határozott idejű szerződés, felmondás

anima # 2008.02.02. 03:09

Kedves Sándor!

Nagyon köszönöm a válaszod.
Így van, csak az igazolólapon szerepel ez a közös megegyezés.
Jó ügyvédet tudnál ajánlani, nagyon örülnék neki.?
Jelenleg passzív táppénzen vagyok febr.14.-ig. Információim szerint, mivel már egyszer voltam munkanélkülin fél évig, tehát ezt ki is merítettem, most nem jár semmiféle járadék, talán regisztrálnak, de így viszont nincs biztosításom, nem jár ellátás, GYED...Elég sok a veszítenivalóm. Ezért egyik ismerősöm febr. 15.-től bejelentene a cégéhez, hogy megoldódjon ez a probléma,természetesen a vele járó fizetési kötelezettségekkel. Kérdésem, hogy a hétfői kereset beadásától függetlenül is a munkaszerződéskötést febr. 15.-től lebonyolíthatjuk, a két ügy egymástól független? Vagy csak egyik útón lehet elindulni?
Ha se munkahelyem, se nyert ügy a Bíróságon, akkor nagy bajban vagyok.
Köszönöm, köszönöm a segítséged.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.02. 11:26

Látesíthetsz új munkaviszont, ettől még a munkaviszony megszüntetése jogellenes. Ha jogellenes.

anima # 2008.02.02. 12:11

Kedves Sándor!

Köszönöm szépen.
Igyekszem ezt a keresetlevelet összehozni.
Amint írtad, egy ügyvéd rámférne, de hogy találjak ilyen rövid idő alatt?
Vagy beadom a keresetet, és időközben keresek egy ügyvédet, bár jó lenne, ha segítene már a kereset megírásánál is (egy kissé tanácstalan vagyok, hogy mennyire részletesen írjam le a szóban elhangzottakat, a tényeket( pl. a munkáltató a gazdasági helyzetre való hivatkozással nem köt újabb szerződést velem, hogy egyoldalúan az ő érdekeit nézte - alacsonyabb bérért új munkaerőt alkalmaz - engem meg nem tájékoztatott időben, hogy az ezzel járó hátrányokat megelőzzem.)
Vagy elég csak a tényszerű dolgokat belefoglalni, s az ezeket alátámasztó munkaszerződéseket, meg a megszűnéssel járó iratok mellékelni.

Köszönöm a türelmed és szép napot kívánok!

Gergely_Lajos # 2008.02.15. 08:25

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy ha van egy határozott idejű szerződésem, amiben az is benne van, hogy a munkáltatónak kötelessége, hogy minden hó 10. napjáig átutalja a fizetésemet, és ezt nem teszi meg, hanem rendszeresen késik 6-8 napot, akkor ezmiatt valahogy felmondhatom a szerződést? Arra gondolok, hogy a munkáltató nem teljesítette a vállalt kötelezettségeit.

Köszönöm, Gergő

_Wasp_ # 2008.02.15. 08:34

határeset, de inkább nem.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gergely_Lajos # 2008.02.15. 08:55

Erre nincs valami konkrét jogszabály, hogy mikor szüntethető meg ?

_Wasp_ # 2008.02.15. 09:43

a határozott idejű munkaviszony csak rendkívüli felmondással, vagy közös megegyezéssel szüntethető meg idő előtt.

Vélem, a rendkívüli felmondás érdekelne. A munka törvénykönyve szerint:

Rendkívüli felmondás
96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A rendkívüli felmondás indoka tekintetében a 89. § (2) bekezdését kell megfelelően alkalmazni. A munkáltatói rendkívüli felmondás közlése előtt lehetőséget kell adni a munkavállalónak a tervezett intézkedés indokainak megismerésére és a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.
(3) Kollektív szerződés, illetve munkaszerződés - az (1) bekezdés keretei között - meghatározhatja azokat az eseteket, amikor az (1) bekezdésben foglalt jogkövetkezménynek van helye.
(4) A rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. Ha a rendkívüli felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, a tudomásszerzés időpontjának azt kell tekinteni, amikor a rendkívüli felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.
(5)
(6) Rendkívüli felmondás esetén - e törvényben előírt kivételektől eltekintve - a rendes felmondás szabályai nem alkalmazhatók.
(7) A (6) bekezdéstől eltérően, ha a munkaviszonyt a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással, a munkáltató köteles annyi időre járó átlagkeresetet részére kifizetni, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén járna, továbbá megfelelően alkalmazni kell a végkielégítés szabályait is. A munkavállaló követelheti felmerült kárának megtérítését is.

A rendkívüli felmondás olyan egyoldalú nyilatkozat, amely a jogviszonyt azonnali hatállyal megszünteti.
A rendkívüli felmondás előtt vizsgálni kell, hogy a másik fél valóban munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, jelentős mértékben megszegte-e és ennek során fennállt-e a szándékossága, vagy súlyos gondatlansága. Szándékosság akkor valósul meg, ha a fél előre látja magatartásának következményeit, és azokat kívánja, vagy azokba belenyugszik. Gondatlanság akkor, ha a fél tudta, vagy tudnia kellett volna magatartásának helytelen voltáról, de bízott a következmények elmaradásában. Mindkettő megvalósulhat akár tevőleges magatartással, akár mulasztással.
A munkavállaló számára okot adhat a rendkívüli felmondásra: ha a munkáltató például nem fizet munkabért, nem biztosítja az egészséges munkavégzés feltételeit, megszegi a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó törvényi szabályozást stb.
A rendkívüli felmondásra nyitva álló szubjektív határidő az okról való tudomásszerzéstől számított 15 nap, az objektív határidő egy év, tehát legfeljebb az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, - bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig - lehet gyakorolni a rendkívüli felmondás jogát.
A rendkívüli felmondással a munkaviszony azonnali hatállyal megszűnik, még akkor is, ha a másik fél a felmondást bíróság előtt megtámadja. A keresetlevél benyújtásának tehát nincs halasztó hatálya az intézkedés végrehajtására.
A munkavállaló rendkívüli felmondása esetén a munkáltató kötelezettségszegő magatartása valósul meg, aminek következtében kényszerül a munkavállaló felmondani. Ebből kifolyólag nem kerülhet hátrányos helyzetbe, így (7) bekezdésben felsorolt juttatások maradéktalanul megilletik.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.15. 09:46

De van.
Mt. 96. § (1)
[...] „ha a másik fél

1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
_Wasp_ # 2008.02.15. 10:37

kbs lassú voltál... ;)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.15. 12:27

Öregember nem rakéta. :)

Gergely_Lajos # 2008.02.15. 12:32

Tehát ha késik a fizetés, akkor az nem elég nyomós érv, hogy fel lehessen mondani. Más lenne, ha egy egész hónapot késne gondolom.
Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.15. 12:41

Maradjunk annyiban, hogy nagyon-nagyon komoly ok kell a rendkívüli felmondáshoz - és ritkán is van rá szükség.
Ha ugyanis fel akarsz mondani a bérfizetés késése miatt, akkor miért várnál egy hónapot, hogy aztán a kockázatos rendkívüli felmondással élj? Miért nem mondasz fel egynapos csúszás után rendes felmondással, s mire az egy hónap letelik, jószerivel a munkaviszonyod is megszűnt.
Végielégítésre bazírozol? Jelentős összegnek kell lennie, hogy megérje kockáztatni. Különösen most, hogy megszűnt a munkaügyi perek tárgyi költségmentessége.

_Wasp_ # 2008.02.16. 11:11

Gergely_Lajos 2008.02.15. 13:32

jól látod.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2008.02.16. 12:32

Szerintem is a rendes felmondás a célravezetőbb. A meg nem fizetett bért három éven belül ugyanúgy lehet követelni a munkáltatótól. Meg is fogja ítélni a bíróság, ha a munkáltató nem teljesít. Egy előnye lenne a ártérítés, de ahogy Tanúlt Barátom írta nagy a kockázat.

Dr.Attika # 2008.02.16. 12:33

Kártérítés. Valószínűleg klaviatúrát kell cserélnem.

_Wasp_ # 2008.02.18. 11:53

Attika:

a kérdésben említett munkaszerződés határozott idejű.
Munkavállalói rendes felmondásra ezért nincs lehetőség.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.18. 11:56

Hoppá! Azt én is elnéztem. Így már érthető, miért szeretné annyira, hogy a bérkifizetés késése megálljon rendkívüli felmondási okként.

Anonymus0127 # 2008.03.18. 08:57

Hello!

Ki tudna segíteni nekem?

A problémám, hogy határozott idejű szerződésem márc 1-vel lejárt. tegnap 17-én elémtolták az újabb határozott idejű szerződést amit persze nem írtam alá.
A MT szerint:
"Határozott idejű munkaviszony határozatlanná alakulása
A határozott idejű munkaviszony - kivéve a 30 napos vagy ennél rövidebb időre létesített - határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik, kivéve a választással keletkezett munkaviszonyt. Ez a törvény alapján következik be, így nincs szükség a munkaszerződés kifejezett módosítására."

Tehát automatikusan véglegesített szerződésemnek kellene akkor lennie már márc 1-től ugye?

Azt mondták rám fognak szállni, ha ezt választom, mert még nem kerültem volna véglegesítésre.

mi a teendő?

Jobban járok, ha lépek a helyszínről, tehát nem írom alá a véglegest sem, de valami pénzt ki tudok húzni a cégtől?

the big cat # 2008.03.18. 09:38

Hihetetlenül ideegyítő, amikro valaki ugyanzt a kérdést több fórumra is beírja. Esküszöm, ha ez folytatódik, nem fogokm az iyleneknek segíteni, és ere fogom kérni a többi kollegát is. Aki ide jön kérdezni, az vegye a fáradságot és szánjon rá öt percet, hogy megnézze, hogy mennek a itt a dolgok, és mik a szabályok.

Anonymus0127 # 2008.03.18. 09:45

The big cat!

Elnézésedet kérem, gondoltam hamarabb kapok választ a kérdésemre több helyen, de rosszul.

Még1x sorry!

the big cat # 2008.03.18. 10:30

Ezért kell előbb körülnézni, és akkro nem kell hinni, hanem látható hogyan működik a fórum.

nandy # 2008.03.18. 10:59

The big cat:

Egyetértek.

(jelzálogkölcsönnel kapcsolatban 5-ször tették fel ugyanazt a kérdést... :(( )

Leginkább az idegesít, hogy ezáltal többen futnak felesleges köröket - teljesen ingyen -, miközben más már rég megválaszolta a kérdést.

zoli88 # 2008.04.01. 14:21

Sziasztok
A munkaruha megváltás szabályai érdekelnének a versenyszférában felmondáskor, határozott idejű a szerződésem de sikerült megállapodnunk k. megegyezésben.

Viszont ma közölték, hogy le fogják vonni a munkaruha árát a fizetésemből(kb.50000ft.), és le is kell adnom azt. Én eddig mindig csak leadtam, de nem fizettem. Jogszerű az ő lépésük?

A munkaruha viselése kötelező volt,így ezt nem érzem annyira korrektnek,ráadásul májusban amúgy is lejárt volna a szerződésem a kihordási idő viszont még nem, akkor is fizetnem kellett volna?

Pénteken megyek aláírni a felmondást ha valaki tud addig segítsen, köszönöm.

Bocsánat ha primitív a kérdés de semmi egyértelműt nem találtam erre vonatkozólag.

Ha lehet részletesen.(köszönöm)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.01. 17:13

Le kell adni - nem kell fizetni. De ez tényleg minden jogi ismeret nélkül, józan parasztésszel is belátható.

zoli88 # 2008.04.01. 18:22

Köszi, hogy válaszóltál, szerintük mégsem így van, csak biztos akartam lenni mielőtt nagyon hepciáskodnék :)