határozott idejű szerződés, felmondás

DR.K. # 2007.07.18. 13:07

Kedves Reni!

Egyetértek Dr. Attilával abban, hogy ez a "beszélgetés" olyan nyomásgyakorlás volt, amely nem tekinthető a Munka tvkönyve szerinti jognyilatkozatnak; azt akarják elérni, hogy te mondj fel (vagy menj bele egy közös megegyezésbe.)

Abban is egyetértek vele, hogy a megtörténtekről készíts feljegyzést.

Amennyiben a jövőben -elsősorban rendkívüli felmondással - meg akarnák szüntetni a jogviszonyodat, ez a levél kíváló érv lesz a munkaügyi bíróságon. A bíróság ui. azt is vizsgálja, hogy a jognyilatkozatok mellett mi volt a "történés" lényege; mit próbálnak leplezni a felek egy írásba foglalt jognyilatkozattal.

A bírói gyakorlat alapján - a felek együttműködési kötelezettsége miatt is - hasonló súllyal esik a latba egy ilyen jogellenes presszió, mint egy precízen megírt jognyilatkozat.

Összegezve: ha dec. 31 előtt felmondanak, akkor perelj; és a fenti módon (levél, tanúk, stb. ) készülj fel előre a perre, mint "nem kívánt" következményre. A közös megegyezést ne írd alá, de az általuk írt tervezetből mindenképpen kérj egy példányt! ("áttanulmányozásra", a fenti okok miatt).

A fentiek után jogászi (ügyvédi) közreműködést is javaslok.

kocsismiklosdr@citromail.hu

Reni 071707 # 2007.07.19. 05:49

Esetleg tudna valaki némi iránymutatást adni, hogy ezt a feljegyzést hogyan készitsem el? Vagy egyelőre elég annyi, hogy leirom a történteket pontos nevekkel, dátummal, időponttal stb.?

Dr.Attika # 2007.07.19. 06:33

Emilben küldtem támpontot.

guci # 2007.09.14. 19:00

Kedves Mindenki!

8 évig újítgatták a szerződésemet.Az első 3-nál még megnevezték,hogy ki helyett vagyok,de később már nem.
Van aki azt mondja hogy pereljek.Van aki azt,hogy nem,mert nem ért anyagi kár.
De ha kinevezett lettem volna,akkor járna végkielégítés.Arról nem is beszélve,hogy az elbocsátott pedagógusok részére szervezett átképzésen nem vehetek részt,mert papír szerint csak lejárt a szerződésem,amit nem hosszabbítottak meg.Azt pedig tudjuk,hogy egy képzést saját zsebből fizetni elég borsos.
Lehet ezzel kezdeni valamit a Munkaügyi Bíróságon?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.14. 21:24

Nem kérdezted már ezt valahol? Talán még válaszolt is valaki.

guci # 2007.09.15. 13:00

Az lehet,de a gépemen csak a 4. küldés után jelezte,hogy sikeres volt.Addig csak a szeptember eleji hozzászólások jelentek meg.
Köszönöm az infot.Akkor keresgélek,hátha rátalálok valahol.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.15. 13:09

Az "Üzenet a szerkesztőnek" rovatban keresd. :)

guci # 2007.09.15. 13:12

Nagyon szépen köszönöm! ! !

guci # 2007.09.15. 13:36

Sajna eddigi keresésem nem járt eredménnyel!
Ha válaszolt rá valaki , akkor remélem megszán és újra válaszol,de már ide.
Én kis naív. De a remény hal meg utóljára! :D

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.15. 16:04

Nem csoda. Mivel eltévedt, kigyomlálták a kérdést is meg a választ.
Nos, nem sok biztatót tudok mondani. Lettek volna esélyeid, de a 30 napos határidőt lekésted.

guci # 2007.09.15. 17:25

Ismét köszönet a segítségért!
Amikor nekiugrottam a dolognak,akkor a szakszervezetis beindult.De a nyári szabadságolás miatt nem foglalkoztak velünk.
Aranyos ez a határidő dolog.
Akkor sem lehet kitolni ezt a határidőt,ha én a szerződésem lejártával még ennek az iskolának a tanulóit vittem táboroztatni?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.15. 19:01

A sérelmezett intézkedés - ezúttal a munkaviszony megszűnésének megállapítása - közlésétől számított 30 napon belül lehet bírósághoz fordulni.

Clau # 2007.11.16. 11:29

Remélem a problémámra tud valaki valamilyen okos tanácsot adni. Elég hosszúra sikeredett a történetem, de, remélem lesz valakinek türelme végigolvasni, mert elég nagy bajban vagyok.

Egy évvel ezelőtt jöttem a mostani cégemhez dolgozni. Az előző munkahelyemről azért jöttem el, mert két gyerek mellett a munkabeosztás nem volt túl kedvező. Ha csak annyit mondod, hogy vendéglátás, akkor mindenki tudja, hogy miről van szó. Annyi előnye volt, hogy mindent összevéve havi 40 ezer forinttal kerestem többet, de úgy gondoltam, hogy túlságosan a gyerekek rovására menne, ezért amint lehetőség volt rá váltottam. A jelenlegi munkahelyemről azt gondoltam, hogy ha sehol máshol, itt aztán a világon a legjobban ügyelnek az igazságosságra és az egyenlő elbánásra.
A jelentkezésnél annyit közöltek az általános információkon kívül, hogy két éven belül majd kell egy vizsgát tenni. Amikor az első napon aláírtam a szerződést, akkor szembesültem azzal, hogy én egy szülni készülő hölgy helyére lettem felvéve, (jó esetben talán a 3 év lejárta előtt nyugdíjba megy valaki és lesz szabad státusz.) határozott időre. Amikor megláttam a szerződést azt mondták, hogy amig a vizsgát le nem teszem ez így lesz, de ne aggódjak, három havonta meg lesz hosszabítva.
Elkezdtem a munkát, ami iszonyatos mennyiség volt, mivel amióta a hölgy elment szülési szabadságra, azóta gyült a munka. Minden nap túlóráztam és az ebédszünetet is végigdolgoztam, hogy behozzam a lemaradást, mert közben minden nap jöttek hozzá a frissen beérkezett anyagok. Három hónap elteltével átszervezés volt és átkerültem egy másik helyre, ahol sokkal nehezebb, több és komolyabb munkát kaptam egy elviselhetetlen főnökkel, aki már előttem több embert kikészített, többen nyugtatót szedtek mellette. Segítséget szinte egyáltalán nem kaptam ott lettem hagyva szinte magamra, pedig ezt a munkát nem lehet egyik pillanatról a másikra megtanulni. A helyzetet az is nehezítette, hogy a főnököm berohant a nagyfőnökhöz és jelezte, hogy ő is kezdő, miért kellett mellé rakni szintén egy kezdőt és ez az egész biztosan ő ellene irányult. Emiatt a kijelentése miatt megkapta a letolást, de ezt nem hagyta annyiban. Innentől kezdve minél előbb be akarta bizonyítani, hogy ez a csere milyen rossz döntés volt, tehát mégis neki volt igaza. Mindenbe belekötött, amibe csak tudott. Megpróbált összezavarni. Belekötött abba is, hogy hány ceruza van a tolltartómba stb. Lejáratott mások előtt. volt rá példa, hogy visszahallottam, hogy egy másik cégtől ideszóltak a nagyfőnőknek, hogy hogy beszél velem mások előtt. Tehát egyértelmű volt, hogy ha nem tud a munkámba belekötni, akkor keres valami mást, de minden napra jusson valami. Enni meg egyáltalán nem engedett. Úgy szervezte a munkát, hogy szinte soha nem volt idő evésre, ha jeleztem (ebédszünetben) hogy éhenhalok, akkor a kezembe nyomott néhány iratot, vagy faxolni valót. Olyanokat hallottam vissza a kollégáktól hogy az egy dolog, hogy ő eszik reggel, de én ne egyek amikor munka van." meg hasonló kijelentései voltak. Belekevert a munkába, még azon az áron is, hogy esetleg tényleg valami olyan becsúszik, ami miatt még őt is előveszik. Sejtésem szerint az is hozzájárult ehhez az eszeveszett ámokfutáshoz, hogy annak idején a huga helyett engem vettek fel.
Mivel két gyerekem van és 36 éves vagyok nem igazán ugrálhatók. Sokáig tűrtem, 6 hónapig az ebédszüneteket végigdolgoztam (sokszor saját érdekemben önszántamból, hogy ne maradjak el), reggel 1/2 7-re jártam és este 6 ig maradtam szinte minden nap, azért, hogy a tempót tudjam tartani. Persze a fáradságtól, az éhségtől (sok esetben este 7 órakor , mikor hazaértem, ettem először)és az állandó feszült idegállapot miatt persze volt, hogy hibáztam, de nem éreztem úgy, hogy sokkal több és nagyobb hibákat követtem volna el mint mások, akik már 5-10 éve itt dolgoznak. Tudtam, hogy lehetne ez másképp is, mert a kolléganőm az ő főnökével sokkal lazábban van, ugyanilyen jellegű és ugyanennyi munka mellett, csak minden a szervezésen múlik. A 6. hónapban már annyira le voltam fogyva és ki voltam merülve, az idegeim felmondták a szolgálatot, a szívem és a gyomrom is kikészült, hogy gondoltam, valamit lépnem kell. Nem vagyok olyan aki rögtön a nagyfőnökhöz fut panaszkodni, ezért a közvetlen főnökömnek hoztam fel a témát, hogy azért nekem is van munkaidőm és egyébként az ember úgy működik, hogy néha vesz magához egy kis táplálékot is, főleg 66.000.-Ft-os fizetésért azért ne várjon el napi 12 óra munát stb. de semmi értelme nem volt. Teljesen kikelve magából üvöltött, hogy vegyem tudomásul, hogy ez egy ilyen munka, és ha nem tetszik, hogy akár este 10 ig is itt kell lenni, akkor keressek másik munkahelyet. Én kérdeztem, hogy a másik kolléganőmék miért tudják sokkal egyszerűbben megoldani a dolgokat, akkor közölte, hogy semmi közöm hozzá, hogy hogyan szervezi meg a munkát. Ezután bementem a nagyfőnökhöz, aki meghallgatott és másnap behivatott és közölte, hogy visszahelyez az előző munkakörömbe és egy szintén nemrég áthelyezett kolleganőt teszi a helyemre, mellesleg a deceber 31-ig tartó szerződésemet nem kívánja meghosszabbítani. A kolleganő, aki a helyemre került már egy hónap után kibukott és közölte, hogy fel akar mondani, mert ő ezt nem bírja. Csak hát ő 10 évvel fiatalabb nálam, gyerek nincs, könnyebben tud még váltani. A nagyfőnök ezek után közölte a "kisfőnőkkel", hogy vegyen vissza a stílusból és nincs túlóra. Most ezek után, hogy beigazolódott az, amit én annak idején mondtam, nem tudom, hogy mi lesz a szerződésemmel.(Mert persze azt hitték, hogy én alkalmatlan vagyok erre a feladatra, hogy lassú vagyok és azért dolgozom ebédszünetben is, hogy győzzem a munkát, meg nem tudok koncentrálni és ezért hibázom és azért van ez a konfliktus a főnökömmel) Hozzáteszem ,hogy van önkritikám, ha nem dolgoztam volna bankban elég sokáig, ahova nem szimpátia alapján vettek fel, hanem elég komoly tesztet kellett kitöltenem és ott is 10-12 órát kellett dolgozni minden nap, naponta több 10 millió forintot kellett átutalni egyik számláról a másikra , (sose hibáztam), akkor azt mondanám, hogy igen képtelen vagyok ilyen feladatot ellátni, ahol egész nap koncentálni kell. Most már rá kéne kérdeznem, hogy mi lesz velem, mert hamarosan itt a dec vége, és ha nem lesz meghosszabítva a szerződésem akkor el kell kezdenem gondolkodni azon, hogy mi legyen tovább. Sajnos olyan helyen lakom, ahol nincs igazán nagy választék éves állásban, a gyerekek miatt pedig nagyon messze nem utazhatok. Nagyon szeretném megtartani ezt az állást és szeretném tudni, hogy tehetnék -e bármit is azért, hogy meghosszabítság a szerződésemet. Közalkalmazotti jogviszonyban állok, tehát a helyi "nagyfőnöknél " van felsőbb fórum, ahol esetleg reklamálhatnék, csak nem tudom, hogy határozott idejű munkaviszonynál van-e lehetőség bármit is tenni.

Kála # 2007.11.16. 11:36

Sajnos nemigen. A határozott idejű munkajogviszony a határozott idő lejártával megszűnik, hacsak a felek még a megszűnés előtt nem módosítják a megállapodásukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.16. 11:44

Lapít, két ujját keresztbe téve szurkol. Ha a közvetlen felettes tudtával egy nappal továbbdolgozik a határozott időnél, a jogviszony határozatlan idejűvé alakul.

Clau # 2007.11.19. 15:18

Ez nem valami sok, de azért köszönöm a hozzászólást.

Egyébként az elmúlt egy évben kétszer is előfordult, hogy a szerződésem időpontjának lejáratát követően csak 1-2 hét múlva iratták velem alá a meghosszabbításról szóló szerződést. Ez akkor azt jelenti, hogy már rég határozatlan idejű vagyok? De biztosan visszadátumozták, erre nem figyeltem, igaz akkor még nem gondoltam, hogy ilyen helyzet fog előállni.

Amikor a nagyfőnök kijelentette, hogy nem hosszabítják meg a szerződésemet, akkor visszakérdeztem, nem potnosan szó szerint, de utalva arra, hogyha mégis bigazolódna az, hogy nem én vagyok egyedül a hibás azért, hogy így alakult a helyzet, akkor is végleges -e ez a döntés, arra azt válaszolta, hogy nem, ez még nem biztos. Csak van egy sejtésem, hogy a kisfőnöknek sikerült a kapcsolatai révén ezt az egész változást, meg a menesztésemet is elintézni és a nagyfőmökre csak nyomást gyakoroltak "fentről", ezért mondta talán azt, hogy nem biztos, mert rosszul érezte magát. De olyan naiv vagyok ilyen a mai világban már nincs is.

Arra is gondoltam, hogy meg lehetne egy kicsit szorongatni őket azzal, hogy nagy szavakat használva az emberi jogokat sárba taposták az ebéd és a munkaidő be nem tartásával. Ezeket a dolgokat mostanában elég komolyan veszik.

A többi hozzászólást olvasgattam és láttam köztük egy olyat (nem biztos, hogy jól emlékszem), hogy amennyiben nem akarják meghosszabítani a szerződést, erről írásban 1-2 hónappal előtte értesíteni kell?

Egyébként az, hogy 1 nappal tovább dolgozom, az a december 31. és január 1-je miatt nem tudom elképzelni, hogyan kivetelezhető, mivel akkor egyébként nem dolgozunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.19. 15:26

Nem, ez azt jelenti, hogy nem kellett volna aláírni utólag a hosszabbítást - akkor lennél határozatlan idejű.

Kucsi # 2007.11.19. 20:00

Sziasztok!
Kellene nekem egy kis segítség.
Beléptem egy céghez és aláírtam egy szerződést, hogy próbaidőn vagyok 90 napig. Ennek leteltével megkeresett a münkaügyes hogy írjam alá a szerződést mellyel véglegesítenek amit én meg is tettem. Majd egy hét múlva közlik velem hogy a szerződést széttépték és a béremet nem emelték.
Ez mennyire törvényes?
Mit tehetek ez ellen?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.19. 20:11

Nincs belőle példányod?

tomas64 # 2007.11.19. 20:15

Fordulj munkaügyi bírsághoz!

Ha a próbaidő alatt nem szüntették meg indokolás nélkül jogviszonyod, akkor annak letelte után már csak rendes, vagy rendkívüli felmondással lehet a jogviszonyt felbontani. A bíróság visszaállíthatja jogviszonyod, vagy a jogellenes megszüntetést mondja ki, ekkor esetleges kárigényeidet is érvényesítheteded (pl.: lemaradtál egy másik munkahelyről, stb.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.19. 20:19

Nem szüntették meg a munakviszonyát...

véső (törölt felhasználó) # 2007.11.19. 20:44

KBS!

Nincs elég tárhely az e-mail címeden.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.20. 05:46

OFF
Tárhely van, nagy a kép, amit küldtél.
ON

Kucsi # 2007.11.20. 06:37

Köszönöm az eddigi segítségeteket.
Abból a szerződésből amit megsemmisítettek nincs példányom, csak a próbaidősből!
Van értelme munkaügyi bírósághoz fordulni?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.20. 08:01

Nemigen.