határozott idejű szerződés, felmondás

Kála # 2006.01.27. 10:58

Azt az apróságot elfelejtette megemlíteni, hogy azon túl, hogy nem kell fizetnie utánad járulékot, ha úgy tartja a kedve, bármelyik év után mondhatja azt, hogy köszi, elég volt, több szerződés nem lesz - és neked nem fog járni se végkielégítés, se felmondási idő. Sőt, szülésed után természetesen nem lesz köteles új szerződést kötni veled (mert ugye a kisgyermekes anyuka nem a legstabilabb munkaerő).

A határozott idővel csak ő fog jól járni, ha babát terveztek, akkor (meg mondjuk egyébként sem) neked egyáltalán nem ez az érdeked.

the big cat # 2006.01.27. 11:14

Szerintem ne fogadd el a változtatást. Neked egyáltalán nem tökmindegy, hogy van-e passzív munakviszonyod vagy nincs, neki meg tökmindegy a járulékfizetés szempontjából, mert a GYED-GYES alatt tudtommal semmiféle járulékot nem kell fizetni. (Ha jól tippelem a TGYÁS alatt sem)

Õ a majdani visszvételi kötelezettségtől akar tökéletesen jogszerűtlenül szabadulni, amit ugye csak végkielégítéssel, felmondási idővel+védettségre járó bérrel válthat meg.

Egyébként pedig határozatlan idejű szerződést kötni ilyen motivációval is eleve joggal való visszaélés, hiszena szerződés formájának megválasztása a munakválló meglévő jogainak csorbítására irányul. Csak ezt nagyon nehéz lenne bizonyítani. Viszont te most kényelmes helyzetben vagy, egyszerűen ne fogadj el semmi iylesmit, ha vitára kerül a sor, az lehetőleg tanuk előtt történjen, ha elfajulnak a dolgok menj be ügyvéddel tárgyalni, az majd jobb belátásra bírja.

KingaTamara # 2006.01.27. 11:55

Azt jó lenne biztosra tudni, hogy a TÁS, GYED, GYES alatt tényleg nincs-e járulékfizetési kötelezettsége a cégnek.

Abban nem is reménykedek, hogy Gyes után visszavettek volna (tudom hogy kötelező, de azt hiszem csak pár hónapra), nem is szívesen jönnék vissza (már el is mentem volna erről a munkahelyről, de gyerektervezés közben ez nem megoldható).

Viszont ha ez igaz, hogy TÁS, Gyed, gyes alatt a cégnek nem kell fizetnie, akkor az jó érv lenne az oldalamon.
Kinga

the big cat # 2006.01.27. 12:32

nem is kell abban reménykedned, hogy visszavesznek, ez csak ritkábban történik meg, de ha határozatlan idejű szerződésed van, akkro ahogy már írtam csak kb 3-4 havi fizetés kiperkálása mellett tudnak csak elküldeni (vagy nem visszavenni).

Most én pontosan megkérdeztem a munkaügyesünket, és jól gondoltam sem a TGYÁS, sem a GYED, sem a GYES ideje alatt a munkáltatót semmiféle fizetési kötelezettség nem terheli, és valójában egy pici cégnél még adminisztráció sincs, hsizen nem TB kifizetőhely.

KingaTamara # 2006.01.27. 12:58

Kedves The big cat és Kála!
Nagyon köszönöm a segítségeteket.
Ennek tükrében talán bátrabban érvelek majd a főnökkel szemben, és megpróbálom nem aláírni a határozott szerz-t.
Jó hétvégét mindenkinek, jövő héten majd jelentkezem, hogy mi lett!
Kinga

Scully # 2006.01.31. 11:51

Sziasztok!

Egy általános kérdéssel állnék most elétek.
Mint tudjátok, multinál dolgoztam ahonnan közös megegyezéssel kellett eljönnöm. Azon a megbeszélésen akkori munkáltatóm részéről elhangzott az a mondat, hogy addig nem hagyhatom el az irodáját, amíg alá nem írom a közös megegyezést. Engem ráadásul több hónapig figyeltek és nem találtak semmi olyat, amivel kirúghattak, vagy megzsarolhattak volna. Az indok nagyon gyenge volt: nem jelentettem be időbe, hogy beteg vagyok.

De most nem rólam van szó első sorban. Mivel nagyon sok embert ennél a cégnél arra kényszerítettek, hogy írják alá a közös megegyezést - őket zsarolták is - pszihésen hatva rájuk - szinte mindenki aláírta. Mint megtudtam vannak más multik is, ahol így intézik a dolgokat. Nem rugják ki azokat, akiktől megakarnak szabadulni, hiszen ők is pontosan tisztában vannak vele, hogy mekkorát buknának a munkaügyi bíróságon.

Az én kérdésem az lenne, hogy sok ilyen ember összefogásával bíróság elé lehetne-e vinni az ilyen ügyeket mondjuk cégenként azok után, hogy végülis lelki terrorral kényszerítve lettek az ilyen megegyezések aláírására.

Köszönettel,
Scully

ildikó31 # 2006.01.31. 12:01

Nem hiszem, hogy egy ilyen perben a munkavállalóknak naggy esélye lenne a per megnyerésére.
Pl. Mivel bizonyítanád, hogy kényszerítettek a közös megegyezés aláírására.

Egyébként mit mondtak, hogy mi lesz ha nem írod alá?? (Csak érdekelne, hogy felnőtt embereket mivel lehet rávenni egy aláírásra)

ildiko31

ildikó31 # 2006.01.31. 12:02

nagy

ildiko31

Kála # 2006.01.31. 12:15

Szerintem van esély, csak bizonyítani kell tudni. Arra azonban nincs lehetőség, hogy "nagy tömegben" vigyék a pereket a munkaügyi bíróság elé - ezek egyéni munkajogi jogviták, a bíróság legfeljebb egyesítheti az ügyeket, ha indokoltnak tartja. Tehát, aki tud bizonyítani, az pereljen nyugodtan (feltéve ugye, hogy még nem bukta el a keresetindításra nyitvaálló 30 napos határidőt).
Akivel pedig még nem irattak alá semmit, az ne írjon alá ezt követően sem - az ugyanis tuti, hogy egyszerűbb nem aláírni, mint bírósághoz rohangálni azt bizonygatva, hogy kényszerítették a közös megegyezésre.

Ildikó31: mondjuk ha két markos legény áll a háta mögött (vagy a főnök irodája előtt - egyébként volt ilyen konkrét jogeset), elég sokan hajlamosak lesznek aláírni.

Scully # 2006.01.31. 17:08

Én pontosan az összefogásban láttam a megoldást, hiszen szóban elhangzott dolgokat rendkívül nehéz bizonyítani. Ha azt kell bizonyítanom, hogy ez a mondat elhangzhott, akkor azt nem tudom megtenni, hiszen én egyedül voltam ők pedig hárman. Úgy gondoltam, hogy ha azt vizsgálnák meg, hogy érdekes módon a felbontott munkaszerződéseket megfigyelve két eset van:

1. Azok akik önként mentek el, mert már elegük volt és találtak jobbat
  2. A többiek közös megegyezéssel mentek el és nincs olyan, akit kirúgtak volna

A módszer amit nálam alkalmaztak tiszta pszichológia. Hónapokig figyeltek - ezt éreztem - azt hogy mit csinálok, kivel beszélek, az emailjeimet is. A főnöknőm állandóan szivatott, nem engedett szabira. Pl. megcsinálta azt, hogy amikor jóváhagyott szabadságom volt, az utolsó pillanatban írt egy sms-t, hogy nem mehetek - akkor még sajnos nem voltam bizonyos jogaimmal tisztában. Dolgoztattak mint állat, nem fizettek túlórát és közben elhitették veled, hogy minez mit sem ér.

Tőlem azért szabadultak meg, mert állást ajánlott a külföldi főnökünk. Belső ellenőrzésre mentem volna és nem engedtek ki, mivel nagyon sokat tudok arról, hogy hogyan lopnak-csalnak nemcsak a tényadatokkal, hanem a tervszámokkal is.

Hihetetlennek tartom, hogy nem lehet őket elkapni, és gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak. Azért kíváncsi lennék Big Cat véleményére is.

Utolsó kérdésem pedig a 30 nappal kapcsolatban az lennek, hogy ha engem január x-én felmentettek a munkavégzés alól (és aznap írtuk alá a közös megegyezést), de hivatalosan február x-én vagyok utoljára ennek a cégnek az alkalmazottja, akkor melyik dátumhoz képest kell nézni ezt a 30 napot.

Ja és még valami. Adóbevallásokat írtam alá elektronikusan - kártyával - a cégnek, erre meghatalmazásom volt. Nemrég kaptam egy levelet az adóhivataltól, hogy ezt a jogomat január 20 után - vagyis bevallási időszak után - megszüntették. Velem a munkaszerződésemet már hamarabb felbontották. Mit tehetek ilyenkor, ha jogtalanul használták ezt a kártyát - ezt is be kellett szolgáltatni . Már gondoltam arra, hogy írok az APEH-nak, hogy én már akkor nem dolgoztam a cégnél és semmilyen felelősséget nem vállalok a bevallásban szereplő adatokért. Mit gondoltok?

Köszönöm!

Bogie # 2006.01.31. 20:14

Szia Scully,

Minden ilyen dolgot, ami a nevedhez kötődik pl. bankkártya, APEH "kulcs", jelszó stb. meg kellett volna semmisíteni, illetve erről értesíteni a szerződött felet vagy a hatóságot, amennyiben van ilyen. Ugyanígy, ha interneten keresztül utaltál vagy ügyintéztél, akkor azokat a jelszavakat nem szabad másnak átadnod SOHA, akkor sem, ha megszűnik a munkaviszonyod.

Mondjuk, ha a megegyezés napján felmentettek a munkaviszonyból és a kártya átadásáról van igazolásod (mert ugye volt munkaköri átadás-átvétel jegyzőkönyv?), akkor elég nehezen elképzelhető, hogy mégis te használtad. Ellenkező esetben bárki bármit mondhat.

Azt sem értem, hogy ha tényleg kapcsolatban voltál valamelyik külföldi vezetővel, akkor miért nem tudtál vele kommunikálni. Pl. hogy-hogy meg tudták akadályozni, hogy találkozz vele, ha ő hívott?

Szerintem a 30 nap a közös megegyezés napjától számítandó.

Kála # 2006.02.01. 06:45

Scully, a gond ott van, hogy a bíró nem hozhat ítéletet csupán együttérzés alapján... Ami a bíróság elé kerül az egy egyéni jogvita, amiben az a bizonyítási szabály (általában), hogy aki állít valamit, annak kell bizonyítania. Ráadásul az önmagában még nem bizonyíték, hogy a munkáltatódnál munkáltatói jogviszony megszüntetés még nem fordult elő a gyakorlatban (ez nagyon sok munkahelyen ritka mint a fehér holló, mivel leggyakrabban megegyezésre törekednek a felek).

A külföldi főnökkel való kapcsolatot , illetve annak elmaradását én sem értem - pont ott lehetett volna előadni, hogy hogy is mennek nálatok a dolgok.

A 30 nap - ahogy Bogie is írja - az intézkedés megtételétől számít.

Az ilyen munkáltatókat azért nehéz "elkapni", mert mint írtam sokkal nehezebb egy közös megegyezést bíróság előtt sikeresen megtámadni, mint nem aláírni. Nem lehetetlen, de ehhez bizonyítékok kellenek.

Scully # 2006.02.01. 08:42

Akkor leírom hogy volt:
Betegszabadságom utáni első nap bemegyek és érdekes módon nem működik a gépem és az én telefonomat - minden asztalnál van telefon - használni sem lehetett, mivel nem volt vonal. Az IT-s kollégák sehol sem voltak - utólag azt mondom nem véletlenül - a főnökömnek ez furcsamódon nem okozott problémát, mármint az, hogy éves zárás kellős közepén dolgozom. Előtte játszották el velem, hogy nekem nem utalták el béremet - mindenki másnak igen - függetlenül attól, hogy mi felel meg a szabályoknak és mi nem .

Ez az egész jól elő volt készítve és bevallom őszintén nekem akkor ez a kártya eszembe sem jutott. Mivel a gépem használhatatlan volt és a rendszergazda nem én voltam nem tudtam semmit sem csinálni. A jelszavaimmal pedig azt csináltak amit akartak. Na nem azért mert én megadtam volna bármelyiket is, hanem mint ti is tudjátok egy jó rendszergazdának ez nem okoz gondot. Persze azt sem tudom, hogy nem csináltak-e másmilyen visszaélést, hiszen a külföldiek ismerték a munkámat és előttük biztos el kell hogy ássanak.

Arra is gondoltam már, hogy megírom a belső ellenőrnek mi történt, csak így olyan árulkodásnak hangzik és azt hiszem akkor kellett volna cselekedni.

Munkaköri átadás-átvétel nem volt, a HR-es erőltette, de a főnököm nem akarta. Így gyakorlatilag jöttem-mentem aznap.

Azt viszont tudom bizonyítani, hiszen benne van a közös megegyezésben, hogy mely naptól vagyok felmentve a munkavégzés alól, így a kártyámat sem tudtam később használni.

Bogie # 2006.02.01. 09:06

Miért ne tudtad volna használni? Ha nem adtad át, akkor akár nálad is lehet.

De ne idegeskedj, pont azért küldtek el így, mert nem is akarnak tudni rólad többet. Szóval biztosan nem fognak semmit csinálni. Ha mégis úgy gondolod, hogy lustaságból nem jelentik a változást és továbbra is a te neveden lépnek be, akkor hívd fel az APEH-ot, úgyis biztos te intézted a kártya igénylését és küldd el nekik faxon a munkaviszony megszűnését igazoló lapot (ott van a kilépőpapírjaid között).

Biztosan azért nem tudtál belépni és telefonálni aznap, amikor megegyeztetek mert letiltottak. Ebben semmi különös nincs, elég hétköznapi. Nem tudták, hogy mit fogsz reagálni és korlátozni akartak.

Tedd túl magad rajta, keres egy normális helyet, azzal sokkal jobban jársz. Ebből már úgysem lesz semmi, mert ha jól értem bizonyítani semmit nem tudsz...

ildikó31 # 2006.02.01. 09:51

Kedves hozzászólók!

Tegnap akartam még válaszolni, de sajnos délután nem működödtt a fórum és ezért nem tudtam válaszolni.

Kála: 2006.01.31. 13.15. hozzászólásodhoz akartam írni, hogy ennél kreatívabbnak tartom a munkáltatókat! És lám Scully be is bizonyította, hogy így van.

a 2006.02.01. 07.45. hozzászólásban írod:
Az ilyen munkáltatókat azért „nehéz "elkapni", mert mint írtam sokkal nehezebb egy közös megegyezést bíróság előtt sikeresen megtámadni, mint nem aláírni. Nem lehetetlen, de ehhez bizonyítékok kellenek.
Az első hozzzászólásomban én is ezt próbáltam magyarázni. Szinte reménytelen, hogy Scully sikeresen meg tudja támadni a közös megegyezést!

Kedves Scully!
Azt tanácsolom, hogy jobb lenne, ha a külföldi főnökkel vennéd fel a kapcsolatot!

ildiko31

Kála # 2006.02.01. 09:59

Ildikó31: van aki kretívabb, van aki kevésbé (mint írtam is a két őrző-védő az ajtó előtt című megoldás konkrét ügyben előfordult a bíróság előtt), de a végeredmény persze ugyanaz: bizonyítani kell tudni (ez nehéz, de lehetséges, amint azt jó pár BH, jogeset bizonyítja).
De végülis ugyanazt írtuk mind a ketten, ha van bizonyíték, akkor hajrá, ha nincs, akkor nem igen van miről beszélni.

Scully # 2006.02.01. 13:18

Érdeklődnék, hogy hogyan sikerült mindezt bizonyítaniuk abban a pár esetben?

Kála # 2006.02.01. 14:00

Alapvetően tanukkal.

Scully # 2006.02.01. 16:18

Akkor majd megkérem őket.... :-)))

Más:
Anyukám tanár és az iskola kötelezővé tett egy ún. egynapos csapatépő tréninget. Mindez két héttel ezelőtt történt. Pénteken nem jöttek haza, hanem rögtön mentek erre az összejövetelre. A szombati értekezlet után elmentek kirándulni ahol ő eltörte a lábát. Akkor még úgy tönt, bokaficam, de hétfőre már akkorára dagadt, hogy elmentek a kórházba vele, aholis megállapították, hogy ez bizony törés.

Az iskolatitkár idetelefonált, hogy az igazgató azt üzeni, hogy ez munkahelyi balesetnek számít, így megkapja a 100%-os táppénzt. Ma pedig - mivel TB ellenőrzést kaptak - azt állították, hogy a kirándulás nem volt kötelező így ez mégsem számít munkahelyi balesetnek, mivel az értekezlet után történt. Persze csak együtt tudtak hazajönni busszal, lehetett választani, hogy kint állnak a hidegben egy órát várva a többiekre, vagy kirándulnak. Hát anyu a kirándulást választotta. Összesen ketten nem mentek velük.

Ez az egész egyébként azért robbant ki, mivel ez egy egyházi iskola és állami pénzből szervezték ezt az izét és most félnek, hogy ez kiderül. Undorító dolognak tartom, hogy e miatt most képesek lennének "beáldozni" anyut.

Mi a véleményetek?

Köszi,
Scully

vori # 2006.02.02. 12:43

Kedves fórumozók!
Nekem is határozott idejű szerződésem van ami áprilisban lejár.Fel szeretnék mondani a cégnél de ezt ugye nem tehetem meg.Februárban elmegyek 1 hónap szabadságra.Az járható út úgy, hogy a szabadság lejárta után elmegyek táppénzre április közepéig és akkor a táppénz alatt jár le a munkaszerződésem?Lesz ebből nekem valami hátrányom?
Köszi
vöri

Bogie # 2006.02.02. 14:23

Lesz, ha kimegy az ellenőr és rád bizonyítják a táppénzcsalást...

Biztos, hogy ki fog neked adni a cég 4 hét szabadságot egyszerre?

Bogie # 2006.02.02. 14:27

Scully, mivel anyukád nem egyenesen haza ment, így olyan, mintha otthon törte volna el a lábát.

A kirándulás ezek szerint nem volt része a hivatalos programnak?

vori # 2006.02.02. 15:50

Bogie:
A szabikat már megkaptam Febr 6-tól 4 hetet.
Gyakori, hogy kijárnak ellenőrizni?

Bogie # 2006.02.02. 15:54

Ha a munkahelyed kéri, akkor biztosan, egyébként véletlenszerűen ellenőrzik az orvosokat és a betegeket. Viszont a vége rendkívüli felmondás és pénzbüntetés. Az összeget nem tudom, de biztosan több, mint amit táppénzre kapsz.

vori # 2006.02.02. 16:13

Lenne valami jó ötleted, hogy hogy oldjam meg, hogy ne kelljen visszajönnöm dolgozni.6 hétre kéne kitalálni valamit mert április közepén lejár a szerződésem.