határozott idejű szerződés, felmondás

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.11. 10:34

No, azt az ismételten határozott időt megjelölő kinevezést nem kellett volna a közalkalmazottnak aláírni. Akkor határozatlan időre szólna a jogviszonya. Így viszont történt egy módosítás oda, egy meg vissza. Ott van, ahonnan indult.

Zolesz75 # 2008.06.13. 07:58

Tisztelt fórumozók!

Barátnőm esetével kapcsolatban kérdeznék: A munkahelye el akarja őt küldeni június végével, mivel a cég hanyatlása miatt nincs szükség a munkájára. A munkáltató ki akarja bulizni, hogy ne elbocsátás legyen, hanem közös megegyezés. A barátnőm szeretné a végkielégítését megkapni a 8 év munkaviszonya után. A csavar annyi a dologban, hogy egy konkurrens cég talán átvenné őt hasonló munkakörbe július 1-től, viszont a jelenlegi munkáltatója erről tudomást szerzett, és az utolsó pillanatig nem akarja elindítani az elbocsátást, hogy a barátnőm belemenjen a közös megyezésbe.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Köszönöm

_Wasp_ # 2008.06.13. 08:01

Mit lehet ilyenkor tenni?
dönteni, melyik a jobb.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

TriplaX # 2008.06.13. 17:20

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz/Hozzátok! Remélem tudtok segíteni. Közalkalmazottként határozott idejű szerződést kötött velem a munkáltatóm, 3 hónap próbaidővel. Próbaidőm június 26-án jár le, de nekem a szerződésem 30-áig szól. Már aláiratták velem az elszámolólapot, mely szerint 26-án megszűnik a munkaviszonyom. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a munkáltatóm ezt megteheti (ha jól tudom), mivel a próbaidő utolsó napja 26-a. A kérdésem csak az lenne, hogy figyeljek-e arra, hogy a közalkalmazotti igazolásomon a munkaviszony megszűnésének módjánál mi szerepeljen? Közös megegyezés? (Merthát ugye ez nem az volt.) Vagy munkaviszony megszűnése próbaidő alatt azonnali hatállyal? Származik-e nekem valami hátrányom abból, hogy mi szerepel a szerződésfelmondásomban? Mivel utána kénytelen vagyok munkanélkülire bejelentkezni. És nem szeretnék úgy járni, hogy még a munkanélküli járadékot sem kapom meg!
Kérlek, segítsetek!
Köszönettel:
TriplaX

kaali # 2008.06.13. 18:57

Hát hogyne számítana! Az azonnali hatállyal nem fest túl jól.

Kjisztike # 2008.06.17. 12:36

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a tanácsokat. Egyetlen S.O.S. kérdésem lenne még, de tényleg S.O.S., mert a helyszínen idegösszeomlást kapok!!!! (igaz, holnap megyünk a Munkaügyi Bíróságra megint érdeklődni, de jó lenne hamarabb tudni, mástól is hallani).

Munkavállalói rendkívüli felmondás esetén a felmondási idő (esetünkben 1 hónap) munkáltató általi kifizetése HATÁROZOTT idejű szerződésnél is kötelező, ugye? Mivel elő szerződés..... Mert a felmondáson már túl vagyunk, holnap telik le a 3 munkanap, amin belül ki kellene adniuk az iratokat, bért, és azt állítja a cégvezető, hogy mivel határozott idejű a munkaviszony (2008.01.02-től 2008.12.31-ig, 3 hónap próbaidővel) állítólag azt mondta az ügyvédjük, hogy nem kell felmondási időt kifizetniük, viszont, a Páromat kötelezhetik a rendkívüli felmondás alatt is a felmondási idő ledolgozására.........!!!!!!!! Azért teljesen hülyék mi sem vagyunk! Rájuk vonatkozik, ránk meg nem?????

Mondjátok, hogy ilyen nincs! Én akárhogy is nézem a Munka Törvénykönyvét, nem látok olyat, hogy határozott idejű szerződésnél nincs felmondási idő kifizetési kötelezettségük. Ott csak annyit látok, hogy a rendes felmondás szabályai nem alkalmazhatók. Nyilván ettől rendkívüli..... És, hogy felmondási időt kell fizetniük.

Ugye csak bepróbálkozott??????

Időközben kiderült, hogy végelszámolás alatt áll a cég (és az APEH nem először szállt rá), nyilván fűvel-fával meg fogom fenyegetni őket, hogy kifizessék, ami jár. Mi nem kérünk mást, csak ami a törvény szerint jár.

Előre is köszi!

_Wasp_ # 2008.06.17. 13:20

AZONNAL menjetek el ügyvédhez. Ne holnap, hanem ma. Inkább nem állok neki elemezni a jogszabályokat, mert ez nem az a kategória, ahol egészséges lenne az általatok művelt hályogkovácsolás.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kjisztike # 2008.06.17. 13:30

Nézd, a "pór" népnek, egy havi nettó jövedelme cca. 80e Ft. Ha elmegyek egy ügyvédhez, elviszi. Nincs értelme, akkor inkább bebukom a felmondási időt, amit nem fizettek ki. Még pereskedjek az ügyvédem munkadíjáért is? Simán nem fogják kifizetni. 80e Ft-ért nem fogok országra szóló pert indítani (nyilván ezt is kihasználják a munkáltatók). Nem éri meg. Több lesz a leves, mint a hús.

_Wasp_ # 2008.06.17. 14:32

egy: az ügyvéded munkadíját is kifizetik majd a perben. (állapodj meg sikerdíjra, akkor biztonságban vagy)
kettő: rendkívüli felmondás határozott idejű szerződésnél necces, ha meg van támadva a felmondás munkaügyi bíróságon (ha jól értem erről van szó), ilyenkor lazán kifizettetheti veletek a bíróság a határozott idő végéig járó munkabért, mint átalánykártérítést.
három: könnyen lehet, hogy ingyen is kapsz tanácsot. Normális helyen ezeket a kérdéseket a jövőbeni üzlet reményében sok esetben grátisz megválaszolják.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.06.17. 14:43

négy. (ne tudd már jobban)

Itt van pl. egy BH, ami szerint a párod, anélkül, hogy bármit ledolgozna, megkaphatja az év végéig járó fizetését:

BH1996. 452.
Ha a határozott időre alkalmazott munkavállaló felmondásának jogalapja olyan munkáltatói magatartás, amely miatt a munkavállaló a munkaszerződésben meghatározott időtartamot nem tudja a munkáltatónál eltölteni, a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetésének oka a munkáltató magatartásában van, ezért a munkavállaló igényelheti az emiatt le nem töltött időre járó munkabérének (átlagkeresetének) a megfizetését vagy választása szerint a törvényben meghatározott egyéb jogkövetkezmények alkalmazását [1992. évi XXII. tv. (Mt.) 96. § (1) bek. a) és b) pont, (6) bek., 88. § (2) bek. ].

Nem kéne a munka törvénykönyvéből laikusoknak messzemenő következtetést levonni, ez az egyik legnehezebben értelmezhető (legcsalókább) törvénykönyv. (tipikus kibukó tárgy a jogi egyetemeken)

Szóval még egyszer leírom:
MENJETEK EL ÜGYVÉDHEZ.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kjisztike # 2008.06.19. 12:38

Köszi a tanácsokat, _Wasp_! :)
És Mindenki másnak is! :)

Elmentünk ügyvédhez. Mint kiderült, egy régi főiskolai évfolyamtársunkat sikerült kifognunk. :)) Átnyergelt műszaki területről jogra. :)

Na, Ő is helyből ugyan ezt kapta elő, amit Te is bemásoltál (Döntések Tára BH....). Mivel nem tudja bizonyítani a munkáltató azt, hogy 10-én bért fizetett (egyszer sem, de nyilván a mostani a lényeg), ezért elvileg nyert ügyünk van. Nem utalt bért, nem íratott alá semmit visszadátumozva, a bérlapon az átvétel ki van húzva, ilyenek.
Azért az ideg még mindig bennünk van, mert a Munkaügyi Bíróságon nem hallottak erről a lehetőségről... Vicces.... És igen, igazad van a törvénnyel kapcsolatban (személyügyesként én sem vagyok teljesen laikus), mert eddig ahány embertől érdeklődtünk, annyiféleképpen magyarázták a dolgokat. És látod, a bíróságon sem tudott a titkár (gondolom, titkár) erről a lehetőségről, hogy a bért / különbözetet év végéig, amíg a szerződés szól, kérhetjük.

A volt munkáltató gyártja maga ellen a bizonyítékokat.... Állítólag majd jövő héten (talán) átutalja a májusi bért + a többit... Ott lesz a dátum a bankszámlakivonaton........... :))) Idióta!
Amúgy nem ismeri el, amit még kérünk (nem teljes összeget, hanem az új munkabér [új munkahelyről] és a régi munkabér különbözetét a szerződés lejártáig), úgyhogy majd postázzuk a levelet, és megmagyarázzuk Neki.

Na, remélem, érthető voltam.
Még egyszer köszi. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.19. 12:44

Nem lehetőség - jog.

csalamádé # 2008.07.03. 14:39

Kedves Fórumozók!
Egy kiadónál határozott idejű szerződésem van mint szerkesztő/újságíró, de bejelenetették, hogy az a termék, amelyhez tartozom 1 hét múlva megszűnik. Ők mindenáron át akarnak rakni egy másik részlegbe mondván, ott is írni, szerkeszeni kell, de én nem akarok menni, mert más téma,terület, hozzáállás, stb.
Úgy tudom, a hátralevő (3 hónap) időt, amely a szerződés lejártáig tart, ki kell, hogy fizessék. igaz ez? Mit lehet tenni?
Köszönöm nagyon a segítséget! Minden jót!

Csani07 # 2008.07.03. 14:54

Szia Csalamádé!

Talán ez segít valamit:

A határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése

88. § (1) A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.

Ezt mondja az Mt.

További szép napot!

Csani

csalamádé # 2008.07.03. 15:47

Köszönöm Csani!
A közös megegyezés esetén gondolom nem jár a részemre semmiféle "kártérítés", így ezt a változatot fogják nyilván erőltetni. De mondhatom-e azt, hogy nem egyezem bele, ez rendkivüli felmondásnak számít (?), mivel ők 1. már régen tudtak erről, s mégis csak 3 nappal a megszűnés előtt közölték velem a tényt, 2. számomra nem megfelelő pótmunkakört kínálnak. Mert laikusként úgy hiszem, mondhatják, hogy ha nem is akarok közös megegyezéssel elmenni, akkor meg miért nem jó az, amit ők ajánlanak...
Köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.03. 16:11

Nem tudjuk. Nem ismerjük a munkaszerződésedet. Ha abba belefér változtatás nélkül az a munka, amit eztán akarnak végeztetni veled, akkor köteles vagy elvégezni. Ha nem fér bele, akkor nem vagy köteles elvégezni.

csalamádé # 2008.07.04. 09:02

Köszönöm. A szerződésemben csak a beosztásom neve van megadva, s még munkaköri leírást sem kaptam, pedig kétszer is kértem. A HR vezető pár hete akarta volna megírni, de mivel nem is tudja, mit csinálok, nem foglalkozott vele...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.04. 10:01

Az épp elég. A munkakör megjelöléséből azért többnyire el lehet dönteni, hogy milyen feladatok tartoznak bele. Ha valaki "takarítónő", akkor azt aligha lehet a szerződés módosítása nélkül gépírásra, jegyzőkönyvvezetésre kötelezni. De ha valaki "szerkesztő", azt bizony - szerintem - a szerkesztőség - sőt, ha a munkáltató a kiadó, akkor a kiadó - bármely kiadványának a szerkesztésével meg lehet bízni.

marica222 # 2008.07.13. 16:46

Sziasztok!
Választ szeretnék kapni a következő problémámra:határozott idejű szerződésem van és közben terhes lettem,de a szerződésem megszünik még szülés előtt.A munkáltató köteles-e meghosszabítani a szerződést,dönthet-e úgy hogy terhesen nem alkalmazz tovább?És mi van akkor ha GYED vagy GYES közben szűnik meg a határozott idejű szerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.13. 18:28

Már miért lenne köteles?

Mocyca # 2008.07.23. 11:05

Sziasztok!Azt szeretném megtudni,hogy milyen következménye lehet annak,ha én aláírtam egy munkaszerződést,ami határozott időre szól,de nem fogok visszamenni dolgozni.Röviden vázolom a helyzetet:óvodában dolgozom/tam és csak azért írtam alá a szerződést,mert féltem hogy a nyári fizetést nem adják akkor ide,mivel az előző szerződésem 2008.06-ig tartott és azt gondoltam ha nem irom alá ezt ami 2008.07-től-2009.06-ig szól nem fizetik ki a nyaramat.De közbe én már tudtam hogy nem fogok ide visszajönni.Remélem érthető nagyjából a dolog.Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.23. 11:28

Munkaviszony jogellenes megszüntetése
Mt. 101. § (1) A munkavállaló, ha munkaviszonyát nem e törvényben előírtak [87. § (2) bekezdés, 92. §, 96. §, 97. § (1) bekezdés] szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni. Amennyiben a munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése kizárólag azért jogellenes, mert a felmondási idő egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége a le nem töltött idővel arányos.223
(2) Ha a munkavállaló a határozott időtartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, az (1) bekezdésben meghatározottakat megfelelően kell alkalmazni. Ha azonban a határozott időből még hátralévő időtartam rövidebb mint az (1) bekezdés szerinti időtartam, a munkáltató csak a hátralévő időre járó átlagkereset megfizetését követelheti.
(3) A munkáltató jogosult az (1), illetve (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának érvényesítésére is.
(4) A munkáltató (1)-(3) bekezdés alapján keletkezett igényeinek érvényesítésére a munkavállaló által okozott kár megtérítésére vonatkozó szabályok (173. §) az irányadók.

Azt pedig ne nagyon hangoztasd, hogy eleve tudtad, hogy nem akarod teljesíteni a kötelezettségeidet, mert úgy könnyel lehet belőle csalás is.

the big cat # 2008.07.23. 12:08

Hát csak gratulálni tudok. Ez csalás, és szerencsére valószínűleg a kártérítés összeg nagyobb lesz, mint a kéthavi kereset, amit ilyen módon kicsalt a fórumtárs.

Mocyca # 2008.07.23. 13:09

Miért szerencsére-nagy macska?És az hogy lehetséges,h a munkáltató aláirata a munkavállaloval a szerződést és előre tudja h nem fogja vissza venni szerencsétlen ember meg ugy tölti a nyarát,h azt hiszi mehet vissza dolizni aztán munka előtt 2-3 nappal szólan knek i,h már ne jöjjön?ez mien?rohadt időket élünk...én lépek.de fizetni nem fogok...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.23. 13:21

de fizetni nem fogok

Mondta ezt már más is. Aztán jött a végrehajtó...