az a veszély mindenesetre fennáll(hat), hogy mégse egyeznek meg veled....
(ha már megtörtént a megegyezés, akkor nyugodtan tedd, amit KBS írt)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
az a veszély mindenesetre fennáll(hat), hogy mégse egyeznek meg veled....
(ha már megtörtént a megegyezés, akkor nyugodtan tedd, amit KBS írt)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Um. Pénteken írjuk alá de holnaptól szűnik meg a munkaviszonyom.
Szóval a kocka már el van vetve.
Munkaviszony megszüntetéséről csak írásban lehet intézkedni.
Elnézést kérek, megtévesztett, hogy a felmon dáskori szabályok iránt érdeklődtél - ugyanis azok rád nem vonatkoznak. A közös megegyezésben a munkáltató akár azt is kérheti, hogy fizesd meg a munkaruha árát, és add is vissza.
Üdv!
A segítségüket szeretném kérni. Nem munkajog, de ide illik a leginkább. A kereső segítségével sem találtam meg a választ, ezért írok.
Albérletszerződésemet szeretném felmondani, de határozott idejű szerződést írtunk. Még három hónapig kellene ott laknom(inkább csak fizetnem, mert már egy ideje nem lakom ott). A lakással nincs problémám, a társbérlőkkel sem. Hogyan mondhatom fel ezt a szerződést? Közös megegyezéssel szűnik csak meg? Esetleg erre is vonatkozik egy 1 hónapos felmondási határidő?
Előre is köszönöm!
A határozott idejű szerződéseket főszabályként csak közös akarattal lehet a határozott idő lejárta előtt megszüntetni.
Kedves Fórumozók!
A kérdésem a következő volna:
Amennyiben a határozott idejű munkaszerződésben kötik ki, és írják alá a felek, hogy felmondható 90 napos felmondási határidővel, akkor az a rész érvénytelennek tekintendő, avagy - miután a munkavállaló és a munkáltató is aláírta mint akaratával megegyezőt - őket egymás között köti, és úgy értelmezendő, mintha a munkáltató "megegyezéséhez" feltételként szabná, hogy a munkavállaló nyilatkozata után még 90 napig dolgozzon?
(remélem, érthetően fogalmaztam , és nem is siklottam el egy korábbi hasonló válasz fölött, mert olvasgattam az előző kérdéseket is)
Köszönöm a segítséget előre is!
A Munka törvényve normái jellemzően "sántikálóan kógensek", másképpen mondva féloldalasan kötelezőek. Ami azt jelenti, hogy csak a munkavállaló javára, számára kedvező módon lehet eltérni tőlük.
A konkrét esetben ez szerintem azt jelenti, hogy a munkavállaló felmondhatja 90 nap felmondási idővel a határozott idejű munkaviszonyt, a munkáltató meg nem.
Egyébként pedig nem kell ilyen szerződést kötni. Vagy előtte meg kell kérdezni egy jogászt, hogy hogyan is kellene elérni a kívánt joghatást.
Na igen.
Ebben az esetben azért reményeim szerint orvosolható lesz még a helyzet.
És nagyon köszönöm a gyors választ!
Üdvözlök mindenkit!
Több hozzászólást elolvastam,problémámmal kapcsolatban.Azt már tudom, hogy a határozott időre szóló m.szerződés lejár a megadott dátumon.Kell-e erről étesíteni a munkavállalót?Nekem kellett volna előre gondolkoznom és munkát keresnem?Május 19.-én ért véget a szerződésem és ez akkor tudatosult bennem ,amikor megláttam a beosztásom.Fél éves szerződésem volt,májusban kiírtak 9 nap szabadságot és utána (19.-étől)nem voltam beosztva.A fél év magába foglalt 3 hónap próbaidőt is.A próbaidő letelte előtt megérdeklődtem,hogy elégedettek-e és maradhatok-e.Most viszont nem kérdeztem meg és nem is kaptam azóta sem semmi jelzést.Ez így működik?
ui.:ápr.30.-án kellett volna utoljára dolgoznom,beosztás szerint.ápr.29.-től betegállományban vagyok.
Szia Ágika71!
Szerintem erről valamilyen írásos megállapodást kellett volna kapnod. Vagy azt, hogy határozatlan idejű alkalmazott lettél, vagy azt, hogy köszönik, ennyi elég volt, csak erre az időre szólt a megállapodás.Olvasd át a Munka Törvénykönyvét, ha közalkalmazott vagy; az 1992-es Kjt-t. Ezekben kikeresheted a rád vonatkozó részeket, mert itt sem egyértelmű a dolog, és van sok kiskapu.
A határozott idejű munkaviszony - ha a határozott idő lejártát követően a munkavállaló már nem végzett munkát - megszűnt. Ezen nem változtat az az adminisztratív hiba, hogy még nem adták ki a munkaviszony megszűnésekor kiadandó iratokat. Kérd!
Szerintem akkor is illett volna valamit mondani arra vonatkozóan, hogy a munkájára továbbra is számítanak, vagy sem.
Üdv!
az lenne a kérdésem, hogy ha közös megegyezéssel szeretnék eljönni a cégtől, a határozott idejű szerződésem lejárta előtt akkor kivel kell beszélnem? beszéltem az, ugynevezett: területi vezetőmmel, és aztmonda hogy belemegy a közös megegyezésbe!Fel is mentem a személyügyre, a vezetőm utasítására, hogy elkérjem a felmondási papíromat,de ott nemadták oda mert azt állítják hgy nemelég a területi vezetőm beleegyezése!Mi az igazság? kinek kell a beleegyezése?egyébként azzal az okkal szeretnék eljönni a cégtől hogy beteg a nagymamám, és ápolnom kell, ami munka mellett nem megy! kérhetnek igazolást arról hogy valóban beteg?
a válasz előre is köszönöm!
István
A munkáltatóval kell a közös megegyezést megírni, tehát aki a munkaszerződést is írta. Szerintem nálatok csupán az információáramlás hiánya van, ezek csak apró kérdések.
Bocsánat, kaali, elkerülte a figyelmemet, hogy Ágika az illemszabályok felől érdeklődött. Enyhítő körülményként kérem figyelembe venni a fórum megtévesztő címét.
Bocsi, lehet,hogy késő van ,nem értem ezt az "Ágikás "dolgot. Én Istvánnak válaszoltam, de mivel nem vagyok jogász, nem biztos, hogy jót írtam, viszont póri ésszel így gondolom.
„Szerintem akkor is illett volna valamit mondani arra vonatkozóan, hogy a munkájára továbbra is számítanak, vagy sem.”
by kaali
Kedves Jogtudorok! :)
Szeretném a segítségeteket kérni a következő problémával kapcsolatban:
Január 2-a óta dolgozik a Párom az új munkahelyén. Ez alatt az idő alatt egyetlen alkalommal kapott 10-én munkabért, a többi alkalommal több kis részletben, több hetes késéssel kapta meg a bérét.
A felvételkor nem volt orvosi vizsgálat, nem volt baleset- és tűzvédelmi oktatás, nem kapott TB bejelentésről igazolást (1/2 év elteltével, most cirkuszoltuk ki a papírt).
A fizetési papírját megkapja, ahol hol át van húzva, hogy a bért is átvette a papírral együtt, hol nincs. Bér átvételéről nem írt alá eddig semmit.
Bejárását nem fizetik (autó) mert, hogy az fizethető, nem pedig köteles fizetni a cég.
Ott tartunk, hogy rendkívüli felmondással eljönne a cégtől (arra hivatkozva, hogy nem fizetnek bért).
Ma voltam a Munkaügyi Bíróságon, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy hiába nem kap bért, nekem (nekünk / Neki) kell bizonyítania, hogy tényleg nem kapta meg a bérét (ez az ország egy VICC, máshol a munkáltatónak kell mindent bizonyítani...). Na, már most ezt hogy bizonyítjuk? A 15 napon belüli rendkívüli felmondási, illetve 1 éves határidőre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ebbe beleköthet a munkáltató ügyvédje (így elveszítjük a pert), várjuk meg a következő bérfizetés idejét (még az előzővel is tartoznak!), várjunk még 2-3 napot, és akkor mondjon fel (mert attól függően, hogy milyen bírót kapunk, milyen az ügyvédje a munkáltatónak, az egészet megtámadhatja azzal, hogy nem az értesüléstől számított 15 napon belül mondott fel (tehát amikor ÉPPEN AKTUÁLISAN nem kapott bért), miért nem akkor, miért 1 éven belül?). Mindezt úgy, hogy menjek el vele a munkahelyére tanúnak (nyilván az ott dolgozók féltik a munkahelyüket, és nem fognak tanúskodni a Bíróságon), ahol adjuk át a rendkívüli felmondását. Amennyiben nem veszi át a munkáltató, akkor a saját példányunkra írjuk rá, hogy nem vette át, és adjuk fel postán. Mert hogy csak így mondhat fel rendkívüli felmondással, és csak így lehet igényünk a felmondási időre járó átlagkeresetre.
És amennyiben nem kapja meg 3 napon belül az elmaradt munkabérét, szabadságát, 1 hónapos felmondási időre járó átlagbérét, illetve az iratait a munkáltatójától, akkor lehet menni a Bíróságra.
Annyit mondtak még, hogy engem tanúként meghallgathatnak, hogy igen, ott voltam, nem vette át a tulaj a papírt, nem írta alá a jegyzőkönyvet, ilyesmi (mert ha postán adjuk fel, csak akkortól él a rendkívüli felmondás, amikor átveszi a levelet, na most, nyilván nem fogja átvenni, hanem azt fogja mondani, hogy nem jelent meg munkában a Párom, így igazolatlan hiányzásért kirúgja, mielőtt átvenné a felmondását). Mivel az áthúzott bérpapírokon kívül gyakorlatilag semmi bizonyítékom nincs arra, hogy nem fizettek bért (max. az, hogy nem utaltak, és nincs sehol aláírva az, hogy átvette a bérét a Párom), és a Bíróságot szeretnénk elkerülni, ÖTLETEKET VÁROK!!! Annyit mondtak még, hogyha nem tudjuk bizonyítani, hogy nem fizettek, elveszítjük a pert, és akkor nekünk kell kifizetni a Bírósági pert, az ügyvédeket, és plusz egy hónap felmondási időt a munkáltatójának! Na, ez nagyon durva lenne!!!!!
Bocsi, ha kicsit kusza voltam, de eléggé feldúlt vagyok még.
Előre is nagyon köszönöm Mindenkinek! :))
Részletes, lelkiismeretes felvilágosítást kaptál a bírósági titkártól. Mit szeretnél még?
Gondoltam, próbálkozok, hátha van valami kiskapu, nem kell lutrizni, várni, hogy kap-e fizetést, és azt hogy kapja meg, van-e valakinek ötlete ez ügyben (mert így járt, vagy mert éppen nem, de találkozott a helyzettel), ilyesmi....
Szerintem eléggé gáz a helyzet (de aki nem volt még hasonlóban, hogy dolgozik, de nem kap érte bért, nyilván nem érti meg), azért is írtam, hogy segítséget, ötleteket várok! Tettem fel néhány kérdést, vergődtem a fizu papírral is.
Hát, akkor bocsi......... Csak el vagyok keseredve, és gondoltam, hátha nem kell jövő hétig várnunk.
Nem kell. Rendes felmondással bármikor, indoklás nélkül élhet.
Ne haragudj, de nyilván nem akar rendes felmondással eljönni, és még hetekig dolgozni egy olyan munkáltatónak, akitől eddig sem kapta meg a bérét! Ez a lényeg, és a problémánk is, hogy hogy tudnánk kisajtolni belőle a bért + még ami jár.
És mivel nem fizet bért, a rendkívüli felmondást erre alapozzuk, és így Neki kellene az 1 hónapos felmondást kifizetnie pluszban! 3 hónappal tartozik!!!!!!!!!!!!! Az ember nem azért jár a munkahelyére, hogy ne legyen otthon, hanem azért, hogy pénzt keressen!
Ötleteket kértél, íme egy:
A munkáltatók szívesen packáznak a dolgozóval, de egy tekintélyes megjelenésű ügyvéddel kevésbé.
Keressetek egyet, és vele együtt jelenjetek meg a párod munkáltatójánál, ahol az ügyvéd - természetesen szakkifejezésekkel megtűzdelve - tájékoztassa a munkáltatót, hogy itt a rendkívüli felmondás (a javasolt 15 napos határidőt érdemes betartani!) és amennyiben nem teljesíti a kötelezettségeit, nem csak bíróságra viszi az ügyet, de értesíti az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget is, akik majd a most követeltnél sokszor nagyobb bírságért cserébe elmagyarázzák, hogy hogyan is kell(ett volna) eljárnia mind az oktatás, mind a többi területen.
Általában bejön, gyorsan visszavesznek, ha látják, hogy komoly az ügy. (Esetleg az APEH-et sem árt, ha említi az ügyvéd, ha ilyen simlis, biztos nem örülne egy ellenőrzésnek...)
Sok sikert!
Sziasztok!
Két kérdésem lenne..
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |