Nem lett volna szabad leírni és aláírni. A helyzetedet csak súlyosbítja, hogy sk. írtad le a közös megegyezést (vagy mit?).
határozott idejű szerződés, felmondás
Egy esélyed van még: aláírtad vagy csak leírtad, amit diktálnak? A munkáltatód aláírta?
A tanácsotoknak megfelelően beadtam a rendes felmondást, hivatkozva a munkaszerződésemre. Nem volt vita, a munkáltatóm elfogadta, szerencsésen zárult az eset.
a papirost sajnos aláírtam ,de a munkáltatóm elöttem nem
Szóval mindketten aláírtátok (az mindegy, hogy nem előtted). Hát, sok jóval nem tudunk biztatni, ha tudod a bíróság előtt bizonyítani, hogy téged megtévesztettek, akkor lehet esélyed, de ennyiből kötve hiszem, hogy sikerülne.
Tisztelt fórumozok!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy 2 évre szóló határozott idejű szerződésem és a szerződésben kikötőtték hogy csak 6 hónap elteltével lehet felmondani, nos én ezt a szerződést 6 hónapnál előbb rendkívüli felmondással fel se bonthatom??
válaszaitokat várom. előre is köszönöm.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A helyzetem a következő: november óta dolgozom egy cégnél, ahol 4 órás munkába vagyok bejelentve, a fizetési utalás esedékessége hó vége- rendszerint. Tudni kell azt, hogy 4 órában voltam bejelentve, viszont a szükségesen átutalt összeg mellett kézbe kaptam még egy nagyobb összeget.
- Nem kaptam meg azt a "feketén" járó pénzt 4 hónapon keresztül. jogilag tehetek valamit, hogy megkapjam?
- Most készülök felmondani, kérhetem az előző hónapra vonatkozó bérem (azt amivel be vagyok jelentve 4 órában) mivel az esedékessége csak hónap végén lenne.
Köszönöm
- Vita esetén bizonyításra szorul a megállapodott munkabér szerződéstől eltérő összege.
- A felmondási időd minimum 30 nap, addig még lesz egy hóvége. (Ha nem tévedtél el, és jó rovatba írtad a kérdést, akkor nem is mondhatsz fel egyáltalán.)
Tisztelt Hozzáértő!
Nekem 2010 van határozott idejű szerződésem 5 órás munkarendben egy cégnél. A bevett szokás, hogy 3 hónapokra szokta a cég meghosszabítani a szerződésemet.
Jelenleg 2010 június 30-val lejárt a régi szerződésem. Többször is rákérdeztem, hogy "mi lesz velem?", de mindig csak annyi választ kaptam, hogy "minden rendben van kapok majd szerződést csak még nincsen kész, mert a HR osztály le van maradva. Azóta már 3 napot is dolgoztam, továbbra is várom az új szerződésemet.
Közben kicsit utánajártam és azt olvastam a törvénykönyvben, hogy ha nem kaptam új szerződést és továbbra is dolgozok, akkor automatikusan határozatlan idejűre változik a munkaviszonyom.
Kérdésem lenne, hogy ha most valamelyik nap végre megkapom a szerződésemet és továbbra is határozott időre szól, akkor nyugodtan közölhetem velük, hogy megszegték a munka törvénykönyvét és kérem a határozatlan idejü szerződésemet?
Vagy inkább húzzam meg magam és örüljek ennek is? Nagyon szeretnék már határozatlan idejű szerződést, de nem szeretném elveszíteni az állásomat azért.
Köszönöm
XY-nak határozott idejű munkaszerződése van, mely 2 hónapra szól, állandó munkahelyen, változó munkaidőben, heti 20 órában, és ezért 45.000Ft havibért fizetnek részére, a szerződés szerint.
XY szeretné rendkívüli felmondással megszüntetni a munkaviszonyát, melyet jövő hét hétfőn, 2010.júl.5.-én tenne meg. Mi a menete? Mit kell szerepeltetni a rendkívüli felmondásban? Hány példányban kell írni? Ezután a munkaügyi bíróságon kell bizonytani XY-nak, hogy mi volt az oka a felmondásnak?
Jól tudom, hogy ezen fajta felmondással csak akkor lehet élni, ha a munkaadó szerződésszegést követ el, ill, ha megszegi ezzel a M.tv.könyvét?
A mi esetünkben Nettó 288.8Ft os órabért kap XY kézhez. Heti 3 hétköznap dolgozik napi 9 órát, ill. 2 hetente szombaton 4 órát. A szerződésben 45000fthavibér/havi80ó=562.5ft órabér. A havibér bruttó vagy nettó? Mert ha nettó, akkor mindenképp kevesebb, mint a szerződésben, ha bruttó, akkor mennyi annak a nettója? Úgy tudjuk, hogy így sem éri el, a minimumot, amennyit fizetnie kell. Akkor ez lehetne a rendkívüli felmondás oka? (A kifizetésről soha nem kap semmilyen elszámolást.) Illetve, hogy a kinti árusítás során a kánikulában sem biztosítanak védőitalt?
Abban bízik XY, hogy a rendkívüli felmondás beadása után a munkáltató hajlandó közös megegyezéssel megszüntetni a szerződést.
XY története: 8, 6, majd 4 órás határozott szerződést "irattak" vele alá. Kényszerhelyzet volt, mert nem volt más 8 órás munka. Most felvennék egy másik helyre, 8 órában, de 2010.aug.31.-ig él a szerződése. A munkáltató még 30 napig nem akarja elengedni. Addig a másik helyen nem tudnak várni.
Köszönöm mielőbbi segítségeteket, részletekre kitérő válaszotokat!
„Jól tudom, hogy ezen fajta felmondással csak akkor lehet élni, ha a munkaadó szerződésszegést követ el, ill, ha megszegi ezzel a M.tv.könyvét?”
Igen.
„A havibér bruttó vagy nettó?”
Bruttó. Kivéve, ha a szerződésben kifejezetten jelzik, hogy nettó összegről van szó (szinte kizárt).
Az általad leírtak alapján én nem javaslom a rendkívüli felmondást, helyette szólítsátok fel írásban a munkaadót a helyzet rendezésére.
Timsz:
Ha a munkaadó tudtával dolgozol még egy napot, akkor valóban határozatlan idejű lesz a szerződésed.
A munkáltatód egyébként nagy valószínűséggel jogtalanul foglalkoztat folyamatosan határozott idejű szerződésssel, mert nem lehet csak úgy minden különösebb magyarázat nélkül újra és újra 3-6 hónapos szerződéseket kötni.
Ha a cél valójában az, hogy a munkavállaló jogait korlátozza (pl. terhesség esetén ne kelljen foglalkoztatni, ne kelljen indokolni a felmondását stb...), akkor bíróságtól kérheted annak megállapítását, hogy a szerződésedben foglaltak ellenére határozatlan idejű volt a foglalkoztatásod :))
T
Tisztelt fórumozók!
segítséget szeretnék kérni az alábbi esettel kapcsolatban:
milyen szabály vonatkozik a határozott kinevezéssel bíró kormánytisztviselők illetve köztisztviselőkre?
Megszünés esetén milyen keresetet kell kifizetni?
Példaként: ha én 2011 közepéig rendelkezem határozott idejű kinevezéssel, akkor a munkáltató részéről történő felmondás esetén ? havi keresetet kellene kapnom?
Köszönöm a segítséget!
Tisztelt nandy!
Köszönöm a választ. Sasjnos közben már tovább haladtak az események.
Június 30-ig szólt a szerződésem, utána dolgoztam még 07.02-án és 07.03-án is, és 3-án hívtak be, hogy írjam alá a szerződést. Én sajnos félreértettem őket és azt hittem, hogy határozatlan szerződést kaptam, nagy izgalmamban persze alá is írtam.:( Utána olvastam csak el, hogy szeptember végéig szól! Ezt sajnos elbaltáztam...tudom. Szóltam a vezetőmnek, hogy mi a helyzet, persze úgy néztek rám, mint egy gyilkosra, hogy meg mertem szólalni és közölte, hogy egy másik ezzel foglalkozó "menedzsert" kell megkeresnem a problémámmal. Őt persze szinte lehetetlen elérni a cégnél, még egyszer sem sikerült vele beszélnem!
Miután aláírtam a szerződést, gondolom már nem érdemes a bírósághoz fordulnom, ahogy írtad. Vagy igen?
Egyébként 2010 februárjától dolgozom itt, most hosszabítottak másodszorra és az esetem valóban az, hogy terhes vagyok, a munkahelyemen még perszenem szóltam, és szükségem van 2010 decemberig a munkaviszonyra, hogy meglegyen a 365 napom a GYEDhez.
Valami ötlete van valakinek, hogy ezt hogyan tudnám "kibulizni"?
Előre is köszönöm.
Szerintem első körben menj ügyvédhez, aki felvilágosítja őket az általuk elkövetett jogsértések következményeiről.
Ha ez nem hatja meg őket, akkor csak a bíróság marad.
Tehát még akkor nincs veszve semmi?
Sajnos aláírtam a szerződést, ami szept.30-ig szól. Én úgy gondoltam, hogy ezek után nem nagyon számíthatok határozatlan szerződésre?
Nem mondom, hogy egyszerű a helyzeted, de egyáltalán nem reménytelen!
Ha minden jól megy, akkor kénytelenek lesznek hat.lan idejű szerződéssel foglalkoztatni. A terhességed pedig megvéd majd a rendes felmondástól.
Köszönöm a gyors választ!
Lassan kezdem megérteni.
Tehát akkor összegezve:
Menjek be és szóljak, hogy rossz szerződést kaptam. Attól függetlenül, hogy aláírtam a határozott idejű szerződést, mivel dolgoztam két napot az előző szerződés lejárta után (és az új aláírása előtt), azonnal új szerződést kell adniuk határozatlan időre?
Ha azt mondják, hogy nem, mert...akármi? Akkor fenyegessem őket a munkaügyi bírósággal?
Ja, és még egy apróság! Minden egyes szerződés hosszabbításnál kapok még 45 nap próbaidőt is!
Szóval eléggé félek "pattogni" meg fenyegetőzni, jelenleg nincs más álláslehetőségem kilátásban a későbbiekben meg érthető okokból nem is lesz. Szóval valahogy ezt kéne megtartanom.
Köszönettel
„Ja, és még egy apróság! Minden egyes szerződés hosszabbításnál kapok még 45 nap próbaidőt is!”
Próba időt csak egyszer lehet kikötni.Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Bocsi, hogy ilyen nehéz eset vagyok, de biztosra akarok menni.
Tehát, most már sokaktól azt hallom, hogy ne hagyjam annyiban a dolgot és nyugodtan menjek be a munkahelyemre és szóljak, hogy nekem határozatlan idejű szerződés jár, ugye?
Bocsánat, hogy ilyen sokszor kérdezem meg csak eléggé félek most elveszíteni az állásomat. (mivel, mint korábban írtam a határozott idejű szerződésemet sajnos aláírtam július 3-án, július 1-i keltezéssel.)
Szóval akkor ez nem számít igazán?
Semmiképpen sem akarom hagyni, hogy így "átverjenek", úgyhogy szerintem szólni fogok! Csak némi megerősítésre van szükségem! :)
Pedig muszáj a sarkadra állni, mert hamarosan jön a baba, kell a biztosítás. :) Épp ezért nem is tudnak kirúgni, hisz felmondási védelem alatt állsz - kivéve rendkívülivel, de azt alaposan meg kellene indokolniuk.
Tehát menj el szépen egy ügyvédhez, majd ő tisztázza a szerződésed körüli vitát.
Itt kereshetsz ügyvédet:
Köszönöm szépen!
Úgy döntöttem, hogy holnap szólok bent "szép szóval", ha nem megy, akkor meg megyek az ügyvéddel. :)
Köszönöm a segítségek és a válaszokat mindenkinek!
Timsz
Tiszteletem!
Egy határozott időre szóló szerződésem van, ez év május 15.-től augusztus 31-ig. Mai nappal szóbeli felmondást kaptam, amit írásbeli valószínűleg a jövő héten fog követni. Nem áll szándékomban ehhez az álláshoz ragaszkodni, viszont a fent álló másfél hónap munkabérét ki szeretném fizettetni a munkáltatómmal.
A felmondásban semmi rendkívüli eset, se szerződésszegés nem játszhat közre.
a kérdésem az lenne, hogy ezt mégis hogy tudom elérni, és mire kellene hivatkoznom, illetve hogy egyáltalán jogomban áll-e ezt az igényt benyújtani?
Amennyiben szükséges szkennelt példányt tudok feltölteni a szerződésemről.
Köszönettel, Gaiwer
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02