határozott idejű szerződés, felmondás

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.15. 17:30

A közmunkásokra mintha speciális törvény vonatkozna, nem az Mt. Vagy abban kaptak külön fejezetet?

Béla91 # 2014.05.15. 05:58

Üdvözlöm!

A "közmunkás" szerződésben az áll, hogy: "-határozott időre közterület karbantartás feladat ellátása céljából 2014.05.02. napjától 2014.05.31. napjáig"
A kérdésem az lenne, hogy ez alapján más munkaterületre áttehetitek az ember /pl.: a mezőgazdasági program területére/ vagy sem ?
És ha azt mondják, hogyha nem "fogadja el" a másik munkaterületet, akkor felbontják a szerződést,/az esetben ha az előző kérdésre "nem" a válasz/

ObudaFan # 2014.05.07. 10:09

Semmi akadálya határozott idejű szerződésben próbaidő kikötésének.
Az Mt. jelenlegi állapota szerint azt mondja, hogy a munkaszerződésben meg kell határozni a munkahelyet, így kérdéses ennek a szerződéses rendelkezésnek az érvényessége, de azt sem mondanám, hogy biztosan érvénytelen, ezért ha nem tudod vállalni, szerintem nem érdemes aláírni.
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

Reni05 # 2014.05.07. 08:12

Üdvözlöm!

Határozott idejű szerződésemben az áll, hogy a munkáltató egyoldalúan megváltoztathatja a munkavégzés helyét, akár huzamosabb időre is, plusz a munkaköri leírást!!

Ha aláírom a szerződést, akkor tulajdonképpen engem helyileg bárhova elrángathatnak dolgozni?
Vidéken dolgozom most irodai adminisztrátorként, a cégközpont viszont Budapesten van, de én NEM SZERETNÉK Bp-re járni, még ha fizetik is az útiköltséget, akkor sem, hiszen elmenne az egész napom.

Nem biztos, hogy fel kell mennem majd Pestre dolgozni, de ha úgy adódik, milyen következményekkel jár, ha fel szeretnék mondani? Kell "kártérítést" fizetnem?

(Ja, meg az is benne van a szerződésben, hogy a próbaidő 3 hónap, de tudtommal határozott idejű szerződésnél nincs próbaidő?!)

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.04.28. 17:54

30 napos felmondási idővel. De szerintem addig sem vagy olyan munkára kötelezhető, ami azzal jár, hogy megvakulhatsz.

Annie86 # 2014.04.27. 19:30

Tisztelt Jogi Forum,

hatarozott ideju munkaszerzodesem van, de sajnos egeszsegugyi okobol fel kell mondanom. Szemproblemaim vannak (volt egy komolyabb szemeszeti mutetem is), es a mindennapos tobb oras gephasznalat hatarozottan nem ajanlott. Ebben az esetben milyen felmondasi idovel illetve kovetkezmenyekkel kell szamolnom? A munlahelyemet szeretem. Nincs problemam senkivel/semmivel. Nem is szeretnek felmondani, de ha ezt nem teszem, akar meg is vakulhatok.

A valaszokat elore is koszonom!

bikapata # 2014.04.26. 15:48

Tisztel Szakértők

Jelenleg 2013.01.21-óta foglalkoztatnak határozott idejű munkaszerződéssel, "xy gyermeke gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról történő visszatéréséig". A kolléganőmnek 2013.04.01-én született meg a gyermeke, tehát 2015 áprilisában lesz 2 éves. Időközben én is teherbe estem, a baba születésének várható időpontja 2014.11.24. Egyenlőre a munkáltatóval nem közöltem még a tényt. Attól tartok, ha bejelentem megpróbálják visszahívni a kolléganőmet, melynek következtében megszűnik a munkaviszonyom.
Ha a gyermekem születésének napján nem rendelkezem bejelentett munkaviszonnyal akkor nem leszek jogosult GYED-re. Tehát a kérdésem az, hogy ha bejelentem az állapotomat és a kolléganőm visszajön dolgozni, de én táppénzre megyek, akkor is megszűnik a munkaviszonyom?
Hogyan tudnám elérni, hogy a gyermekem születéséig megmaradjon a munkaviszonyom.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel

Franky73 # 2014.04.21. 16:51

Kedves Fórumozók!

Van egy munkaerő kölcsönző cég, amelynél haonta van munkaszerződés hosszabbítás.
Ezt meddig teheti meg? Ameddig akarja, vagy van rá valami jogszabály?

Előre is köszönöm a választ.

Beus181 # 2014.03.25. 11:18

Köszönöm, persze tudom változhat de próbálok a mostani állapottal számolni:) Akkor a lényeg kb hogy hw megszűnik a munkám igényelnem kell rögtön álláskeresési járadékot 3 hónapig és ez alatt szülni, ugye? Ilyen esetben a tgyás gyed jár, és az alapja az álláskeresési járadék vagy ezeket is a fizetésemből számitják?

nandy # 2014.03.25. 10:59

Beus, tekintettel arra, hogy a baba még csak tervben létezik, nehéz jó választ adni. Nem tudjuk, milyen szabályok lesznek jövőre, két év múlva...

Általánosságban elmondható, hogy a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosítási idő kell, és az, hogy a szülés napján legyen aktív biztosítási jogviszony.

Biztosítási jogviszonynak számít még pl. az álláskeresési járadék ideje is.

Beus181 # 2014.03.25. 08:56

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Kormánytisztviselőként szeretnék elhelyezkedni, de lehetséges, hogy csak határozott idejű jogviszonyra tudnak egyelőre felvenni. Ha lesz lehetőség idővel áttennének persze határozatlanra, de ha mondjuk nincs lehetőség erre és mondjuk 2 év múlva lejárna az idő hogy tudnék és mikor babát vállalni hogx még kapjak tgyást és gyedet? Szeretnék vêgig dolgozni amig lehetőség van, de gondolom a lejáratig szülnöm is kell hogy biztosított legyek. Van valaki kiskapu ha esetleg nem jön össze elsőre a baba, hogy kicsit tudjam húzni a szülésig az időt ha valamivel előtte lejár a határozott idejű szerződésem, munkanélküli vagy valami? Meg ha van még hogy 42 napig biztosított vagyok utána is esetleg azzal is lehet ügyeskedni? Köszönöm

kergyo81 # 2014.03.14. 08:27

Kedves OBUDAFAN!

Köszönöm szépen a gyors választ.

Mi számít jogellenes felmondásnak??? Már csak ezt nem értem.

Köszönöm

ObudaFan # 2014.03.13. 16:02

kergyo81

Az úgy lehet, hogy ezt vállaltad. A határozott idejű szerződés a munkavállalónak is nagyobb biztonságot jelent, de ennek fejében a munkavállaló is nehezebben szüntetheti meg. A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Az, hogy el szeretnél menni, mert találtál egy jobb munkahelyet, nem ilyen ok.
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
A munkáltató követelheti az ezt a mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

kergyo81 # 2014.03.13. 12:48

Kedves Mindenki!

Segítségeteket szeretném kérni!
Tavaly azaz 2013 november 4-én kezdtem dolgozni egy cégnél, s idén azaz 2014 március 10-én beadtam a felmondásomat, hogy elszeretnék menni közös megegyezéssel. Ezt a munkáltató, jobban mondva a közvetlen feletteseim nem fogadták el, mondván, hogy határozott a szerződésem és nem lehet ilyen formában felmondanom,ők továbbra is igényt tartanak rám. Kértem őket szép szóval, hogy egyezünk meg, mert én mindenképp elszeretnék menni, mivel lelki terrorban vagyok és a fizetetlen túlóráktól már alig élek, családomat sem tudom ellátni rendesen. Erre ők, hogy csak rendes felmondással tehetem meg és akkor is csak jogos indokkal. Elmentem még aznap ügyvédhez felvilágosított, hogy sem rendes sem rendkivüli felmondás sincs már, csak sima felmondás vagy azonnali hatályú de azt nem akarom. Megírtuk a sima felmondást, benne a 30 napos felm.idővel és egészségügyi stb. indokokkal, valamint hogy 10-én főnökömnek átakartam adni,de visszautasított. 11-én feladtam postán a cég ig.helyettesének, mivel a munkaszerződésemben ő van írva a munkáltatóijogkör gyakorlójának. 11-én főnököm kiakadt rajta, kérte hogy még aznap v másnap reggel ő is kér belőle példányt. Mondtamneki, hogy hétfőn már adtam neki, nem fogadták el, ső még rá sem írták, hogy nem tudják ebben a formában elfogadni. Teljesen kiakadt. Most ott tartunk hogy 13-án azaz ma elkellett menjek orvoshoz, mivel depresszió-szorongás-gyomorpanaszaim lettek, kaptam is rá gyógyszereket, kedden kell jövő héten vissza mennem. Kiváncsi leszek addig mi lesz.
Az érdekelne, hogy ilyen esetben tényleg nem lehet felmondani? Hogy lehetséges az, hogy valaki elakar jönni egy munkahelyről és nem engedik el. EGyszerűen az nonszensz. Eddig még egy telefonhivást sem kaptam ez ügyben, kiváncsian várom mi lesz.
Ja azt elfelejtettem mondani, hogy azt is mondták a főnökeim, hogy ha nem találják jogosnak az indokomat, akkor 3 havi béremet is megkell fizetnem és biroság elé kell mennem.
VAn ilyen tényleg???
Válaszokat, segítségeket előre is köszönöm!!!

capisca # 2014.01.30. 08:46

Kedves Daisykalan!

Kérni kérhet a munkáltatójától, hogy vegye át határozatlan időre, de azt vagy megteszi vagy nem.

Mivel határozott a szerződés annak letelte után a jogviszonya megszűnik.

Célszerűbb lenne minél előbb munkaszerződés módosítást kezdeményezni, főleg ha a munkáltatója hajlandóságot mutat, hogy határozatlan időre felvegye.

daisykalan # 2014.01.29. 22:00

Ezt melyik kerdesre adta valaszkent?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 12:22

Csak egy kicsit olvass vissza. A rovat egy ideje nagyjából erről szól.

Vari # 2014.01.29. 12:05

Üdvözletem!
Érdeklődöm, hogy meg van e még az a törvény, hogy ha lejár a határozott idejű munkaszerződésem, és nem kapom meg a hosszabbított szerződést és a lejártát követő nap munkába állok, akkor határozatlan idejűvé módosul?
Üdv.

Vari # 2014.01.29. 12:05

Üdvözletem!
Érdeklődöm, hogy meg van e még az a törvény, hogy ha lejár a határozott idejű munkaszerződésem, és nem kapom meg a hosszabbított szerződést és a lejártát követő nap munkába állok, akkor határozatlan idejűvé módosul?
Üdv.

daisykalan # 2014.01.29. 11:00

Jó napot !

Az lenne a kerdesem, hogy jelenleg hatarozott munkaviszonyom van, de kiderult, hogy 14 hetes terhes vagyok, es lehetek-e ezutan, vagy kerhetem e a munkahelyemtol,hogy tegyen hatarozatlan munkaviszonyba?! Amikor felvettek a munkahelyemre tavaly Novemberben, akkor ugy kotottuk meg a szerzodest hogy 07.04 ig. Es ebbol 3 honap volt a probaidom. Mondtrk, hogy megvannak velem elegedve, es hogy at is tesznek mar hatarozatlanba, csak nekem mi elobb kellene, fontos lenne. Engedik azt is hogy dolgozzak amig jonak latom, akar 8 honaposan is, de azt csak akkor tennem meg, ha nem tesznek hatarozatlanba hetedik hó elõtt. Mert szeretnek felvenni hitelt, es azt csak ezzel a fizetesemmel tudom ami most van, es hatarozatlan szerzodessel, mert ugye ha elmegyek szulesi szab.-raakkor kevesebb lesz a szamlamon. Egyebkent 21 eves vagyok, es mar van egy 8 honapos kisfiam. A valaszat elore is koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 06:13

zt hallottam, hogy a közös megegyezés nem járható út, mert ha azzal válunk el, akkor nem leszek jogosult az álláskeresői járadékra.
Dehogynem.

Amit kérdezel, az is közös megegyezés.

Gandalf80 # 2014.01.28. 21:10

Kedves Fórumozók!

Határozott idejű szerződésem 2014. december 10-ig szól, de szeretnék kilépni. Azt hallottam, hogy a közös megegyezés nem járható út, mert ha azzal válunk el, akkor nem leszek jogosult az álláskeresői járadékra.
Hogyan kell(ene) megszabadulnom a cégtől?

Van-e olyan lehetőségem - ütközik-e bármilyen jogszabályba -, hogy kérjem a munkáltatót (szerintem hajlandóak lennének rá) a szerződésem lejártának megkurtítására? Azaz, a 2014. dec. 10-ei határidőt február 28-ra módosítani?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Az álláskeresői járadékra szükségem van, mert szeretnék egy tanfolyamra jelentkezni, és csak arra koncentrálni, de valami kis bevételre is szükségem lenne. :)

Üdv.
Gábor

pokermitologia.com

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 17:37

és határozatlan ideig tart, 2012.09.05 napjával, illetve 2012.11.05 munka elvégeztével szűnik meg.”"
Ugye, érzed, hogy ennek semmi értelme?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 17:35

a cégnek egy másik cégtől eseti megbízás keretében számlát vásárolok.
Tessék?!

boha007 # 2014.01.28. 12:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A cég amelynél jelenleg is dolgozom, határozott idejű munkaszerződést kötött velem. A szerződésben az áll, hogy "a munkaviszony a munkába állás napjával kezdődik és határozatlan ideig tart, 2012.09.05 napjával, illetve 2012.11.05 munka elvégeztével szűnik meg."
Többször is kértem, hogy állítsanak ki részemre egy határozatlan időre szóló munkaszerződést, de a válasz mindig az volt, hogy ez a szerződés magától meghosszabbodik....
Most szeretnék felmondani a cégnél, viszont nem tudom, hogy kötelezve vagyok e felmondási időre? A határozott idejő szerződésemben az áll, hogy a felmondási idő tekintetében az Mt. 92-93 §-ban foglaltakat kell figyelembe venni, azonban nem tudom, hogy erre a szerződésre ez érvényes e még?

Válaszát előre is köszönöm!