határozott idejű szerződés, felmondás

Scully # 2006.02.02. 16:15

Bogie,

HOgy lehet a kettőt külön választani? Minden ilyen csapatépítős izé kirándulással zárul.

Kötelezővé tesznek egy ilyen programot a tanároknak ahol mindenki tudta, hogy kirándulással fog végződni. Nem volt megoldott, hogy hazavigyék azokat, akik nem kirándultak. Nyilván ő is hazajött volna, hisz volt mit csinálnia itthon.

Köszönöm,
Scully

Bogie # 2006.02.02. 19:00

Vori, egyezzetek meg közösen!

Bogie # 2006.02.02. 19:04

Scully, nem az a kérdés, hogy máshol miből áll a csapatépítés (mi pl. sose kirándultunk), hanem az, hogy mi volt a hivatalos program, része volt-e a kirándulás vagy vége volt a programnak és mindenki haza, illetve kirándulni indult.

De ezt itt mi úgysem tudjuk eldönteni. A munkáltatóval kellene zöldágra vergődni.

Zsékettő # 2006.02.06. 09:53

Üdv. mindenkinek!

Végigolvasva a fórumot, sok új infóval gazdagodtam:).

Viszont egy dolog még nem annyira világos.
A cég már a negyedik 1hónapos ahtározott idejű munkaszerződést íratja alá velem.
A kérdésem az lenne, hogy: ha nem írom alá a következőt feb.10-én, mert le akarok lécelni a cégtől, akkor (ha jól olvastam a fórumot) az utolsó naptári napot követő munkanapon nem meygek be akkor megszűnt a munkaviszonyom?

Illetve, a színlelt szerződés miatt ezt meg leeht támadni munkaügyi perben?S mi ennek a menete?

Illetve, maradt tavalyról 3nap szabim, plussz az idei a januárra.Ha nem vettem ki, akkor ezt ki fogják fizetni?

Előre is köszönök minden tippet!

Zsolti

Bogie # 2006.02.06. 12:05

Zsékettő, szerintem 3 hónapnyi munkaidő miatt nem érdemes munkaügyi perben gondolkodni. Ráadásul el akarsz menni, így aztán tényleg semmi értelme. Egyébként nincs is szó színlelt szerződésről, mert azt írod, hogy munkaszerződéseket kötöttél. Igaz, hogy 3-at egymás után, havonta, de szerintem ez még önmagából nem ok perre. Mit akarnál vele elérni?

Ha letelik a hónap egyszerűen nem írsz alá következő szerződést. Nem is kell felmondanod, mivel megszűnik a munkaviszonyod azon egyszerű oknál fogva, hogy lejár a határozott idejű szerződésed.

A kilépőpapírjaidat az utolsó napon ki kell adniuk és ki kell fizetniük minden járandóságodat egyösszegben, aznap, beleértve a szabadságmegváltást.

egnecs # 2006.02.07. 17:09

Tanácsot szeretnék kérni:

34 és fél éves egy munkahelyen eltöltött közalkalmazotti munkaviszony esetéről van szó, a határozott idejű szerződés még másfél évig tart. A munkáltató az önkéntes nyugdíjba vonulást "szorgalmazza" leépítés miatt, ami nekünk nem tetszik, mert anyagilag ez tűnik a legrosszabb megoldásnak. Az öregségi nyugdíjra jogosultság megvan. Milyen juttatásokra van esély? El lehet-e érni, és megéri-e elérni, hogy a munkáltató mondjon fel és ebben az esetben mik a kilátások? Mondvacsinált fegyelmi elbocsátástól hogyan óvhatjuk meg magunkat?

Előre is köszönöm a választ!

Zsékettő # 2006.02.13. 07:28

Még egyszer kérdeznék:

Lejárt feb. 9-cel a határozott idjű szerződésem.DE, dolgozom tovább.Mert itt a cégnél lazán kezelik ahtáridőket, s a munkaügyis csaj, még nem csinálta meg a határozott idejű szerződésem.

Akkor ezek szerint határozatlan idehjű a munkaszerződsem?Hiába tólja teszem azt 15.-én az orrom alá a határozottat, ha nem írom alá, azt jogosan megtehetem?
Mert van nyoma az aláírós tömbön, hogy dolgoztam a szerződésem letelte után is.

Előre is köszi!

Kála # 2006.02.13. 10:08

Majdnem:
Mt. 79.§ (6) A határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot, közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik. A harmincnapos vagy ennél rövidebb időre létesített munkaviszony azonban csak annyi idővel hosszabbodik meg, amilyen időtartamra eredetileg létrehozták.

Kála # 2006.02.13. 10:09

Bár az megérne egy misét, hogy pontosan hogyan is került meghatározásra a szerződésedben az a bizonyos egy hónap...

béci16 # 2006.03.15. 18:40

Az alábbi esetben szeretném kérni valaki segítségét:
Immár csaknem 3 éve dolgozom egy közigazgatási szervnél, határozott idejű szerződésekkel. Az első köztisztviselői kinevezésemben még szerepelt a gyesen lévő kolléga helyettesítése, viszont a többiben ilyen kitétel már nincs. Ezzel igazából nagy problémám nem volt, mígnem 2004. decemberében munkáltatóm azt a szimpatikus intézkedést foganatosította, hogy a szerződést nem 2005. január 1-től kötötte, hanem 2005. január 3-tól. Az intézkedés hátterében a Ktv. azon módosítása lapult meg, miszerint aki január 1-jén nincs állományban annak nem jár az egy havi különjuttatás. Gondolhatom, hogy ezzel a jogos érdekeimet sértették, még annak tükrében is, hogy az AB. ezt a törvényi szövegezést megsemmisítette és, ha erkölcsileg nem is de anyagilag kárpótolt?
A köztiszviselői jpgviszonyom önmagától határozatlan idejűnek tekinthető vagy valamely fórumnak ezt ki kell monadania (Munkaügyi Bíróság)? Fentiek tükrében, Önök szerint a határozott idő elteltével felmodási idő és minden egyéb nélkül elbocsátható vagyok?

Segítségüket előre is köszönöm.

atram # 2007.05.16. 21:21

Én is segítséget szeretnék kérni:
3 éve kezdtem el tanítani egy középiskolában. Első évben egy 10 hónapos, teljes munkaidős határozott idejű szerződést kötöttek velem (azt mondták, így szokás, ez a "próbaidő" a tanároknál). Június végén jelezték, hogy még nem egészen tudtak dönteni az ügyemben, ezért még egy évig határozott idejű szerződést akarnak. A következő évtől részmunkaidőben dolgoztam (fél állás, mivel ösztöndíjas Phd képzést kezdtem el), június végén lejárt a
szerződésem, amikor is közölték, hogy szeptemberben várnak vissza. De nyárra nincs fizetés. (Ezt nagyon igazságtalannak tartottam, főleg mivel év közben semmilyen szabadságot nem vettem igénybe.) Jeleztem, hogy ha nyáron nem kellek, akkor szeptemberben se számítsanak rám. Erre megoldották (újabb 2 hónapos határozott
szerződéssel), de szeptemberben ismét egy 10 hónapos szerződést kaptam.
Fontos lehet még, hogy 2 szakirányú egyetemi diplomám van, 3. és 2. éve tanítom ugyanazokat a csoportot és tökéletesen megfelelek a munkakörnek.
Meddig lehet még ezt velem eljátszani? Úgy halottam, hogy "próbaidőzni" max. 3 évig lehet, ezután már el kell tudni dönteniük, hogy akarnak-e alkalmazni véglegesen. Igaz ez? Hivatkozhatok erre? Szeretnék végre határozatlan idejű szerződést.
Nagyon köszönöm!

ildi82 # 2007.05.31. 15:40

az lenne a kérdésem, hogy ha a munkáltató rendkívüli felmondással él, akkor a munkavállalót kötelezheti további munkára? pl. új ember betanítására gondolok..

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.31. 20:06

LOL
A rendkívüli felmondás azonnali hatályú.

ildi82 # 2007.06.01. 10:03

én is erre gondoltam de azért biztos ami biztos alapon megkérdeztem :)

továbbá lenne mégegy kérdésem:
ha a munkavállaló mondd fel azonnali hatállyal, azt meg kell indokolni?

nyusz66 # 2007.06.01. 10:43

Munkavállaló azonnali hatállyal szintén csak rendkívüli felmondással mondhat fel. Akkor pedig indokolni kell. (És komoly indokokkal, amik a Munkaügyi Bíróságon is megállják a helyüket.)

ildi82 # 2007.06.01. 10:52

köszi

Tatesz # 2007.06.11. 10:30

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni határozott idejű munkaszerződés felbontása kapcsán. Nemrég közösen szerződést bontottunk volt munkavállalómmal. A szövegben ez állt: "X cég és XY (adatok) közös megegyezéssel szerződést bontanak. X cégnek és XY-nak XY illetménye kifizetésének megtörténte után, sem anyagi, sem jogi követelése nem lehet egymással szemben."

Ennyi. Egy jogász ismerősöm mondta, hogy pongyola a megfogalmazás, de többet nem tudott. Az "illetményem kifizetésével" adódtak gondok. Ennek a mennyisége ugyanis finoman szólva sem felel meg a szerződésben foglaltaknak, valamint az utazási költségtérítést az (agglomerációban lévő) otthonom és a munkahelyem közt. Már felszólítottam ezek rendezésére, de a válasz az volt, hogy már nem követelhetek semmit a szerződésbontás miatt. Elszámolás nem történt. Szabályszerű ez így? Van értelme folytatnom a harcot a pénzemért? - Dokumentációim vannak, tehát a pénz járna, de a szerződésbontás szövege akadályt képez-e ebben?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 11:03

Nem akadálya az igény érvényesítésének, de nehézséget okozhat. A munkáltató arra fog hivatkozni, hogy a citált szövegrész úgy éretndő, hogy ők megfizették az illetmény, te pedig elismerted, hogy további követelésed nincs.

Tatesz # 2007.06.11. 11:18

Ha ők úgy hivatkoznak rá, akkor az az ő értelmezésük. Ellenlépésnek nem állja meg a helyét, ha azt mondom majd, hogy én máshogy értelmeztem? Vagy itt már más is bekavar?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 11:23

Te meg nyilván arra fogsz hivatkozni, hogy az idézett szöveg jelöletlen jövő időben értendő, vagyis majd akkor nem lesz követelésed, ha az illetményt megfizették.

A kérdés nem is ez. Hanem az, hogyan fogja értelmezni a bíróság.

Tatesz # 2007.06.11. 11:26

Köszönöm a válaszokat.

the big cat # 2007.06.11. 12:03

Azért ez elég egyszerű, ha a közös megegyezés dátuma megelőzi a kifizetést, akkro nyilván a követelés nyitva áll.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.06.11. 12:12

azt tudjákmigazolni hogy kifizették a a béredet -átutalás bérlista aláírása stb vagy benne van a közös megyezésben hogy átvettem maia napon ennyi és ennyi összeget?-
egyébként nem felbontottátok a szerződést hanem megszüntettétek
amúgy te kezdeményezted a közös megegyezést?

Pénelopé # 2007.06.11. 12:25

A rokonomnak határozott idejű munkaszerződése van és a tegnap bejelentette, hogy el kíván menni a cégtől. Azt mondta a főnökség, hogy írásban kérvényezze a munkaviszony megszüntetését. Írhat-e olyasmit, hogy "Kérem a munkaviszonyom megszüntetését közös megegyezéssel ettől meg ettől a dátumtól fogva. " Kell indokot írni? Azt mondta neki egyúttal a főnökség, hogy le kell az írásos kérelem után még dolgoznia egy bizonyos időt és azért nem fognak neki egy fityinget sem fizetni. Ez így jogos?

_Wasp_ # 2007.06.11. 12:31

A kedves rokon nem mondhatja fel egyoldalúan a munkaviszonyt, ha határozott idejű szerződése van. (persze kényszermunka nincs, de ha nem teljesíti a szerződésben meghatározottakat, akkor fizet majd mint a katonatiszt)
Egyetlen reménye a közös megegyezéssel történő megszűntetés. A közös megegyezés sajátossága, hogy - szinte - bármi belefér.
Tanácsom, hogy írja meg azt a kérelmet, szívhezszóló indoklással, hátha a munkaadó is emberből van, és elérzékenyül. Vesztenivalója nincs.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása