Jogi tanács kérése

drbjozsef # 2018.10.12. 10:22

Hát igen, ha az, ami szokott lenni, hogy az ajándékozó esetleges tartozása-végrehajtása esetén legyen papír, akkor arra a legkevésbé sem jó ötlet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.12. 10:12

Érvényes az akár szóban is. Más kérdés, hogy vita esetén nyilván könnyebb a bizonyítás, ah írásba van foglalva az ügylet. (Ez pedig adott esetben inkább a megajándékozottnak az érdeke.)

De van egy halvány gyanúm, hogy nem azt kérdezted, ami valójában érdekel. Mi is lenne ennek az ajándékozásnak az oka és célja?

ObudaFan # 2018.10.12. 10:09

Nincs olyan érvényességi feltétel, hogy ügyvéd, vagy közjegyző kellene hozzá, de természetesen ha bonyolultabb valamiért az ügylet, vagy van olyan eleme vagy célja, ami jogi szakértelmet igényel, akkor igénybe vehető ügyvéd.

Nyilvánvalóan a későbbi viták elkerülése végett a részletezés a célszerű

valinéni # 2018.10.12. 09:35

Tisztelt Fórumozók!

Kérem segítsetek abban, hogy egyenesági családtagok (anya-fiú) között ingó ajándékozás (a házban található minden bútor,műszaki cikk, de még az evőeszközök is)milyen formában lehetséges? Elég ha csak készül a felek között egy megállapodás két tanúval, vagy ügyvéd illetve közjegyző kell hozzá?
A megállapodásban részletezni kell az ingóvagyont vagy elég anyt írni, hogy a házban található valamennyi ingóság teljes körűen az egyik fél tulajdonába kerül?

Köszönettel
Vali

ObudaFan # 2018.10.11. 07:49

Ha az építkezéshez szükségtelen mértékben használják a telked, zavarják a használatot (ide tartozik a szemét eldobálása is), egy éven belül a jegyzőtől vagy a bíróságtól, egy éven túl a bíróságtól kérhetsz birtokvédelmet.

Atti66 # 2018.10.11. 07:12

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémámban kérek segítséget:
Van egy üres telkem, nincs beépítve sem lekerítve. A szomszéd elkezdett építkezni 1-2 éve, lassan elkészül a háza és, szó nélkül az én telkemen keresztül, hordja be az anyagait, mert már csak onnan közelíthető meg a hátsó udvara. Ezen kívül, hogy bejárható út legyen az én telkemet is feltöltötték. A feltöltés anyaga ami épp felszabadult: kavics, föld, sitt, beton-és téglatörmelékkel... Tegnap voltam a teleknél este, mert a régi szomszédaim felhívtak, hogy nézzek körül mi folyik. Ezen kívül a szakik gondolom ott parkolnak a telken és az autók között hagyják a szemeteiket, de ahogy kibontják a szalámit,a kenyeret, a tejet... a csomagját úgy ejtik le, de még ez sem elég nekik, a telkemet használják wc-nek. Tegnap kerülgetnem kellett azt is (még jó hogy a wc papír fehér és észrevettem).
A kérdéseim, meddig kell tűrnöm? mit tehetek? Mi az eljárás ilyen esetben? kihez kell fordulnom?
A telkem egy bokros, füves, rendszeresen karbantartott telek volt azt szeretném visszakapni és nem egy feltöltött ürülékkel telelévő területet. Azt megsem említettem, hogy a bokrok és fák felét kivágták, hogy elférjenek.

ObudaFan # 2018.10.10. 12:44

Én azt sem látnám indokolatlannak egy panellban, ha minden elzárkózó tulajdonost köteleznének birtokvédelmi eljárásban az irtásra.

oligaliga # 2018.10.10. 11:06

wers

A bizonyítás már más kérdés. Jól eltértünk az eredeti kérdéstől! :)

wers # 2018.10.10. 10:06

oligaliga, hát, végül is elképzelhető. De akkor is nehezen bizonyítható, hol is volt a gócpont. Kitől kihez vándorolt.

wers # 2018.10.10. 10:02

Nix lassen spacire - ugri-bugri! :D” A nap fénypontja lenne, ha ezt hallanám is :)))))

"Poloskák terjedése a tankönyvi esetek szerint általában passzív. Ilyen esetekben mi magunk hurcoljuk be a lakásba, egy fertőzött tárggyal. Az ágyi poloska rejtekhelyei az alvó ember közelében vannak: képkeret a hálószobában, ágy, falvédő, könyv, éjjeliszekrény, matrac, utazótáska."

gerbera317 # 2018.10.10. 09:55

jellemzően függőleges irányban
Hurrá. Ezek szerint oldalirányba akkor sem terjed, ha motiválják rá, akkor sem? :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.10. 09:09

Nix lassen spacire - ugri-bugri! :D

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.10. 09:04

Wers, drága, amire te gondolsz, az a bolha! ;)

oligaliga # 2018.10.10. 08:17

wers

Az ágyi poloska a többlakásos házakban emberi hordozó nélkül is tud terjedni, jellemzően függőleges irányban, fűtéscsövek hézagai mentén, panelhézagokon át, strangokon keresztül, védőcsövekben közlekednek.

ObudaFan # 2018.10.10. 08:12

Állítani állítja, hogy ki a birtoksértő, csak bizonyítási nehézségei vannak.

wers # 2018.10.10. 08:10

Ágyi poloska jelent meg egy társasház egyik lakásában, de a góc egy másik lakásban van.

Ejjjha, az ágyi poloskát az ember terjeszti a bőrével és a ruhájával. Az úgy magától nem terjed.

"valaki feküdt az ágyacskámban" ???

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.10. 08:02

Annak akadálya lehet, ha nem ismert a birtokháborító személye.

ObudaFan # 2018.10.10. 07:45

A jegyzői birtokvédelemmel is lehet próbálkozni.

alfateam # 2018.10.09. 19:20

Hova lehet fordulni annak érdekében, hogy teljes irtás történhessen a házban?
Közgyűlést kell összehívni, és ott megszavazni az irtást.

Olbi # 2018.10.09. 18:55

Tisztelt Fórumozó!
Ágyi poloska jelent meg egy társasház egyik lakásában, de a góc egy másik lakásban van. Ez nem bizonyítható. A közös képviselet felkérte a lakókat, hogy jelezzék felé, mely lakásokban észleltek ágyi poloskát. Nem érkezett válasz, így a közös képviselet nem fog lépni.
Hova lehet fordulni annak érdekében, hogy teljes irtás történhessen a házban? Enélkül ugyanis az egész ház el fog fertőződni.
Minden tanácsot szívesen fogadok.

alfateam # 2018.10.09. 16:21

Egyszóval átvert!
Szólítsd fel írásban fizesse vissza a tartozást. Ha nem teszi a megadott határidőre fordulj közjegyzőhöz fizetési meghagyásért. Fizetni fog, nem lesz per mert elveszti...

Fecó1974 # 2018.10.09. 16:03

De tudok,csak a kazánt és a tárolót kp ért kellett megvenni,ennyit adtam kézbe átvételi elismervényen, kp-s számla viszont amit adhatott az 130-al kevesebb....így lett a többlet nála.

wers # 2018.10.09. 16:00

alfateam, a számból vetted ki a szót, sőt, szokásos az ilyen szerződéseknél a garanciális visszatartás. 5-10 %

alfateam # 2018.10.09. 15:56

A vállalkozó szerződésben meghatározott vállalási díjhoz képest 130000ft-al többet kapott.
Miért adtál neki többet, nem tudsz számolni?

Fecó1974 # 2018.10.09. 15:39

Kedves Fórumozók!Mit lehet kezdeni egy olyan vállalkozóval aki,nem hajlandó a munka végeztével normálisan elszámolni!A vállalkozó szerződésben meghatározott vállalási díjhoz képest 130000ft-al többet kapott.Az elszámolásra azt mondta az árajánlatban rézcső helyett műanyag csővel lett adva az árajánlat.Így nem jár vissza semmi,sőt még ő volt jó fej mert így mi jobban jártunk......Megnéztem az árajánlatot és ez nem igaz.Már felszólítottam emailben de semmi reakció.Ráadásul az árajánlatban 14 radiátorral számolt de csak 13 van beépítve.Mit tudok tenni?Köszi a választ.