Jogi tanács kérése

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 10:23

Pedig az kifejezett vagyoni kár. És esélyesebb, mint a sérelmi díj.

NagyÁdám # 2018.10.09. 09:05

Kovács_Béla_Sándor

ha a kérdés nekem szól, akkor vagyoni kár nincsen, max a ruha ami édesanyámon volt..meg a táppénz és fizetés közötti összeg..de ezt nem számszerüsitettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 08:38

Vagyoni kár nincs?

NagyÁdám # 2018.10.09. 08:34

Kovács_Béla_Sándor

Köszönöm a választ.
1.5 millió forintba határoztuk meg azt az összeget amiért peren kívül megegyeznénk és ezt tudattuk a biztosítóval is, erre kaptunk egy 500 ezres ajánlatot. nyilván nem tiz millikora gondoltunk, de én ezt az 500 ezer ft-ot megalázónak találom, és nonszensznek, hogy ennyit ér egy ember egészség állapota, romlása...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 08:31

NagyÁdám, ezek nem annyira irreális összegek, de mint láthatod, hatalmas tól-ig értéket adnak meg. Az igazság meg többnyire valahol középen van. Tapasztaltaim szerint nem jellemző a tízmilliós nagyságrend, a milliósnak is inkább az alsó harmadában mozognak a sérelmi díjak.

wpferi # 2018.10.09. 08:28

Kovács_Béla_Sándor,
kösz, furcsa módon megnyugtatott, hogy ezek szerint nem történt semmi egyedi dolog az üggyel, csak várakozik sorjára.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 08:27

Ne szabadkozz, nemrég láttam olyat kollégától, hogy munkaügyi perre is a Kp.-t akarta alkalmazni.

NagyÁdám # 2018.10.09. 08:13

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Ez nem tudom amerikai perek összege-e. az adott weboldalon biroi gyakorlatnak tüntetik fel:

Testi sérülések

1 zúzódások, horzsolások a test bármely részén, törés nélkül 50eFt-tól 500eFt-ig

2/ végtagelvesztés 500eFt

3/ csonkolás 500eFt - 3.5MFt

felkar csonkolás 1MFt - 5MFt-ig

láb-, vagy lábujjak elvesztése 1MFt - 3MFt-ig

4/ bokafunkciójának elvesztése 1MFt - 3MFt-ig

5/ térdproblémák 1MFT - 5Mft

6/ lábproblémák 1MFt - 5MFt-ig

7/ medence problémák 1MFt - 8Mft

8/ belső szervek sérülése 3MFt - 10Mft

9/ fejsérülés 1MFt - 5MFt

10/ arc sérülés 500eFt -10MFt-ig

11/ érzékszervek elvesztése

szem 2-8MFt-ig

hallás 2-8MFt

12/ mozgáskorlátozás 1-15MFt-ig

bénulás 5-30MFt-ig

13/ bőrelváltozások, esztétikai sérüléssel 500e-5MFt-ig

14/ plasztikai műtétigénylő sérülések 2-15MFt

15/ fizikai sérülések

16/ stresszhelyzet elviselése 100e-2MFt-ig

17/ poszttraumás stressz kialakulása 500e-3MFt-ig

18/ fóbiák kialakulása 500eFt-3MFt-ig

19/ maradandó egészségromlást okozó sérülések 2-20MFt-ig

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 08:05

Wpferi, tavaly június óta van egy felülvizsgálati kérelmünk a Kúrián. A kapkodás igazán nem jellemző rájuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 08:04

interneten irreálisan magas összegeket láttam
Ne az amerikai pereket nézd, és ne is azt, hogy mennyit követelnek a felperesek.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 08:02

A Kp. (2017.évi I. törvény) szerint 118.§ (2)

Kp.?? Ki mondta, hogy közigazgatási per?

wpferi # 2018.10.09. 07:56

drmosza
az elsőfokú ítéletet a Törvényszék, a másodfokút az Ítélőtábla hozta.

wpferi # 2018.10.09. 07:51

drmosza, köszönöm

igen kaptunk értesítést, hogy befogadták, nem kértünk tárgyalást, azzal is egyetértettek. Azóta semmi, alperestől semmi nem jutott el hozzánk. Ellenkérelem csak lehetőség?

wpferi # 2018.10.09. 07:51

drmosza, köszönöm

igen kaptunk értesítést, hogy befogadták, nem kértünk tárgyalást, azzal is egyetértettek. Azóta semmi, alperestől semmi nem jutott el hozzánk. Ellenkérelem csak lehetőség?

NagyÁdám # 2018.10.09. 07:33

Sziasztok!

Alábbi ügyben kérném a segitségeteket:

Édesanyámat féléve piaci vásárlás közben baleset érte. Piac területén belelépett egy nagy lyukba aminek a következményeképp elesett. Eltört a válla, csukló rándulás, húzódás és mellkas zúzódás,(következményeit nyilván nem sorolom fájdalomtól a mozgás beszükölésen át, táppénz...arról nem beszélve, hogy utólag kiderült, hogy a bordája is el volt törve.) Jegyzőkönyv felvéve, piac elismerte a károkozást. Átadta a biztosítónak az ügyet.
A biztosító megkeresett minket és 500 ezer ft-ot ajánlott fel. Én nagyon keveslem az összeget mint sérelemdíj. Érdeklődnek, hogy szerintetek ez reális-e? Illetve mi lehet a birói gyakorlat, interneten irreálisan magas összegeket láttam már 1-1 lelki sérülésért is nem hogy fizikai sérülésekért.
Édesanyám nem akar pereskedni, de én pofátlannak találom ezt az ajánlatot. Ha tévedek kérlek javítsatok ki.
Segiséget köszönöm

wpferi # 2018.10.09. 06:33

Felülvizsgálati eljárás ideje Kúriánál. Valahol olvastam, hogy a Kúriai eljárásoknál is van valamilyen elvárható idő az ítélet meghozatalára. Nem különösen bonyolult kártérítési ügyem van előttük, egy laikus számára is átláthatóan kétséges ügyben. A problémát az jelentheti, hogy a Kormányhivatal az elperes. Most 9 hónapja, hogy a kérelem beadásra került.

hvgabi # 2018.10.08. 16:27

Köszönöm szépen a válaszokat!

Dr.Attika # 2018.10.08. 15:15

Akkor ezekkel az iratokkal kell elmenni ügyvédhez. Ő majd értelmezi. ha végzés akkor bizonyosan nem részítélet. Jogilag az érdemi döntés.

hvgabi # 2018.10.08. 15:06

Saját szememmel láttam a papírt. Férjem bátyja volt a felperes. A mai napon telefonált, a segítségünket kérte ügyvéd keresésében, a betegsége miatt jelenleg nem túl aktív. A papírokat ma nem adta ide, de holnap minden ügyre vonatkozó iratot át fog adni fénymásolva. Végzés szerepel kiemelve, és a nevek mellett ott vannak felsorolva az összegek.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.08. 14:59

Olyan tartalmú végzést, mint amit te írsz, nemigen hozhatott a bíróság. Vagy egyezséget kötöttek a felek?

hvgabi # 2018.10.08. 14:44

Végzés született az ügyben.

hvgabi # 2018.10.08. 14:42

Köszönöm szépen a választ!
Igen, ítélet született, abban konkrétan forintosítva vannak az összegek 5-30 millióig beszélünk egyénenként. Magánszemélyek ellen folyt az eljárás. Közjegyzőt vagy ügyvédet kell fogadni a végrehajtási eljáráshoz? Bárhonnan választhatunk jogi képviselőt?

Dr.Attika # 2018.10.08. 14:41

Itt nyilván nem végzés, hanem részítélet született.
A kártérítésre jogosultság lett megállapítva, gondolom. Összegszerűsíteni kell. természetes személy esetén főszabály szerint van jogutód. Az örökösök. Végső esetben a Magyar Állam, mint szükségszerű örökös.

ObudaFan # 2018.10.08. 14:38

Mármint ítélet született? A konkrét összeget is meghatározta? Mert akkor végrehajtási eljárást lehet indítani, vagy ha az adós jogi személy, akkor választása szerint felszámolási eljárást is lehet.
Az örökös megörökli a követelést.

hvgabi # 2018.10.08. 14:20

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérnék.
Adott egy kártérítési ügy, melynek gyökere a kárpótlási időszakban indult. A régi tulajdonosokat kijátszotta a tsz, és az ősök földjét más kezére játszották. Az egyik károsult kártérítési pert indított, amiben született egy végzés ami megállapította az alperesek felelősségét és kártérítésre kötelezte az alpereseket a felperes javára. A végzés jogerős.
Két kérdésem lenne:
Mi legyen a felperes következő lépése, mit kell tegyen, hogy a forintosított összegeket kifizessék Neki??
A felperes rákbeteg. Halálával semmissé válik-e ez az ügy, avagy az örökösök is igényt tarthatnak az összegre?
Előre is köszönöm a válaszokat!