Tisztelt Fórumozók!
Egy több hónapja húzódó és jelenleg reménytelennek, illetve végtelennek tűnő egyeztetésben állok a helyi közmű céggel a lakóingatlanom csatornahasználati díja kapcsán. A történet a következő:
Ingatlanunkat (építési telek) 2005-ben vásároltuk meg. Az ingatlan adásvételi szerződés tartalmazta, hogy a csatorna közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésre került. A helyi vagyonkezelő és közmű üzemeltető Kft. 2007. április 16-án a kérésünkre visszaigazolta, hogy a víz és csatorna közműfejlesztési hozzájárulás befizetésre került, az ingatlan a víz és csatornahálózatra rácsatlakoztatható. Ennek megfelelően a családi ház építkezés befejezését követően az Önkormányzat 2008. augusztus 4-én kiadta a használatbavételi engedélyt. Az Önkormányzatnak ezzel egyidejűleg (ha jók az információim) hivatalból továbbítania kellett a vagyonkezelő és közmű üzemeltető Kft. részére a használatbavételi engedély kiadását, a szükséges közművek meglétéről szóló dokumentációt. Az, hogy ez megtörtént-e vagy sem ezt az Önkormányzatnak és a Kft.-nek egymás között kell rendeznie, a tájékoztatás elmaradásáról vagy ennek megvalósulása esetén a Kft. gondatlan dokumentáció kezeléséből adódóan számomra, mint az ingatlan tulajdonos számára semmilyen negatív következmény nem származhat.
Köztem és a Kft. között a vízre vonatkozóan van, de a csatornára vonatkozóan mind a mai napig nincs élő szerződés, amelynek felelőssége nem hárítható rám teljes egészében. Ennek oka az, hogy az első, 2007. évi szerződést a Kft. postai úton és olyan módon küldte meg a részemre, hogy azon már tollal át voltak húzva egyes bekezdések, így egyes a csatornára vonatkozó részek is (míg más csatornára vonatkozó részek meg nem kerültek kihúzásra). Ezek a szerződések a véleményem szerint egyébként nem felelnek meg egy szerződés érvényességi feltételének (a tollal áthúzások mellett nincs sem a "javítva", sem a dátum, aláírás megjelölés, így arról is vitatkoztunk, hogy ezt ki húzta ki, lehettem én is – mondták a kft. képviselői). A felelősségem abban állapítható meg, hogy nem olvastam el gondosan a szerződés tartalmát, az áthúzott részeket, és a szerződést a nevem kitöltése és aláírásomat követően visszaküldtem a kft. részére.
A második, 2011-ben postán megküldött és kitöltés után részünkről visszajuttatott új szerződést a Kft. úgy írta alá, hogy nem járt el megfelelő gondossággal, hiszen továbbra is tudomása kellett legyen arról, hogy a vízre és a csatornára is rá vagyunk kötve, mégis aláírta a szerződést úgy, hogy abban a korábbi szerződésnek megfelelően csak a vízre történő rákötés állapítható meg.
A Kft. 2010. májusában cserélte a vízóránkat, amikor kiderült, hogy addig nem fizettünk csatornahasználati díjat. Az ezt követő számlákon már szerepelt a csatornadíj is (a számlán addig ezt a tételt nem tudtam hiányolni, mivel nem is tudtam, hogy hiányolni kellene, hiszen nem kaptunk tájékoztatást semmilyen módon a számlák tartalmi elemeiről és a vízdíj önmagában is olyannyira magas, hogy azt gondoltam, ez tartalmaz mindent, amit szükséges), amiket mi szintén kiegyenlítünk annak ellenére, hogy a mai napig nincs élő szerződés köztem és a Kft. között a csatornára vonatkozóan. Megjegyzem, hogy én kértem őket arra, hogy kössünk megfelelő szerződést, ennek rendezésére a kft. Részéről nem tapasztalható különösebb motiváció.
Fontos megemlítenem, hogy a vízóracseréről, a lecserélt vízóra állásáról semmilyen dokumentációt nem kaptunk annak ellenére, hogy a vízóracsere során aláírásra került erről egy dokumentum a részünkről. Így nincs hivatalos papírunk arról, hogy a lecserélt vízórának mi volt a végleges mérőóra állása. Ezt a hivatalos dokumentumot írásban is kértem tőlük, a mai napig még nem kaptam meg, amely magatartás szintén hozzájárul ahhoz, hogy nálam nincsen meg minden szükséges dokumentáció.
A fentiek alapján a véleményem szerint az én felelősségem mellett a Kft.-jé is egyértelműen megállapítható, így a csatornára vonatkozó érvényes szerződés megléte nélkül is elfogadjuk, hogy a csatornahasználatért visszamenőleg fizessünk, azonban a mulasztások "árát" nem szeretnénk egyedül mi viselni.
Ezért kértük őket arra, hogy az eddig ki nem számlázott csatornadíjat 50-50%-ban vállaljuk, azaz a felét kifizetem, a felét állja a kft., mivel a véleményem szerint a felelőssége egyértelműen megállapítható. Hivatalos válaszukban azt írták, hogy ezt jogszabályi rendelkezés miatt nem tudják elfogadni, mivel a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995 (IV. 5.) Korm. Rendelet alapján a szolgáltatásért a fogyasztónak külön jogszabály szerinti díjat kell fizetnie. A hivatkozott jogszabály egyébként szól arról, hogy a szolgáltató és a fogyasztó között szerződésnek kell lennie, ami alapján a szolgáltatásért díjat kell fizetnie, de ilyen érvényes szerződés nincsen. A kft. Válaszában azt is jelezte, hogy jogalap nélküli gazdagodás lenne az, ha elengednék a díj egy részét.
Várom tanácsukat.
Köszönettel.