határozott idejű szerződés, felmondás

ObudaFan # 2013.07.13. 12:28

Ancsi76

Sajnos nem is voltak kötelesek hosszabbítani, ezzel sokat tenni nem tudsz.

Ancsi76 # 2013.07.11. 08:34

Szép napot Mindenkinek!

Röviden a történetem: Egy Budapesti kórházban dolgoztam 2012 április óta határozott idejű szerződéssel tudtak csak felvenni de ígéretet kaptam, hogy véglegesítenek a próbaidő után. Közben Ápolási igazgató csere volt. És persze nem történt véglegesítés. Én is elmentem sajna efelett teltek a hónapok és hihetetlen meglepetésként ért 37 évesen hogy babát várok hisz azt mondták nekem nem lehet. Persze rögtön az volt hogy mindenáron de megtartom. Közöltem a munkáltatómmal (sajnos) hogy kismama vagyok de nem szeretnék táppénzre menni hanem csak könnyitek munkát szeretnék kérni, amit meg is kaptam. Egyszer csak behívott a főnővér hogy ő ugyan megírta az ápolási igazgató asszonynak, hogy meghosszabbítja a szerződésem vagyis átrak egy másik állásra mert amin én vagyok az egy kismamáé akinek 2013 07.08 án lejár a gyes és szeretne visszajönni, de az mivel tudta hogy kismama vagyok vissza dobta a papírt és azt mondta írja meg újra hogy nem áll módjában meghosszabbítani a szerződésem . Ekkor 2 kérvényt is írtam az igazgatás felé hogy 20 hetes vagyok és kérném hogy legalább a szülésig had maradjak a kórház dolgozója. Válasz írásban nem jött semmi és szóban is annyit mondott nem áll módjában és pont.Persze azóta is folyamatos nővérhiány ill felvétel van a kórházban.Így sajna
2013 07.08 án leszámoltam és most 1 hónapig sehol nem tudok jelentkezni mert ha most elmegyek munkanélkülire pont szülésre nem leszek biztosított. És persze munkát se kapok sehol mert már látszik a terhességem. Köszönöm hogy, leírhattam,és kérem ha jogilag valamit tudnának segíteni azt nagyon megköszönném.Üdv egy kismama.

Kerteszke # 2013.07.10. 15:43

Azt szeretném kérdezni, hogy ha a határozott idejű szerződésben meghatározott kötelezően ledolgozandó óraszámot nem tudom a szerződés időtartamáig ledolgozni, mert nem biztosítanak munkalehetőséget, akkor mi történik?

Lehet -e valamilyen kártérítést kérni az elvesztegetett idő miatt, hogy hetekig csak arra várok, hogy hívjanak mikor kell menni dolglozni, de nem történik semmi.

kukodaniki # 2013.07.03. 21:50

Tisztelt tanácsadó!

Ma felmondtam a munkahelyemen, mert hirtelen elköltöztem és nem tudok bejárni 1 hét felmondási időt kaptam, de sajnos nem tudom megoldani a bejárást.. de ettől nem tekintenek el hogy ezt az egy hetet oda adják. Először szabadságot mondtak mivel ugye nem tudok bejárni, de a műszakvezetőm ezt nem engedi és mindenképp le kell dolgoznom. Pedig az idei szabadságomból 2 napot adtak eddig ki a többit nem. Mérgemben arra is gondoltam hogy egyszerűen nem megyek be, de akkor igazolatlant kapom és ha jól tudom 3 igazolatlan napért fegyelmi jár és kirúghatnak. De a fegyelmit nem szeretném megkapni. Tanácstalan vagyok nem tudok hogy bemenni holnap, de erre azt a választ kaptam oldjam meg. Mit tudnék esetleg tenni?
Válaszát előre is köszönöm!

Stev # 2013.06.26. 19:23

Köszönöm a választ.

Azonban érdekelne még, hogy ha a munkáltató nem megy bele a közös megegyezéssel való felmondásba, akkor milyen lehetőség van még a szerződés megszüntetésére?

Előre is köszönöm a választ!

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.06.26. 06:40

Nem állja meg a helyét.

Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

Stev # 2013.06.23. 17:05

Tisztelt Ügyvéd Úr

Közalkalmazottként dolgozom és határozott idejű szerződésem van. Fel szeretnék mondani a munkahelyemen. Jogszabály alapján ezt megtehetem közös megegyezéssel, vagy pedig rendkívüli felmondással, amihez szükséges indokolni a felmondásom. Ezzel az indoklással kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy mennyire megtámadható a munkáltató részéről. Röviden az indokom a jobb karrierlehetőség és jobb juttatás lenne a leendő munkahelyemen. Megállja ez a helyét egy rendkívüli felmondás okaként?
Esetleg a közös megegyezésen és a rendkívüli felmondáson kívül van más lehetőség is a határozott idejű szerződésem felmondására?

Segítségét előre is köszönöm!

Emszi27 # 2013.05.29. 16:59

Tisztelt szerkesztőség!

Elég régi a bejegyzés a témában, és emaitt szeretném kérdezni, hogy ez még így van-e:

Mi történik, ha valakinek a TGYÁS igénylése előtt szűnik meg a biztosítási jogviszonya?

Ha az igénylés előtt maximum 42 nappal szűnik meg, akkor nem veszti el a jogosultságát: igényelhet TGYÁS-t, s utána GYED-et.
Ha ebbe az intervallumba nem esik bele, akkor is van még további lehetőség arra, hogy ne veszítse el ezt az igen értékes jogosultságot, ugyanis a törvény értelmében, ha meg is szűnik a biztosítási jogviszony, s eltelik a 42 nap, ha utána valaki táppénzen (vagy baleseti táppénzen) van, akkor megmarad a jogosultság. Táppénzre kerülhet pl. valaki ezért is, mert veszélyeztetett terhesnek nyilvánítja az orvos. Ha véget ér a táppénz, baleseti táppénz időszaka, utána még 28 napot ad a törvény arra, hogy megmaradjon a jogosultság. TGYÁS-t igényelni pedig nemcsak a szülés napjától, hanem a szülés várható napját megelőző 4 héttel korábban is lehet.
Így lehet tehát ebben az esetben megtoldani azt az időszakot, míg jogosult marad valaki a TGYÁS-ra:
biztosítási jogviszony vége+42 nap
ha táppénzen van (baleseti táppénz) – akkor ez az időszak is hozzáadódik
végetér, akkor még 28 napig igényelheti a TGYÁS-t.

wers # 2013.04.15. 06:22

Legközelebb olvasd el (és értelmezd) mit is írsz alá. Remélem nem húsz év a határozott idő.

mahoo # 2013.04.15. 06:18

Köszönöm a válaszokat, úgy látom csak a közös megyegyezés marad.

ObudaFan # 2013.04.14. 20:52

Közös megállapodással bármilyen szerződés megszüntethető.

mahoo # 2013.04.14. 18:32

Köszönöm a gyors válaszát! Ez mondhatni nem túl jó hír számomra.

A szerződésben, le van írva, hogy rendelkezésre kell állnom 8-tól 17 óráig. De erre nincs meghatározva díj, csak a munkavégzésre.

Akkor még közös megállapodással sem lehet felmondani? Csak szerződés módosítással pl., mert arra van lehetőség, ha mindkét fél aláírja természetesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.14. 17:51

És nincs semmi a felmondás lehetőségéről? Akkor a vállalkozó tulajdonképpen nem is mondhatja fel.
De miért lenne akadálya a munkaviszony a vállalkozói szerződés fennmaradásának?

mahoo # 2013.04.14. 17:42

Tisztel Ügyvéd Úr!

A szerződésem pontos megnevezése:
Vállalkozói szerződés hardver eszközök hibaelhárítására

Amit előbb elfelejtettem megemlíteni, hogy teljesítmény alapú a bérezésem, azaz ha nincs munka akkor nincs fizetés. Bár ilyen még nem fordult elő szerencsére.

Amiért szeretném felmondani a jelenlegi szerződésem, az egy jobb ajánlat, határozatlan időre szóló munkaviszonnyal.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.14. 16:43

Milyen szerződés?

mahoo # 2013.04.14. 16:39

Tisztelt Jogi Fórum!

Azt szeretném kérdezni, hogy egyéni vállalkozóként milyen módon, mennyi idő alatt mondhatok fel, ha a szerződésem határozott idejű, és az csak az "Azonnali hatályú felmondást részletezi", miszerint:

• mindkét fél felmondhat a másik fél kötelezettség nem teljesítése végett
  • mindkét fél felmondhat a másik fél csődeljárása miatt
  • a vállalkozó felmondhat, ha a megbízó nem fizet

Segítségét előre is köszönöm!

dinyoka # 2013.04.13. 14:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsért szeretnék Önhöz fordulni.
KB 7 hetes kismama vagyok. Havi szerződéses munkát vállaltam ami április 18.án jár le. Több mint egy éve helyezkedtem el az érintett céghez. Sajnos veszélyeztett kismamaként nem vállalhatok további munkát.
Kérdésem a következő lenne: Egyedül álló anya vagyok, táppénzre a szerződésem megszünése után nem vagyok jogosult? Hallottam, hogy az álláskeresői támogatásra 90 napig jogosult lennék. Utána milyen lehetőségek állnának rendelkezésemre? Olyan kilátástalan helyzetnek érzem...
Ha a TB-t nem tudom fizetni,mivel nem lesz miből a szülés levezetéséért és korházi ellátásért kell fizetnem? Gyes járni fog ezek után? Kérem segitsenek, annyira elvagyok keseredve.
Köszönöm előre is a segitséget

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.10. 14:05

Nincs ott valami megszüntető feltétel? X.Y. fizetés nélküli szabadsága?

danikó # 2013.02.10. 11:55

Tisztelt Jogi Fórum!

Határozott szerződésemben ez áll: 2013.01.01 - legfeljebb 2013.12.31 -ig.
A legfeljebb szó miatt ez idő alatt felmondhatnak nekem?
tisztelettel: egy aggodó

ödön1 # 2013.02.10. 11:06

Tisztelettel!

A határozott idejű szerződésem lejár 2013.február 23-án. Meddig kell oda adniuk a kiléptető papírokat, pénteken 22-én már követelhetem?

Ha lejár 23-án, kérhetik hogy töltsek le felmondási időt?

Ez közös megegyezésű munkaviszony megszűntetés lesz?

A február 23 az szombat? előtte kell jelentkeznem a munkanélküli központban vagy elég hétfőn?

Közös megegyezésű megszüntetésnél jár munkanélküli segély?

90 napig kapom fixen a bruttó bérem 60%-át ügye?

Válaszukat előre is köszönöm, nagyon hálás vagyok érte
Üdv
Ödön

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.07. 15:58

Pontosabban: nincs benne expressis verbis ez a szabály. De a 44. § miatt a "továbbdolgozás" jogkövetkezménye ugyanaz, mint korábban volt.

ObudaFan # 2013.02.07. 14:55

Pedig az új Mt. szerint tényleg nem alakul át határozatlan idejűvé a továbbfoglalkoztatással a határozott idejű munkaszerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.07. 13:43

Archivum, ez megint egy olyan féligazság, amely már inkább hazugság. (Vagy tévedés.)

Aláírtad az újabb határozott idejű szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.07. 13:40

Hadda, ki tudod tölteni. Legfeljebb nem dolgozol - de az idő az telik.

archivum # 2013.02.07. 12:53

Tisztelt Jogi Fórum!

Határozott idejű szerződéssel foglakoztatott a munkahelyem, ami 2012.XII.31-én lejárt.
Az új szerződésem 2013.I.1-től 2013.II.28-ig szól, amit
2013.I.22-én kaptam kézhez.
Arra a kérdésemre, hogy miután nem kaptam meg 2-án az új
szerződést nem kellet volna-e határozatlan idejűvé válnia, azt a választ kaptam, hogy az új Munka Törvényköny ezt a szabályt megváltoztatta.
Kérem segítségüket abban, hogy ez tényleg így van-e?