vagyis vagy ez, vagy a szépkártya)
eulimen
pedig milyen szép youtube video is van róla:
bocsánat, ez a hozzászólás valahogy félresikerült
a youtube video linkje:
Mézesmadzag.
Pedig milyen jól meg lehetett volna nyerni vele a választast, ha... a kormány adja alanyi jogon, és nem a munkáltató, szabályzat szerint.
Az szja törvény felhatalmazó rendelkezése szerint a kormány a "béren kívüli juttatásként adható lakhatási támogatás juttatásának részletes feltételeit" szabályozó jogszabály megalkotasára kapott felhatalmazást (ezt a rendeletet találtad meg)
„most akkor ez a munkabér helyett, vagy a munkabér terhére adható?”
Egyik sem. Béren kívüli juttatasként ADHATÓ.
A munkáltató eldönti, hogy beépíti-e a juttatást a béren kívüli rendszerébe, s ha igen, hogyan (munkavállalói jogosultság, bizonylatolás, elszamolás stb.)
Gabi9967
„van érvényes bérleti szerződésünk, és bankszámlám, amire utalhatják a támogatást”
Mármint te egy bérleményben laksz, bérlő vagy te is? Akkor kérjed a munkáltatódtól.
Ha a bérlőidre gondolsz, akkor azt nem te kaphatsz, hanem ő. A saját munkáltatójától.
Ez egy cafeteria elem lényegében, csak 28% járulékkal terhelt, a munkáltatónak "olcsóbb" ezt kifizetni.
Nem a fizetésen felül pluszban, hanem annak egy részeként.
Most ezzel kábítanak?
youtube linket nem vesz be ez a fórum.
Írd be a címét, aki akarja megtalálja a youtube keresőjével.
@drbjozsef
Szeretnék végre én is olyan élő embert látni, aki kap ilyen juttattást.
„Nem a fizetésen felül pluszban, hanem annak egy részeként.”
Szja tv 71. szakasz (1b) "Béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által 35. életévét be nem töltött munkavállalójának az (1) és (1a) bekezdésben foglaltaktól függetlenül lakhatási támogatás címén kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint lakás bérleti díjának megfizetéséhez vagy lakáscélú hitel törlesztéséhez adott, a 70. § (8b) bekezdésben meghatározott lakáscélú keretösszeget [1.800.000Ft] meg nem haladó része."
eulimen,
Jó, persze, de érted, hogy értem.
Nyilván senki nem fog kapni ilyet a fizetésén felül, csak úgy, pluszban.
Annak a része lesz, egy másik cafeteria elem helyett. Ha nincs ilyen, biztos, hogy átalakítják a szerződését.
Nyilván nem puszira adják.
@drbjozsef
„Jó, persze, de érted, hogy értem.”
Persze, pont úgy, ahogy én! ahogy írtam is -> "Vagyis vagy ez, vagy a szépkártya"
Köszönöm a sok észrevételt, magyarázatot.
„drbjozsef”
A ház az én tulajdonom 7/8-ad, anyukámé 1/8 részben.
A bérleti szerződésben én vagyok a bérbeadó, ők a bérlők (mármint akik hitelt, csok+ t vennének fel, hogy megvegyék a házat. Azért írtam, hogy van érvényes bérleti szerződésünk.
lemaradt a youtube cím:
Tudnivalók az új lakhatási támogatásról
Magyarország kormánya a közzétevő
„A ház az én tulajdonom 7/8-ad, anyukámé 1/8 részben.”
Akkor ha eladod a 7/8 részedet, akkor legfeljebb anyukádnak lehetne elővételi joga a részedre (és fordítva). De feltételezem egyben adjátok el az egészet. Vagyis senkinek nincs semmiféle elővételi joga.
„Azért írtam, hogy van érvényes bérleti szerződésünk.”
Az jó, de azt ugye fizetni is kellne. És neked aztán édesmindegy, hogy a fizetéséből, vagy támogatásból, pláne, hogy a kettő - lényegében - ugyanaz esetében. Nem pluszban fog ilyet kapni - ha ezzel kábít, akkor újra csak madárnak néz.
drb jozsef
igen, mindketten, és egyben szeretnénk eladni a házat
nem kábít ilyennel, csak látta a videót, és azt hitte ő is, hogy ez neki járhat plusszban a fizetése mellett.
már én is értem, hogy ez csak adható, és a fizetése ua marad.
közben már azt is tervezgette, hogy ugyanmár írjunk nagyobb összeget a bérleti szerződésben, és én majd betudom a rezsi ktgükbe :)
ja, persze, én meg adózzak is utána...
1 hétbe telt, mire kézbesítették a tértivevényes levelet... :(
Elektronikusan gyorsabban menne...
Messengeren, vagy viberen, illetve más platformon "kézbesített" üzenet, levél (ahol látszik, hogy a címzett elolvasta "átvette" az üzenetet) számíthat-e, illetve bizonyító erejű lehet-e esetleges bírósági, vagy más tárgyalási folyamatban?
@Gabi9967
„bizonyító erejű lehet-e esetleges bírósági, vagy más tárgyalási folyamatban?”
Körbe-körbe pörögsz ezen.
Lásd ugyanebben a topicban KBS 2025.01.23. 07:37
Meg amit még 24-én utána írogattunk.
Szerintem bőven megírtuk, minek mi a következménye.
Messengerrel valóban nyersz egy hetet a kézbesítéssel, de ha van egy kis sütnivalója, hagyja, hogy elvigyed bíróságra, te meg el fogod veszteni 2 év után, mert nem fogod tudni bizonyítani , hogy messenger üzit valóban a jóembernek kézbesítette a Cukkerberg. A fószer a jogerős ítéletnél meg még mindig a te házad ajtajában fogja rád öltögetni a nyelvét.
eulimen
Köszönöm a hozzászólását. Csak egy kóbor, laikus gondolatként kérdeztem. Ugye, az is írásban van, nyoma is megmarad...
Ha ma átvették a felszólítást: "...szerződésben leírtak szerinti feltételeket teljesíteni szíveskedjenek a felszólítás átvételétől számított 8 napon belül..."
8 munkanap, vagy 8 naptári napot kell nézni?
Ahogy a felszólítás mondja.
8 naptári nap, amely az átvételt követő nappal indul, tehát az átvételt követő 8. nap legvégén jár le.
Gabi9967
„Messengeren, vagy viberen, illetve más platformon "kézbesített" üzenet, levél (ahol látszik, hogy a címzett elolvasta "átvette" az üzenetet) számíthat-e, illetve bizonyító erejű lehet-e esetleges bírósági, vagy más tárgyalási folyamatban?”
A felsoroltak egyike sem számít hivatalos kommunikációnak. És bármilyen furcsának fog számodra hangozni, még az email sem.
Még az ügyfélkapus kézbesítéskor is rendes, többnyire PDF-ben letölthető levelet kapsz, kizárólag annak érkezését jelzik emailben.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |