határozott idejű szerződés, felmondás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.13. 16:35

Igen, megszűnik szerződés szerint. Nincs passzív táppénz.

könyvelő_Zsu # 2014.12.13. 06:07

Kedves fórumozók,
az új szabályok szerint,ha egy határozott idejű mviszony jövő januárban lejár,de a munkavállaló műtét miatt decembertől táppénzen van,akkor a mviszony automatikusan megszűnik a mszerzodes szerint és tovább táppénzre sem lesz jogosult az illető? Jól értelmezem?
Passzív tp már nincs, határozott időnel pedig adottak a feltételek minden egyéb körülményre tekintet nélkül...?
Köszi minden választ előre is!

nagyerika # 2014.11.12. 08:40

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi dologban kérem a tanácsukat,
páromnak határozott idejű munkaszerződése van 2015.09.30-ig szól. Szerződésében a fizetés napja minden hó 10-ig. Ebben a hónapban még nem kapta meg a fizetését (és nem ez volt az első ilyen eset). SZeretném megkérdezni, hogy felmondhatja e a szerződést, milyen feltételekkel, és ha a fenit indokra hivatkozik, akkor a cég perelhető e a szerződés végéig tartó mukabérért.
Válaszukat előre is köszönöm

pazs # 2014.10.22. 14:06
  1. nem vagy köteles bejelenteni, úgyhogy akkor, amikor jónak látod
  2. nem
  3. nem küldhetnek el azért, mert terhes vagy, de a szerződésed lejártakor a munkaviszonyod a terhességre tekintet nélkül megszűnik.
gAcsaR # 2014.10.22. 11:32

Tisztelt hozzáértők!

Szeretném a segítségüket kérni!
2008. májusa óta vagyok a munkahelyemen határozott idejű szerződéssel.(folyamatosan hosszabbították a szerződésemet: fél éves vagy három hónapos határozott időtartamokra).
Jelenleg 2014.július 1-től 2014. december 31-ig van határozott idejű szerződésem. Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg terhes vagyok és a terhesség 3. hónapja december elejére esik. Szükséges-e bejelenteni a munkahelyen, december elején, ha nem akkor mikor? Kötelesek-e meghosszabbítani a szerződésemet, ha bejelentettem a terhességet? Ha hosszabbítanak szerződést újabb fél évre, akkor elküldhetnek-e ha szólok a terhességem miatt?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.13. 15:51

felbontható e a szerződés közös megegyezéssel?
Megegyezéssel mindent lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.13. 15:50

Persze.

Linkas63 # 2014.10.12. 18:32

Kedves Hozzáértők!
A lányom másfél éve dolgozik 1-2-3 hónapos határozott idejű szerződéssel a jelenlegi munkahelyén. Most közölték, hogy a szerződését nem kötik meg újra, mert megszűnik a munkahelye. Kérdésem az lenne, hogy ki kell-e fizetniük a még bent maradt időarányos szabadságot.

Köszönettel
András

szgergely12 # 2014.10.12. 15:19

Üdv. Határozott idejű 1 éves munkaszerződésem van de nem szeretném kitölteni másik állás miatt. Ha megtudok a vezetőséggel egyezni felbontható e a szerződés közös megegyezéssel? Milyen jogszabály vonatkozik rá ha esetleg ittas állapotba jelenek meg" véletlen" a szondáztatásnál a munkahelyemen vagy esetleg nem megyek be dolgozni több napig? Tehát h tudnék vmilyen úton módon felmondani egy ilyen szerződést h ne kellhen 100 ezreket fizetnem?? Válaszokat előre is köszönöm

Lial63 # 2014.10.11. 18:19

Kedves Fórumozók!

Határozott idejű munkaviszonyomat szeretném felmondással megszüntetni. Ugye ilyenkor indoklási kötelezettségem van. Kérdésem, hogy mi számít megfelelő indoknak? Az, hogy idegileg és pszichésen nem bírom a munkámat megfelelő indoknak számít? Ezt el kéne fogadnia a munkáltatónak? Természetesen a 30 napos felmondási időmet ledolgoznám.

Egyébként ha már ez kérdésként felmerült, tudnátok ajánlani olyan területet a jogi pályán ami nem jár nagy stresszel? Ötletek tippek?nagyon érdekelne.... :/

Lial

nagyjasek # 2014.10.11. 12:57

Tisztelt Oudafan,

Szeretném megkérdezni, hogy a váasz az én kérdésemre érkezett e?
Köszönettel,

Nagyjasek

ObudaFan # 2014.10.11. 12:33

Természetesen a felmondási idő viszont csak a táppénz lejártakor kezdődik.

ObudaFan # 2014.10.11. 12:32

Akkor felmondhat a munkáltató és akkor nem jár.

nagyjasek # 2014.10.11. 11:35

T mindenki,

Attila vagyok 2014 május 12.én kötöttem 1 éves határozott idejű szerződést. Semmi baj nem volt, szeptemberben térdproblémákkal kórházba kerültem jelenleg is táppénzen vagyok. Munkáltatóm szóban közölte velem, hogy a szerződésemet fel fogja bontani.Jelezték továbbá azt is, hogy üzemorvosi felülvizsgálatra kell mennem.
A kérdésem az lenne, hogy ha az üzemorvos az adott orvosi szakvélemény tükrében azt mondja, hogy a munkakörömet nem tudom ellátni, mást nem tudnak helyette felkínálni, és a cég felmond nekem akkor jár e a határozott idő lejártáig (2015 05.12) a távolléti díjam. A válaszokat előre is megköszönöm.

ObudaFan # 2014.10.03. 13:43

Ez azt jelenti, hogy a munkáltató nem mondhatja azt hogy ez nem érvényes, hiszen nincs írásba foglalva- viszont én mondhatnám, de ne tegyem 30 napig?

Igen.

És a megállapodásnak miért nem része a határozott idő? Mert alapból a munkaszerződések határozatlan időre szólnak?

Igen.

ObudaFan # 2014.10.02. 11:39

Mit tudnak tenni, ha nem írom alá a módosítást?
És milyen következménye van számukra?

Nem sokat, ha kifizeti az egy évből hátralévő időt, akkor küldhet el.

noemend # 2014.10.02. 09:49

Kedves ObudaFan!

És vajon végkielégítésre jogosult vagyok az esetemben?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.02. 09:45

Ez eleve hülyeség. Nem állhat senki ugyanazzal a munkáltatóval egyszerre két munkaviszonyban. Két munkaköre lehet, de attól az még egy munkaviszony. Még az is lehet, hogy az egyik munkakört csak határozott időre tölti be - de akkor is egy munkaviszony.

Kalo71 # 2014.10.02. 07:39

Tisztelt Jogi Fórum!

Jelenlegi munkáltatómnál 2006 óta dolgozok határozatlan munkaszerződéssel, 2013 majd 2014 január 1-jétől ismételten egy új munkakörre szólóan egy éves időtartamú határozott munkaszerződést írattak alá velem /a határozatlan fenntartása mellett/. A kérdésem az, hogy mi történik akkor, ha a munkáltató idő előtt megakarja szüntetni illetve határozatlanra akarja változtatni, mert más elképzelése támadt.
Nem jól gondolom, éppen az a lényege a határozott szerződésnek, hogy esetemben biztos lehetek benne, a munkám /a szerződésben szereplő munkakör/ biztosítva van egy évig.
Mit tudnak tenni, ha nem írom alá a módosítást?
És milyen következménye van számukra?

ObudaFan # 2014.10.01. 17:57

Tamás2

Az új Munka törvénykönyve egy kicsit bekavart, mert nem tartalmazza már azt a tételes rendelkezést, hogy ilyenkor határozatlan idejűvé alakulna a jogviszony, de alighanem a joggyakorlatban megmarad ez a tétel, vagyis úgy kell tekinteni, hogy határozatlan idejű szerződésed volt. Jár a fizetés, szabadságmegváltás és ha esetleg jogellenes a felmondás, akkor 30 napon belül még ezért is bírósághoz fordulhatsz.

noemend # 2014.10.01. 09:31

Tisztelt Jogi fórum!

Határozott idejű szerződést kaptam a cégnél, gyeses kismama helyére. A szerződésben konkrétan az illető neve van meghatározva, hogy addig szeretnének alkalmazni, amig XY vissza nem jön. Időközben munkahelyi átszervezés történt, a kismama visszatért, engem pedig még ezt megelőzően áthelyeztek egy másik kismama helyére,másik pozicióba, azonban új szerződést nem kaptam. Lassan letelik a második kismama gyed-e, vissza fog jönni dolgozni. A cég nem nyilatkozik, hogy ha visszajön az illető, akkor tovább helyeznek, vagy esetleg elbocsájtanak. Így viszont elég bizonytalan minden.Ugyanis tudomásom szerint elégedettek velem, azonban a cégnél létszámstopp van. Ez esetben van esélyem bármilyen juttatásra? Egyáltalán jogszerűen jár el a cég? Még néhány hónap és 5. éve leszek itt. Az a törvény még él, hogy 5 év után automatikusan határozott jogviszonyba kerülök?

Előre is köszönöm:noemend

ObudaFan # 2014.09.30. 12:18

Ha szeretnél is felkészülni, azért egy kúriai bíró véleménye sem jelenti azt, hogy kialakult kúriai álláspont lenne a kérdésben. Nyilván hivatkozhatsz erre, de ha kapsz egy elfogadható ajánlatot, el kell fogadni, már csak azért is, mert ott szeretnél dolgozni a jövőben is.

ObudaFan # 2014.09.30. 11:19

Kúriai bírótól hallottam konferencián, hogy a várható joggyakorlat az, hogy hiába lett törölve az Mt-ből az, hogy a határozott idejű szerződés lejárta utáni továbbfoglalkoztatással határozatlan idejűre változik a jogviszony, a gyakorlatban a szabály fennmarad, hiszen ez egy ráutaló magatartással megkötött megállapodásnak tekintendő, az írásbeliség hiányára csak a munkavállaló hivatkozhatna 30 napon belül, és a megállapodásnak nem része a határozott idő, így az határozatlan idejű. Tehát ha bemész írásos megállapodás nélkül dolgozni a szerződés lejárta után és a munkáltató nem zavar haza, akkor nagyon úgy tűnik, hogy meghosszabbodik a szerződésed és határozatlan idejű lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.29. 04:41

Kolléganő, te tudod, milyenek az új és módosított kismamák?

dr. Bodnár Lilla # 2014.09.28. 22:35

A határozott idejű jogviszony automatikusan megszűnik a határozott idő lejártával. A felmondási védelem csak a munkáltatói felmondással szemben állít fel korlátot. Ez azt jelenti, hogy határozatlan idejű jogviszony esetén felmondással nem lehetne megszüntetni az Ön jogviszonyát. Az Ön határozott idejű jogviszonya automatikusan megszűnik, akkor is, ha terhes. Jelenleg nincs olyan új törvény, ami ettől eltérően rendelkezne.

dr. Bodnár Lilla, munkajogi szakértő
www.bodnarugyvediiroda.hu

http://bodnarugyvediiroda.hu/…asi-tilalom/