@majordomus
„Aki ennyit nem tud kiköhögni az ne foglalkozzon lakáskiadással.”
így van, és nem is rád céloztam.
De a bérbeadói piacon még mindig több a feketéző, mint a tisztán adózó, ebben ugye egyetértünk?
Albérlet, bérleti díj tartozás
megírtam a felszólítást, hogy fizessenek, és ha nem tesznek eleget, további 8 napon belül felmondással élek.
mi van, ha nem veszik át az ajánlott levelet?
hogyan fogja akárki is tudni, hogy mi volt a levélben? talán egy rágó papír...
akkor beáll a kézbesítési fikció.
Olyan jogkövetkezményekkel, mintha átvette volna az utolsó napon.
Nálad meg ott lesz a felbontatlan boríték bizonyítéknak, mert a tértis.visszajön ha nem beszik át. A bíróságon (ha oda kerül az ügy) ez a te javadra fog állni.
ja hogy ajánlott levél...
Hát azt sehogy.
Amikor a jogunkért meg a pénzünkért küzdünk, mindig tértivevényes (elektronikis vagy fizikai) levélben kommunikálunk. Egy csomó előnye van, megéri az a plusz 600 Ft.
eulimen
„ja hogy ajánlott levél... Hát azt sehogy.
Amikor a jogunkért meg a pénzünkért küzdünk, mindig tértivevényes (elektronikis vagy fizikai) levélben kommunikálunk.”
Ma már az ajánlott levél is lekövethető, pontosan ezért számít könyvelt küldeménynek. Ugyanazzal a nyomkövető alkalmazással le lehet kérdezni, mint a csomagokat. Elég, ha az illető az ajánlott azonosítóval lekérdezi, majd az eredményről készít egy képernyőképet. Az már elég komoly bizonyíték arra, hogy a küldemény célba ért. Nyilván hogy elolvasta-e, az a tértivevényesnél sem igazolható.
@Szomorú örökös
az ajánlott küldeményt bedobják a postaládába, és felveszik a postakönyvbe, hogy "levélszekrény útján kézbesítve".
Ha akarod, tudakozvány indítasz és ezt majd egyszer valamikor megírják neked.
Hiába tudod azonban, mi lett a sima ajánlott küldeményeddel, ennek a kézbesítési módja joghatás kiváltására NEM alkalmas. Ahogy ajánlott küldemény esetleges át nem vételéve / kézbesítetlenségével sem áll be a kézbesítési fikció.
A joghatás kizárólag csak a tértivevényes, személyes átvétellel (vagy át nem vétellel) áll be.
Sosem értettem azokat, akik a nekik járó százezreket, milliókat (vagy legalább ennyit érő jogot) akarnak meg-/visszaszerezeni, és a 600 forintos fillérb@szásuk jogi banánhéján csúsznak el.
Joghatás kiváltására egy sima levélben - sőt, szóban vagy ráutaló magatartással - közölt nyilatkozat is alkalmas - a közlés igazoltságával van gond, ha a címzett vitatja.
„Ma már az ajánlott levél is lekövethető, pontosan ezért számít könyvelt küldeménynek. Ugyanazzal a nyomkövető alkalmazással le lehet kérdezni, mint a csomagokat. Elég, ha az illető az ajánlott azonosítóval lekérdezi, majd az eredményről készít egy képernyőképet. Az már elég komoly bizonyíték arra, hogy a küldemény célba ért.”
Ha így lenne, minek lenne tértivevény?
Nem.
Az ajánlott levéllel azt tudod bizonyítani, hogy egy bizonyos küldeményt a FELADÓ FELADOTT. Semmi mást. A posta felvételkor könyveli, de a kézbesítést nem : simán bedobja a postaládába.
Annak igazolására, hogy a címzett a küldeményt átvette (vagy nem vette át), a tértivevény van.
Köszönöm mindenkinek, engedjék meg, hogy eltekintsek attól, hogy név szerint felsorolom a válaszolókat.
Természetesen ajánlott, tértivevényes küldeményként adtam postára a felszólítást.
(a postás kioktatott, hogy tértivevényes küldemény nincs ajánlott nélkül)
Gabi9967
„a postás kioktatott, hogy tértivevényes küldemény nincs ajánlott nélkül”
És mennyire igaza van ebben! A tértivevény az ajánlott könyvelt küldemények plusz szolgáltatása.
drbjozsef
„A posta felvételkor könyveli, de a kézbesítést nem : simán bedobja a postaládába.”
És a ragszám alapján simán le lehet kérdezni, hogy sikerült-e kézbesíteni. Ez alig különbözik a tértivevénytől. És ne feledd, a tértivevényest is simán más, a címzettel egy háztartásban élő, arra jogosultnak is átadhatja, szóval az sem száz százalék, hogy a címzett veszi kizárólagosan át. Erre egyedül a „Saját kezébe” funkciót találták fel. Egy a lényeg, hogy a tértivevényeshez aláírást kér és az arra jogosultnak személyesen adja át, így azt nem dobhatja be simán a postaládába. Kb. ennyi a különbség.
„ Ez alig különbözik a tértivevénytől.” vs „ Egy a lényeg, hogy a tértivevényeshez aláírást kér és az arra jogosultnak személyesen adja át,”
De azért érted, hogy itt a kérdés nem az, hogy megkapja-e, hanem eleve az egész polémia az igazolhatóságról szólt, vagyis hogy a feladó tudja-e igazolni, hogy megkapta a levelet a címzett.
Te tudod bizonyítani a ragszám alapú lekérdezéseddel, hogy a címzett megkapta? Fontos különbség? Kb. ennyi, ahogy írod, csak ég és föld az az "ennyi" a valóságban.
drbjozsef
„eleve az egész polémia az igazolhatóságról szólt, vagyis hogy a feladó tudja-e igazolni, hogy megkapta a levelet a címzett.
Te tudod bizonyítani a ragszám alapú lekérdezéseddel, hogy a címzett megkapta?”
Na és ha egy vele egy háztartásban élő hozzátartozó veszi át teljesen jogosan a tértivevényes levelet, akkor azt honnan fogod 100% biztonsággal tudni, hogy az a címzetthez is eljutott, átadták-e neki? Pár ilyen sztorit itt is olvashattál már erről szerintem. Mindkettő csak azt igazolja, hogy a küldemény célhoz ért. De hogy azt a címzett személyesen át is vette, arra egyik sem garancia Nincs is több kérdésem! :-)
Jézusom bazmeg, tényleg jobb sajreszelővel rejszolni, mint veled társalogni, szegény LaciSupremenél már csak részvétből sem szóltam bele, annyira mélyre süllyedtél.
Kit érdekel, hogy ki vette át? Helyettes átvevő megvan? Ha meg nem szabályos volt, az legyen a címzett gondja, hogy kézbesítési kifogást kér, ha baja van, majd megismétlem legfeljebb a küldést. Ettől még semmit sem változtat ez azon a tényen hogy egy ajánlott levél az nem tértivevényes levél. Nyilván az átvétel szabályosságát nem tudom befolyásolni, de igazolni, hogy megtörtént azt, csak tértivevényessel lehet, ajánlottal nem. Ez volt a kérdés, amiből neked szerencsére már nincs több.
drbjozsef
„tényleg jobb sajreszelővel rejszolni”
Érdekes tapasztalataid vannak! :-D
Pont ez az : ezt még tapasztalat nélkül is teljesen biztosra veszem. :D
drbjozsef
„ezt még tapasztalat nélkül is teljesen biztosra veszem”
Főleg így, hogy ilyen határozottan, hatalmas tapasztalattal a hátad mögött állítottad mindezt.
Tudod, nekem ez eszembe sem jutott volna, mivel nem tudom, hogy milyen. :-D
Közben jött egy vevő, megnézné a házat. Kérdezte, hogy esetleg önerő befizetésével, aztán havi részletre is megvehetné-e?
Másik kérdésem az lenne, hogy lehet-e valamiféle előszerződést, vagy ház vásárlási szándékot aláíratni a kedves lakóimmal, ha már annyira meg kívánják venni a házat. (Talán kiugrik a nyúl a bokorból, hogy mégsem érdeklik őket a tényleges vásárlás). Milyen feltételek lennének, meghiúsulás esetén kinek (vevő-eladó) mi lenne a kötelező anyagi, illetve teljesítési kikötés?
Köszönöm!
Gabi9967,
„esetleg önerő befizetésével, aztán havi részletre is megvehetné-e?”
Ha neked ez így megfelelő, akkor igen. De biztosan szeretnél öt-tíz-húsz évig még részleteket beszedni tőle? Van olyan rossz ingatlan, aminél egyértelműen igen a válasz. A Tied ilyen?
„lehet-e valamiféle előszerződést, vagy ház vásárlási szándékot aláíratni a kedves lakóimmal”
Lehetni lehet, csak több gond van vele, mint haszna. Kössetek inkább szerződést. A helyedben aktívan hirdetném és mutatnám az ingatlant, a bérlőknek meg megmondanám, hogy akivel előbb lesz aláírt szerződés, azé a lakás. A korábbi hozzászólásodban azt írtad, hogy jövő hónapban vesznek fel valami kölcsönt, az már mindjárt itt van. A helyedben aláíráskor kérnék 10% foglalót, és a teljes lakbértartozás kifizetését.
"osztap"
Köszönöm a lehetséges variációkat. Talán azért szoktak jelzáloghitelt felvenni a házra, hogy a bank adjon kölcsön, ne az eladó hitelezze meg a vételárat...
A jövő hónapban még csak az (remélhetőleg) utolsó részét törlesztik a végrehajtó felé :)
Sztem nincs is 2 év TB jogviszonya, kb a nyáron jelentették be. Lakcímet is azért tudott bejelenteni, mert érvényes bérleti szerződést kötöttünk (gondolom a végrehajtó is így találta meg) :)
Szóval odébb lenne az az áhított kölcsön a részükre...
Nyilvánvalóan a ház vételi szándékuk csak mézesmadzag, elodázni az albérlet fizetését. Pár hete még azt mondták, hogy drága nekik ez a ház... Érdekes, azóta megváltozott a véleményük (biztos nagyon megszerették).
Gabi9967,
Könnyen kiugraszthatod a nyulat : mondd meg nekik, hogy ha komolyan gondolják, hogy megkapják a hitelt, csokot, mittudmén, akkor rántsák fel a személyi hitelt önerőnek, abból rakjanak le 10% foglalót most azonnal, és kössétek meg a szerződést - benne konkrétan leírva, hogy a hitel/csok meg nem kapása a vevő érdekkörében keletkező meghiúsulási ok lesz, és elveszítik a foglalójukat.
Gondolják át, számolják ki, hogy milyen határidők legyenek a szerződésbe szerintük, és ha az elfogadható, akkor mátol 7 nap múlva legkésőbb írják alá a szerződést a foglaló átadásával együtt. Ha nem, fel is út, le is út.
drbjózsef
Köszönöm, ez jó ötlet :)
Ha elszaladnak, hebegnek-habognak, akkor biztosan nem kívánják nyélbe ütni az üzletet...
Viszont a gond az, hogy a jövő havi fizetésből törlesztené az utolsó adósságát, csak utána tudna hitelt, csok +-t intézni.
Vagy személyi hitelt tudna előtte is felvenni? Sztem BAR listás is a drágám, azt is töröltetni kellene, mielőtt másik hitelt kapna. Javítson ki, ha rossz a gondolatmenetem.
„Sztem BAR listás is a drágám”
Ha ma kifizet a banknak mindent, akkor is egy évig még rajta marad a listán. Ha a bank egy fillért is elenged nekik, akkor öt évig marad rajta.
De ez meg is oldja a kérdést - ha rajta vannak, akkor nem érdemes a jövő hónapig várni, mert utána sem ad nekik hitelt egyik bank sem.
osztap
Nem jó hír :(
azt meg lehet valahol nézni magánszemélyként, hogy egy másik magánszemély BAR listán van-e? vagy csak pénzintézetnek van joga hozzá?
Gabi9967,
Nem, mindenki csak a saját adatait ("saját hiteljelentés") kérheti ki, de azt bármelyik bank bármelyik fiókjában, vagy akár az ügyfélkapun keresztül. Ha szerződni akarnak a bérlőid, akkor nem akadály pár nap alatt Neked bemutatni. Ha pedig húzzák a dolgot, az is válasz.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02