Jogi tanács kérése

Szomorú örökös # 2018.10.30. 06:34

daniildi

Sajnos 280 tag soha nem jön el egy közgyülésre. Max 3o-5o fő, akik viszont jórészt az "elnök emberei", így ők döntik el, hogy a Szövetkezet mit csinálhat.

Ez nem jogi válasz, hanem egy laikusé, de azt azért nem ártana tudni, hogy egy ilyen ház demokráciája a közgyűlésen van és nem utána egymás között pletyka szinten kitárgyalva. Ha ilyen gondok vannak, akkor kénytelen lesz mind a 280 lakó elmenni a közgyűlésre és ott megakadályozni. Utólagosan minden döntést könnyű kritizálni, főleg hogy akár megakadályozni is lehetne egyiket-másikat, ha az emberek tisztességesen eljárnának a közgyűlésre.

danildi # 2018.10.30. 05:44

Lakásszövetkezet (280 taggal) a "költségek fedezésére" alapozva el akarja adni a Szövetkezet tulajdonában lévő 2 lakást. A lakások nem rendelkeznek külön helyrajzi számmal, ezt akarják először megszerezni, majd a lakás eladás következne.

Érdeklődöm, van-e törvény, vagy más eszköz ennek megakadályozására? Gondolok itt arra, hogy egy ilyen horderejü dolgot pár ember eldönthet-e, vagy szükséges a 2/3 vagy egyéb %-os arány részvétele/beleegyezése?
Sajnos 280 tag soha nem jön el egy közgyülésre. Max 3o-5o fő, akik viszont jórészt az "elnök emberei", így ők döntik el, hogy a Szövetkezet mit csinálhat.
Bele kell-e egyezni mind a 280 tulajdonosnak, hogy az osztatlan közös tulajdonu lakások eladhatók legyenek?
köszönöm szépen.
üdv.
Ildikó

drbjozsef # 2018.10.30. 05:14

Szerintem :

1. Ez nem polgári jogi kérdés.
  2. Utólag nem nagyon. De minek? Bosszantó, ha igazságtalannak érzed, de felejtsd inkább el.
  3. Nem is annyira igazságtalan. Nem jó a példád. Ha jól értem konkrétan TE mutattad meg, honnan tölthetik le, ez azért sajnos a bűnsegédbe simán belefér. Még ha más közöd nincs is hozzá. Rossz helyen voltál rossz időben.

Ez legyen a legnagyobb bajod az életben, és akkor már jól jártál. Szerintem lépj túl rajta.

Emerald99 # 2018.10.29. 20:49

Szép estét mindenkinek.

2011-ben sajnos egy rossz társaságba keveredtem, ami miatt egy nyomozás indult ellenem és másik 3 ember ellen. A vád okirat haomsítás volt. Én a bűntársakhoz lettem sorolva a nyomozás során, amikor nekem volt a legkevesebb közöm az egészhez. 2012-ben kiderül az egész, majd 1 évig pártfogóhoz kellett járnom havi 1 alkalommal, ahol rögzítettek az akkori tanulmányaimat. Előtte vettek ujjlenyomatot és csináltak kéept is rólam ( ha jól tudom robasításnak nevezik ezt).

7 évvel ezelőtt még szinte gyerek voltam, így végig gondolni sem tudtam mi történt szinte, nem hogy védekezni ellene.

A történet lényegében annyi volt, hogy egy orvosi igazolást hamisított ez a 3 másik illető, hogy igazolni tudjon az egyikük 1 napot a gyakorlati helyen.
Elmentünk az egyikükhöz, mivel abban az irányban laktam, megmutattam nekik, hogy interneten van rengeteg kitöltetlen orvosi igazolás majd én elmentem onnan.

Mint utólag kiderült, ők letöltötték ezt, kinyomtatták, kitöltötték majd leadta egyikük a gyakorlati helyen.

Pár hónap mulva pedig berendeltek a rendőrségre, hogy kihallgassanak. Elmondtam mi történt, de engem is ugyan oda soroltak be mint a többieket, pedig szinte semmi közöm nem volt hozzá.

Ezzel utólag lehet még valamit kezdeni? Szinte minden nap eszembe jut, hogy ha rendesen védekeztem volna, nem történt volna ez, hisz ennyi erővel az is kaphatta volna ugyan ezt a bűntetést akinek a szülei megvették a számítógépet vagy hozzá a monitort.

drbjozsef # 2018.10.29. 18:57

Kötöttetek valami megállapodást?
Tudsz valamit bizonyítani az "ígéretei"-ből?

Ha bizonyítható, hogy soha nem is akart fizetni - és ha nem volt pénze, akkor ez nem lesz nehéz - akár csalás is lehetne, de ahhoz az is kellene, hogy bizonyítható legyen az hogy tévedésbe ejtett, tévedésben tartott. Az, hogy ti "megbeszéltétek" hogy vesztek egy céget, elég kevésnek hangzik...

F.VF # 2018.10.29. 18:18

Üdvözlöm!

Kérdéssel fordulnék Önökhöz. Mégpedig, egy vállalkozásról lenne szó. Ketten szerettünk volna megvásárolni egy céget egy ismerősünkkel. Sok sok előkészület sok sok munka, elvesztegetett idő és pénz árán. Fele fele arányban osztuztunk a költségeken a társammal. Én szó szerint bele tettem minden vagyonomat, minden rámeső részt kifizettem. Majd azt vettem észre, hogy húzza az időt, ilyen olyan kifogással. Végül kiderült, hogy nincs is pénze, csak így fontosnak érezhette magát vagy nem tudom. A lényeg, hogy én gyakorlatilag mindenem eladtam ezért a vállalkozásért amihez hiányzik az ő anyagi része. Vagyis kidobtam az ablakon az összes pénzem. A kérdésem az lenne, hogy van e ennek valamilyen jogi útja, hogy legalább a saját pénzemet visszakapjam tőle. Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy így becsapott. Köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.28. 11:35

Szerinted ez jogi kérdés?

sennen50 # 2018.10.28. 10:04

Érdeklődöm, hogy vannak-e még olyan cégek, akik vesznek lakást lakottan (haszonélvezettel terhelve) ? Régebben az Önkormányzat vett a kerületemben, de megszüntették, pedig inkább olcsóbban odaadnám nekik, mint magánszemélynek, mert magánszemélyekben nem bízom. Nekem fontos lenne eladnom 2 éven belül. Nem anyagi, hanem egyéb okokból. Köszönöm előre is a választ.

dorikk # 2018.10.27. 20:32

Jó estét!

Édesapám tavaly üzemi balesetet szenvedett Németországban (az építkezésen beszakadt alatta egy állvány).
Nem Ő hibázott, jegyzőkönyv is készült róla.
Műtötték stb. Táppénz hol kapott, hol nem - illetve kérésére néha utaltak neki "előleget".
Tavaly július óta nem sikerült egyről a kettőre jutni, csak az ígéretek mentek. Balesete óta nem tudott dolgozni, s közben meg lett kezdve a leszázalékolása is ha minden igaz.
Sajnos ez év júliusában pedig újra kórházba került és el is hunyt (a halál oka nem vezethető vissza a balesetre).
Keresőképtelensége miatt sajnos kikapcsolták nála a különböző szolgáltatásokat stb, de ami igazán mélyen érint az az, hogy a németországi KLINIKA ahová bevitték annó, kiküldött egy kb. 10e eurós számlát, amiben kérik hogy Édesapám egyenlítse ezt ki (egyébként már harmadszorra jött levél, azóta már kamatot is számoltak fel).
Egy dolgot tudtam ezidáig tenni: hívogattam a CÉG vállalati képviselőjét, hogy mégis mi a helyzet - Állítólag be volt jelentve Édesapám, s a biztosítónak kellene ezt a költséget állnia, történnek megbeszélések ezzel az üggyel kapcsolatban, DE 16 HÓNAP szerintem már erre elég kellett volna hogy legyen.
Most csütörtökön azzal zártuk a beszélgetést, hogy tekintsem ezt a számlát tárgytalannak - de könyörgöm ez több mint 3millió forint, egyébként a szüleink elváltak, saját ingatlanja lett Édesapámnak, tartozás is van ám...
A temetést is nagyon nehezen oldottuk meg, persze lehet hogy jobban járunk ha visszautasítjuk majd az örökséget, DE nagyon nem mindegy ez a + - 3millió forint.
A kérdésem pedig leginkább az lenne, hogy ilyen esetben KÁRTÉRÍTÉST lehet-e kérni?
Édesapám végig ezen volt, de sajnos kifogyott az időből.
Tulajdonképpen már a temetési költségekbe való segítség is jól jött volna, de abszolút nem ajánlották fel.

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

gerbera317 # 2018.10.26. 07:55

aggalyos hogy igy hasznaljak adataimat
Milyen adataidat? Az, hogy a jegyzőkönyvben rögzítik, hogy "Barbika is hozzászól", nem gdpr-kérdés. Vagy netán a "Barbika" mellett sorolják a többi személyi adataidat, bankszámla-számodat, vércsoportodat, dns-kódodat is?

BarbaraC # 2018.10.26. 07:47

Tanacsot szeretnek kerni, a tarsashazi kozgyules jegyzokonyveben pontatlanul ideznek reszleteket szubjektiven, lenyegi tartalom kitorlesevel es 'hangulatkeltes' urugyen nevvel. A GDPR kapcsan nem aggalyos hogy igy hasznaljak adataimat es probalnak a tobbi lako elott rossz szinben feltuntetni? A szavazatoknal is kiirjak a kozoskepviselo erdekeivel ellentetesen felszolalok neveit. Ilyet lehet? Koszonom elore is!

djfox # 2018.10.26. 06:56

Kedves Fórumozzók!
Választottbírósági ítélet érvénytelenítésére adtam be keresetet a Fővárosi Törvényszékhez, hatáskori túllépésre hivatkozva.

A VB az ítéletében felhívja a figyelmemet, hogy ha bírósághoz fordulok az üggyel kapcsolatban, akkor köteles vagy a VB-ot 8 napon belül értesíteni. Én erre nem találok a VB törvényben semmi féle utalást. Valós a VB igénye?

EditSz # 2018.10.26. 06:27

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

A telekszomszédunk keresetet adott be ellenünk. Szolgalmi utat szeretne az udvarunkon keresztül. Természetesen mi ezt nem szeretnénk, ezért nagyon körültekintően elkészítettem az ellenkérelmet. Csatoltam minden dokumentumot, ami a rendelkezésemre állt, fényképeket készítettem, pontosan megfogalmaztam az ellenérveimet. Október 31-re kitűzték a perfelvételi tárgyalást. Gondolom, a felperesnek is megküldték másolatban a beadványomat. Tegnap felhívott, hogy az ügyvédje megfogalmaz valamit, hogy 4 hónapra szüneteltessük a pert, mert ő mindenképpen el akar állni tőle, és négy hónap múlva a megszüntetést fogja kérni.

Nem értem. Először is, akkor miért nem áll el most azonnal? Miért jó neki az, ha közös megegyezéssel kérjük a szüneteltetést? Milyen megoldással van lehetőségem arra, hogy többé ne lehessek alperes ebben az ügyben, azaz mi az útja annak, hogy a bíróság kimondja, hogy nem kaphatnak úthasználati szolgalmat a jövőben sem? Ha végig megy a per és megnyerjük, akkor az örök érvényű? Esetleg kell viszontkeresetet beadni? Egyelőre nem vontunk be jogi képviseletet, mert annyira abszurdnak tűnt a per.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel: Szabó Edit

drbjozsef # 2018.10.26. 05:51

De.

kisszu12 # 2018.10.25. 20:04

drbjozsef:
Nem olvastad el figyelmesen amit írtam. Nem azt sérelmeztem, hogy nem kaptam hitelt, hanem az okát, illetve annak okozóját.

drbjozsef # 2018.10.25. 19:07

Bár ha jobban meggondolom, mégse passzol oda.
Hitelt nem kötelező adni, legfeljebb akkor, ha már leszerződtél a bankkal.

drbjozsef # 2018.10.25. 19:06

kisszu,

Kovács_Béla_Sándor válasza egyáltalán nem neked szól.
Bár többé-kevésbé passzol oda is...

kisszu12 # 2018.10.25. 17:25

Kovács_Béla_Sándor:

Tisztelt Uram!
Köszönöm gyors, megtisztelő válaszát. Természetesen mindent tudok bizonyítani, sőt még szerencsém volt, az eladó annyira korrekt volt, hogy a foglalót visszaadta, pedig nem lett volna kötelessége.
A kártérítési igényem a bankkal szemben, konkrétan 500 e. Ft. Ennyivel olcsóbban tudtam volna a gépkocsit megvenni ha 4 napon belül fizetek.
Ez az árengedmény a hirdetésben is szerepelt, illetve több szakemberrel ellenőriztettem az ár realitását.

ObudaFan:

Nem vagyok banki szakember, tehát ha nem használok szakszavakat, kérek nézd el nekem.
Van egy központi nyilvántartó rendszer ahol tárolják az egyes személyek adósságát. Amennyiben felakarok venni A banktól egy hitelt, az ügyintéző látja hogy van B banknál mondjuk van már egy jelzáloghitelem.
Ha ezt már kifizettem X éve, de nem törölte B bank a nyilvántartásból, az A bank ügyintézője köteles ezt valósnak tekinteni.
Hogy kell e ehhez a betekintéshez az én hozzájárulásom?
Természetesen igen, de mi okom lenne hogy ehhez ne járuljak hozzá?
Be se fogadják a hitelkérelmet ha nem járulok hozzá...

ObudaFan # 2018.10.25. 17:09

kisszu12

Itt valami nem stimmel, a pozitív adatokat a KHR-en keresztül más banknak átadni csak a hozzájárulásoddal lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.25. 16:52

Ebben az esetben élhetek-e kártérítési igénnyel?
Ennyiből úgy tűnik, hogy igen. A kár összegét, persze, bizonyítani kell tudni.

kisszu12 # 2018.10.25. 16:24

Tisztelt Fórumozók, tanácsot szeretnék kérni.

Egy kisebb banknál évekig volt egy hitel kártyám, aminek volt egy beállított hitelkerete.
Nyilvánvalóan a hitelkeret összege rögzítésre került a banki regisztrációs rendszerben (mint adósság), hiszen a rajta lévő összeget bármikor igénybe vehettem.
Ez eddig érthető, elfogadható és világos a számomra.
Körülbelül fél évvel ezelőtt felmondtam ezt a szerződést, természetesen úgy hogy nem volt semmi tartozásom. A bank ezt a felmondásomat elfogadta és erről még írásban is értesített.
A felmondáskor írásban is és szóban is kértem őket, hogy töröljék a rendszerből a hitelkeret összegét, hogy esetlegesen más pénzintézet ezt a korábbi "tartozást" ne vehesse figyelembe, pláne hogy októbertől szigorodtak a hiteligénylések feltételei.

Pár héttel ezelőtt lett volna egy igen kedvező gépkocsi vásárlási lehetőségem. A tulajdonos hirtelen külföldre költözött és amennyiben rövid határidőig kifizetésre kerül a teljes vételár, jelentős összeget engedett volna el. Mivel nem rendelkeztem a teljes összeggel a különbséget gyors kölcsönből kívántam fedezni.
Az igényléskor derült ki, hogy a kb. fél évvel ezelőtt megszüntetett hitelkeretem még mindig ott figyel a nevem mellett és így "kockázatosnak" ítéltek, a hitelkérelmem meg elutasították.

Kérdésem, hogy tarthatok e igényt bármiféle kártérítésre, (természetesen az eredeti bankkal szemben), van e esélyem (esetleges) pereskedésnél velük szemben amennyiben nem tudunk megegyezni?

(A dolog érdekessége, hogy pont ugyanennél a banknál évekkel ezelőtt volt már egy hasonló esetem, akkor egy drágább tévé vásárlás tartozását felejtették el a rendszerből törölni, úgy hogy az már évekkel korábban ki lett fizetve.)

Krisz0415 # 2018.10.25. 15:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megpróbálom röviden felvázolni az esetet:

Személyszállítással foglalkozó vállalkozót kerestem reptéri fuvarhoz. Az egyik (akkor még) kollégám megtudta ezt és közölte, hogy másodállásban ezzel foglalkozik, ha megfelel, ő megoldja az utaztatásunkat. Ebben tanúk előtt meg is egyeztünk, megbeszéltük az időpontot és a várható költségeket. Nem tartottam szükségesnek az írásbeli megállapodást mivel a kollégám volt. Az illető minden találkozásunkkor ráerősített (szintén tanúk előtt), hogy a dolog menni fog. Így történt az utazás előtti napon is. Telefonon egyeztettünk, újabb ígéretet kaptam.
Ezzel szemben az utazás napján, a megbeszélt időpont után SMS üzenetben értesített, hogy nem fog a megbeszélt időpontra megjelenni.
Saját járművekkel kellett megoldanunk az utazást nem kevés extra költséggel.
Azóta nem tudom az illetőt elérni mivel időközben kilépett a cégünktől is.

Ebben az esetben élhetek-e kártérítési igénnyel?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.25. 14:32

Milyen végzésről van szó egyáltalán?
Még mindig ugyanaz: valami jogutódlás megállapítása végrehajtásban vagy ilyesmi...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.25. 14:30

Ajaj.

Inkább írd le szépen, ki mit ígért neked, és miért nem teljesítette.

Krisz0415 # 2018.10.25. 14:22

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakban:

Tanúk előtt történt szóbeli megállapodás nem teljesítése esetén indíthatok-e kártérítési eljárást?

A válaszokat előre is köszönöm!