Jól értem, hogy az, hogy a fizetési meghagyás kibocsátásának pillanatában a követelés már nem létezett, tehát igazából nem volt jogalapja a fizetési meghagyás kibocsátásának, az egyáltalán nem számít?
Fizetési meghagyás kifizetés után
"A fizetési meghagyás annak jogerőre emelkedésétől jogilag gyakorlatilag a mögötte lévő követeléstől." -> A fizetési meghagyás annak jogerőre emelkedésétől jogilag gyakorlatilag elválik a mögötte lévő követeléstől.
Tekintettel arra, hogy a szeptember 9-i befizetési határidő eredménytelenül eltelt, fizetési meghagyást indított a cég, amihez joga volt.
Még akkor is joga volt, amikor esetleg már látta-láthatta, hogy te már befizetted az alapkövetelést.
(Gondolom, a fizetési meghagyás nem 37 ezer forintról szól, hanem egy kicsit többről, megfejelve ilyen-olyan indokolt költséggel.)
„Én azt gondolom, hogy ilyen nincs. ”
Pedig van. A fizetési meghagyás annak jogerőre emelkedésétől jogilag gyakorlatilag a mögötte lévő követeléstől. Akkor már nem arról beszélünk, hogy jogos-e a követelés vagy sem, hanem arról, hogy a jogosult által követelt fizetési meghagyás végrehajthatóvá vált.
„amit nem tudtam időben átvenni, így reagálni sem rá, viszont amikor december elején átvettem, azonnal írtam nekik. ”
Valaki pedig átvette, talán még időben is, hozzád viszont nem jutott el. Ez a te felelősséged. Te nem mondtál időben ellent a fizetési meghagyásnak (sőt, az "írtam nekik" jogilag biztos nem azt jelenti, hogy ellentmondtál, hiszen az ellentmondást a FMH-t kiadó közjegyzőnek kell címezni), így az végrehajthatóvá vált, azaz: az ügy további költségekkel megfejelten akár már valamelyik illetékes végrehajtónál is lehet, ha a jogosult ezt kérte.
(Sajnos ez a következménye a tétlenségnek és a felszólalás hiányának: az egyre eszkalálódó következmények egyre súlyosabbak, és az alapkövetelésen felül egyre nagyobb tételt jelentenek.)
Tisztelt Tagok!
A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:
A Díjnet 2024. szeptember 1-jén fizetési felszólítást küldött 37 ezer Ft tartozásról, 8 napos fizetési határidővel. A teljes összeget október 18-án fizettem ki bankkártyával az oldalukon keresztül. Október 21-én fizetési meghagyást bocsátottak ki, amit nem tudtam időben átvenni, így reagálni sem rá, viszont amikor december elején átvettem, azonnal írtam nekik. A fizetési meghagyás egyéb költségeit követelik rajtam, de véleményem szerint nem jogos, mert én a teljes összeget már a fizetési meghagyás kibocsátása előtt kifizettem. Azt is tudom már, hogy ők időközben visszavonhatták volna ezt a fizetési meghagyást, de nem tették. Legutolsó levelükben azzal érvelnek, hogy a fizetési felszólításra a hátralék kiegyenlítés nem történt meg, elindították a jogi eljárást, így a befizetés napján a jogi eljárás már folyamatban volt, így engem terhelnek ezek a költségek. Én azt gondolom, hogy ilyen nincs. Ha október 21-én kelt a fizetési meghagyás, akkor nem hivatkozhatnak arra, hogy előtte vmikor már megindult a jogi eljárás. Kérlek, erősítsetek meg ebben. Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02