Tesco lopás

v.ki aki megbánta # 2007.11.14. 11:35

én is kísértésbe estem mint már sok más ember! én 699Ft-os értékben loptam.egy terméket kifizettem egyet meg nem!és a pénztártól való távozás után ahogy el akartam hagyni az épületet a kapu besípolt!mire számíthatok ebben az esetben?felvették a jegyzőkönyvet is!

Egyjogász # 2007.11.14. 07:36

Cicababa, ez vicc, amit leírtál (ha az ellenőrzőkapu nem jelezte be, hogy valamit kiviszel a táskádban, az csak úgy kerülhetett ki az eladótérből, hogy a pénztáros előtt volt a futószalagon), egyébként ilyen esetben ott helyben ki kell verni a balhét, utólag már nehéz a történteket bizonyítani.
A feleségemmel történt, hogy vett egy két kilós karajt, mert 899 Ft-os ár volt rajta. A pénztáros hívta a biztonsági szolgálat embereit, hogy biztos kicserélte az árcédulát, mert ilyen olcsó nem lehet a karaj, és ez csalás, meg lopás, meg minden.
Szó szót követett, végül közölték, hogy rendőrt hívnak, mert a feleségem "nem működik együtt".
Végül kiderült, hogy a húsosztályon nagy árleszállítás van, csak erről pénztároskám nem tudott.
Feleségem ekkor megkérdezte, hogy mikor érnek ide a rendőrök, mert ő is szeretne az ügyben feljelentést tenni rágalmazás, becsületsértés, stb. miatt.

A végén hárman jöttek ki elnézést kérni, és még valami repiajándékot is kapott...

Szóvel szerintem akinek igaza van, az helyben verje ki a balhét.

monalisa1 # 2007.11.13. 21:53

Nem vagy köteles figyelni a pénztárnál, bármi ill. bárki elvonhatja a figyelmedet miközben a pénztáros sorjában lehúzza a vonalkódot - aztán fizetsz amennyit a péntárgép megjelenít...

Egy életre megtanultad, hogy figyelni kell (!) a pénztárnál - ahogy anyukád is mondja -, mert lám adódhat kellemetlenség.

Végül is károd nem keletkezett.

Nem érdemes levelet írni, bármennyire is bántja az önérzetedet az eset., a pénztáros rég nem emlékezik már az esetre, így utólag a hibáját miért is ismerné el?

Majd te is elfelejted (?) a történteket.

cicababa # 2007.11.13. 21:16

Bocsássatok meg, mind a ketten, de azért azt hadd mondjam el, hogy az érték 3000 Ft. És arra nem válaszoltatok ami fontos lenne, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Levelet írjak? -vagy mi a szösszenet? Kihez forduljak,és mi várható,ha még továbbítják is, akkor !!!????

addig is köszönöm önzetlen segítségeteket

Dr.Attika # 2007.11.13. 20:02

Kedves Cicababa!
A TESCO "jegyzőkönyve" nem jelent mást, mint két egymástól független személy megbeszélésének írásba foglalása.
Kollégám álláspontjával ellenkezően azt mondom, hogy két egymástól független személy megbeszélésének írásba foglalása és annak a rendőrség részére történő megküldése nem feljelentés. Bizonyos vagyok abban, hogy ő sem így gondolta korábbi hozzászólásában. Ő is tudja bizonyosan a feljelentés és a hatósághoz küldött bűncselekmény elkövetésének gyanúját közlő bejelentés közötti büntetőeljárásbeli különbözőséget.

ObudaFan # 2007.11.13. 18:09

Dehogynem továbbíthatja. Ebben az esetben a jegyzőkönyv feljelentés lesz.

cicababa # 2007.11.13. 11:22

Az előző hozzászólásokban olvastam,Dr. Attika hozzászólását egy témához, amiben azt írja, hogy mivel,hogy a Tesco nem hivatalos személy, innentől kezdve, a jegyzőkönyve jogilag semmit sem ér?-ergo jelen esetben a mi esetünkre vonatkoztatva az a jegyzőkönyv amiben természetesen nem ismertem el a lopás tényét, semmis és nem továbbíthatja tovább a területi jegyzőnek?

cicababa # 2007.11.13. 11:10

Elnézést, még egy kérdés. Az "azt mondja a jog" amit írtál, az pontosan nem lehetne megtudni hányadik, melyik paragrafusról van szó? -hogy pontosan lehetne hivatkozni rá. Vajon hány napig kell megőrizniük a felvételt? Mert ha nincsen rá szabály azt is mondhatja, hogy már törölték esetleg.

cicababa # 2007.11.13. 10:57

Kedves Obudafan!

Köszönöm a segítséget, csak azt nem tudom hogyan álljak neki a dolognak,mert ahogyan itt olvastam, elküldik a jegyzőkönyvet amit felvettek a polgármesteri hivatalba és ott intézkednek tovább. Most akkor mit tehetek a gyakorlatban?
Fogalmam sincsen kihez forduljak?

ObudaFan # 2007.11.12. 17:29

A jog azt mondja, hogy a vádlónak kell bizonyítania, hogy bűncselekmény történt. Innentől kezdve itt állsz egy teljesen életszerű történettel, veled szemben nem lehet bemutatni pl. egy biztonsági kamera felvételét, ahol éppen az látszik, hogy elteszed ezt a játékot. Ennyi, nincs félnivalód.

cicababa # 2007.11.11. 19:51

Köszi a megjegyzésedet a hozzászólásodat. Én is így gondolom, de az az a igazság, hogy jó lenne konkrétan tudnom, hogy hova fordulhatok jogorvoslatért, vagy egyáltalán mit mond erre a jog, mit tehetek. Nem hagyom annyiban a dolgot, ilyen megaláztatás még soha nem ért, és mindezt egy óvodás kisgyermekkel kellett végigélnem. Milyen világban élünk? Jó lenne valami szakértői segítség.

tadam # 2007.11.11. 16:04

Véleményem szerint ebben az ügyben a bűnösség tükrében a pénztáros felöl gondatlanság állapítható meg. A vásárló oldalán viszont mivel a szándéka még eshetőlegesen sem terjedt ki a lopásra szilárd meggyőződésem hogy ő vétlen az ügyben. Ebből az következik, hogy vele szemben szankciót nem kellene alkalmazni. Véleményem szerint azért saját érdekünkben nem árt ha körültekintőek vagyunk a vásárlásnál.

cicababa # 2007.11.11. 11:16

Szeretnék tanácsot kérni. Sajnos ma énvelem más történt a tescoban. Nekem szándékom sem volt eltulajdonítani valamit, soha nem is szoktam. A kisgyermekemmel vásároltam és egy fiatal pénztáros nem ütött be egy játékot. Én soha nem szoktam figyelni mit ütnek be bár anyukám szokta mondani hogy figyelj, mert állandóan átvágnak. Bepakoltunk fizettünk, és tovább vásároltam a kinnti üzletben, amikor utánam jöttek, hogy loptam.Felvettek egy jegyzőkönyvet természetesen nem ismertem el a lopást. Abszolút fogalmam sincsen mit tehetnék , de szó nélkül nem szeretném hagyni. A játékot persze mérgembe otthagytam.Segítsen valaki mielőbb ha tud.Ilyen megaláztatottságot még életemben nem láttam. A kisgyerek is csak nézett. Köteles vagyok figyelni a pénztárnál? köszi előre is

Rexor # 2007.11.09. 11:21

Más kérdés.. mekkora alsónemű kell ahhoz, hogy elférjen benne egy cipő feltűnés nélkül. Ilyet én is beszerzek...

Egyjogász # 2007.11.09. 07:19

"Ameddig valaki nem megy a pénztárhoz hogy fizessen, azt csínál a boltban ami neki tetszik - úgy nagy általánoságban., nézelődik, ezt-azt levesz a polcról és/vagy vissza rak stb."

Ez így van, viszont ha megnézed alább azt a BH-t amit beidéztem, ha a polcról levett árut a nézelődő a ruházatába (vagy szerintem ha a csomagjába) rejti, az már nem esik az "azt csinál amit akar" kategóriájába.

Ha valaki az árut ki akarja fizetni, az erre rendszeresített kosárba és ne pl. a dzsekije alá tegye.

Nekem az az alapelvem, hogy nem szabad az ellenérdekű felet alapból hülyének nézni, mivel akkor nagyot koppanhat az ember.

ObudaFan # 2007.11.08. 21:02

Dehogynem adható.

SirCsaba2 # 2007.11.08. 20:26

... fizess, és tanulj belőle... :)

SirCsaba2 # 2007.11.08. 20:21

Én úgytom, hogy 10.000,-Ft felett indul eljárás, anélkül nem adható ki pénzbírság. De nem vagyok biztos benne.

monalisa1 # 2007.11.08. 20:09

Ameddig valaki nem megy a pénztárhoz hogy fizessen, azt csínál a boltban ami neki tetszik - úgy nagy általánoságban., nézelődik, ezt-azt levesz a polcról és/vagy vissza rak stb.

Ha behívatnak tanúkihallgatásra (?), mond azt, hogy a biztonsági őr az idejekorán történő közbelépésével "megakadályozta" hogy az árút a pénztárban kifizethessed.

Persze ha az irodában mégis elismerted, hogy szarkultál (...), és az jegyzőkönyvet is aláírtad, akkor utóbb már nemigen tudod magad kimagyarázni, és főleg az időmúlás a kiokosodás dolgában...

Bizonyára egy szabálysártési csekket fogsz majd kapni 10-30 ezer forint közötti összegről, azt fizessed be, és a téma ad acta.

ObudaFan # 2007.11.08. 20:08

Pénzbírságra.

blackdaniel # 2007.11.08. 18:08

Elírtam, még az áruházban jött oda a biztonsági őr, mielőtt fizettem volna. Elvettem az polcról a termékeket és utána 2 sorral arrébb már jött is oda és vezettek ki. Most mivel ez a fizetés előtt történt akkor akár mondhattam volna hogy ki akartam fizetni, és eltettem, mert a kocsit 2 sorral arrébb hagytam.

Így kerek a történetem.

blackdaniel # 2007.11.08. 16:42

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. kb 1 hónapja a Tesco-ban kicsit elvittem a sulykot, és megnéztem mennyire éberek a biztonsági őrök. Egy Sajtot és egy ragasztót elcsentem, ami 600Ft- értéket tarak. Közben rendesen kifizettem a többi ételt amit vette, de utána a biztonsági őrök jöttek és már vezettek is be a szobába. Kifizettem az lopott termékek, sőt meg is lepődtek amikor 25.000 Ft- volt nálam és ilyet csináltam. Mondtam hogy nincs nekem szükségem ezekre, mert van munkám és rendes fizetésem is. Rendben, felvették a jegyzőkönyvet majd hazamanetem. Kaptam a levelet kb rá 1 hétre, hogy menjek be a helyi önkormányzatra, de érdekes módon nem kellett semmit fizetnem hanem a jegyző meghosszabította az eljárást. Kaptam megint egy levelet amiben az áll, hogy a jegyző kér i a Tesco-tól a biztonsági felvételelek. Ma kaptam egy megint egy levelet, immár a Budapesti PM.H-tól amiben az áll, hogy tanúmeghallgatást tartanak, és részt vehetek a meghallgatáson, és kérdést intézhetek a tanúhoz.

Engem kicsit aggaszt, hogy 600Ft-ért amit a helyszínen kifizettem, miért húzzák ennyire.
Mire számíthatok?
Válaszokat előre is köszönöm!

SirCsaba2 # 2007.11.07. 19:27

Ha 30 napon belül nem fizetik ki a pénzbírságot, akkor az Rk. megküldi a Polg.Hiv.-nak adók módjára történő behajtásra. Az Rk.-nál lehet kérni részletfizetést, bár illetéket kell fizetni.

ObudaFan # 2007.11.07. 19:10

Semmi.

Savyer # 2007.11.07. 12:53

Megjött a péntzbírságról a csekk. 30000Ft-ot kell fizetni.
Azt is írják, hogy: "Fiatalkorú elkövető miatt a határozat egy példányát tájékoztatásként megküldöm a szociális osztály gyámügyi ügyintézőjének."
Szeretnék érdeklődni, hogy ilyenkor mi van, mi fog történni...?