Tesco lopás

Bombi # 2011.11.12. 12:53

TamasHungarian: Ezzel én is így vagyok..meddő vitákkal feleslegesen pazarlom az időmet..mellesleg Dr.Attika neked szánta azt a pár sort,csak értelmezni kéne.

totóka # 2011.11.12. 20:12

Tisztelt Cím!
Tanácsot szeretnék kérni: 19 éves gyermekem egy meggondolatlan pillanatban áruházi lopást követett el 17000Ft értékben, rögtön lefülelték, bevitték a rendőrségre, szabálysértés miatt felvették a jegyzőkönyvet. Nagyon megbánta, nem érti, mi történt vele. Kérdésem, mire számíthatunk, szükségünk van-e ügyvédre,hogy az enyhítő körülményeket minél jobban figyelembe vegyék, vagy elég a bíróság jóindulatára hagyatkozni? Ilyen esetben ugye nem kell elzárásra számítanunk?

TamasHungarian # 2011.11.12. 20:26

Köszönöm Guba ....

Agent Cooper # 2011.11.13. 11:57

Kedves Totóka!

Elég szomorú, ha a gyerek 19 évesen nem érti, hogy mi történt. Úgy látszik, hogy a Tízparancsolat eddig kimaradt az életéből, talán még nem késő megismertetni vele. (Leginkább a VII. és X. parancsolatra fókuszálva: „Ne lopj! - Mások tulajdonát ne kívánd!”) Ha 17000 Ft a kárérték, akkor az is biztos, hogy nem egy nyalókát emelt el. Talán ezért is javaslom, hogy mindenképpen forduljanak szakemberhez, aki segít abban, hogy megfelelő védekezési stratégiát dolgozzanak ki. És sajnos a körülményektől függően, akár elzárás is lehet a büntetés. A tulajdon elleni szabálysértés elkövetője ugyanis elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Egyébként lehet a bíróság jóindulatára hagyatkozni, nem azért van szükség segítségre, mert gonoszak lennének a bírók, hanem azért, mert egy szakember pontosan tudja és el tudja mondani Önöknek, hogy melyek azok az enyhítő körülmények, amelyeket a bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vesz. Az elkövetés körülményeinek és a fiatalember múltjának részletes ismerete nélkül nehéz bármilyen tanácsot is adni az általános jó tanácsokon kívül (megbánás, együttműködő magatartás, stb.).

Üdv: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Ikres # 2011.11.14. 00:33

Üdvözlök Mindenkit!
Szeretnék segítséget,tanácsot kérni!
Édesanyám, mint utólag kiderült,szombaton baromi nagy hülyeséget csinált! Az egész úgy kezdődött, hogy nem tudtam elérni telefonon.Eltűnt. Egy ideig kicsörgött a telefonja,majd kikapcsolták.Déltől este 8-ig nem tudtunk róla semmit. Már hívtam a kórházakat, a mentőket, a hullaházat, valahol nem-e tudnak róla. Hozzá kell tennem, mostanában depressziós,nem veti meg az alkoholt hiába gyógyszert kell szednie a szívére,és volt, mikor szó szerint nem tudta, hogy mit csinál.Első gondolatom eltűnése miatt, hogy valahol öngyilkos lett!!! Mindene otthon, kivéve a bérlete, és a személyije.Végső elkeseredésemben felhívtam a rendőrséget,hogy adjanak tanácsot, mit lehet ilyenkor tenni. Mire a hölgy közölte, hogy nyugodjak meg, anyu a fogdán van!! Jól van, enni kap, nincs vele semmi gond!Mire megkérdeztem , hogy miért... Azt mondta ,szabálysértési eljárást kezdtek ellene azt hiszi bolti lopás miatt. De bővebb felvilágosítást nem adhat telefonon. Ma berobogtam a rendőrségre, de csak a portáig jutottam. Nem engednek be hozzá de még csak pontos felvilágosítást sem adnak semmiről! Mit,honnan, hogy milyen értékben ( mert most már innen az internetről tudom, hogy az sem mindegy) vagy hogy egyáltalán mikor lopott. Menjek be kedden, mert akkor jár le a 72 óra. Akkor majd minden eldől. Na, de mégis!!! Mire számítsunk???? 55 éves,sosem volt dolga a rendőrséggel. Beteg rokkantnyugdíjas. Mondtam a portán, hogy napi gyógyszerei vannak a szívére, plusz vízhajtót, és vérhígítót kell szednie. Erre nyugodtan közli, hogy lehet akkor hozzá ment az orvos, mert most valakihez kellett hívni a fogdára. De persze erről sem mondhat semmit!!!!! Majd kedden !

Az lenne a kérdésem. Rendben, hogy rosszat tett. Feltételezzük, hogy mindezt alkohol, és gyógyszer hatása alatt.Nem veti fel a pénz, de inkább kölcsönkér tőlem, minthogy ilyenekre folyamodjon, Ráadásul előző nap kapta meg a nyugdíját ! ( Ezért is gondoljuk, hogy nem volt ő teljesen tudatában mit tesz) De ha még ezt nem is veszik figyelembe, mégis mi lehet az ilyen vége??? Pénzbírság?? Börtön?? Nem kellett volna értesíteni minket hogy a rendőrség bevitte akármi miatt? Ha nem engednek be hozzá, legalább bővebb felvilágosítást adni?? Elnézést, hogy kusza vagyok, de azóta teljesen a padlón vagyok!! Nemhogy a családban, még az ismeretségi körünkben sem történt ilyen senkivel! ÉS nem tudom, milyenkor mit lehet, vagy mit kellene tenni! Kérem!! Valaki adjon tanácsot!!!!

Stimpymazli # 2011.11.14. 18:40

Kiskorú, 17 éves lányom a minap a Tescoban kb 5.000,- Ft értékben ellopott szépségápolási szereket. A biztonsági kamera rögzítette, így a biztonsági őrök már tárt karokkal várták, és fel is vették a jegyzőkönyvet a bolti lopásról. Lányom természetesen mindent beismert, majd utána rögtön el is engedték. Eddig soha nem volt semmilyen rendőrségi esete, ezért azt szeretném megkérdezni, mire számíthatunk az esetében?

Véleményem # 2011.11.17. 17:26

Stimpymazli

Fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezés

29. § (1) E törvény alkalmazásában fiatalkorú az, aki a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.
(2) Fiatalkorúval szemben pénzbírságot akkor lehet kiszabni, ha önálló keresete (jövedelme) vagy megfelelő vagyona van.

A TULAJDON ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSEK

157. § (1) Aki

1. húszezer forintot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot,
  2. húszezer forintot meg nem haladó kárt okozva készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést, csalást, szándékos rongálást,
  3. húszezer forintot meg nem haladó vagyoni hátrányt okozva hűtlen kezelést követ el, úgyszintén, aki e cselekmények elkövetését megkísérli, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A bíróság dönti el ha jól tudom, a pénzbírság összegét.

Whitewolves # 2011.11.19. 02:56

Sziasztok!

én egy hazai Media Marktban nyúltam le egy 180 ezer forintos fényképezőgép szettet a vonalkód manipulálásával. 18 ezer forintot fizettem érte a kasszánál. Elképzelhető, hogy látszódott a felvételeken a vonalkód cseréje, vagy, hogy nap végén szólt a kasszás a főnökének, hogy valami történt. Nem volt tettenérés de nagyon aggódom, mire számíthatok?

bűnügyi nyilvántartásban nem szerepelek. Nem lakom az áruház közvetlen közelében. Meg fognak találni?

TamasHungarian # 2011.11.19. 10:20

A Media Marktban napi zárás van, azaz ez aznap kiderült nekik, ebben biztos lehetsz.

Viszont a kamerafelvétel már kétséges, és sztem ha ott nem kapcsoltak le, akkor így utólag nem sok esély van már erre sztem, de azért a fene tudja. Mutattak már be kamerafelvételeket sokkal kisebb összegű lopások miatt is a híradóban, hogy "aki felismeri ....".

De azért merész vagy hallod .... pont a Media aztán tele van kamerázva, több kamera van mint vásárló :)

meravigliosa # 2011.11.19. 11:38

A pénztárnál a 18 ezer ft-ot kp.-ban vagy kártyával fizetted ki ? Mert ha kártyával, akkor megkapják az adataid a kártyás vásárlás után, ergo tudni fogják ki vagy.

Bombi # 2011.11.19. 15:07

Ha kártyával fizettél akkor valóban buktad, bár akkor sem nagyon lehet bizonyítani a szándékosságot,ergo ha azt állítod így vetted le a polcról akkor nem tudnak semmit tenni,csak akkor ha látszódik a felvételen a kód csere.
Egy ilyen értékű gépnek szerintem van széria száma,ha pedig ez így van akkor tuti köröztetni fogják.

Véleményem # 2011.11.19. 16:13

Whitewolves

Azzal hogy itt ezt leírtad már egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz hogy saját magadat lebuktasd! Ez bűncselekmény! Nem egy egyszerű szabálysértés. A felvételen mi látszódik az később fog kiderülni amikor majd kopogtatnak nálad a hatóságok. Ha ez nem történik meg akkor nagy mázlista vagy. Szerintem ilyet legközelebb ne csinálj, nem ajánlatos ilyennel foglalkozni, főleg ha ezt a drága gépet még el is adod meg még keresel is rajta, akkor még rosszabb lesz később. A tűzzel játszol!
Kártyás fizetés esetén megint csak könnyű dolga lesz a hatóságnak. Széria száma mindennek van, mindegy milyen értékű, valami egyedi azonosítóval el kell látni mindent.
Jelentkezz az ellopott géppel együtt, hogy valami tévedés történhetett, és később vetted észre! Vagy aludj tovább nyugtalanul!

TamasHungarian # 2011.11.19. 16:31

Hűűű te, arra tényleg nem gondoltál, hogy ezt egy nyilvános fórumra beírtad, ahol az IP naplózásra kerül .... ayyyayyyyyy, persze ha csak nem valami nyilvános helyről tetted.

Hát mit mondjak, a helyedben én sem tudnék nyugodtan aludni, ez biztos. Sorozatszáma pedig természetesen van, és igaza van aki azt mondta, hogy kőröztetni fogják!!
Sztem csinálj vele valamit (mármint vidd vissza valamilyen szöveggel), amíg nem késő, aztán hátha megúszod!
Tegyük fel h nincs kamerafelvétel, na de akkor is zűrbe keveredsz, ha csak egyszer is valahol ellenőrzik a gépedet!!

végrehajtó1 # 2011.11.19. 16:40

Whitewolves

Be ne dölj az elöttem szóló írásoknak.
Ahhoz hogy kibukjon a hiány ahhoz leltározni kell.Azt pedig nem csinálnak minden nap.

Vissza se vidd mert az életveszélyes.

Rajtad kívül már talán több ember írt ide ilyen problémával.Senkinél nem kopogott a rendőr.

Max. ha teheted a lopott cuccot ne add el és ne tartsad otthon , mondjuk úgy fél évig.

Ha te magad használod később akkor soha senki sem fog ellenőrizni az utcán ha fotózol.

Persze ilyen választ itt csak lehet hogy tőlem kapsz, mert mindenki arra apellál irányodban hogy bűntudatot érezz és add fel magad, ..stb stb...
Ezzel nem azt akarom sugalni hogy jól van ez így.

TamasHungarian # 2011.11.19. 16:58

Nem, én nagyon utálom az erkölcsi kioktatásokat, úgyhogy én biztosan nem ilyen szándékkal írtam a kérdezőnek.

Mondok én neked valamit:
Nekem is egy drágább fényképezőgépem van, és bizony pont egy sporteseményre beszabadultak fakabáték és képesek voltak a sorozatszámot rádión bediktálni, azaz ellenőrizni. Én is meglepődtem, de lényeg, hogy tehát előfordulhat ilyen. Még a kb 5 ezres mobiltelefonom sorszámát is lekérdezték. Ennyit erről.

Nem akarom ijesztgetni a kérdezőt, én hirtelen csak erre gondoltam, amikor leírtam neki a tanácsom, de persze azt fogad meg, amit akar, és kikérem magamnak, hogy rosszindulatú lennék, és rosszat akarnék számára.

TamasHungarian # 2011.11.19. 17:03

Végrehajtó1!!
A Media Marktban -ahogy említettem- pont napi zárás van, azaz ahogy Te nevezted, bizony napi leltár, ha így tetszik. Nagyon is kibukik a dolog nekik!!
Ott dolgozó ismerősöm mesélte, hogy X db ceruza akksi eltűnése is azonnal feltűnt nekik (mármint aznap pénztárzáráskor, ami nekik az egész aznapi számítógépes nyilvántartás zárása is egyben).
Furcsa biztos, de a mai informatikai rendszerek mellett ez már nem újdonság, és nem bonyolult dolog.

Ettől függetlenül, a kérdező eldönti majd, mit akar.

végrehajtó1 # 2011.11.19. 17:03

Ha figyelmesen elolvastad amit írtam akkor látnád hogy nem mondtam hogy milyen indulatú vagy.
A másik:ez a focimeccses ellenőrzés nagyon szélsőséges példa:)

De valós veszély lehet.

végrehajtó1 # 2011.11.19. 17:06

TamasHungarian

Minden multi ezt mondja hireszteli magáról.A Tesco is.Mégis évente sok száz milla a hiány, és nincs felelős.

De azért mégis csak abban egyet értünk hogy ne lopjanak...)

TamasHungarian # 2011.11.19. 17:19

Kedves Végrehajtó1, nyilván Te is tudod, hogy a Tesco többszáz milliós hiányai mögött micsoda maffia működik, az már egy újabb téma megint. Aztán ezt jobban ne is vesézzük ki itt :)

Egyébként nem egy amolyan "őrült" focimeccs volt, csak egy sima, nyugodt úszóverseny, és ott is képesek voltak ellenőrizgetni mindenkit.
Ezzel csak azt mondom, hogy nagyon esetleges a dolog, és némi rizikó mindenképpen van benne.

Bombi # 2011.11.19. 17:26

Gondolom nem 50 darab van kint az eladótérben egy ilyen műszaki termékből,márpedig ha kevés van akkor azt kiszúrják ,h nem lett eladva.
Az IP cím meg ...ha dinamikus akkor meg lehet ba..ni.

Bombi # 2011.11.19. 17:27

TamasHungarian: Mennyit dolgoztál a tescoba hogy ennyire tisztába vagy azzal ,hogy mi mennyi veszteséget okoz?

TamasHungarian # 2011.11.19. 18:02

Sztem az egyszerű dolgozó nyilván nem lát ebbe bele, azért nem egészen így megy az ... ja és semennyit.

És a dinamikus IP címet is nyomon lehet ám követni természetesen!

Bombi # 2011.11.19. 18:17

Márpedig az aki vagyonvédelmi oldalon dolgozik látja mi mennyi kárt okoz...a tavalyi év 9 ferrari árával vetekszik!
A dinamikus IP-t hogy lehet nyomon követni? Tudnál erről valamit mondani?
Csak halkan jegyzem meg ,hogy egy ilyen mértékű csalás miatt nem fognak ip cím után nyomozni.

Whitewolves # 2011.11.20. 04:48

Sziasztok! Köszönöm szépen a válaszokat!
Annyit szeretnék mondani, hogy a fényképezőgépek úgy voltak kipakolva a planó végére mint a hétvégi akciós babatál a tescóban. Nem hiszem, hogy egyenként megszámolják a rakást minden záráskor. A gép sorszámát sem biztos, hogy egyáltalán le tudják adni, mert, most logikusan gondoljunk csak bele. Ha a vonalkód nem magát a konkrét fényképezőgépet, hanem a fényképezőgépet, mint terméket képviseli, honnan lehet tudni, hogy egy bizonyos gépet abból a készlethiányból korábban már megvásároltak, vagy pont az a lopott? Nem tudják, mert nem látnak bele a dobozokba. Ergo ennyi erővel az egész szériát köröztethetnék.

Esetleg azt tudom még elképzelni, hogy nap végén visszanézik a felvételeket, hogy történt-e valami gyanús és ha igen, feljelentést tesznek. Ebben az esetben lesz rólam videofelvétel.

Az IP dologtól már csak azért sem tartok, mert nem otthoni wifit használok, hanem a földszinten levő kávézó rendszerét.

A gépet tényleg nem szeretném visszavinni. Egyedül attól félek, hogy valahogy a személyazonosságom alapján lenyomoztatnak és úgy találnak meg. Már ha kiderül a leltárhiány. Kérdés, hogy mennyire ütött szöget a kasszás fejében, hogy 18 ezer forintért vásároltam fényképezőgépet, ráadásul olyat, amiből utána, talán még aznap kettőt elvittek 180 ezerért.

magicsparks # 2011.11.20. 20:20

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mire számíthatok azután, hogy tescoból próbáltam lopni, 700ft értékben, az árun semmit nem károsítottam, elismertem a lopást, ez az 1. eset. 19 éves vagyok, önálló keresetem nincs.