No, azt az ismételten határozott időt megjelölő kinevezést nem kellett volna a közalkalmazottnak aláírni. Akkor határozatlan időre szólna a jogviszonya. Így viszont történt egy módosítás oda, egy meg vissza. Ott van, ahonnan indult.
határozott idejű szerződés, felmondás
Tisztelt fórumozók!
Barátnőm esetével kapcsolatban kérdeznék: A munkahelye el akarja őt küldeni június végével, mivel a cég hanyatlása miatt nincs szükség a munkájára. A munkáltató ki akarja bulizni, hogy ne elbocsátás legyen, hanem közös megegyezés. A barátnőm szeretné a végkielégítését megkapni a 8 év munkaviszonya után. A csavar annyi a dologban, hogy egy konkurrens cég talán átvenné őt hasonló munkakörbe július 1-től, viszont a jelenlegi munkáltatója erről tudomást szerzett, és az utolsó pillanatig nem akarja elindítani az elbocsátást, hogy a barátnőm belemenjen a közös megyezésbe.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm
„Mit lehet ilyenkor tenni?”
dönteni, melyik a jobb.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Tisztelt Fórumozók!
Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz/Hozzátok! Remélem tudtok segíteni. Közalkalmazottként határozott idejű szerződést kötött velem a munkáltatóm, 3 hónap próbaidővel. Próbaidőm június 26-án jár le, de nekem a szerződésem 30-áig szól. Már aláiratták velem az elszámolólapot, mely szerint 26-án megszűnik a munkaviszonyom. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a munkáltatóm ezt megteheti (ha jól tudom), mivel a próbaidő utolsó napja 26-a. A kérdésem csak az lenne, hogy figyeljek-e arra, hogy a közalkalmazotti igazolásomon a munkaviszony megszűnésének módjánál mi szerepeljen? Közös megegyezés? (Merthát ugye ez nem az volt.) Vagy munkaviszony megszűnése próbaidő alatt azonnali hatállyal? Származik-e nekem valami hátrányom abból, hogy mi szerepel a szerződésfelmondásomban? Mivel utána kénytelen vagyok munkanélkülire bejelentkezni. És nem szeretnék úgy járni, hogy még a munkanélküli járadékot sem kapom meg!
Kérlek, segítsetek!
Köszönettel:
TriplaX
Hát hogyne számítana! Az azonnali hatállyal nem fest túl jól.
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a tanácsokat. Egyetlen S.O.S. kérdésem lenne még, de tényleg S.O.S., mert a helyszínen idegösszeomlást kapok!!!! (igaz, holnap megyünk a Munkaügyi Bíróságra megint érdeklődni, de jó lenne hamarabb tudni, mástól is hallani).
Munkavállalói rendkívüli felmondás esetén a felmondási idő (esetünkben 1 hónap) munkáltató általi kifizetése HATÁROZOTT idejű szerződésnél is kötelező, ugye? Mivel elő szerződés..... Mert a felmondáson már túl vagyunk, holnap telik le a 3 munkanap, amin belül ki kellene adniuk az iratokat, bért, és azt állítja a cégvezető, hogy mivel határozott idejű a munkaviszony (2008.01.02-től 2008.12.31-ig, 3 hónap próbaidővel) állítólag azt mondta az ügyvédjük, hogy nem kell felmondási időt kifizetniük, viszont, a Páromat kötelezhetik a rendkívüli felmondás alatt is a felmondási idő ledolgozására.........!!!!!!!! Azért teljesen hülyék mi sem vagyunk! Rájuk vonatkozik, ránk meg nem?????
Mondjátok, hogy ilyen nincs! Én akárhogy is nézem a Munka Törvénykönyvét, nem látok olyat, hogy határozott idejű szerződésnél nincs felmondási idő kifizetési kötelezettségük. Ott csak annyit látok, hogy a rendes felmondás szabályai nem alkalmazhatók. Nyilván ettől rendkívüli..... És, hogy felmondási időt kell fizetniük.
Ugye csak bepróbálkozott??????
Időközben kiderült, hogy végelszámolás alatt áll a cég (és az APEH nem először szállt rá), nyilván fűvel-fával meg fogom fenyegetni őket, hogy kifizessék, ami jár. Mi nem kérünk mást, csak ami a törvény szerint jár.
Előre is köszi!
AZONNAL menjetek el ügyvédhez. Ne holnap, hanem ma. Inkább nem állok neki elemezni a jogszabályokat, mert ez nem az a kategória, ahol egészséges lenne az általatok művelt hályogkovácsolás.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Nézd, a "pór" népnek, egy havi nettó jövedelme cca. 80e Ft. Ha elmegyek egy ügyvédhez, elviszi. Nincs értelme, akkor inkább bebukom a felmondási időt, amit nem fizettek ki. Még pereskedjek az ügyvédem munkadíjáért is? Simán nem fogják kifizetni. 80e Ft-ért nem fogok országra szóló pert indítani (nyilván ezt is kihasználják a munkáltatók). Nem éri meg. Több lesz a leves, mint a hús.
egy: az ügyvéded munkadíját is kifizetik majd a perben. (állapodj meg sikerdíjra, akkor biztonságban vagy)
kettő: rendkívüli felmondás határozott idejű szerződésnél necces, ha meg van támadva a felmondás munkaügyi bíróságon (ha jól értem erről van szó), ilyenkor lazán kifizettetheti veletek a bíróság a határozott idő végéig járó munkabért, mint átalánykártérítést.
három: könnyen lehet, hogy ingyen is kapsz tanácsot. Normális helyen ezeket a kérdéseket a jövőbeni üzlet reményében sok esetben grátisz megválaszolják.
_Wasp_
és felesleges megoldása
négy. (ne tudd már jobban)
Itt van pl. egy BH, ami szerint a párod, anélkül, hogy bármit ledolgozna, megkaphatja az év végéig járó fizetését:
BH1996. 452.
Ha a határozott időre alkalmazott munkavállaló felmondásának jogalapja olyan munkáltatói magatartás, amely miatt a munkavállaló a munkaszerződésben meghatározott időtartamot nem tudja a munkáltatónál eltölteni, a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetésének oka a munkáltató magatartásában van, ezért a munkavállaló igényelheti az emiatt le nem töltött időre járó munkabérének (átlagkeresetének) a megfizetését vagy választása szerint a törvényben meghatározott egyéb jogkövetkezmények alkalmazását [1992. évi XXII. tv. (Mt.) 96. § (1) bek. a) és b) pont, (6) bek., 88. § (2) bek. ].
Nem kéne a munka törvénykönyvéből laikusoknak messzemenő következtetést levonni, ez az egyik legnehezebben értelmezhető (legcsalókább) törvénykönyv. (tipikus kibukó tárgy a jogi egyetemeken)
Szóval még egyszer leírom:
MENJETEK EL ÜGYVÉDHEZ.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Köszi a tanácsokat, _Wasp_! :)
És Mindenki másnak is! :)
Elmentünk ügyvédhez. Mint kiderült, egy régi főiskolai évfolyamtársunkat sikerült kifognunk. :)) Átnyergelt műszaki területről jogra. :)
Na, Ő is helyből ugyan ezt kapta elő, amit Te is bemásoltál (Döntések Tára BH....). Mivel nem tudja bizonyítani a munkáltató azt, hogy 10-én bért fizetett (egyszer sem, de nyilván a mostani a lényeg), ezért elvileg nyert ügyünk van. Nem utalt bért, nem íratott alá semmit visszadátumozva, a bérlapon az átvétel ki van húzva, ilyenek.
Azért az ideg még mindig bennünk van, mert a Munkaügyi Bíróságon nem hallottak erről a lehetőségről... Vicces.... És igen, igazad van a törvénnyel kapcsolatban (személyügyesként én sem vagyok teljesen laikus), mert eddig ahány embertől érdeklődtünk, annyiféleképpen magyarázták a dolgokat. És látod, a bíróságon sem tudott a titkár (gondolom, titkár) erről a lehetőségről, hogy a bért / különbözetet év végéig, amíg a szerződés szól, kérhetjük.
A volt munkáltató gyártja maga ellen a bizonyítékokat.... Állítólag majd jövő héten (talán) átutalja a májusi bért + a többit... Ott lesz a dátum a bankszámlakivonaton........... :))) Idióta!
Amúgy nem ismeri el, amit még kérünk (nem teljes összeget, hanem az új munkabér [új munkahelyről] és a régi munkabér különbözetét a szerződés lejártáig), úgyhogy majd postázzuk a levelet, és megmagyarázzuk Neki.
Na, remélem, érthető voltam.
Még egyszer köszi. :)
Nem lehetőség - jog.
Kedves Fórumozók!
Egy kiadónál határozott idejű szerződésem van mint szerkesztő/újságíró, de bejelenetették, hogy az a termék, amelyhez tartozom 1 hét múlva megszűnik. Ők mindenáron át akarnak rakni egy másik részlegbe mondván, ott is írni, szerkeszeni kell, de én nem akarok menni, mert más téma,terület, hozzáállás, stb.
Úgy tudom, a hátralevő (3 hónap) időt, amely a szerződés lejártáig tart, ki kell, hogy fizessék. igaz ez? Mit lehet tenni?
Köszönöm nagyon a segítséget! Minden jót!
Szia Csalamádé!
Talán ez segít valamit:
A határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése
88. § (1) A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.
Ezt mondja az Mt.
További szép napot!
Csani
Köszönöm Csani!
A közös megegyezés esetén gondolom nem jár a részemre semmiféle "kártérítés", így ezt a változatot fogják nyilván erőltetni. De mondhatom-e azt, hogy nem egyezem bele, ez rendkivüli felmondásnak számít (?), mivel ők 1. már régen tudtak erről, s mégis csak 3 nappal a megszűnés előtt közölték velem a tényt, 2. számomra nem megfelelő pótmunkakört kínálnak. Mert laikusként úgy hiszem, mondhatják, hogy ha nem is akarok közös megegyezéssel elmenni, akkor meg miért nem jó az, amit ők ajánlanak...
Köszönöm!!!
Nem tudjuk. Nem ismerjük a munkaszerződésedet. Ha abba belefér változtatás nélkül az a munka, amit eztán akarnak végeztetni veled, akkor köteles vagy elvégezni. Ha nem fér bele, akkor nem vagy köteles elvégezni.
Köszönöm. A szerződésemben csak a beosztásom neve van megadva, s még munkaköri leírást sem kaptam, pedig kétszer is kértem. A HR vezető pár hete akarta volna megírni, de mivel nem is tudja, mit csinálok, nem foglalkozott vele...
Az épp elég. A munkakör megjelöléséből azért többnyire el lehet dönteni, hogy milyen feladatok tartoznak bele. Ha valaki "takarítónő", akkor azt aligha lehet a szerződés módosítása nélkül gépírásra, jegyzőkönyvvezetésre kötelezni. De ha valaki "szerkesztő", azt bizony - szerintem - a szerkesztőség - sőt, ha a munkáltató a kiadó, akkor a kiadó - bármely kiadványának a szerkesztésével meg lehet bízni.
Sziasztok!
Választ szeretnék kapni a következő problémámra:határozott idejű szerződésem van és közben terhes lettem,de a szerződésem megszünik még szülés előtt.A munkáltató köteles-e meghosszabítani a szerződést,dönthet-e úgy hogy terhesen nem alkalmazz tovább?És mi van akkor ha GYED vagy GYES közben szűnik meg a határozott idejű szerződés?
Már miért lenne köteles?
Sziasztok!Azt szeretném megtudni,hogy milyen következménye lehet annak,ha én aláírtam egy munkaszerződést,ami határozott időre szól,de nem fogok visszamenni dolgozni.Röviden vázolom a helyzetet:óvodában dolgozom/tam és csak azért írtam alá a szerződést,mert féltem hogy a nyári fizetést nem adják akkor ide,mivel az előző szerződésem 2008.06-ig tartott és azt gondoltam ha nem irom alá ezt ami 2008.07-től-2009.06-ig szól nem fizetik ki a nyaramat.De közbe én már tudtam hogy nem fogok ide visszajönni.Remélem érthető nagyjából a dolog.Köszönöm előre is!
Munkaviszony jogellenes megszüntetése
„Mt. 101. § (1) A munkavállaló, ha munkaviszonyát nem e törvényben előírtak [87. § (2) bekezdés, 92. §, 96. §, 97. § (1) bekezdés] szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni. Amennyiben a munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése kizárólag azért jogellenes, mert a felmondási idő egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége a le nem töltött idővel arányos.223
(2) Ha a munkavállaló a határozott időtartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, az (1) bekezdésben meghatározottakat megfelelően kell alkalmazni. Ha azonban a határozott időből még hátralévő időtartam rövidebb mint az (1) bekezdés szerinti időtartam, a munkáltató csak a hátralévő időre járó átlagkereset megfizetését követelheti.
(3) A munkáltató jogosult az (1), illetve (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának érvényesítésére is.
(4) A munkáltató (1)-(3) bekezdés alapján keletkezett igényeinek érvényesítésére a munkavállaló által okozott kár megtérítésére vonatkozó szabályok (173. §) az irányadók.”
Azt pedig ne nagyon hangoztasd, hogy eleve tudtad, hogy nem akarod teljesíteni a kötelezettségeidet, mert úgy könnyel lehet belőle csalás is.
Hát csak gratulálni tudok. Ez csalás, és szerencsére valószínűleg a kártérítés összeg nagyobb lesz, mint a kéthavi kereset, amit ilyen módon kicsalt a fórumtárs.
Miért szerencsére-nagy macska?És az hogy lehetséges,h a munkáltató aláirata a munkavállaloval a szerződést és előre tudja h nem fogja vissza venni szerencsétlen ember meg ugy tölti a nyarát,h azt hiszi mehet vissza dolizni aztán munka előtt 2-3 nappal szólan knek i,h már ne jöjjön?ez mien?rohadt időket élünk...én lépek.de fizetni nem fogok...
„de fizetni nem fogok”
Mondta ezt már más is. Aztán jött a végrehajtó...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02