határozott idejű szerződés, felmondás

Vari # 2013.09.11. 11:23

Sziasztok, érdeklődni szeretnék, hogy ha szeptember 30-án lejár a határozott idejű munkaszerződésem, és nem szól senki és én a következő nap felveszem a munkát akkor automatikusan határozatlan időre vált át a munkaszerződés?

csernyke # 2013.09.07. 12:57

Jó napot kívánok...
Érdeklődni szeretnék olyan ügyben hogy egy gyárban dolgozom lassan két éve és havi szerződést kapunk minden hónapban,most úgy nézz ki kismama vagyok de még folynak a vizsgálatok most meg kaptam dec 31 ig kivételesen a szerződésem ,az után érdeklődnék hogy ha most bejelentem hogy kismama vagyok elküldhet vagy dec 31 ig védve vagyok?mert itt eddig aki kismama volt havi szerződéssel ahogy lejárt a szerződése meg se hosszabbitották egyből elküldték.
Várom válaszát köszönettel Csernyke

wers # 2013.09.05. 13:02

Nem emlékszem ez változott-e, de hosszabbítani csak max. kétszer lehetséges.
De ezt úgy kerülik ki, hogy pár nap szünet és új munkaszerződés. De már olyant is hallottam, hogy egy táraság több közvetítőt üzemeltet, és mindig másik köt szerződést.

ObudaFan # 2013.09.05. 12:56

A határozott idejű szerződés megszűnése ellen nem véd a felmondási védelem. Ha a munkaügyi bíróság megállapítja, hogy jogellenes a hosszabbítgatás és valójában határozatlan idejű szerződés jött létre, az már más.

Ars Iustitiae # 2013.09.05. 12:45

Tisztelt Szakértők,

Fél év szerződésem van, fél év próbaidővel.
Férjemmel gyereket szeretnénk, de a gyedhez még 2014. március 1-ig dolgoznom kell.

A próbaidőm és a szerződésem is január 3-án telik le.
Utána, az itt bevett gyakorlat alapján, 1 havonta hosszíbbítgatják a munkaszeződés, amely szerintem kimeríti a joggal való visszaélést, mivel állandóan létszámhiánnyal küzd a cég, mindig van felvétel és az új dolgozók 1-2 nap, 1 hét után itt is hagyják a munkahelyet.

A gyedre szükségem van,mert a gyes összege nagyon kevés.

Kérdésem: Az 1 hónapos hosszabbítgatások ideje alatt, ha március 1 után elmegyek 1 hónap táppénzre, veszélyeztetett terhes kóddal : 9-es vagy terhes kóddal : 8-as ,milyen felmondási védelemben részesülök, ha részesülök egyáltalán.

Válaszukat nagyon szépen köszönöm.

imi1983 # 2013.08.16. 03:57

Segítséget szeretnék kérni .Közmunkásként dolgozom december 31-ig van a szerződésem,viszont most barátnőm miatt Szegedre költözöm Gyuláról és ezért összeegyeztethetetlen a munkavállalás az utazás miatt.Ilyenkor az önkormányzat ha kérem köteles elengedni közös megegyezéssel?Mert ha ők mondanak fel simán 2 évig ki vagyok zárva a rendszerből.Előre is köszönöm a választ.

melus021478 # 2013.08.13. 16:27

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.13. 14:52

Egyoldalúan nem.

melus021478 # 2013.08.13. 03:30

Jó reggelt, sziasztok! Kérdés : közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező munkavállaló esetén - határozatlan idejű szerződést jogában áll - e a munkáltatónak határozott idejűre módosítani?

viki13 # 2013.08.12. 13:41

Nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.12. 13:26

Nem.

wers # 2013.08.12. 13:22

Egy kérdés, ha határozott idejű szerződést határozatlanra módosítunk, lehet újra próbaidőt kikötni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.12. 13:18

Csak jogászoknak ON

Tulajdonképpen kifejezett törvényi szabály nélkül is határozatlan idejűvé válik a munkaviszony a kötelmi jog szabályainak megfelelő alkalmazása miatt. De csak féloldalasan, a munkavállaló hivatkozhat az írásba foglalás elmaradására. 30 napig,

OFF

Ha legalább 30 napot tovább dolgozott a munkavállaló, akkor szerintem már ő sem hivatkozhat az írásbeliség hiányára. Csak felmondási idővel mondhat fel.

wers # 2013.08.12. 11:37

aláíratlan szerződés alapján a munkáltató semmit sem követelhet, de a munkavállaló sem

ObudaFan # 2013.08.12. 11:33

A régi Mt-nek valóban volt ilyen szabálya. Az újnak nincs, így megteheti.

viki13 # 2013.08.12. 11:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Barátnőm egy éves határozott idejű szerződése augusztus 6-án lejárt.A munkaadó azonban tovább kívánja foglalkoztatni határozatlan idejű szerződéssel, amelyet a mai napig még nem íratott alá (visszadátumozással szeretné ezt megtenni).
Ő azonban szeretne állást váltani, de konkrét választ az új munkahelyről csak kb egy hét múlva kap, ott viszont szeptember 1-től kezdenie kellene. Hogy elkerülje a két szék közt a pad alá esetét, nem szólt, továbbra is dolgozik, és abban bízik, hogy így a felmondási idő ledolgozása nélkül elmehet. Lesz erre lehetősége, vagy azzal, hogy a szerződés lejárta után is megjelent a munkahelyén kötelezettsége keletkezett?(MT 84§ 2 bekezdés azt írja, hogy ilyen esetben határozatlan idejűvé válhat a szerződés, és gondolom, akkor a felmondási időt le kell töltenie.)
Megteheti-e, hogy semmiképp nem írja alá az új szerződést?
Követelhet-e bármit a munkaadója?
Megtisztelő válaszát köszönöm.
Viki

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.07. 17:37

Szerintem nem.

mogyi40 # 2013.08.07. 09:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Határozott idejű munkaviszonyomat szeretném felmondani, de félő, hogy a közös megeggyezésre nem lesz lehetőség. A munkaszerződés csak jövő tavasszal járna le.
A törvényben ezt találtam: "A felmondás indoka csak olyan ok lehet, ami a munkavállaló számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna."

Az megfelelő indok, hogy a munkaszerződésemben heti 40 óra szerepel de pl. ebben a hónapban 268 órát kell dolgoznom amiről pecsétes igazolásom van.
Van hogy zsinórban 5napot kell 12 órázni.
A munkakört normál esetben 5 személy látja el, de jelenleg 4-en vagyunk.
Amúgy nevelői állásról van szó.
Köszönettel!

ObudaFan # 2013.07.24. 20:52

Kifejezetten csak a felmondásra vonatkozik a felmondási védelem. Azt nem védi ki, hogy a határozott idejű munkaszerződés lejár. (Meg pl. a szankciós azonnali hatályú felmondást sem.)

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.07.24. 05:16

A határozott idejű jogviszonyt naptárilag vagy más alkalmas módon kell rögzíteni. Ez a más alkalmas mód kategóriába esik.

A könyvemben részletesen olvashat erről, konkrést esetek is vannak benne.
http://www.complex.hu/…iadvany.html

www.bodnarugyvediiroda.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.23. 20:29
  1. Igen.
  2. Igen, de a határozott idejű szerződés felmondás nélkül szűnik meg.
  3. Hülyeség.
Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.23. 13:35

Próbaidő alatt is védve van az a munkavállaló a rendes felmondástól. De a próbaidő alatt azonnali hatályú felmondással lehet megszüntetni a munkaviszonyt.

Toxikus # 2013.07.23. 12:11

Üdvözlök mindenkit!
Sok véleményt olvastam a védett kor intézményéről. De vajon közalkalmazotti státuszban a próbaidő alatt is érvényes a védelem?
Köszönet a válaszért.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.07.17. 11:44

A határozott idejű jogviszony a határozott idő lejártával automatikusan megszűnik, akkor is, ha a munkavállaló terhes vagy beteg.

Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

ObudaFan # 2013.07.13. 12:34

Mondjuk ha a szülés előtti 42 napon belül bármikor biztosított vagy, akkor tgyás még fog járni. Gyed már nem.