határozott idejű szerződés, felmondás

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.17. 03:46

Az sem világos, hogy ilyen esetben, ha valaki tovább dolgozik, a határozott idejű munkaszerződés mikor és hogyan megy át határozatlan idejűbe az új Mt. szerint (2012 I. törvény alapján)
Mi is épp ezt mondtuk: nem világos.

Macsek65 # 2014.01.16. 21:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy január 31.-e után milyen jelentősége van?
"Erről valamelyest eltér a véleményem, de az ő esetében egyelőre nincs jelentősége. Január 31. után azonban - szerintem - már lesz." (2014.01.12. 15:19 íródott válasz)

Jóhiszeműen szerettem volna eljárni, ezért mondtam fel, de a munkáltató még a régi Mt.-re hivatkozva a 30 napos felmondási idő, de 1 évet nem meg haladó felmondási idővel fenyeget.

Az sem világos, hogy ilyen esetben, ha valaki tovább dolgozik, a határozott idejű munkaszerződés mikor és hogyan megy át határozatlan idejűbe az új Mt. szerint (2012 I. törvény alapján)

Köszönöm és várom szíves tájékoztatását, válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.12. 14:19

Erről valamelyest eltér a véleményem, de az ő esetében egyelőre nincs jelentősége. Január 31. után azonban - szerintem - már lesz.

ObudaFan # 2014.01.12. 13:35

Még csak nem is akarat kérdése, ha akarja, ha nem, nem áll munkaviszonyban.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.11. 22:06

Felmondasz? Hiszen - ha úgy akarod - nem is állsz munkaviszonyban.

Macsek65 # 2014.01.11. 21:40

Tisztelt Ügyvéd úr, Fórumozók!

Szeretném a szíves segítségüket kérni az ügyemben. Jelenlegi munkahelyemen 2 és fél éve dolgozom. Ez idő alatt háromszor hosszabbítottak a munkaszerződésem. Munkáltatómtól múlt év decemberében ígéretet kaptam arra, hogy szeretne véglegesíteni, de még írásos dokumentumot erről nem kaptam. Jelenleg semmilyen érvényes, aláírt munkaszerződés nincs a munkáltatóm birtokában, mivel a legutolsó határozott idejű munkaszerződés 2013. december 31.-én lejárt.

A múlt héten beadtam az álláspályázatomat egy másik céghez, ahol a héten állásinterjún jártam. Még aznap telefonon értesítettek, hogy vegyek részt egy második állásinterjún is, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy alkalmazni szeretnének.

Kérdésem az lenne, hogy milyen hátrányokkal jár ha felmondok, követelhet-e kártérítést rajtam a munkáltatóm? Van-e felmondási idő és mennyi időre szól?

Várom mielőbbi válaszukat! Előre is köszönöm a szíves segítségüket!

Robanch # 2013.12.20. 09:57

Tisztelt " Jogi Fórum!"

Azért fordulok önökhöz, mert a cégem, melynél dolgozok jelenleg határozott idejű szerződésben állok. Ebben a szerződésben időbérben vagyok elszámolva. A munkaviszonyom még további négy hónapig szól.
Azonban a cégnél január 1-jétől egy műszakos, időkeretes teljesítménybérezést vezetnek be.

Kérdésem, hogy ez esetben a cég új szerződést köteles-e kötni? És amennyiben ezt az új munkaviszonyt nem fogadom, el a munkáltatónak a meglévő szerződésben foglaltak szerint köteles-e engemet a továbbiakban is foglalkoztatni? Felmondhat azonnali hatállyal?

Felmondás esetén megillett engemet a fennmaradó időre járó kártérítés?

Válaszukat előre is köszönöm:

Robanch

washington54 # 2013.12.15. 13:58

Tisztelt " Jogi Fórum!"

3 éve közalkalmazottként dolgozom határozott idejű szerződéssel, amit eddig 5 alkalommal hosszabbítottak meg. A szerződés dec. 31-vel lejár és se nekem, se a kollégáimnak nem hosszabbítják meg. A kinevezésben és azok módosításában mindig meg volt jelölve az adott projekt, amire "felvettek" minket. Ezek a munkák folyamatosan követték egymást és követik ezután is és az intézmény normális működéséhez tartoznak. Valamint ezeken felül más munkát is elláttunk.
A kérdésem az lenne, hogy a bírósági gyakorlat fényében van-e értelme perelni a kinevezés határozatlanná nyilvánítása céljából?

Köszönettel

washington

szivar # 2013.12.14. 00:05

@viragoskati:
Sajnos személyes tapasztalatom az, hogy az ilyen és ehhez hasonló 'korrekt és törvénytisztelő' munkaadóval szemben jóformán csak 'korrekt és törvénytisztelő' módon lehet lépni valamit is.

Ami a legfőbb lényeg: nem szabad semmiféle kárt okozni a munkaadónak - anyagi(véletlenül leég a cég)/nem anyagi(rossz hírnév keltése, stb) károkozással, s ilyesmivel. Ha nem zavar a fegyelmivel való elbocsátás, akkor innentől le lehet szűrni a tanulságot.

viragoskati # 2013.12.02. 17:06

Tisztelt " Jogi Fórum!"
Úgy gondolom egy elèg egyedi problémával fordulok Önökhöz,amiben szeretném a segitségüket is kérni.

Marciusban lesz 3 éve,hogy egy Kft-nél dolgozom,vältott müszakban.
Novemberben beadtam a felmonásom,amit a fönökasszony a szemem láttára szét tépett (Gondoltam ennyit a formalitasnak)....mosolygott,ugyan mar majd le higgadsz,mondta..
Decemberben cúsztattam le a túlórákat ami a hónap nagy részét kitette ( 8.-tól-26.ig) Mielött elmentem szabadságra közöltem neki, hogy nem akarok visszajönni dolgozni ,keressen valakit a kolleganö mellé.,azt mondta gondoljam ät es értesitsem telefonon, hogy mire jutottam..
Emailt írtan neki, hogy a döntésem az ,hogy nem akarok visszamenni... Az emailt letagadta, hogy kapott volna...
Most birosäggal fenyegetözik meg a felmondasi idövel .
Tanäcsot es jogi felvilágosítást szertenék kérni Önöktöl ez ügyben.
Tisztelettel: viragoskati

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.01. 16:10

Nem mész be dolgozni és felmondanak ők.
Azonnali hatállyal mondanak fel, és akkor kártérítést követelhetnek.

A többi nettó butaság. (Pedig milyen szép nicked van.)

Ars Iustitiae # 2013.12.01. 15:54

Az érdekbeli lehetetlenné válást pedig a bírói gyakorlat akkor ismeri el, ha megállapítható, hogy a szerzõdéskötés után beállott körülmények miatt csak elõre nem látott olyan rendkívüli nehézségek vagy aránytalan áldozatok árán lehetne teljesíteni, amelyet a kötelezettõl nem lehet elvárni

Elég aránytalan áldozat az a havi 70 ezer a 2 gyermek mellett..

Ars Iustitiae # 2013.12.01. 15:48

Győri Ítélőtábla :Gf.IV.20.402/2005/3.szám

A megyei bíróság részítéletének jogi indokolásában kifejtette, hogy a teljesítés lehetetlenné válásáról akkor van szó, ha a szolgáltatás a szerződéskötés után bekövetkezett okból lehetetlenül. Természetbeni lehetetlenülésről van szó akkor, ha az egyedi szolgáltatás teljesítésének fizikai akadálya van, tehát a teljesítés semmiképpen nem lehetséges (pl: az adásvétel tárgya megsemmisül). Jogi lehetetlenülés akkor következik be, ha a szerződés megkötése és a teljesítés közötti időben valamely olyan jogszabály, hatósági rendelkezés lép hatályban, mely a teljesítését tiltja. Érdekbeli lehetetlenülés akkor forog fenn, ha a szerződés megkötése és a teljesítés közötti időben olyan körülmények állnak be, amelyek a teljesítést annyira megnehezítik, hogy az csak olyan rendkívüli áldozatok árán volna lehetséges, amelyeket a szerződő féltől a józan életfelfogás szerint nem lehet elvárni. Az érdekbeli lehetetlenülés fogalma alá vonható lényegében a gazdasági lehetetlenülés is, amikor a szolgáltatás oly mértékben nehezült el, hogy csak el nem várható anyagi áldozattal lehetne teljesíteni. A megyei bíróság álláspontja szerint a lehetetlenülés egyik formája sem következett be

Ezek alapján az érdekbeli lehetetlenülésre hivatkozhatsz, ugyanis egy 2 gyermekét egyedül nevelő anyától nem várható el, hogy 60- 70 ezer Ft-tal több fizetésről " lemondjon" egy pár hónapig még fennálló munkaszerződés miatt.

Ars Iustitiae # 2013.12.01. 15:32

Nem mész be dolgozni és felmondanak ők.

Még a hátralévő időt sem kell visszafizetned..

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.01. 08:47

65. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.
(2) A felek megállapodása esetén - legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig - a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.
(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

1. a várandósság,
  2. a szülési szabadság,
  3. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
  4. a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
  5. a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap

tartama alatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.01. 08:46

192. § (1) A határozott idejű munkaviszony tartamát naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatározni. A munkaviszony megszűnésének időpontja nem függhet kizárólag a fél akaratától, ha a felek a munkaviszony tartamát nem naptárilag határozták meg. Ez utóbbi esetben a munkáltató tájékoztatja a munkavállalót a munkaviszony várható tartamáról.
(2) A határozott idejű munkaviszony tartama az öt évet nem haladhatja meg, ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott tartamú munkaviszony tartamát is.
(3) Ha a munkaviszony létesítéséhez hatósági engedély szükséges, a munkaviszony legfeljebb az engedélyben meghatározott tartamra létesíthető. Az engedély meghosszabbítása esetén az újabb határozott idejű munkaviszony tartama - a korábban létesített munkaviszony tartamával együtt - az öt évet meghaladhatja.
(4) 50 A határozott idejű munkaviszony meghosszabbítása vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnését követő hat hónapon belüli ismételt létesítése csak munkáltatói jogos érdek fennállása esetén lehetséges. A megállapodás nem irányulhat a munkavállaló jogos érdekének csorbítására.

Ars Iustitiae # 2013.12.01. 08:16

Tisztelt Szakértők!

Fél éves határozott szerződésem egy hónap múlva lejár.
A megrendelés nagyon kevés, így nem biztos, hogy hosszabbítanak.
A bevett gyakorlat alapján havonta hosszabbítgatnak- ami a cégnek azért jó, mert a betegállományt még indokolt esetben sem merítik ki a dolgozók, inkább szabadságot kérnek, illetve a terhes nőknek sem jár se táppénz, se védettség, mivel lejár a szerződés.

Még 91 napot kell biztosíotti időben töltenem ,hogy a gyedre jogosult legyek.

Kérdésem: Hol található az Mt-ben hogy max. 2- szer lehet hosszabbítani?

Terhesség esetén megszűntetheti-e rendkívüli felmondással a munkáltató az egy hónapos munkaviszonyt, ha jogi képviselőn keresztül tértivevénnyel értesítem a terhesség tényéről?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.20. 11:38

Közös megegyezéssel bármit lehet.

veravera # 2013.11.19. 19:10

Tisztelt Fórum!
Közalkalmazottként, határozott idejű szerződésem van, amely 2014 szeptemberében fog lejárni.
Az egyik közvetlen munkatársammal azonban rendkívül eldurvult a kapcsolatom. A folyamatos rágalmazás mellett, az esetenkénti dühkitöréseit is kénytelen vagyok elviselni. Ezek obszcén, minősíthetetlen hangvételű káromkodásokban nyilvánulnak meg, valamint egy alkalommal leköpni(!) próbált. Ezt több ízben is jeleztem a főnököm felé, aki elismerte a problémát, de nem tett semmit annak megoldása érdekében.
Pár hete a magántelefonszámomra küldött egy szintén minősíthetetlen hangvételű sms-t a szabadnapomon. A közvetlen főnököm ismét elzárkózott a kérdés elől, sőt kategorikusan kijelentette, hogy a későbbiekben sem fog tenni semmit.
Végül a főigazgatóhoz fordultam, aki elismerte a problémát, és megoldásként egy másik körzetben ajánlott állást, ami azonban számomra szakmai hátralépést jelentene.
A kérdésem az lenne, hogy jelen körülmények esetén bontható-e a szerződésem közös megegyezéssel?
Segítségüket előre is köszönöm!

szb11 # 2013.11.05. 20:16

Tisztelt Tagok!

A 1 éves határozott idejű szerződésem 2014.02.15-én jár le. Kaptam egy jobb állást és felmondtam, ugyan még csak szóban. Ma viszont a főnököm azt mondta, hogy mivel határozott idejű a szerződésem, ezért ha felmondok a hátra lévő időre meg kell fizetnem a "béremet". HR-essel még nem tudtam egyeztetni, de megijedtem.
Ez egy nagy kereskedelmi bank, nem gondolom, hogy ezzel élnének, de azért gondoltam rákérdezek.Van-e mód, hogy ezt elkerüljem?
A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.11.04. 22:42

Abból, amit eddig leírtál, nincs. Kreálni meg nem érdemes körülményeket.

Linci # 2013.11.03. 09:49

Mire lehet hivatkozni?
Költözés kizárt. Van valamilyen lehetőség,vagy ezzel teljesen meg van kötve a kezem a hátralévő egy évben még?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.03. 09:20

Nem.

Linci # 2013.11.03. 08:36

Tisztelt Fórum!

Másfél éves határozott idejű szerződéssel dolgozom egy magánkézben lévő intézménynél.
Most kaptam egy lehetőséget, mellyel közalkalmazottként dolgozhatnék hosszabb távon. A pedagógus béremelés miatt pedig a bruttó fizetésem majdnem a duplája lenne a mostaninak. Mivel egyedül nevelek két gyermeket, nagyon sokat számít az a nettó 60-70 ezer forint különbség.
Milyen indokkal mondhatok fel?
Ez a körülmény esetleg kimeríti rám nézve az aránytalan sérelem fogalmát?

Köszönettel: Linci

ObudaFan # 2013.11.02. 13:13

annácska91

Ha határozott idejű szerződésed van, akkor nem igazán.