A kérdés gondolom arra irányult, hogy addig ameddig a felvételek alapján nem bizonyosodott be a lopás, addig van-e joguk veled szemben intézkedni.
Van, mivel tettenérés esetén bárki visszatarthatott volna az intézkedő rendőr megérkezéséig. A motozás már jogszerűtlen volt, de ez adott esetben a helyzeteden már semmit nem javít.
Tesco lopás
Segítséget szeretnék kérni ,esetemben,tetten értek ,helyszíni bírság,10000ft,befizettem.Visszanézik e a kamerák felvételeit,előző időpontokra,továbbítják e a rendőrség felé,ha így van mennyi idő amíg értesítenek?
A helyszín bírság kiszabásakor már vége volt a történetnek, akkor vissza nézték a felvételeket valószínű.
Sziasztok!
Látom sokan járunk itt hasonló cipőben, ezért mások okulására ill. informálására leírom röviden a történetemet. Én is elkövettem azt a nagy hibát, hogy loptam a Tescoba. Ez január elején történt. Elkaptak a biztonságiak, jegyzőkönyv, kár 6700 ft körüli összeg. 4 hónapig nem történt semmi. Aztán megjött a bírósági papír melyben értesítenek a tárgyalásról ill. hogy távollétemben is megtartják azt. Hát nagyon elgondolkoztam, hogy elmenjek-e, de ha már voltam akkora legény, hogy elkövettem életem első (s bizton állíthatom utolsó) lopását akkor csak elmegyek és vállalom a következményeket bármennyire is kellemetlen a helyzet és pláne hogy csak az én sorsomról van szó. Tehát elmentem és vártam a folyosón hogy rám kerüljön a sor. Nagyon megalázó helyzet... Egy pici kis tárgyalóba hívtak ahol csak a bíró volt és egy hölgy aki gondolom adminisztrálta a dolgokat. Az egész nem tartott 15 percig, megbánást mutattam ill. tényleg meg is bántam nagyon. Felolvasták az Tescoba felvett jegyzőkönyvet. Utána kiküldtek ítélethozatalig (kb. 10 percre). Büntetés 10 ezer forint szabálysértései bírság. Természetesen elfogadtam. Ennek egy hete. Próbálom elfelejteni az egészet. Túlélhető a dolog, de azért sokkal jobb nem belekerülni ilyen eljárásba!!!
Loptam a tesco-ból. A biztonságiak megállítottak a kijáratnál és mondták, hogy fáradjak velük a biztonsági szobába. Én elfutottam, ki a Tesco-ból, az egyik biztonsági utánam rohant, hogy elkapjon, de nem ért hozzám, sem a táskámhoz, az épületből való kijutásnál nem alkalmaztam erőszakot tárgy ellen, az ajtótba nem rúgtam bele, hogy hamarabb nyíljon ki vagy ilyesmi. A kérdésem: RABLÁS-nak minősül-e a tettem? Tehetnek-e feljelentést a felvétel alapján, illetve a feljelentés esetén be tudnak-e azonosítani? Büntetlen előéletű vagyok, sem a rendőrségen, sem a tesco-ban sincs rólam semmiféle papír, jegyzőkönyv vagy ilyesmi.
Előre is köszönöm a válaszokat!
jános91
Nagy valószínűséggel ebből nem lesz semmi...
Köszönöm a választ!
Egyébként leálltam. Megélhetésből csináltam eddig a lopást. Egyetemista vagyok, koliba nem vettek fel, kénytelen voltam albérletet fizetni és közben még a jogsival is összejött pár bukás a forgalmi vizsgán. Szerencsére meglett a jogsi és diákhitelt vettem fel, így már van anyagi forrásom. Az eset egyébként február közepén történt és azóta semmi. Számít az valamit, hogy azóta semmilyen levelet nem kaptam?
Semmilyen körülmény nem mentesít az alól amit csináltál, mélyen elítélendő. Hosszan lehetne prédikálni és fejet mosni hogy milyen rossz dolgot csináltál.
Mint mondtam nem lesz belőle semmi, főleg ha ennyi idő eltelt már...
Lehet ott marad benned egy jó darabig amit elkövettél.
Próbálj meg rendesen, normálisan élni, a szabályokat nem megkerülni és áthágni.
Szerintem ezt egy kicsit feketén fehéren látod. Szegény embertől, vagy kapzsiságból lopni elítélendő, de egy sikeres árúháznak egy ilyen kismértékű kát okozni, szerintem nem akkora gáz. Robin Hood is lopott/rabolt a gazdagoktól, mégis pozitív hősnek tekinti mindenki (Mondjuk nem túl jó példa, mert ő nem magának lopott) Ha lopok ha nem, az alkalmazottak ugyanannyit keresnek, max az árúházigazgató vagy az osztályvezetőnek lesz kevesebb pénze, akik alapjáraton is tele vannak. Illetve a biztonságiaknak okoztam kárt, gondolom kaptak dorgálást vagy valamit, talán csak ebből a szempontból látom elítélendőnek, amit tettem. De mostmár mind1, leálltam, igyekszem úgy élni ezentúl, h ne kelljen ilyenre vetemednem.
Nagyon rosszul látod ezt a világot...
Loptál, elfutottál... még nem is vállalod. Majd leírod hogy gyakorlatilag ez nem is bűn. Na itt a kis piti dolgoknál kezdődnek a felfogási problémák és válik az ilyenből "rossz" ember ha ezt nem látja be idővel!
Te csak egy vagy aki így megkárosítja a tescot, legalábbis így látod, ezt gondolod. De naponta annyi ember megcsinálja ezt, hogy a sok kicsi alkot egy nagy egészt és így már igenis nem kicsi a kára a tesconak. Az ilyen gondolkodás és cselekedet miatt kell ezt büntetni!
Ha egyszer lesz önálló kereseted (nem diákhitelre építkezve) meg egy jobb világszemléleted akkor majd erre vissza gondolva talán máshogy látod ezt a tettedet.
sziasztok.
én és nővérem tegnap elcsentünk egy körömlakkot és egy rúzst. mindkettő nálam volt mert csak nálam fért el. a kasszánál fizettünk mert vettünk még kaját is de a kassza után utánunk jött a bizt. őr és bekísértek egy helyre ahol kihallgattak meg minden. felvették a jegyzőkönyvet aztán jöttek ki rendőrök is akik egy idő után hazaküldtek és azt modnták h majd küldenek valami csekket. szerintetek mennyit kell majd fizetni? azt is mondták hogy értesítik a sulit is...ez biztos? és ilyenkor kit értesítenek a sulin belül?
Valószínű feljelentés fog készülni. Pontos összeget innét nehéz mondani. Értesíthetik a sulit is akár...
Szép napot!
Felvilágosítást szeretnék kérni a következő ügyben:
Jó barátom vásárolni volt a helyi tescoban a feleségével és velem együtt.Kocsit toltak, ebbe beletették kinyitva az összecsukhatós (textil oldalú) kosarukat(benne volt a pénztárca, kocsikulcs stb...). A kasszához éréskor fizetés után félrehívta őket az őr, ellenőrzésre, rögtön benyúlt a kézikosár mögé, be volt csúszva egy 360Ftos hónaljstift.Barátom rögtön a fejéhez kapott, hogy ó ne haragudj, ezt elfelejtettük, vissza akart fordulni a kasszához, hogy kifizesse,de nem engedték, az őr behívta őket a megfigyelőbe, miszerint nincs lehetőség kifizetni, mert lopás történt, el kell, hogy ismere. Természetesen nem ismrte el, rendőrt hívott a b.őr. A rendőrök kiérkezése után igazoltatták őt.
Barátomnak, soha-soha nem volt semmiféle gondja a hatóságokkal. 35éves, 12 éve tűzoltóként dolgozik elég jó beosztásban, jó anyagi helyzetben vannak, semmi oka nem volt, és esze ágában sem votl soha lopni semmit, pláne ilyet, mindig becsületes, tisztességes ember volt.
Szerencsére sikerült a helyi biztonsági főnökkel ismeretség útján tisztázni a helyzetet, szétszaggatták a jegyzőkönyvet, nem is írt alá semmit. Ha nincs ismerestég, akkor ezért az el nem követett dologért nagyon megrótták volna a munkahelyén.
Kérdem én :
Ez így működik? Nem az a biztonsági őr dolga, hogy megelőzze lopást, hanem az , hogy elfogja? Nem lett volna kötelessége a kasszánál szólni? Teljes mértékben felháborítónak, és abszurdumnak tartom az egész eljárást. Vagy csak annyi áll a háttérben, hogy az őr javítani akarja a statisztikáját?Mert nekem ott és akkor az az érzésem támadt, hogy az "elfogás" célja, nem az áru kifizettése volt, hanem valamilyen lopáson "rajtaütési" érdek.
Az így "kivitt" áru is lopásak számít? Nem rejtette el, nem tette zsebre, nem szándékos elvitel volt, mellesleg fizettek a kasszánál 20e Ft körüli összeget.
Igaz nem kell további lépésektől tartania így, de nagyon érdekelne, hogy ilyenkor mit lehet tenni, hisz véleményem szerint, bárki kerülhet ilyen helyzetbe és nem akarom elhinni, hogy az ilyen félreértésekre nincs valami tisztázási lehetőség, hihetetlen, hogy az ember elmegy bevásárolni, egy picit elbambul, és akár a fogdán is találhatja magát. (ennek előtte én azt mondtam volna, hogy ilyen nincs, hogy véletlen lopás, aki lop az mind direkt van).
Tényleg újra kellne vizsgáztatni minden embert, aki bármilyen jogkürű szerepet tölt be az őrzés-védés terén. Miért néznek úgy mindenkire a tescoban, mint potencionális tolvaj?
(zárójelben jegyzem meg, hogy magyar emberekről van szó, és roma biztonsági őrről, de nem hiszem, hogy rasszista volt az őr)
Előre is köszönöm a választ.
Fabalazs
Nehéz erre okosat írni...véletlen vagy sem, ez akkor is így van ahogy eljártak. A biztonsági őr nem állhat minden vásárló mellett, de a kamera mindent lát, így csak a pénztár után vagy a csipogó kapunál szól de onnan már nincs vissza út. Ez az eset semmi más mint mázli... Amúgy ritka az ilyen történet.
Egy kérdéssel fordulok most Önökhöz,gyermekem,életében először egy nevén nem nevezett árúházban elkövetett egy olyan tettet,hogy egy terméket "le akart akciózni" magának,de szégyen szemre lebukott...egyik termék vonalkódját levágva,azt a terméket megrongálva,amit utána rögtön ki is fizetett,átragasztotta a másik termékre...anyagi kárt nem okozott,kifizetetlenül el nem hozott semmit,jegyzőkönyvet felvették,amiben ezt le is írták,meg,hogy teljesen együtt működő volt,anyagi kárt megtérítette.Végsősoron az lenne a kérdésem,hogy ilyen esetben mire lehet számítani?Elmúlt 18,iskolát már befejezte,pályakezdő munkanélküli,előre is köszönöm válaszukat!
Kedves Aggódó_anyuka76!
Pénzbírság várható.
A. C.
védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…
Tisztelt fòrumközössèg èn 17 èves vagyok elkövettem èletem elsö ès utolsò legnagyobb hibàlyàt lopni pròbàltam a media markt ból egy 12000Ft os fülhallgatot a kijàratnal elkaptak hàtravittek en eggyütt müködtem vissza adtam a termeket jegyzökönyvetirtunk feljelentes es most tàrgyalàsra került a sor de nem tudom mire szàmìthatoknagyon megbantam büntetlen elöèletû vagyok soha nem volt mèg dolgoma rendôrsèggel
a vàlaszokat elôre is köszönöm.
Laszlo51
Olvasson vissza, biztos írt már ide fiatal korú hasonló üggyel...
Ha van keresete, vagy vállalja a bíró előtt hogy fizet akkor pénzbírság, de lehet hogy figyelmeztetés lesz ebből...
Pár hónapja meggondolatlanul loptam a Tescoból egy játékautót az öcsémnek, és rajtakaptak. Kiküldték a levelet, de félrenéztem a dátumot, és 2 napja lejárt a befizetés határideje (30 nap). Ha holnap befizetem, azt még elfogadják? Közmunkára nem tudok jelentkezni, mert jelenleg is dolgozom. Szóval ha holnap befizetem a pénzt, és nem jelentkezem közmunkára, elfogadják, vagy késő és mehetek börtönbe?
anna11
Necces, el fogadhatják... Fizesd be, tartsd meg a bizonylatot a csekkről és akkor nem kell leülni semmit hisz befizetted. Ezen nem fognak problémázni remélhetőleg. Lehet van ellen példa is, de tudtommal inkább a pénz legyen ott a számlájukon ha kicsit később is, mint hogy átváltsák elvigyenek utaztassanak stb...
anna11, remélhetőleg azért valamit már léptél a dologban, mert a befizetési határidőtől számítva 3 munkanap van arra is, hogy jelentkezz közérdekű munkára, ha ezt választod, különben beindul a gépezet.
Az egyébként nem kifogás ebből a szempontból, hogy dolgozol, ugyanis a közérdekű munkát a szabadidődben vagy a heti pihenőnapon kell végezned (már ha egyáltalán van olyan munka, amit fel tudnak ajánlani). Másrészt ha húzod az időt, akkor egyre nagyobb az esélyed egy jó kis szabálysértési elzárásra, amit gondolom te sem szeretnél.
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Fiam a tegnapi napon elcsent a tescoból 1 üveg italt, bekísérték a már sokak által ismert szobába ,ahol elő is került az ital a hátitáskájából. 4800 forint körüli értékről van szó, ami sértetlenül megtérült az áruháznak. A kérdésem az lenne ha fiamnak korábban hasonlóak miatt már volt büntetése (megjegyzem 2 esetben és szabálysértés) az egyik kb. másfél éve a másik 4 éve kb. most milyen büntetésre számíthat????
Korábban a pénzbüntetést befizette és utána semmilyen megkeresés nem volt.
A másfél éves történetet a büntetés kiszabásánál súlyosbító körülményként veszik majd figyelemben. Ha így folytatja a gyerek, akkor lassan megérik elzárásra, de szerintem még megússza pénzbírsággal.
Üdv: Agent Cooper
védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…
még megússza, de tényleg jó úton halad az elzárás felé...
Egyszer Amerikában egy fiatalkorú ellopott a boltban egy kiflit, kapott pár hónapot, leülte. Későbbiekben ismét lopott valamit, kétszerese büntetéssel súlytották. Aztán amikor ismét lopott, mint többszörös visszaesőt 10 év börtönre itélték.
Ez a "háromcsapás" nálunk is alkalmazható...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02