határozott idejű szerződés, felmondás

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.20. 16:54

Nem.

Voxcas # 2015.01.20. 16:19

Amennyiben lejár a 3 hónapos szerződés és a munkavállaló nem hosszabbít, akkor a munkanélküli segélytől nem esik el? Ha alap helyzetben járna neki.

ObudaFan # 2015.01.19. 18:19

Nem tud. Közös megegyezés az mindig lehetséges.

Voxcas # 2015.01.19. 18:16

Kedves ObudaFan!

Akkor a munkavállaló nem tud felmondani határozott szerződés esetén, ha mondjuk talál jobb munkahelyet? Ha úgy állnak hozzá, akkor esetleg közös megegyezés gondolom lehetséges.

ObudaFan # 2015.01.19. 18:13

A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Egyéb esetben a munkavállaló a lejárat előtt nem mondhatja fel a határozott idejű szerződést. Más kérdés, ha a lejárat után nem szeretné meghosszabbítani, ahhoz felmondás sem kell.

Voxcas # 2015.01.19. 17:48

Kedves Mindenki!

3 hónapos határozott idejű munkaszerződés esetén (amit állítólag 3 havonta megújítanak) milyen kötelezettsége van a munkavállalónak, ha beadja a felmondását? Van felmondási idő, stb.

Nagyon köszönöm, nagyon fontos

Üdv
Andi

Soulfly1 # 2015.01.17. 22:00

Mivel az első azt hittem, hogy elszállt ezért újra megírtam :)

Senkinek sincs ötlete/válasza a kérdésemmel kapcsolatban?

Soulfly1 # 2015.01.05. 10:21

Üdv!

Azzal kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a kölcsönzött idő beleszámít-e a maximális öt évbe, amit határozott munkaidővel tölthet egy adott cégnél valaki?

Az alapján, amit az egyik munkaerő kölcsönző oldalán találtam, a határozott idejű szerződések összeadódnak, amit az adott munkáltatónál töltött valaki.

"A kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönvevőnek ideiglenesen - legfeljebb 5 évig terjedő időtartamra - átengedi. Az azonos kölcsönvevőhöz hat hónapon belül történő ismételt kikölcsönzés időtartamát egybe kell számítani függetlenül attól, hogy ki volt a korábbi kölcsönbeadó. "

De arra a Munka törvénykönyvében nem találtam egyértelmű utalást, hogy a kölcsönzött munkaerőként az adott munkáltatónál töltött idő, illetve a közvetlenül a munkáltatónál töltött határidejű szerződés összeadódik-e...

A segítségeteket/a válaszotokat előre is köszönöm!

Soulfly1 # 2015.01.05. 09:29

Üdv!

A munka törvénykönyvében olvastam, hogy maximálisan valakinek öt évig lehet adott munkáltatónál határozott idejű szerződése. Viszont arra egyértelmű utalást nem találtam, hogy abban az esetben, ha valaki kölcsönzött munkaerőként dolgozott - ugyanannál a cégnél, ahol most már közvetlenül foglalkoztatják - az beleszámít-e az öt éves időtartalomba.

Az alapján viszont, amit munkaerő kölcsönző oldalán találtam elvileg bele kell annak is számítania nem? ("Az azonos kölcsönvevőhöz hat hónapon belül történő ismételt kikölcsönzés időtartamát egybe kell számítani függetlenül attól, hogy ki volt a korábbi kölcsönbeadó. ")

A válaszotokat, segítségeteket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.18. 07:24

A kérdés az volt, milyen szankciókat alkalmazhat a munkáltató a felmondási idő alatt.

Metamorfi # 2014.12.18. 06:50

Kovács Ügyvéd Úr: Véleményem szerint, a munkáltató a munkavállaló részéről történő felmondás esetén, akkor lép helyesen, ha inkább felmenteni a munkavállalót a munkavégzés alól a felmondási idő idejére elkerülve az általam lentebb megfogalmazottakat. Az esetek többségében a munkavállaló azért mond fel, hogy munkahelyet váltson, tehát minél hamarabb szabadul annál hamarabb létesíthet munkaviszonyt a másik munkáltatónál, ezáltal az azonnali hatályú felmondás csak jó lehet számára, feltéve ha nem volt korábban egy közös megegyezésük.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.17. 11:44

Milyen hátrányos jogkövetkezménye lehet a munkavállaló magatartásának?
Például egy azonnali hatályú felmondás.

Angelicasol # 2014.12.17. 11:43

Metamorfi ha nem a felmondási idejét töltené, akkor milyen szankciók jöhetnének szerinted számításba?

Angelicasol # 2014.12.17. 11:43

KBS az azonnal hatályú felmondás esetén egyetértünk, de ez nem az, hanem a határozott idejű munkaviszony egyszerű felmondása az Mt. 67. § alapján.
Ennek kapcsán pedig azért nem értek egyet azzal, hogy csak a másik fél magatartása eshet latba, mivel a munkáltató is felmondhatja a határozott idejű szerződést, ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében számára lehetetlenné válik. Szerintem az egyenlő bánásmód elve alapján így a munkavállaló érdekkörében felmerülő ok is lehet olyan, ami miatt a munkaviszony fenntartása pl. jelentős érdeksérelmet okoz.
A felróhatóság pedig ennyiből nehezen megállapítható, mert ahhoz nem az kell, hogy a saját oldalán merüljön fel az indok, hanem hogy az abból fakadjon, hogy nem az általában elvárhatóak szerint járt el az illető.

Egy példa: a munkavállaló szülője agyvérzést kap Zalaszentgróton, és 1 hónap múlva kiengedik a kórházból, ahonnan nem tudja megoldani az ellátását, felügyeletét, ezért oda kell költöznie, és ezért fel kell mondanom a Bp-i határozott időre szóló állásomat.
Egy ilyen esetben áll meg szerinted a felmondás jogszerűsége?

Metamorfi # 2014.12.17. 11:29

Sokkal előrébb nem jutottam.....

A munkavállaló a felmondási idejét tölti, nyilván annak lejártakor megszűnik a munkaviszonya. Közös megegyezésre nem került sor. Mégis mivel szankcionálhat a munkáltató, ha a munkavállaló záros határidőn belül megválik a vállalattól? Milyen hátrányos jogkövetkezménye lehet a munkavállaló magatartásának?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.17. 11:01

szankcionálható-e a munkáltató részéről bármilyen jogi formában?
Ahogy máskor is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.17. 11:01

Mert az a saját csalárd magatartása
Nem kell csalárdnak lennie annak a magatartásnak. Elég, ha felróható.

De nem is kell ezt bevonni a konkrét esetbe. Az azonnali hatályú felmondás indoka a másik fél magatartása lehet. Az, hogy a munkavállaló elköltözik, egészen biztosan nem a munkáltató magatartása.
A munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei pedig objektívek.

Metamorfi # 2014.12.17. 10:30

Üdvözlet!

Munkavállaló részéről történő felmondás esetén a felmondási idő letöltése alatt a munkavállaló munkához történő "negatív" hozzáállása, "nemtörődömsége", munkaidőt érintő késése, a leadott munka minőségének kifogásolhatósága szankcionálható-e a munkáltató részéről bármilyen jogi formában?

Köszönöm!

Angelicasol # 2014.12.16. 14:43

Mert az a saját csalárd magatartása, ha el kell költöznie? (persze feltételezve, hogy a költözés indoka méltányolható)

Szerintem ez ennyiből és ilyen kategorikusan nem utasítható el csípőből.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.16. 14:35

Nemo suam turpitudinem allegans auditur.

Angelicasol # 2014.12.16. 14:26

Mármint az Mt. e tekintetben nem tartalmaz további részletszabályokat, és ilyen esetekben a bírói gyakorlat fog eligazítást adni, ami ilyenkor elsősorban a munkavállaló családi, egészségügyi, magánéleti körülményeit fogadja el indoknak. Erre miért nem lehet elfogadható, hogy alapos indok miatt el kell költözzön?
Mondjuk persze ez az indok nem lehet az, hogy mert máshonnan jobb ajánlatot kapott...

Angelicasol # 2014.12.16. 14:22

miért nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.16. 14:02

Nem.

naemese # 2014.12.16. 13:51

Határozott idejű szerződéssel vagyok jelenleg foglalkoztatva, mely majd csak fél év múlva jár el. Szeretnék felmondani azzal az indoklással, hogy 200 km-rel messzebb költözöm és így nem tudom ellátni a munkavégzéssel járó kötelezettségemet. Megfelel-e ez az indoklás a következő jogszabályi rendelkezésnek? "A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna."

Előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.13. 16:42

Nagyerika!

Mérlegelés kérdése, hogy hány nap, ami már nem méltányolható. Kárösszeget is ki kellene mutatni, hogy a fizetés megfizetésének késésével milyen kárt okozott.