„uj modosított kismamákról szólo törvény ”
A micsoda?
határozott idejű szerződés, felmondás
Tisztelt Jogi Fórum!
Olyan problémám van, hogy májusban elkerültem egy céghez dolgozni, de közben kiderült, hogy állapotos vagyok.
Letöltöttem a próbaidőmet, de sajnos határozott idejű szerződést írattak alá velünk, melynek időtartama 6 hónap és ennek lejárta november 5-e. Arra lennék kiváncsi, hogy az uj modosított kismamákról szólo törvény lehetővé teszi e hogy a munkáltató ne szüntesse meg a szerződésem? Augusztustól táppénzen vagyok és a cég munkaügyi osztályán azt az indokot kaptam hogy mivel lejár a szerződésem és amúgy is otthon vagyok így biztos hogy nem fogják hosszabbítani a szerződést. Mivel nem hosszabbítanak így valószinű el fogok esni a TGYÁS-tól és a GYED-től is! Lehet ilyenkor valamit tenni? A táppénzem decemberig kapom!
A segítséget és a válaszukat előre is köszönöm
Tisztelt Jogi Fórum!
Határozott idejű közalkalmazott Óvónő vagyok/voltam. 2014 aug. 31.ig szólt a szerződésem amit aug. 25-én meghosszabbítottuk , aláírtuk az új kinevezésemet 1 évre. A mai nappal felhívott a vezető óvónő, hogy az önkormányzat visszadobta a kinevezésemet azzal indokolva, hogy 4. szerre nem hosszabbíthatja meg.
Jelenleg betegállományban vagyok veszélyeztetett terhesként szept. 1-től.
Valóban visszadobhatja/nem fogathatja el az önkormányzat ilyen indoklással a már aláírt kinevezést több mint 1 hónappal az aláírást követően?
Kérhetek - e végkielégítést? Vagy ha már aláírtuk a vezető óvónővel a kinevezést, már élőnek tekinthető-e és ezáltal amennyiben megszüntetik jár-e 2015 aug. 31-ig a bérem?
A nyári szabadságomat is előre kiadták.
Vagy ebben a helyzetben mit tehetek 20 hetes veszélyeztetett terhesként?
Gaby
Tisztelt Jogi Fórum!Munkaügyi központ álltal támogatott határozott munkaviszonyban állok,az a problémám,hogy már hónapok óta az előírt 78500ft-os munkabér helyett csak 70000ft-ot kapok a munkáltatótól,ebből sajnos nagyon nehezen tudok megélni,szabadságot nem kapok,sőt még a 6 napra amit elviekben szabadság címen vettem ki még levonás is járt 10000ft,hová fordulhatnék panaszommal,vagy egyáltalán felmondhatok-e a munkáltatómnak?Válaszukat köszönöm.Zsuzsa.
Szerintem határozatlan idejűvé módosították a szerződést, az írásba foglalás hiányára a munkáltató nem hivatkozhat. A munkavállaló is csak 30 napig.
(Az a bizonyos szabály nem azért került ki az Mt.-ből, hogy ne érvényesüljön, hanem mert a szerkesztők szerint redundáns volt, levezethető a többi szabályból.)
Nem mindegy a munkavállalónak, hogy új munkaviszonynak számít-e, hiszen számos juttatás, jogosultság a munkaviszony időtartamától függ.
ObudaFan köszönöm a választ!
Kata26
Az mindegy, hogy munkaszerződés módosításnak nevezitek el, vagy új munkaszerződésnek, csak legyenek benne rögzítve a foglalkoztatás lényeges feltételei. (Egyébként onnantól, hogy megszűnt a régi szerződés, nincs rajta mit módosítani, ezért igazából ez új szerződés lesz, még a szerződés hatálya alatt lehetett volna egy módosítással meghosszabbítani, de ez nagyjából mindegy a te szempontodból.)
Kisbiro
Közös megegyezés az nem lesz úgy, hogy a munkáltató ezt nem szeretné. A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni. Ehhez képest, ha jól értem, egyhavi bért kérne a munkáltató. Egyáltalán nem rossz ajánlat.
Tisztelt Jogi Fórum!
Jelenlegi munkahelyemen Március 15.-ig tartó határozott idejű szerződésem van! Szeptember 12.én beadtam a felmondásom, melyben kértem közös megegyezést 30 napos felmondási idő letöltésével! A főnököm azt mondta, hogy kártérítést fognak követelni valószínű a brutto havi béremet! Kérdésem a következő: Szabályos ez? Vagy mondhatom, hogy a max a netto havi béremet vagyok hajlando kifizetni?
Közös megegyezés? Harminc nap felmondási idő és kártérítés is?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Cím!
Habár több hasonló fórum hozzászólást olvastam, még mindig bizonytalan vagyok saját ügyemben.2014. aug. 31-én lejárt az 1 éves határozott szerződésem, azóta tovább dolgozom a munkáltató tudtával (az új Mtv. már nincs benne lejártát követő 1 nappal a munkavállaló tovább dolgozik átvált határozatlanra).Írásban nem rögzítettük a határozatlan szerződést, sem hosszabbítást így érvénytelenek számít a jogviszony? Ebben az esetben szükség van új munkaszerződésre vagy elég munkaszerződés módosítás?? vagy ügyvezetői tájékoztatás? vagy bármilyen más dokumentum?
Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!
Tisztelettel
A munkavállalói felmondást nem kell indokolni. (Csak kérdés, hogy nem határozott idejű munkaviszonyod van-e.)
A ki nem adott szabadságot ki kell fizetni.
Segítséget szeretnék kérni Önöktől. Támop-os pályázat keretében vagyok foglalkoztatva 6+3 hónapban. Most tartok a munkaidőm felénél. Az egyik munkatársammal úgy elmérgesedett a helyzet, olyanokat mond rólam, hogy tarthatatlan a helyzet, nem akarok többé ott dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy ha rendes felmondással mondok fel, indokolnom kell-e a felmondást, és amennyiben igen, akkor a fent említett ok elfogadható? Továbbá ha felmondok és le kell töltenem a 30 napos felmondási időt, akkor nyilvánvalóan azt az időt még kifizetik, de ki kell hogy fizessék a fel nem használt fizetett szabadságomat is? Válaszukat előre is köszönöm!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Helyzetem a következő: 3 éve vagyok irodai alkalmazott (teljes munkaidős) egy cégnél határozott idejű szerződéssel. Szeptember végéig van a szerződésem hosszabbítva. Amennyiben hamarabb fel szeretnék mondani, kell-e felmondási időt letöltenem munkahelyemen? Hozzátenném, hogy március óta tudják, hogy költözés miatt fel szeretnék mondani.
Előre is köszönöm!
Neeem. Ha újra a kezedbe nyomnak egy hosszabbítást, akkor azt nem fogadod el, és írsz a felettesednek, hogy a jelenlegi szerződésed ekkor és ekkor megszűnik, az újabb szerződésmódosítást nem fogadod el, kéred a megszűnéssel kapcsolatos elszámolásokat, és leszerelést elindítani, mert a szerződésed megszűnését követően már nem lépsz munkába.
Nincs felmondás, közalkalmazottként felmentést kérhetnél, deeeee határozott idejű szerződés esetén csak rendkívüli felmentést kérhetnél, az pedig mindig peres vitát eredményez.
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Akkor a határozott idő előtti felmentés kérdését nem piszkálom, tűrök amíg bírok. :( Valójában ha jóval a szerződési határidő lejárta előtt hosszabbítja meg a munkaadóm a szerződésem(volt erre is példa) akkor nem is tudok úgy felmondani, hogy ne járjak rosszul.Vagy keresnem kell olyan új munkahelyet ahol hónapokig is várnak rám.:)
„A törvény határozott idejű szerződések esetében nem írja elő azt, hogy a kinevezést a közalkalmazottnak el kell fogadnia.”
Ez egy nagyon rendhagyó értelmezés.
Háát. A törvény határozott idejű szerződések esetében nem írja elő azt, hogy a kinevezést a közalkalmazottnak el kell fogadnia. Jelen esetben a közalkalmazott ráutaló magatartással fogadta el a kinevezést.
Nem ajánlanám a határozott idő lejárta előtt a felmentést kérni. Azt viszont lehet, hogy decemberben a kérdező ír el levelet a felettesének, amiben leírja, hogy a határozott idejű szerződés 2014. december 31-ével megszűnik, kéri a szabadságának a kiadását, valamint szíveskedjenek időben elindítani az elszámolást és a leszerelést.
Egyoldalúan nem lehet hosszabbítani, igencsak látni kellene ezeket az iratokat.
Természetesen ellenőrizhetik, hogy valós-e a lemondás oka.
Kiegészíteném az előzőt: a szerződésem mindig egyoldalúan hosszabbították, szóval kezembe nyomtak egy példányt és kész. Nem kérték/nem is volt rá lehetőségem, hogy aláírjam.
Már több mint 3 éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen mint közalkalmazott. Annak idején határozott idejű szerződéssel vettek fel, és ezt azóta mindig hosszabbítgatják(egyoldalúan, szóval közlik velem írásban, hogy mostantól eddig a dátumig vagy XY kolléganő GYES/GYED idejéig érvényes a szerződésem-az XY kolléganő személye pedig szinte mindig változik...)Sajnos a munkakörnyezet lelkileg egyre elviselhetetlenebb, és gyereket sem vállalhatok így vagy 50éves koromig... Hogy mondhatok fel a leggyorsabban hogy elfogadhassak egy határozatlan id.szerz. ajánlatot(mivel a közös megegyezésbe valószínű nem mennének bele)? Most pl. decemberig van szerződésem,de ezt mostanában vagy az utolsó decemberi héten is meghosszabbíthatják- így nem tudom hogyan és mikor kereshetek új állást, mert melyik munkahely várna rám hónapokat? Hallottam hogy komoly indokkal felmondhatnám határozott munkaidejű szerződésemet- pl a család külföldre költözik- eben az esetben milyen hosszú felmondási időt kellene még legolgoznom?Ellenőrizhetik valahogy, hogy tényleg elköltözöm-e?
Köszönöm előre is a segítséget!
„orvosi alkatlamatlanság ”
Amennyiben tovább hagynak dolgozni, nem tudnak megfelelő indokkal elküldeni.
Viszont felmondhatóvá teszi.
Nem. (A határozatlant sem.)
Üdv!
Az orvosi alkatlamatlanság megszünteti-e a határozott idejű munkaviszonyt?
Arra van lehetősége határozott idejű kinevezés esetén a munkáltatónak, hogy egyévi távolléti díj megfizetése mellett megszüntesse a jogviszonyt. Gondolom, ennek az alternatívája lehet a részmunkaidő az adott esetben.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02