határozott idejű szerződés, felmondás

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 12:34

A határozott idejű munkaszerződést felbontani csak közös megegyezéssel lehet. Mivel a munkáltató ebbe az egyezségeb nem köteles belemenni, támaszthat feltételeket, például azt, hogy indokolja meg a munkavállaló, miért kezdeményezi a megszüntetést. (Amit viszont a munkavállaló nem köteles teljesíteni - csak úgy nehezen lesz megegyezés.)

Az viszont, hogy a munkavállaló díjazás nélkül dolgozzon a megegyezés érdekében vagy keretében már vastagon jogsértő.

Pénelopé # 2007.06.11. 12:44

Ha pl. azt mondja, hogy nem bírja idegileg, akkor az elfogadható ? Kell vigyen vmilyen igazolást az orvostól erre? És ha csak annyit mond, hogy nem felel meg neki ez a fajta a munka?

the big cat # 2007.06.11. 12:51

Tökmindegy mit ír az indoklásba, a határozott idejű szerződést rendes felmondással felmondani nem lehet, a közös megegyezést meg nem kell indokolni.

Pénelopé # 2007.06.11. 13:44

Ha nem megy bele a közös megegyezésbe a munkáltató, akkor mi módon tud elmenni ? miért nem éri meg a munkáltatónak egy közös megegyezés ?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 13:51

Mert mondjuk, szüksége van a munkavállaló munkájára. Azért vette fel.

Megegyezés nélkül csak jogellenesen lehet megszüntetni a határozott idejű munkaviszonyt. (Elvileg ott van a rendkívüli felmondás, de a vázolt esetben minden bizonnyal az is jogellenes lenne.)

the big cat # 2007.06.11. 14:00

És ugye a jogellene munakviszony megszüntetés az igen drága lesz.

Pénelopé # 2007.06.11. 14:15

Látom, hogy a felmondás marad csak abban az esetben, ha nem megy bele a munkáltató a közös megegyezéses felbontásba . Tehát mondjuk, hogy a munkáltató elutasítja a rokonom által kérvényezett munkabeszüntetést a holnapi dátummal -mert nem tetszik neki, hogy közös megegyezéssel kérte a rokon írásban-. A kérdésem az, hogy ilyen esetben mikortól számít a felmondási idő: amikortól a rokon szeretné, tehát holnap, vagy ilyen-olyan kifogásokat talál majd a munkáltató, hogy az időt húzza a rokonom kárára és bosszúságára, és ő dönti el, hogy ne holnaptól kezdődjön, hanem csak négy -öt nap múlva . Ebben ki dirigál?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 16:21

Azt hittem ez világos: a határozott idejű munkaszerződést nem lehet rendes felmondással megszüntetni.

the big cat # 2007.06.11. 16:34

A határozott idejű szerződést NEM LEHET RENDES FELMONDÁSSAL felomondani, így felmondási idő sincs, a munkáltatónak nem kell semmiylen ürügy, hogy a munkavállaót visszatartsa a határozott idő lejártáig. ha ennek ellenére nem megy be dolgozni, akkor azonnal átalánykártérítést, és
ezen felül a munkáltató összes kárát köteles megtéríteni, ami még egy egyszerű dolgozó esetében is többmilliós összegre rúghat. tehát senki sem dirigál, a szerződés élő marad, a rokonod nyilván semmiylen papírját nem fogja megkapni, se fizetését, és kárigényt fognak vele szemben támasztani. ha mégis kapna majd előbb utóbb valamiylen papírt, azon szerepelni fog ez a kárigény, és nyilván aki ilyen szerződésszegő magatartást folytat, azt nem szivesen fogják máshol sem alkalmazni.

Pénelopé # 2007.06.12. 07:48

Kösz a válaszokat. remélem, a rokonom boldogulni fog. Ahogy veszem észre, a határozott idejű munkaszerződés csak hátrányokat tartogat a munkavállaló részére . Annál jobban tükrözi egy ilyesfajta szerződés valamennyi munkáltató óvatosságát, önzését, fukarságát, irigységét, bizalmatlanságát a munkavállalóval szemben. A képmutatás tetőfoka!

okoska # 2007.06.12. 08:35

Kedves Pénelopé!
Most benned az indulat munkál, s nem nézed a másik oldalát. Ugyanis a munkáltatónak a határozott idejű szerződés, ugyanolyan rizikós. Hiszen ha a munkavállaló nem üti meg a kívánt mértéket, akkor a munkáltató fizet, mint a köles!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.12. 08:46

Az, hogy a munkaszerződés határozott idejű vagy határozatlan önmagában értéksemleges - nem jobb, nem rosszabb. Csak másra valók.

Pénelopé # 2007.06.12. 09:08

(a felhasználó kérésére törölve)

okoska # 2007.06.12. 11:24

szerződéskötési szabadság van.

Goodwitch # 2007.06.12. 11:52

Pénelopé!

A határozott idejű szerződés arra való, hogy előre ismert ideig tartó emberi erőforráshiányt a munkáltató pótoljon. (Pl. ha valaki gyermekvállalás miatt elmegy GYED-re, nem célszerű a helyét betölteni határozatlan munkaszerződéssel)

Egyébként rendes felmondás valóban nincs, de rendkívüli felmondás lehetséges, ha megvannak a feltételei, akkor nincs se felmondási idő, se fizetési kötelezettség a munkáltató felé, csak nagyon erős indoklási kötelezettség.

Goodwitch

Pénelopé # 2007.06.14. 12:02

Már harmadszor írom le hosszú mondanivalómat, mert sehogy sem akar megjelenni a fórumban. Ezúttal elmentem magamnak, hogy akár többször is tudjam elküldeni, mert sajnos, nem babra megy a játék. Ilyenkor előjön belőlem egyfajta nevetséges paranoia. Sajnos, nem értek annyira a számítógépekhez, hogy tudjam, hogy miért van az, hogy egyes fórumokba lehet írni több ideig is egy meg nem szakított hosszú mondanivalót, de ide nem. Nem használt a kivág-beilleszt módszer sem, mert ebben az esetben is megsemmisült a szövegem .
A webmester kérni fogom, hogy törölje az általam alábbiakban leírt cég és munkakör nevét, mert úgy látszik, hogy- akár ezzel is-, eddig többet ártottam a rokonomnak, mint segítettem, és ha elolvassák az illető cég emberei,- ha el nem olvasták már-, akkor szegény nagyon megszívhatja miattam. Mivel , sajnos, voltak kellemetlen tapasztalataim egy olyan munkahelyről, -ami egészen másfajta volt, mint a rokonomé-, de ahol szintén határozott munkaszerződésem volt,- és nem azért, mert szezonálisság jellemezte volna vagy amiatt, mert valaki betegállományban vagy GYEDen lett volna-, könnyen hajlok az általánosításra és hamar indulatba jövök, ha ilyesfajta témáról van szó .
Visszatérve a rokonomra, amikor a vezetőséghez benyújtotta a kérelmét, nagyon felment a cukruk. Gondolom a megfogalmazás miatt: „kérem a munkaviszony megszüntetését közös megegyezéssel ettől meg ettől a dátumtól.” Én azt hittem, hogy amennyiben azt mondták neki, hogy írásban kérje azt, hogy elmegy a cégtől, akkor azt a szóösszetételt , hogy „közös megegyezés” le is lehet írni a vezetőségnek , nemcsak szóban kiejteni előttük . Lehet, hogy ezt tényleg nem kellett volna . De akkor mit kell ilyenkor írni ? Mert azt nem mondták neki, hogy indokoljon, csak annyit, hogy papíron nyújtsa be a távozási kérelmet. Minek kellett ez a cégnek? Ez jogszerű a részükről?
Hozzáfűzték azt is, hogy vissza kell fizetnie egy csomó pénzt - még nem tudni, mennyit-, hogy egy életre megszüntethetik a munkakönyvét, vagy elvehetik - nem tudom, erre mi a helyes kifejezés-, ami azt jelenti, hogy nem vállalhat munkát, és akár per is lehet az ügyből. Nos, se a rokonomnak, se a családjának nem áll módjában , hogy pénzt hagyjon vagy adjon nekik, -ami gondolom, nem tízezer forint- és ügyvédre sem telik . Mi történhet a rokonommal? Adósok börtönébe kerülhet?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.14. 12:05

Mindenre válaszoltunk már. Sapienti sat.

Pénelopé # 2007.07.12. 07:25

Így van, és köszönöm mindenkinek a segítséget. Visszajelzésképpen most így utólag még csak annyit, hogy végülis a rokonom nem került az adósok börtönébe, még csak per sem lett a dologból, hanem a napokban utalták át a bankszámlájára a fizetést. És persze már nem dolgozik ott azóta. Mit jelent ez a fórum, mit jelent ha az ember akárcsak valamennyire is tájékozottnak tűnik !

Aquila non capit muscas !

lewho # 2007.07.12. 07:46

Ludatus atavon vissaus megatus!:))

Pénelopé # 2007.07.12. 07:49

Tessék?? :-)

Reni 071707 # 2007.07.17. 19:55

Üdv MIndenkinek!

A mai nap folyamán olyan élménnyel gazdagodtam a munkáltató(i)m révén, amelyet nem kivánok senkinek.
Délelőtt behivott az osztályvezető az irodájába, ahol már a csoportvezetőm várakozott (multicégről van szó, sok-sok vezetővel) és már rosszat gyanitottam. De nem ennyire.
A beszélgetésünk témája az volt kezdetben, hogy a határozott idejű szerződésem dec. 31-ig szól, melyet nem kivánnak meghosszabbitani. Ez eddig emészthető volt számomra és nem lepett meg különösebben. De folytatódott. Õk úgy látják, hogy nem teljesitettem az általuk elvárt (velem nem ismertett elvárást) fejlődést, melyre képzettségemnél, képességemnél és tapasztalatomnál fogva számitottak (főiskolai diplomám van, info közgáz, jelenleg mérlegképesre járok, angolul egész jól elboldogulok, és október óta dolgozom itt pályakezdőként) nem végzem elég nagy lelkesedéssel a munkám (adócsoportban dolgozom jelenleg, előtte ktgkönyveléssel foglalkoztam egy másik csoportban 2-3 hónappal ezelőttig, most könyvelek a cég egy külföldi képviseletének, nem kereskedelmi forgalomban "szétosztott" termékek adóvonzatait tartom nyilván és igazolásukkal foglalkozom - lefűzöm, nyilvántartom stb., havi kimutatást készitek ezekből).
További indok volt még részükről hogy a vállalatnak és nekem sem jó ha olyan munkát végzek amit nem szeretek, és kényelmetlenül érzem magam (hogy ezt mire alapozták, nem indokolták és én magam sem tudom - hiszen ha előfordult hogy rosszul éreztem magam, mert mindenkinek lehet rossz napja, akkor is a munkámat igyekeztem rendesen elvégezni mégha minimális segitséget kaptam csak hozzá, akkor is - én legalábbis igy látom, igy gondolom és semmiféle panasz nem jött hozzám. Ha mégis figyelmeztett a felettesem valamire, hogy ezen vagy azon változtassak, mindig szem előtt tartottam ezeket a tanácsokat vagy épp utasitásokat és megtettem minden tőlem elvárhatót.
Ezek szerint ez nem volt elég.
Semmilyen konkrét jelzést nem kaptam azzal kapcsolatban hogy olyan nagyokat hibáznék, vagy kifejezetten rosszul csinálnék bármit is, ami szerintem konkrétabb és értelmesebb indok lenne, mint az, hogy nem vagyok elég lelkes. Továbbá minden negativum ellenére mely személyemet érte, "jópofát" vágtam és továbbra is igyekeztem pozitivan hozzáállni mindenhez.
Minden esetre megkérdezték, hogy én mit gondolok az elhangzottakról. Mivel az egész szituáció váratlanul ért, nehezen tudtam egyáltalán megemészteni a hallottakat néhány másodperc alatt és végiggondolni, hogy mit lenne érdemes ebben a helyzetben mondani, vagy egyáltalán mit lehet ilyenkor mondani.
Igy reakcióm annyiban kimerült, hogy közöltem, hogy mivel az előző szerződésem is határozott idejü volt (juni. 30ig tartott, ezt hosszabbitották dec. 31-ig), és mivel a jelenlegi is határozott idejű, ezért viszonylag folyamatosan nézelődöm másik munka után, hosszabb távra szólót keresve. Tehát - munkáltatóm kérdésére válaszolva - elképzelhető, hogy ha jobb állásra adódik lehetőségem, mint amilyen feltételekkel jelenlegi helyemen dolgozom, akkor még a szerződés lejárta előtt elhagyom a vállalatot.
Amivel ezek után lezárták a beszélgetés, az teljesen meghökkentett. Közölte a munkáltató, hogy reméli nem kell évvégéig várniuk erre (mármint hogy "felmondok"), mert nem fognak évvégéig várni. (gyenge indok, hogy át kell adnom a munkát valakinek, hiszen akitől átvettem 2-3 hónapja, még mindig ott dolgozik és nekem is ő segitett sokmindenben... Na ezért gyenge indok! Továbbá ugy tudom felmondási idő sincs határozott idejű szerződésnél, tehát ezt sem vagyok köteles letölteni.)
Szóval ha jól értelmezem, alapvetően megkértek, hogy mihamarabb "mondjak fel" (természetesen közös megegyezéssel, mert ebből nekem SEM származik hátrányom - bár előnyösebb is lehetne...).
Kérdesem igazából csak annyi lenne, hogy ki mit szól a leirt történethez és lehetnek e jogi következményei rám vagy a munkáltatóra nézve?
De a vélemények érdekelnének leginkább, mivel eddig akiknek elmeséltem ezt teljes meghökkenéssel fogadták, és javasolták, hogy nézzek utánna mindannak, ami ezalatt a beszélgetés során elhangzott, hogy mennyire jogszerű ez és mit tehetnék én.
Ezért gondoltam, hogy első lépésként talán egy ilyesfajta forumon próbálok kiindulópontot keresni bármilyen további lépésemhez.

Kála # 2007.07.18. 05:01

A határozott időre szóló munkaszerződést nem lehet rendes felmondással felmondani. Ezzel illene tisztában lenni a munkáltatónak és a munkavállalónak is.
Magyarán, a szerződés egyszerűen lejár amikor a benne meghatározott időtartam letelik. Ezen időpont előtt csak és kizárólag közös megegyezéssel bontható fel, másképp nem (illetve a munkáltató még felbonthatja úgy is, hogy a hátralévő időre járó átlagkeresetedet kifizeti).
A "beszélgetés" lényegét nagyon nem értem, mivel a munkáltatónak nem kell megindokolnia, hogy miért is nem akar újabb határozott idejű szerződést kötni - korábban megállapodtak, hogy eddig itt dolgozik a munkavállaló és kész.

Reni 071707 # 2007.07.18. 07:45

Tisztában vagyok mindazzal amit leirtál, Kála, és igazából a beszélgetés lényegét, sőt miértjét én sem értettem, ezért irtam le ilyen részletességgel, hátha valaki tud vmi okosat mondani.
És valószinüleg ők is tisztában vannak azzal, hogy ha ők bocsátanak el, akkor fizetniük kell. Feltételezem ezért történt meg ez a beszélgetés, hogy tudtomra hozzák, hogy szeretnék ha elmennék, de ők nem akarnak felmondani.
Az indoklás pedig nevetséges. Szerintem. Legalább 3 elfogadhatóbb és logikusabb indokot tudnék kitalálni a lentiekhez képest, ami miatt ezt a beszélgetést megejtették.
Továbbá mégcsak indokra sem lenne szükség, hiszen tisztában voltam vele azelőtt is hogy nem hosszabitanak, és hogy mit jelent a határozott idejü szerződés.
De ők konkrétan utaltak arra, hogy azt szeretnék, ha nem várnám meg a szerződés lejártát.
De igazából tehet ilyet a munkáltató?
(tudom, szó elszáll... szóban bármit megtehet bárki...) "Felszólithat" arra, még burkoltan, utalásokkal is, hogy még a szerződés lejárta előtt mondjak fel?
Szerintem nem...
De lehet hogy én gondolom rosszul (?)

Dr.Attika # 2007.07.18. 09:39

Ez egy nyomásgyakorlás volt, hogy Ön kezdeményezze a munkaviszony megszüntetését. Azt javaslom, hogy fogalmazzon meg egy levelet e beszélgetésre alapozza és írja le nekik, hogy az álláspontjukat meghallgatta, sajnálja hogy ez az álláspontjuk, de mivel a szerződést ön betartja ezért december 31-ig a vállalat alkalmazásában marad. Hivatkozzon arra, hogy amennyiben a vállalat ezt nem akarja, akkor szüntesse meg a munkaviszonyt a Mt. 88.§ (2) bekezdése szerint.

"A határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése163

88. § (1) A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg.

(2) 42 Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.

nyusz66 # 2007.07.18. 10:25

A történtekből kiindulva, feltételezem, azért majd tovább próbálkoznak, hogy megkeserítsék a hátralévő idődet.
Nem jogi tanácsként azt javaslom, hogy

1. ne mutasd ki, hogy az agyadra mennek, akármennyire nehéz is
  2. ezzel párhuzamosan mielőbb keress másik helyet,
  3. majd ezután, nagy kegyesen fáradj be a főnöködhöz, egy megírt közös megegyezéses javaslattal, amiben a hátralévő bérednél valamivel kevesebbet kérsz egyösszegben kifizetni a kilépésedkor, és akkor hajlandó vagy elmenni.

Így te is jól jársz, mert nem kell kibekkelned az időt a szerződésed végéig rossz hangulatban, és ők is, mert megszabadulnak tőled, és nem kell a teljes béredet se kifizetni.

(Magánvélemény: én is dolgoztam már olyan helyen, ahol azt hányták az én - és més több más, előttem ott dolgozott, vagy utánam ott dolgozott illető - szemére, hogy "nem elég lelkes". Lefordítva ez annyit jelent: nem dolgozik időn túl, ingyen a cég két szép szeméért, lehetőleg jó sokat.)