határozott idejű szerződés, felmondás

_Wasp_ # 2008.04.01. 20:00

az a veszély mindenesetre fennáll(hat), hogy mégse egyeznek meg veled....

(ha már megtörtént a megegyezés, akkor nyugodtan tedd, amit KBS írt)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zoli88 # 2008.04.01. 20:44

Um. Pénteken írjuk alá de holnaptól szűnik meg a munkaviszonyom.
Szóval a kocka már el van vetve.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.01. 21:24

Munkaviszony megszüntetéséről csak írásban lehet intézkedni.
Elnézést kérek, megtévesztett, hogy a felmon dáskori szabályok iránt érdeklődtél - ugyanis azok rád nem vonatkoznak. A közös megegyezésben a munkáltató akár azt is kérheti, hogy fizesd meg a munkaruha árát, és add is vissza.

Albi01 # 2008.04.01. 21:52

Üdv!
A segítségüket szeretném kérni. Nem munkajog, de ide illik a leginkább. A kereső segítségével sem találtam meg a választ, ezért írok.
Albérletszerződésemet szeretném felmondani, de határozott idejű szerződést írtunk. Még három hónapig kellene ott laknom(inkább csak fizetnem, mert már egy ideje nem lakom ott). A lakással nincs problémám, a társbérlőkkel sem. Hogyan mondhatom fel ezt a szerződést? Közös megegyezéssel szűnik csak meg? Esetleg erre is vonatkozik egy 1 hónapos felmondási határidő?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.02. 19:13

A határozott idejű szerződéseket főszabályként csak közös akarattal lehet a határozott idő lejárta előtt megszüntetni.

szenti # 2008.04.04. 09:45

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő volna:
Amennyiben a határozott idejű munkaszerződésben kötik ki, és írják alá a felek, hogy felmondható 90 napos felmondási határidővel, akkor az a rész érvénytelennek tekintendő, avagy - miután a munkavállaló és a munkáltató is aláírta mint akaratával megegyezőt - őket egymás között köti, és úgy értelmezendő, mintha a munkáltató "megegyezéséhez" feltételként szabná, hogy a munkavállaló nyilatkozata után még 90 napig dolgozzon?

(remélem, érthetően fogalmaztam , és nem is siklottam el egy korábbi hasonló válasz fölött, mert olvasgattam az előző kérdéseket is)

Köszönöm a segítséget előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 09:48

A Munka törvényve normái jellemzően "sántikálóan kógensek", másképpen mondva féloldalasan kötelezőek. Ami azt jelenti, hogy csak a munkavállaló javára, számára kedvező módon lehet eltérni tőlük.
A konkrét esetben ez szerintem azt jelenti, hogy a munkavállaló felmondhatja 90 nap felmondási idővel a határozott idejű munkaviszonyt, a munkáltató meg nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 09:49

Egyébként pedig nem kell ilyen szerződést kötni. Vagy előtte meg kell kérdezni egy jogászt, hogy hogyan is kellene elérni a kívánt joghatást.

szenti # 2008.04.04. 10:23

Na igen.

Ebben az esetben azért reményeim szerint orvosolható lesz még a helyzet.

És nagyon köszönöm a gyors választ!

Ágika71 # 2008.06.02. 13:37

Üdvözlök mindenkit!
Több hozzászólást elolvastam,problémámmal kapcsolatban.Azt már tudom, hogy a határozott időre szóló m.szerződés lejár a megadott dátumon.Kell-e erről étesíteni a munkavállalót?Nekem kellett volna előre gondolkoznom és munkát keresnem?Május 19.-én ért véget a szerződésem és ez akkor tudatosult bennem ,amikor megláttam a beosztásom.Fél éves szerződésem volt,májusban kiírtak 9 nap szabadságot és utána (19.-étől)nem voltam beosztva.A fél év magába foglalt 3 hónap próbaidőt is.A próbaidő letelte előtt megérdeklődtem,hogy elégedettek-e és maradhatok-e.Most viszont nem kérdeztem meg és nem is kaptam azóta sem semmi jelzést.Ez így működik?
ui.:ápr.30.-án kellett volna utoljára dolgoznom,beosztás szerint.ápr.29.-től betegállományban vagyok.

kaali # 2008.06.02. 19:46

Szia Ágika71!
Szerintem erről valamilyen írásos megállapodást kellett volna kapnod. Vagy azt, hogy határozatlan idejű alkalmazott lettél, vagy azt, hogy köszönik, ennyi elég volt, csak erre az időre szólt a megállapodás.Olvasd át a Munka Törvénykönyvét, ha közalkalmazott vagy; az 1992-es Kjt-t. Ezekben kikeresheted a rád vonatkozó részeket, mert itt sem egyértelmű a dolog, és van sok kiskapu.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.03. 06:43

A határozott idejű munkaviszony - ha a határozott idő lejártát követően a munkavállaló már nem végzett munkát - megszűnt. Ezen nem változtat az az adminisztratív hiba, hogy még nem adták ki a munkaviszony megszűnésekor kiadandó iratokat. Kérd!

kaali # 2008.06.03. 19:08

Szerintem akkor is illett volna valamit mondani arra vonatkozóan, hogy a munkájára továbbra is számítanak, vagy sem.

István1987 # 2008.06.03. 19:27

Üdv!
az lenne a kérdésem, hogy ha közös megegyezéssel szeretnék eljönni a cégtől, a határozott idejű szerződésem lejárta előtt akkor kivel kell beszélnem? beszéltem az, ugynevezett: területi vezetőmmel, és aztmonda hogy belemegy a közös megegyezésbe!Fel is mentem a személyügyre, a vezetőm utasítására, hogy elkérjem a felmondási papíromat,de ott nemadták oda mert azt állítják hgy nemelég a területi vezetőm beleegyezése!Mi az igazság? kinek kell a beleegyezése?egyébként azzal az okkal szeretnék eljönni a cégtől hogy beteg a nagymamám, és ápolnom kell, ami munka mellett nem megy! kérhetnek igazolást arról hogy valóban beteg?
a válasz előre is köszönöm!
István

kaali # 2008.06.03. 20:02

A munkáltatóval kell a közös megegyezést megírni, tehát aki a munkaszerződést is írta. Szerintem nálatok csupán az információáramlás hiánya van, ezek csak apró kérdések.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.03. 21:40

Bocsánat, kaali, elkerülte a figyelmemet, hogy Ágika az illemszabályok felől érdeklődött. Enyhítő körülményként kérem figyelembe venni a fórum megtévesztő címét.

kaali # 2008.06.03. 22:35

Bocsi, lehet,hogy késő van ,nem értem ezt az "Ágikás "dolgot. Én Istvánnak válaszoltam, de mivel nem vagyok jogász, nem biztos, hogy jót írtam, viszont póri ésszel így gondolom.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.04. 07:11

Szerintem akkor is illett volna valamit mondani arra vonatkozóan, hogy a munkájára továbbra is számítanak, vagy sem.
by kaali

Kjisztike # 2008.06.04. 09:51

Kedves Jogtudorok! :)

Szeretném a segítségeteket kérni a következő problémával kapcsolatban:

Január 2-a óta dolgozik a Párom az új munkahelyén. Ez alatt az idő alatt egyetlen alkalommal kapott 10-én munkabért, a többi alkalommal több kis részletben, több hetes késéssel kapta meg a bérét.
A felvételkor nem volt orvosi vizsgálat, nem volt baleset- és tűzvédelmi oktatás, nem kapott TB bejelentésről igazolást (1/2 év elteltével, most cirkuszoltuk ki a papírt).
A fizetési papírját megkapja, ahol hol át van húzva, hogy a bért is átvette a papírral együtt, hol nincs. Bér átvételéről nem írt alá eddig semmit.
Bejárását nem fizetik (autó) mert, hogy az fizethető, nem pedig köteles fizetni a cég.
Ott tartunk, hogy rendkívüli felmondással eljönne a cégtől (arra hivatkozva, hogy nem fizetnek bért).

Ma voltam a Munkaügyi Bíróságon, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy hiába nem kap bért, nekem (nekünk / Neki) kell bizonyítania, hogy tényleg nem kapta meg a bérét (ez az ország egy VICC, máshol a munkáltatónak kell mindent bizonyítani...). Na, már most ezt hogy bizonyítjuk? A 15 napon belüli rendkívüli felmondási, illetve 1 éves határidőre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ebbe beleköthet a munkáltató ügyvédje (így elveszítjük a pert), várjuk meg a következő bérfizetés idejét (még az előzővel is tartoznak!), várjunk még 2-3 napot, és akkor mondjon fel (mert attól függően, hogy milyen bírót kapunk, milyen az ügyvédje a munkáltatónak, az egészet megtámadhatja azzal, hogy nem az értesüléstől számított 15 napon belül mondott fel (tehát amikor ÉPPEN AKTUÁLISAN nem kapott bért), miért nem akkor, miért 1 éven belül?). Mindezt úgy, hogy menjek el vele a munkahelyére tanúnak (nyilván az ott dolgozók féltik a munkahelyüket, és nem fognak tanúskodni a Bíróságon), ahol adjuk át a rendkívüli felmondását. Amennyiben nem veszi át a munkáltató, akkor a saját példányunkra írjuk rá, hogy nem vette át, és adjuk fel postán. Mert hogy csak így mondhat fel rendkívüli felmondással, és csak így lehet igényünk a felmondási időre járó átlagkeresetre.
És amennyiben nem kapja meg 3 napon belül az elmaradt munkabérét, szabadságát, 1 hónapos felmondási időre járó átlagbérét, illetve az iratait a munkáltatójától, akkor lehet menni a Bíróságra.

Annyit mondtak még, hogy engem tanúként meghallgathatnak, hogy igen, ott voltam, nem vette át a tulaj a papírt, nem írta alá a jegyzőkönyvet, ilyesmi (mert ha postán adjuk fel, csak akkortól él a rendkívüli felmondás, amikor átveszi a levelet, na most, nyilván nem fogja átvenni, hanem azt fogja mondani, hogy nem jelent meg munkában a Párom, így igazolatlan hiányzásért kirúgja, mielőtt átvenné a felmondását). Mivel az áthúzott bérpapírokon kívül gyakorlatilag semmi bizonyítékom nincs arra, hogy nem fizettek bért (max. az, hogy nem utaltak, és nincs sehol aláírva az, hogy átvette a bérét a Párom), és a Bíróságot szeretnénk elkerülni, ÖTLETEKET VÁROK!!! Annyit mondtak még, hogyha nem tudjuk bizonyítani, hogy nem fizettek, elveszítjük a pert, és akkor nekünk kell kifizetni a Bírósági pert, az ügyvédeket, és plusz egy hónap felmondási időt a munkáltatójának! Na, ez nagyon durva lenne!!!!!

Bocsi, ha kicsit kusza voltam, de eléggé feldúlt vagyok még.

Előre is nagyon köszönöm Mindenkinek! :))

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.04. 11:04

Részletes, lelkiismeretes felvilágosítást kaptál a bírósági titkártól. Mit szeretnél még?

Kjisztike # 2008.06.04. 13:49

Gondoltam, próbálkozok, hátha van valami kiskapu, nem kell lutrizni, várni, hogy kap-e fizetést, és azt hogy kapja meg, van-e valakinek ötlete ez ügyben (mert így járt, vagy mert éppen nem, de találkozott a helyzettel), ilyesmi....
Szerintem eléggé gáz a helyzet (de aki nem volt még hasonlóban, hogy dolgozik, de nem kap érte bért, nyilván nem érti meg), azért is írtam, hogy segítséget, ötleteket várok! Tettem fel néhány kérdést, vergődtem a fizu papírral is.
Hát, akkor bocsi......... Csak el vagyok keseredve, és gondoltam, hátha nem kell jövő hétig várnunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.04. 14:23

Nem kell. Rendes felmondással bármikor, indoklás nélkül élhet.

Kjisztike # 2008.06.04. 17:46

Ne haragudj, de nyilván nem akar rendes felmondással eljönni, és még hetekig dolgozni egy olyan munkáltatónak, akitől eddig sem kapta meg a bérét! Ez a lényeg, és a problémánk is, hogy hogy tudnánk kisajtolni belőle a bért + még ami jár.
És mivel nem fizet bért, a rendkívüli felmondást erre alapozzuk, és így Neki kellene az 1 hónapos felmondást kifizetnie pluszban! 3 hónappal tartozik!!!!!!!!!!!!! Az ember nem azért jár a munkahelyére, hogy ne legyen otthon, hanem azért, hogy pénzt keressen!

nyusz66 # 2008.06.11. 04:26

Ötleteket kértél, íme egy:

A munkáltatók szívesen packáznak a dolgozóval, de egy tekintélyes megjelenésű ügyvéddel kevésbé.
Keressetek egyet, és vele együtt jelenjetek meg a párod munkáltatójánál, ahol az ügyvéd - természetesen szakkifejezésekkel megtűzdelve - tájékoztassa a munkáltatót, hogy itt a rendkívüli felmondás (a javasolt 15 napos határidőt érdemes betartani!) és amennyiben nem teljesíti a kötelezettségeit, nem csak bíróságra viszi az ügyet, de értesíti az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget is, akik majd a most követeltnél sokszor nagyobb bírságért cserébe elmagyarázzák, hogy hogyan is kell(ett volna) eljárnia mind az oktatás, mind a többi területen.

Általában bejön, gyorsan visszavesznek, ha látják, hogy komoly az ügy. (Esetleg az APEH-et sem árt, ha említi az ügyvéd, ha ilyen simlis, biztos nem örülne egy ellenőrzésnek...)

Sok sikert!

Eszmelinda # 2008.06.11. 09:50

Sziasztok!
Két kérdésem lenne..

1. Mi van akkor,ha egy önkormányzatnál (közalkalmazotti )dolgozót határozott időre, egy gyes-es helyre vettek fel. A határozott szerződés lassan letelik, de véletlenül az intézményvezető még 2006-ban elírt egy kinevezést, és határozatlan időre írta a kinevezést. Azóta a munkavállaló aláírt már olyan szerződést, amelyen az eredeti dátum szerepel, de a MÁK azt mondja, náluk határozatlan idejű a kinevezés ez alapján. Ki lehet-e tenni ezt a dolgozót, vagy sem?
  2. Mi van akkor, ha a fent említett dolgozó nem hajlandó aláírni a munkaköri leírását.