határozott idejű szerződés, felmondás

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.26. 11:53

uj modosított kismamákról szólo törvény
A micsoda?

itufka # 2014.09.26. 09:06

Tisztelt Jogi Fórum!

Olyan problémám van, hogy májusban elkerültem egy céghez dolgozni, de közben kiderült, hogy állapotos vagyok.
Letöltöttem a próbaidőmet, de sajnos határozott idejű szerződést írattak alá velünk, melynek időtartama 6 hónap és ennek lejárta november 5-e. Arra lennék kiváncsi, hogy az uj modosított kismamákról szólo törvény lehetővé teszi e hogy a munkáltató ne szüntesse meg a szerződésem? Augusztustól táppénzen vagyok és a cég munkaügyi osztályán azt az indokot kaptam hogy mivel lejár a szerződésem és amúgy is otthon vagyok így biztos hogy nem fogják hosszabbítani a szerződést. Mivel nem hosszabbítanak így valószinű el fogok esni a TGYÁS-tól és a GYED-től is! Lehet ilyenkor valamit tenni? A táppénzem decemberig kapom!

A segítséget és a válaszukat előre is köszönöm

Friedmanngaby # 2014.09.22. 18:46

Tisztelt Jogi Fórum!

Határozott idejű közalkalmazott Óvónő vagyok/voltam. 2014 aug. 31.ig szólt a szerződésem amit aug. 25-én meghosszabbítottuk , aláírtuk az új kinevezésemet 1 évre. A mai nappal felhívott a vezető óvónő, hogy az önkormányzat visszadobta a kinevezésemet azzal indokolva, hogy 4. szerre nem hosszabbíthatja meg.
Jelenleg betegállományban vagyok veszélyeztetett terhesként szept. 1-től.
Valóban visszadobhatja/nem fogathatja el az önkormányzat ilyen indoklással a már aláírt kinevezést több mint 1 hónappal az aláírást követően?
Kérhetek - e végkielégítést? Vagy ha már aláírtuk a vezető óvónővel a kinevezést, már élőnek tekinthető-e és ezáltal amennyiben megszüntetik jár-e 2015 aug. 31-ig a bérem?
A nyári szabadságomat is előre kiadták.

Vagy ebben a helyzetben mit tehetek 20 hetes veszélyeztetett terhesként?

Gaby

jasper75 # 2014.09.22. 16:39

Tisztelt Jogi Fórum!Munkaügyi központ álltal támogatott határozott munkaviszonyban állok,az a problémám,hogy már hónapok óta az előírt 78500ft-os munkabér helyett csak 70000ft-ot kapok a munkáltatótól,ebből sajnos nagyon nehezen tudok megélni,szabadságot nem kapok,sőt még a 6 napra amit elviekben szabadság címen vettem ki még levonás is járt 10000ft,hová fordulhatnék panaszommal,vagy egyáltalán felmondhatok-e a munkáltatómnak?Válaszukat köszönöm.Zsuzsa.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.17. 06:42

Szerintem határozatlan idejűvé módosították a szerződést, az írásba foglalás hiányára a munkáltató nem hivatkozhat. A munkavállaló is csak 30 napig.
(Az a bizonyos szabály nem azért került ki az Mt.-ből, hogy ne érvényesüljön, hanem mert a szerkesztők szerint redundáns volt, levezethető a többi szabályból.)

Nem mindegy a munkavállalónak, hogy új munkaviszonynak számít-e, hiszen számos juttatás, jogosultság a munkaviszony időtartamától függ.

Kata_26 # 2014.09.17. 05:35

ObudaFan köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.09.16. 20:55

Kata26

Az mindegy, hogy munkaszerződés módosításnak nevezitek el, vagy új munkaszerződésnek, csak legyenek benne rögzítve a foglalkoztatás lényeges feltételei. (Egyébként onnantól, hogy megszűnt a régi szerződés, nincs rajta mit módosítani, ezért igazából ez új szerződés lesz, még a szerződés hatálya alatt lehetett volna egy módosítással meghosszabbítani, de ez nagyjából mindegy a te szempontodból.)

ObudaFan # 2014.09.16. 20:52

Kisbiro

Közös megegyezés az nem lesz úgy, hogy a munkáltató ezt nem szeretné. A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni. Ehhez képest, ha jól értem, egyhavi bért kérne a munkáltató. Egyáltalán nem rossz ajánlat.

Kisbiro # 2014.09.16. 02:26

Tisztelt Jogi Fórum!
Jelenlegi munkahelyemen Március 15.-ig tartó határozott idejű szerződésem van! Szeptember 12.én beadtam a felmondásom, melyben kértem közös megegyezést 30 napos felmondási idő letöltésével! A főnököm azt mondta, hogy kártérítést fognak követelni valószínű a brutto havi béremet! Kérdésem a következő: Szabályos ez? Vagy mondhatom, hogy a max a netto havi béremet vagyok hajlando kifizetni?
Közös megegyezés? Harminc nap felmondási idő és kártérítés is?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kata_26 # 2014.09.11. 14:18

Tisztelt Cím!

Habár több hasonló fórum hozzászólást olvastam, még mindig bizonytalan vagyok saját ügyemben.2014. aug. 31-én lejárt az 1 éves határozott szerződésem, azóta tovább dolgozom a munkáltató tudtával (az új Mtv. már nincs benne lejártát követő 1 nappal a munkavállaló tovább dolgozik átvált határozatlanra).Írásban nem rögzítettük a határozatlan szerződést, sem hosszabbítást így érvénytelenek számít a jogviszony? Ebben az esetben szükség van új munkaszerződésre vagy elég munkaszerződés módosítás?? vagy ügyvezetői tájékoztatás? vagy bármilyen más dokumentum?
Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

Tisztelettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.10. 10:11

A munkavállalói felmondást nem kell indokolni. (Csak kérdés, hogy nem határozott idejű munkaviszonyod van-e.)

A ki nem adott szabadságot ki kell fizetni.

krumplilány # 2014.09.09. 20:36

Segítséget szeretnék kérni Önöktől. Támop-os pályázat keretében vagyok foglalkoztatva 6+3 hónapban. Most tartok a munkaidőm felénél. Az egyik munkatársammal úgy elmérgesedett a helyzet, olyanokat mond rólam, hogy tarthatatlan a helyzet, nem akarok többé ott dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy ha rendes felmondással mondok fel, indokolnom kell-e a felmondást, és amennyiben igen, akkor a fent említett ok elfogadható? Továbbá ha felmondok és le kell töltenem a 30 napos felmondási időt, akkor nyilvánvalóan azt az időt még kifizetik, de ki kell hogy fizessék a fel nem használt fizetett szabadságomat is? Válaszukat előre is köszönöm!

k.anikó2 # 2014.09.01. 04:33

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Helyzetem a következő: 3 éve vagyok irodai alkalmazott (teljes munkaidős) egy cégnél határozott idejű szerződéssel. Szeptember végéig van a szerződésem hosszabbítva. Amennyiben hamarabb fel szeretnék mondani, kell-e felmondási időt letöltenem munkahelyemen? Hozzátenném, hogy március óta tudják, hogy költözés miatt fel szeretnék mondani.

Előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.08.29. 15:56

Neeem. Ha újra a kezedbe nyomnak egy hosszabbítást, akkor azt nem fogadod el, és írsz a felettesednek, hogy a jelenlegi szerződésed ekkor és ekkor megszűnik, az újabb szerződésmódosítást nem fogadod el, kéred a megszűnéssel kapcsolatos elszámolásokat, és leszerelést elindítani, mert a szerződésed megszűnését követően már nem lépsz munkába.

Nincs felmondás, közalkalmazottként felmentést kérhetnél, deeeee határozott idejű szerződés esetén csak rendkívüli felmentést kérhetnél, az pedig mindig peres vitát eredményez.

PZ80 # 2014.08.29. 15:34

Nagyon köszönöm a válaszokat!
Akkor a határozott idő előtti felmentés kérdését nem piszkálom, tűrök amíg bírok. :( Valójában ha jóval a szerződési határidő lejárta előtt hosszabbítja meg a munkaadóm a szerződésem(volt erre is példa) akkor nem is tudok úgy felmondani, hogy ne járjak rosszul.Vagy keresnem kell olyan új munkahelyet ahol hónapokig is várnak rám.:)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.27. 14:04

A törvény határozott idejű szerződések esetében nem írja elő azt, hogy a kinevezést a közalkalmazottnak el kell fogadnia.
Ez egy nagyon rendhagyó értelmezés.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.08.27. 13:34

Háát. A törvény határozott idejű szerződések esetében nem írja elő azt, hogy a kinevezést a közalkalmazottnak el kell fogadnia. Jelen esetben a közalkalmazott ráutaló magatartással fogadta el a kinevezést.

Nem ajánlanám a határozott idő lejárta előtt a felmentést kérni. Azt viszont lehet, hogy decemberben a kérdező ír el levelet a felettesének, amiben leírja, hogy a határozott idejű szerződés 2014. december 31-ével megszűnik, kéri a szabadságának a kiadását, valamint szíveskedjenek időben elindítani az elszámolást és a leszerelést.

ObudaFan # 2014.08.27. 10:13

Egyoldalúan nem lehet hosszabbítani, igencsak látni kellene ezeket az iratokat.
Természetesen ellenőrizhetik, hogy valós-e a lemondás oka.

PZ80 # 2014.08.26. 18:01

Kiegészíteném az előzőt: a szerződésem mindig egyoldalúan hosszabbították, szóval kezembe nyomtak egy példányt és kész. Nem kérték/nem is volt rá lehetőségem, hogy aláírjam.

PZ80 # 2014.08.26. 17:56

Már több mint 3 éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen mint közalkalmazott. Annak idején határozott idejű szerződéssel vettek fel, és ezt azóta mindig hosszabbítgatják(egyoldalúan, szóval közlik velem írásban, hogy mostantól eddig a dátumig vagy XY kolléganő GYES/GYED idejéig érvényes a szerződésem-az XY kolléganő személye pedig szinte mindig változik...)Sajnos a munkakörnyezet lelkileg egyre elviselhetetlenebb, és gyereket sem vállalhatok így vagy 50éves koromig... Hogy mondhatok fel a leggyorsabban hogy elfogadhassak egy határozatlan id.szerz. ajánlatot(mivel a közös megegyezésbe valószínű nem mennének bele)? Most pl. decemberig van szerződésem,de ezt mostanában vagy az utolsó decemberi héten is meghosszabbíthatják- így nem tudom hogyan és mikor kereshetek új állást, mert melyik munkahely várna rám hónapokat? Hallottam hogy komoly indokkal felmondhatnám határozott munkaidejű szerződésemet- pl a család külföldre költözik- eben az esetben milyen hosszú felmondási időt kellene még legolgoznom?Ellenőrizhetik valahogy, hogy tényleg elköltözöm-e?
Köszönöm előre is a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.08.23. 19:02

orvosi alkatlamatlanság

Amennyiben tovább hagynak dolgozni, nem tudnak megfelelő indokkal elküldeni.

ObudaFan # 2014.08.22. 19:03

Viszont felmondhatóvá teszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.22. 13:47

Nem. (A határozatlant sem.)

Ádee # 2014.08.22. 13:28

Üdv!
Az orvosi alkatlamatlanság megszünteti-e a határozott idejű munkaviszonyt?

ObudaFan # 2014.08.22. 10:20

Arra van lehetősége határozott idejű kinevezés esetén a munkáltatónak, hogy egyévi távolléti díj megfizetése mellett megszüntesse a jogviszonyt. Gondolom, ennek az alternatívája lehet a részmunkaidő az adott esetben.