határozott idejű szerződés, felmondás

asante # 2014.08.22. 09:38

Jelenlegi munkahelyemen 2013. augusztus 12-től dolgozom, közalkalmazotti jogviszonyban. Határozott idejű 2 éves kinevezésem van, egy projekt team munkatársa vagyok.
Milyen indokkal tudok felmondani határozott idejű kinevezés esetén? Az MT szövegét kérem ne idézzétek, mert ismerem, és konkrét okokra vagyok kíváncsi amit indoklásként elfogad egy bíróság is, ha netán munkaügyi perre kerülne sor. Valós okom az lenne, hogy most szeptembertől kezdem egyetemen a mesterképzést, levelező tagozaton. Sajnos a szakomon a levelező tagozatos konzultációkat hétköznapokra szervezik, minden hónapban 3-4 munkanapot érint szorgalmi időszakban, és a vizsgák napjára minimum legalább egy nap szabadság kell(ene). Értelemszerűen ennyi fizetett szabadságom nincs egy évben, ennyit "beteg" sem lejhetek. Ergo akkor tudom elvégezni a mesterszakot ha munkáltatóm támogat(na) benne vagy munkanélküli vagyok. Még nem történt meg a beiratkozás, csak a sikeres felvételi eredményt tudom. Amennyiben a munkáltatóm azt a választ adja kérelmemre az elkövetkező hetekben, hogy nem támogat a tanulásban (egyébként szakmába vágó az MSC szak ahova felvételiztem) akkor ez megfelelő indok a felmondásra határozott idő esetén? Kimeríti annak fogalmát, hogy számomra a munkaviszony fenntartása lehetetlen vagy a körülményekre tekintettel aránytalan sérelemmel járna?

tamas.peter # 2014.08.21. 17:05

Tisztelt Fórumozók!

A következő lenne a kérdésem: Tanárként dolgozom a KLIK égisze alatt, határozott idejű, teljes munkaidejű kinevezéssel rendelkezem. Intézményünk igazgatója a következő tanévre nem tud "teljes állást" biztosítani számomra, csak részmunkaidős foglalkoztatást. A kérdésem az, hogy van e lehetősége a munkaidő csökkentésére abban az esetben ha nem tud elegendő tanórát biztosítani? A határozott idejű kinevezés esetében nem vállal kötelezettséget a foglalkoztatásra a kinevezésben foglalt feltételekkel? Mit válaszoljak e munkaidő csökkentésre?

Kovács Béla Sándor Úr (akinek nagyon köszönöm a véleményét) szerint: "a munkaidőt ugyan csökkentheti a munkáltató egyoldalúan - de az illetményt nem."
Mások is egyetértenek ezzel? Szerintem is így van, de kíváncsi vagyok mások véleményére, tanácsára is.

Köszönöm a megtisztelő válaszokat!

Tisztelettel,
Tamás Péter

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.18. 08:54

Két napi távolléti díjat és esetleg az ezt meghaladó kár megtérítését követelhetik tőle.

Jucika01 # 2014.08.17. 21:27

Tisztelt Fórum!

Szeptemberben a harmadik évemet kezdem meg egy egyházi fenntartású általános iskolában teljes állású tanárként. Eddig mindkét évben egy évre szóló határozott idejű szerződést kaptam, amely szept. 1-től augusztus 31-ig szólt.
A harmadik tanévemre is határozott idejű szerződést kapok, viszont a mostani csak 2015 június 30-ig fog szólni, vagyis a nyári szünetben kivehető szabadságot nem tartalmazza.
(2012. szeptemberében kezdtem tanítani pályakezdőként, 2013.szeptemberétől gyakornok pedagógus besorolást kaptam, 2014. szeptemberétől elvileg pedagógus 1 besorolás alá kerülök.)
Kérdésem az lenne, hogy jogilag megengedett-e teljes állás és nem helyettesítő státusz esetén, hogy csak június 30-ig szóljon a szerződésem? Illetve, hány évig kaphatok határozott idejű szerződéseket? Nincs valamiféle szabályozás erre?
Válaszát előre is köszönöm!

suvi2011 # 2014.08.17. 17:17

Tisztelt Fórum!
A fiam nyári munkára kötött határozott idejű szerződést (2014.08.01-2014.08.31.). Mivel felvették főiskolára nem tudta hogy augusztus végén lesz a gólyatábor. Két munkanap egybeesik a tábor idejével.Szeretne cserélni műszakot erre a két napra de ezt a lehetőséget nem kapta meg.Felmondhatja a szerződést lejárati idő előtt?Van-e valami jogi következménye ha felmond?

A választ előre is köszönöm:suvi2011

dora8 # 2014.08.07. 15:05

Üdvözletem.
Kérdésem lenne, felmondhatom a határozott idejű munkaszerződésemet, ha kiderült, hogy az ország másik felébe kell költöznöm anélkül, hogy valami hátrányom származzon belőle? Vagyis mivel jár majd a felmondásom?

ObudaFan # 2014.08.05. 05:41

Melike0228

Nagyon korrekt, ha bejelented, de tulajdonképpen éppen elég, ha nem írod alá az újabb szerződést.

ObudaFan # 2014.08.05. 05:40

Móki Béla

A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

A munkáltató követelheti az e mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

Móki Béla # 2014.08.03. 17:08

Arról szeretnék érdeklődni , hogy ha felszeretném mondani a határozott idejű szerződésem a munkáltatóval szemben határozott időn belül akkor milyen jogi következményekkel jár ? ( pályakezdő vagyok, pályakezdő támogatást kapok a munkaügyitől.)

Melike0228 # 2014.07.27. 16:34

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, 05.05-óta dolgozom egy cégnél ahol 2hónapos szerződéseket kötnek majd újítanak meg.A jelenlegi szerződésem aug.31.-ig tart viszont onnantól szeretnék munkahelyet váltani.Mit kell tennem,hogy ne érjen semmi negativ következmény?Be kell jelentenem,hogy nem irom alá a következő szerződés?Ha igen, mikor tegyem ezt meg?
Előre köszönön a segìtséget!

További szép napot!

Pandus87 # 2014.07.17. 14:20

Sziasztok!

Határozott szerződésem július 31-ével lejár, amit nem szeretnék meghosszabbítani, mert munkahelyet váltanék. A jelenlegi munkahelyem valószínűleg továbbra is adna munkát, de nem írom alá az új szerződést. Ilyen esetben is jár a munkanélküli segély? 2013. májusa óta vagyok ennél a cégnél, de 2008. augusztusa óta dolgozom megszakítás nélkül. Ez lenne az első eset, hogy el kellene mennem munkanélkülire, ha augusztus elsejével nem tudok máshol kezdeni.
Segítségeteket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.07.07. 14:45

Főszabály szerint rád nem vonatkozik, bár itt azért meg lehet nézni, hogy nem minősül-e rendeltetésellenes joggyakorlásnak az, hogy így hosszabbítgattak.

MakaiNiki # 2014.07.04. 10:48

Sziasztok!
Kismama vagyok,határozott idejű munkaszerződéssel,ami augusztus 31.-én lejár.2011 szeptemberétől dolgozom a cégnél,fél évente szoktak szerződést hosszabbítani.Már táppénzen vagyok,a szerződésemet ezúttal nem hosszabbítják meg.Az lenne a kérdésem,hogy a kismamákat érintő felmondási védelem rám nem vonatkozik?Munkáltatóm szerint nem..
A válaszokat előre is köszönöm!

Péter64 # 2014.06.04. 17:43

Sziasztok!

Most készülök munkahelyet váltani. A jelenlegi munkahelyemen az alábbiakat is tartalmazó munkaszerződést kötöttem.

1. A Kft a dolgozót 2013.07.09 napjától szerviztechnikus munkakörben alkalmazza, és személyi alapbérként fizet részére bruttó 98.000,- Ft havibért, és biztosítja az előírt szociális szolgáltatásokat.
2. A munkaviszony a munkába állás napjával kezdődik és határozatlan ideig tart.
3. A felek próbaidőt kötnek ki, melynek időtartama 2 hónap. A próbaidő tartama alatt joga van mind a vállalatnak, mind a dolgozónak a munkaviszonyt bármikor felmondási idő nélkül, azonnali hatállyal megszüntetni. Amennyiben erre legkésőbb a próbaidő utolsó napján nem kerül sor, a munkaszerződést a 2. pont szerint megkötöttnek kell tekinteni. Ezt a szerződést
közös megegyezéssel, vagy felmondással lehet felbontani. A felek 3 hónapos felmondási időben állapodnak meg. A felmondásnak minden esetben írásban kell történnie. Amennyiben dolgozó a felmondási időt nem tartja be, köteles a XXXXXXX Kft-nek 3 havi bruttó munkabérét kifizetni. Ugyanez érvényes a munkáltatóra is.
4. E munkaszerződés egyéb feltételeit a Munka Törvénykönyve és végrehajtási rendeletei tartalmazzák.

Én viszont nem szeretném mind a három hónapot ledolgozni, hanem minél előbb el szeretnék jönni. Ha nem tudnék megegyezni a munkáltatóval és előbb eljövök, akkor van rá valamilyen törvényes jogi lehetősége hogy behajtsa rajtam a szerződésben szereplő 3 havi bruttó munkabért? Egyáltalán törvényes ez a rész a munkaszerződésben?
A válaszokat is előre köszönöm.

ObudaFan # 2014.06.03. 21:15

Mina84

Nem ér.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.03. 21:10

Nem fér bele.

godor # 2014.06.03. 19:40

Sziasztok,

Most fejeztem be az egyetemet, munkát keresek. Ugyanakkor jelentkeztem doktori iskolába, ahová vagy felvesznek vagy sem, vagy idén, vagy jövőre.
Határozott idejű munkaviszonyra is jelentkeznék, ugyanakkor elképzelhető, hogy ha felvesznek a doktorira, a munkaviszonyt fel kell mondanom.
Nem világos számomra hogy ez az eset belefér-e a "határozott időre létesített munkaviszonyt munkavállaló csak olyan okra hivatkozva mondhatja fel, mely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna (Mt. 67. § (2) bek.).
Mi a legjobb gyakorlat ebben az esetben?
Köszönöm a választ.

Mina84 # 2014.06.01. 08:57

Tisztelt Fórum!

Határozott idejű munkaszerződésem június 16-án megszűnik. A munkáltatómat még nem tájékoztattam, hogy nem szeretnék hosszabbítani, ill. ők sem kérdeztek ezzel kapcsolatban. Utolsó munkanapom elvileg 16-a, azt ledolgozom. Ha 17-én szó nélkül nem megyek már be dolgozni, vagy akkor tájékoztatom őket, hogy már nem kívánok ott dolgozni, érhet-e valamilyen hátrány?
(Megjegyezném a munkahelyem nem érdemli meg, hogy szóljak a dologró.)

A választ előre köszönöm!

bluejasmine # 2014.05.28. 08:40

Oké, köszönöm a választ! Akkor nem aggódok ezen feleslegesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.27. 14:38

Nem értelek. Ha jár az a szabadság, akkor nem tudja a munkahelyi vezető megvonni, akkor se, ha szólsz, hogy nem akarsz újabb szerződést.

bluejasmine # 2014.05.27. 13:05

Sziasztok!
Iskolában dolgozom pszichológusként, 1 évre kötött, határozott idejű szerződésem 2014.08.31-ig tart.
"helyettesítés céljából xy távolléte idejére, de legkésőbb 2014.08.31-ig"
Ők szeretnének jövő tanévben is alkalmazni, erről szóban biztosítottak. Csakhogy én nem szeretnék maradni, de ezt még nem mondtam nekik. Nem szeretnék haraggal elválni, és szeretném élvezni a nyári szabadságomat is (júl-aug), hiszen az még benne van a szerződés időtartamában.
Az a kérdésem, hogy ha most júniusban, a tanév végén mondom a főnökömnek, hogy nem szeretném hosszabbítani a szerződést, akkor mondhatja-e azt, hogy akkor nem jár a nyári szabi vagy kifizettetheti velem a fennmaradó két hónapot vagy egyéb kellemetlenség érhet?
Vagy szerintetek inkább szeptember 1-én szóljak, hogy nem szeretném folytatni? Csak ez utóbbit elég udvariatlan viselkedésnek tartanám, mert a helyemre gondolom még nyáron kéne keresniük új embert.
Légyszi adjatok ötletet, mikor mondjam meg, hogy nem akarom náluk folytatni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.16. 18:18

Klau, indokolni tényleg nem kell, de a felmondási idő az felmondási idő. És a felére fel kell menteni a munkavégzés alól.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.16. 18:15

Bella, baleseti táppénz (vagy járadék) akkor is jár, ha a munkaviszony megszűnik.

klau75 # 2014.05.16. 16:39

Sziasztok! Édesapám októberben lesz 70 éves! Nyugdíj mellett dolgozik. A főnöke a héten közölte vele,hogy csak hónap végéig dolgozhat.Arra a kérdésre,hogy miért rúgja ki ,azt a választ kapta,hogy:-nem vagyok köteles megindokolni! Kapott pár nap gondolkodási időt,hogy döntse el,hogy közös megegyezéssel,vagy egyoldalú kirúgással akar-e távozni! A kérdésem,hogy: Megtehetik-e,hogy 70 éves kor alatt,kirúgják,és ha igen akkor milyen feltételekkel??!!Köszönöm

Bella2013 # 2014.05.16. 11:31

Sziasztok

egy kérdésem lenne, páromnak határozott idejű munkaviszonya volt. ápr.15-én munkahelyi balesete volt(ekkor még tartott a munkaviszonya) most az orvos kiírta őt hogy mehet dolgozni máj.19-el, felhívta a céget, hogy akkor mikor kezdjen(mert 3műszakos munkarendben volt) erre fel azt a választ kapta hogy hónap végével(azaz ápr.30) lejárt a munkaszerződése és nem hosszabbították(hosszabbítják)meg neki. Ilyenkor hogy van a baleseti táppénzel?A cég az nem TB kifizető hely. a páromnaél vannak a beteglapok, még nem adta le a cégbe. szóval az OEP kifizeti neki az ápr.15-máj.19-ig a balesetit? annak ellenére hogy a munkaviszonya ápr.30-al lejárt? köszönöm a választ.

Bella