Fizetési meghagyás kifizetés után

szilvia625 # 2025.02.13. 09:56

Tisztelt Tagok!
A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:
A Díjnet 2024. szeptember 1-jén fizetési felszólítást küldött 37 ezer Ft tartozásról, 8 napos fizetési határidővel. A teljes összeget október 18-án fizettem ki bankkártyával az oldalukon keresztül. Október 21-én fizetési meghagyást bocsátottak ki, amit nem tudtam időben átvenni, így reagálni sem rá, viszont amikor december elején átvettem, azonnal írtam nekik. A fizetési meghagyás egyéb költségeit követelik rajtam, de véleményem szerint nem jogos, mert én a teljes összeget már a fizetési meghagyás kibocsátása előtt kifizettem. Azt is tudom már, hogy ők időközben visszavonhatták volna ezt a fizetési meghagyást, de nem tették. Legutolsó levelükben azzal érvelnek, hogy a fizetési felszólításra a hátralék kiegyenlítés nem történt meg, elindították a jogi eljárást, így a befizetés napján a jogi eljárás már folyamatban volt, így engem terhelnek ezek a költségek. Én azt gondolom, hogy ilyen nincs. Ha október 21-én kelt a fizetési meghagyás, akkor nem hivatkozhatnak arra, hogy előtte vmikor már megindult a jogi eljárás. Kérlek, erősítsetek meg ebben. Köszönöm.

eulimen # 2025.02.13. 13:16

Tekintettel arra, hogy a szeptember 9-i befizetési határidő eredménytelenül eltelt, fizetési meghagyást indított a cég, amihez joga volt.
Még akkor is joga volt, amikor esetleg már látta-láthatta, hogy te már befizetted az alapkövetelést.
(Gondolom, a fizetési meghagyás nem 37 ezer forintról szól, hanem egy kicsit többről, megfejelve ilyen-olyan indokolt költséggel.)

Én azt gondolom, hogy ilyen nincs.
Pedig van. A fizetési meghagyás annak jogerőre emelkedésétől jogilag gyakorlatilag a mögötte lévő követeléstől. Akkor már nem arról beszélünk, hogy jogos-e a követelés vagy sem, hanem arról, hogy a jogosult által követelt fizetési meghagyás végrehajthatóvá vált.

amit nem tudtam időben átvenni, így reagálni sem rá, viszont amikor december elején átvettem, azonnal írtam nekik.
Valaki pedig átvette, talán még időben is, hozzád viszont nem jutott el. Ez a te felelősséged. Te nem mondtál időben ellent a fizetési meghagyásnak (sőt, az "írtam nekik" jogilag biztos nem azt jelenti, hogy ellentmondtál, hiszen az ellentmondást a FMH-t kiadó közjegyzőnek kell címezni), így az végrehajthatóvá vált, azaz: az ügy további költségekkel megfejelten akár már valamelyik illetékes végrehajtónál is lehet, ha a jogosult ezt kérte.
(Sajnos ez a következménye a tétlenségnek és a felszólalás hiányának: az egyre eszkalálódó következmények egyre súlyosabbak, és az alapkövetelésen felül egyre nagyobb tételt jelentenek.)

eulimen # 2025.02.13. 13:17

"A fizetési meghagyás annak jogerőre emelkedésétől jogilag gyakorlatilag a mögötte lévő követeléstől." -> A fizetési meghagyás annak jogerőre emelkedésétől jogilag gyakorlatilag elválik a mögötte lévő követeléstől.

szilvia625 # 2025.02.13. 14:18

Jól értem, hogy az, hogy a fizetési meghagyás kibocsátásának pillanatában a követelés már nem létezett, tehát igazából nem volt jogalapja a fizetési meghagyás kibocsátásának, az egyáltalán nem számít?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.13. 14:56

Amikor benyújtották a kibocsátása iránti kérelmet, akkor még nagyon is létezett. És az számít. Eulimen hosszú fejtetgetésében azt akarja, mondani, hogy örülj, hogy csak a költségeket követelik rajtad, és a tőkét már nem.

Szomorú örökös # 2025.02.13. 15:18

szilvia625

A Díjnet 2024. szeptember 1-jén fizetési felszólítást küldött 37 ezer Ft tartozásról, 8 napos fizetési határidővel.
A teljes összeget október 18-án fizettem ki bankkártyával az oldalukon keresztül.

Kiemeltem a lényeget! Érted már, hogy hol rontottad el az egészet?
Éppen a 8 napos fizetési határidő helyett 39 napos határidővel fizetted csak ki!
Amikor az ember tartozik a végrehajtónak, akkor ez egy óriási vállalhatatlan hiba.
Most kénytelen leszel vállalni a felelősséget, mert ez is csak szaporodni fog!

eulimen # 2025.02.13. 15:19

Azt szerettem volna mondani: azzal, hogy szilvia625 késedelmes fizetéssel teljesítette a tőketartozást, még nem teszi részben vagy teljesen megalapozatlanná a fizetési meghagyásban szereplő teljes összeg követelését (mivel szilvia625 nem mondott ellent a FMH-nak).
Sőt: ha azt szilvia625 nem fizeti meg, akkor a jogosult kifejezett kérése alapján akár végrehajtásra is átadható lesz.
Akkor pedig már szilvia625-nek még többet kell majd fizetnie, mint amennyit most kér a jogosult, hiszen a jelenlegi követelésre még a végrehajtás költségei is rárakódnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.13. 16:09

Ha jól értettem, most sem követelik tőle a tőkét (pedig, ahogy mondod: megtehetné), csak a fizetési meghagyásos eljárás költségeit. Korrekt.