határozott idejű szerződés, felmondás

Clau # 2007.12.07. 07:07

Határozott idejű szerződésénél, amennyiben nem hosszabítják meg, jár-e időarányosan a ruhapénz és egyéb juttatások, amiket csak tavasszal kapnánk meg.

Továbbá van még kb 15 nap szabadságom, amit most januárban kiírtak, de nem tudom kivenni a rengeteg munka miatt. Azt kifizetik vagy mi lesz vele, ha dec. 31-el lejár a szerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.07. 07:09

Úgy érted, 2007. januárjában írták ki?

Clau # 2007.12.07. 09:18

Bocsánat elírtam, most decemberben kiírták a maradák szabadságomat, amit elvileg januárban vehetnénk ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.07. 09:33

LOL
A héten te vagy a második. És még hány ilyen lehet!
Nincs ilyen, hogy "kiírják" a szabadságot, és aztán "majd" kiveszed. Ha aláírtad, hogy ekkor és ekkor szabadságon vagy, akkor kiadták a szabadságodat. Nincs mit megváltani, ha megszűnik a munkaviszonyod.

Jobb, ha nem írsz alá valótlan tartalmú okiratokat.

rozika4 # 2007.12.07. 09:45

Rengeteg ilyen van. Sőt! Én tudok egy Polgármesteri Hivatalt (tele jogászokkal, mert ott csak azok az emberek, a többi meg azért van, hogy húzza az igát - és ezzel senkit nem akarok bántani, kizárólag őket minősítem) ahol ez már évek óta "bevett" szokás. Nekem könnyű, mert tényleg szabin vagyok a GYES után, de amikor a kollégáimat megkérdeztem, hogy mi van akkor, ha felmondanak nekik, gondolják, hogy kifizetik azt a szabadságot amit kiírtak és közben dolgoznak, hát nem tudtak mit mondani. Azt mondták nekik, hogy ki kell írni (és nem ám ki kell adni!), mert ha a munkaügyi felügyelőség esetleg ellenőrzést tart, akkor ők fizetik meg a büntetést. Majd később "lecsúsztathatják" - ha lesz rá mód. Na, ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.07. 10:46

mert ha a munkaügyi felügyelőség esetleg ellenőrzést tart, akkor ők fizetik meg a büntetést.
Ez igaz. De ezt egyrészt év közben is tudni lehetett, másrészt pedig hadd legyen a munkáltató gondja.

Clau # 2007.12.07. 11:18

Én még semmit nem írtam alá, csak a jelenléti íven már be vannak írva az "SZ" betűk a hónap második felére. Ezt küldik be a köpontba, ami alapján a bérszámfejés történik. Arra nem kaptam választ, hogy a különböző juttatások megjárnak -e időarányosan.

Egyébként ha már jogászokról szó esett, hogy milyenek, akkor én elmondom, hogy bíróságon dolgozom. Egy korábbi hozzászólásomban azért írtam, hogy azt hittem ezen a helyen leginkább odafigyelnek az igazságosságra.

rozika4 # 2007.12.07. 16:12

KBS! Nem a munkáltató fizeti meg - szerintük - hanem a munkavállaló. Úgyhogy mindenki kiírta a szabiját és jár dolgozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.07. 17:36

Nem a munkáltató fizeti meg - szerintük - hanem a munkavállaló.
Nos, aki ezt elhiszi, az már-már meg is érdemli.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.07. 17:38

Nos, kedves Clau! Ez esetben azokon a napokon, amelyekre SZ van írva, maradj otthon.

mike21 # 2008.01.28. 11:08

Lenne egy kérdésem, mivel nem értek a jogokhoz:
Van egy határozott idejű szerződésem, amely 2008.06.30-ig szól. Mivel nem tesztett ez a munkahely, álláskeresésbe kezdtem. Egy másik cégnél sikerült is megegyeznem. A jelenlegi munkahelyemen felmondtam, megpróbáltam közös megegyezéssel, de ezt nem fogadták el. Így a kapott levélben azt írták, hogy 2008.02.27-ig (30nap) le kell töltenem a felmondási időmet!
A kérdésem, hogy ez így szabályos? Határozott idejű szerződéskor is van felmondási idő? Illetve, ha ezt nem tölteném le, akkor ki kell fizetnem egy havi munkabért! Ezt megtehetik?

Előre is köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 11:18

A határozott idejű munakszerződést rendes felmondással egyáltalán nem lehet megszüntetni - úgyhogy felejtsd el, hogy felmondtál, az nem érvényes.
A helyzet jelenleg az, hogy te tettél egy ajánlatot közös megegyezésre, amelyhez ők más feltételeket ajánlottak. Konkrétan a megszűnés ideje az, amiben még nem egyeztetek meg.
Amiből választhatsz:

1. Elfogadod, hogy a munkaviszony február 27-én szűnik meg.
  2. Nem fogadod el, nincs megegyezés, a munkaviszonyod csak június 30-án szűnik meg, addig köteles vagy maradni.
  3. Jogellenesen - mert a határozott idő letelte előtt, egyoldalúan - szünteted meg a munkaviszonyt. Ekkor meg kell fizetned munkáltatónak kb. 4 havi átlagkeresetednek megfelelő összeget, és követelheti az esetleg ezt meghaladó kárának megtérítését is.
mike21 # 2008.01.28. 16:26

Köszönöm! Azt hiszem, hogy akkor maradok a felkínált február 27-ei határidőnél! Még így is nyertem 4 hónapot!

anima # 2008.01.28. 18:28

Sziasztok!
Ha jól látom, akkor itt a Kovács Béla Sándor a Szakértő.
Így, hozzá fordulok tanácsért.
Nos, a problémám az, hogy 3 éve évente ismétlődő határozott idejű munakszerződéssel dolgoztam.
2007. szeptemberében tudattam a Munkáltatóval a terhesség tényét, ő viszont csak dec. 15.-én többszöri rákérdezés után közölte velem, hogy a 2008.-ban nem áll módjában újabb munkaszerződést kötni velem, a jelenlegi gazdasági helyzetre hivatkozva.
2007. dec. 20-tól betegszabadság, majd ezt követően passzív táppénzre vagyok jogosult. A GYED-re való jogosultság kérdéses.
2007. dec. 31-el megszűnt a határozott idejű munkaviszonyom, át is adták az elbocsátó papírokat, amiben közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyom.
Kérdésem: hogy lehet betegszabadság ideje alatt közös megegyezéssel megszüntetni a munkaviszonyt, illetve a terhesség tényét figyelembe véve nincs-e valamiféle jogorvoslás az esetemben, mivel úgy érzem, hogy a munkavállalói érdekek megsértésére irányult a rendszeresen ismétlődő határozott idejű munkaszerződés.
Köszönöm szépen előre is a választ.

mike21 # 2008.01.31. 10:24

Még annyi kérdésem lenne a határozott idejű szerződéshez, hogy ha én megszűntettem a február 27-ei dátummal a munkaviszonyomat, akkor a felmondási idő 30 napjára jár-e szabadság?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.31. 10:53

OFF
Ha jól látom, akkor itt a Kovács Béla Sándor a Szakértő.
Nem mondanám! :)
ON

Meddig szólt a határozott idejű munkaszerződésed?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.31. 10:54

Mike21: jár. De nem köteles kiadni - ki is fizethetik.

anima # 2008.01.31. 11:20

Kedves Sándor!

A határozott idejű szerződésem 2007. december 31.-ig szólt.
2005. febr. 1.-én kötöttük az első szerződést, és azóta évente új határozott 1 évre szóló szerződést kötöttünk.
A problémám, hogy többszöri rákérdezés után 2007. dec. 18.-án kaptam meg a nemleges választ az újabb szerződéskötést illetően.
Azt tudom, hogy határozott idejű szerződést tudomásul kell venni, lejár, amikor lejár, de terhesen mi tehet a némber?

Köszönöm szépen előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.31. 11:34

Közös megegyezéssel megszüntetni a határozott idejű munkaszerződést a határozott idő lejártának napján nem vall túl nagy szakértelemre a munkáltató részéről. Vagy éppen nagyon is ravasz húzás.

A hivatkozási alapod ugyanis az Mt. 79. (4) lehetne: „Határozatlan időtartamúnak kell tekinteni a munkaviszonyt, ha a határozott időtartamú munkaviszony azonos felek közötti ismételt létesítésére, illetve meghosszabbítására az ahhoz fűződő munkáltatói jogos érdek fennállása nélkül kerül sor és a megállapodás megkötése a munkavállaló jogos érdekének csorbítására irányul.
Magyarán: eséllyel kérhetnéd a munkaügyi bíróságtól, állapítsa meg, hogy a munkaviszonyod a fenti törvényhely értelmében határozatlan volt. Ha a munkáltató nem tudja bizonyítani annak a különös érdeknek a meglétét, akkor a bíróság meg is állapítja.
S itt lép be a képbe az a fránya közös megegyezés...
Ugyanis a közös megegyezéssel történő megszüntetés akkor is érvényes, ha a munkaviszony határozatlan időre szólt.
Egy próbát azért megér, hátha nem hivatkoznak erre, hátha csak túlbecsülöm őket, és szimpla hülyeségből írtak közös megegyezést.
Egy ügyvéd rádférne. Még mielőtt megint aláírsz valamit, csak azért mert van hely a lap alján, és különben is mondták...

anima # 2008.01.31. 12:01

Kedves Sándor!

Ráadásul 2008. jan. 4.-én írodot ez a "Igazolólap" a munkanélküli járadék megállapításához, amiben a munkaviszony megszűnés módja: közös megegyezés.
Mindez betegszabadág, táppénz ideje alatt.
Helyemre már felvett egy újabb munkaerőt, igaz félpénzért, a másik volt kolleganőről tudom, hogy neki határozatlanná minősítették a minimálbéres 69.000 Ft-os munkaviszonyát. Az én bérem bruttó 250 eFt volt, ennek az anyagi vonzatát nem akarta már tovább vállalni, annak ellenére, hogy felajánlottam, hogy kp visszafizetem neki a táppénz utánam fizetendő részét.
Teljesen tanácstalan vagyok, ha beadom a keresetet, s negatív lesz az ügy kimenetele, akkor mibe kerül az nekem.??
A másik verzió, hogy próbálok most új munkahelyre bejelentkezni, de az sem egyszerű, ha mégsem dolgozom, akkor a bérköltségeket nekem kell és fogom is kifizetni, inkább, mintsem 0 Ft-om legyen a a gyermek 2 éves koráig.
Szóval nagy a zűrzavar a fejemben.
Ki az az ügyvéd, aki ezt az ügyet jól képviseli?

mike21 # 2008.02.01. 17:57

Köszönöm KBS!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 20:05

Anima, a munkaügyi per tárgyi illetékmentes, tehát a megindítása nem kerül semmibe. Az ügyvéd persze, nem lesz ingyen, de megéri. Ha jó.
Ha jól értem, akkor nem is írtál alá közös megegyezést, csak ezt írták az igazolólapra. Ez jaívtja az esélyeket. Ha felvettek valakit a helyedre, az is.

Én megpróbálnám - de én itt csak kibic vagyok, neked kell döntened. Ha vesztesz, a másik fél perbéli köültségeit kell megfizetned. Amit nyerhetsz: a bíróság kimondja, hogy a munkaviszonyod határozatlan idejű volt, ezért a megszüntetése jogellenes. Jár a jogerős ítéletig az átlagkereseted, plusz 2 és 12 havi közti pluszba. Utóbbi csak akkor, ha nem kéred a munkaviszony helyreállítását.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.01. 20:21

:) Február 1-től nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 22:42

Bocsánat: mi nem február elsejétől?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 22:45

Még valamit, anima. Hétfő az utolsó nap, amikor beadhatod a keresetet. Azt is csak azért mert a 30. nap hétvége. Már ha 4-én kaptad kézhez az intézkedésről szóló irást.