Ha a határozott idejű szerződést megszünteti a munkáltató akkor a hátralévő időre eső bért egyben ki kell fizetnie.Nem kell semmire hivatkoznod.Ezt a munkáltatónak tudni kell.
határozott idejű szerződés, felmondás
én úgy gondolom hogy nincs tisztában ezzel a dologgal. vagy ő gondolja úgy hogy én nem tudom. mindenesetre megvárom míg kézhez kapom a felmondást, majd csak azután hívom fel rá a figyelmét nehogy meggondolja magát
illetve még annyi kérdésem lenne, hogy mi kell a rendkívüli felmondáshoz? azaz mit kell tennem hogy rendkívüli felmondással elküldhessenek?
Ellopni egy tolatómozdonyt. De ügyelj, hogy tettenérjenek!
Üdvözletem!
A határozott idejű szerződés lejárta után, ha a munkáltató nem kíván többet foglalkoztatni, akkor ezt a tényt írásban is közölnie kell vagy automatikusan megszűnik és elbúcsúzunk egymástól, másnap nem is kell menni?
Köszönettel.
Automatikusan megszűnik, másnap nem is kell menni.
(De ha mégis megjelensz a szerződés lejárta másnapján a munkahelyeden és azt végigdolgozod a közvetlen felettesed tudtával, akkor határozatlan idejűvé változik a munkaviszonyod.)
„vagy automatikusan megszűnik és elbúcsúzunk egymástól, másnap nem is kell menni?”
- Az utolsó munkában töltött napon a foglalkoztató köteles veled elszámolni és az okmányaidat kiadni!
Eljárás a munkaviszony megszűnése,
illetve megszüntetése esetén
97. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani.
(2) A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ha a munkaviszony
- a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
- rendkívüli felmondással,
- azonnali hatályú közös megegyezéssel,
- a 94. §-ban foglalt lehetőség alkalmazásával, vagy
- a 101. § (1)-(2) bekezdése szerint
szűnik meg, a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon, egyébként legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni.
(3)
98. § (1) A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére a (2) bekezdésben meghatározott tartalmú igazolást állít ki.
(2) Az igazolás tartalmazza:
- munkavállaló személyi adatait (név, leánykori név, anyja neve, születési hely, év, hónap, nap);
- a munkavállaló TAJ számát;
- a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát;
- a munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultját;
- a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát;
- a munkavállaló 95. § (5) bekezdésében meghatározott, emelt összegű végkielégítésben való részesülését.
(3) A munkáltató köteles igazolni azt is, ha a munkavállaló munkabérét a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott tartozás nem terheli.
(4) Az igazolásnak tartalmaznia kell a munkavállaló pénztártag által választott magánnyugdíjpénztár megnevezését, címét, bankszámlaszámát. Ha a tagságra kötelezett pályakezdő munkavállaló nem választott pénztárat, ezt a tényt jelezni kell, és meg kell jelölni az illetékes területi pénztár megnevezését, címét.
99. § (1) A munkavállaló kérelmére munkaviszonyának megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül a munkáltató köteles működési bizonyítványt adni.
(2) A működési bizonyítvány tartalmazza:
- a munkáltatónál a munkavállaló által betöltött munkakört,
- a munkavállaló munkájának értékelését.
(3) A munkáltató a (2) bekezdés b) pontjában foglalt körülményről csak a munkavállaló kifejezett kérésére adhat tájékoztatást.
Tisztelt Hölgyem / Uram!
Én egy munkaerő kölcsönző cégnél dolgozom, ahol a szerződésemet kéthetente hosszíbbítgatják. Én azt olvastam, hogy ezt nem lehet, mert ez sok hosszabbítás után határozatlan idejűvé válik. Illetve talán akkor lehet ha a munkáltató gazdasági érdeke úgy kívánja... ez munkaerő kölcsönzésnél jogos gazdasági érdek?
Ha én kölcsönztt vagyok, milyen jogoktól esek el amiatt mert határozott időt hosszabbítgatnak hónapok óta?
Tiszteletem!
Közalkalmazottként egy gyesen lévő kolléganő helyett vettek fel határozott időre. A gyerkőce januárban lesz 3 éves, de ő két év után, ez év januárjában visszajött dolgozni.Engem tovább foglalkoztattak.
Azóta új kinevezést nem kaptam, az utolsóban ez áll: Határozott időre 2011. 01. 09. napjáig helyettesítés céljából X Y munkavállaló keresőképtelenség miatti távolléte idejére.
Most viszont mégis elküldenek augusztus végén. Mire számíthatok, vagy ez egyáltalán normális?
Szeptembertől új iskolában fogok dolgozni, ott szükségem lenne a papírjaimra.
Mibe egyezzek bele?
Dickersss:
Ha munkaerőkölcsönzőn keresztül dolgozol, akkor nem is értem, miért van szükségük az állandó hosszabbításra...
A kölcsönzött munkavállalóra külön szabályok vonatkoznak, így sokkal könnyebb felmondani is, nem véd a táppénz, terhesség, stb...
Hogy mi a jogos érdek? Konkrét infok nélkül nehéz eldönteni. De ismétlem, nincs is igazán szükség a határozott idejű szerződésre.
gigi19:
Nehéz ügy. A szerződésben benne van, hogy xy távolléte idején - ez tehát a határozott idő. Ugyanakkor xy már dolgozik, te pedig a határozott idő lejártával tovább dolgoztál, vagyis a határozott idejű szerződésből határozatlan idejű lett.
Már csak a konkrét, 2011-es dátum zavar.
Kedves Nandy!
Köszönöm a gyors választ!
Azért van a szerződésben a 2011.01., mert a kolléganő második gyerkőce akkor tölti be a 3. évét, s addig maradhatott volna otthon. Egyébként mindezt csak telefonon közölték velem, ennyi járt 4,5 év után. Ráadásul, mivel 6 nappal több szabadságot kiírtak augusztusig a nyári szünetre időarányosan, lehet, hogy még nekem kell visszafizetni. Gondolom ezt csak akkor lehet, ha beleegyezem a közös megegyezésbe. De ezek után nem akarok, akkor pedig ha jól tudom felmondhatnak, de akkor januárig a bérem ki kell, hogy fizessék.
Jól tudom?
Üdvözlöm!
Az alábbi problémában kérném segítségét.
Van egy határozatlan idejű munkaszerződésem 6 éve. Ugyanakkor a szerződéshez tartozik egy szerződés módosítás, mely 2 évre egy más pozíció ellátásáról szól, magasabb bérezéssel.(ebből kb 15 hónap van hátra)
Kérdésem, ha a munkáltató szeretné ezt felbontani, milyen lehetőségei vannak, mit kell részemre fizetnie.
(rendkívüli felmondásra nincs indoka)
Sajnos erre vonatkozóan nem találtam semmilyen szabályt, csak határozott vagy határozatlan szerződéssel kapcsolatban, viszont számomra nem világos, hogy a fent leírt helyzet minek számít.
köszönettel
Ferenc
gigi:
Eddig is értettem (vagy legalábbis sejtettem), hogy miért szerepel a szerződésben a 2011-es dátum.
Csak az nem mindegy, pontosan hogyan van megfogalmazva a szerződés.
Mert ha az a fő feltétel, hogy xy visszatéréséig, akkor most már határozatlan idejű a szerződésed.
Ha vagylagos (azaz xy visszatéréséig, vagy 2011.. akármeddig), akkor is jó.
hitch:
A munkakör és a munkabér a munkaszerződés elválaszthatatlan része, azt módosítani nem lehet egyoldalúan.
Tehát annak idején gyakorlatilag a munkaszerződést módosítottátok (még akkor is, ha nem ez volt a papírra írva).
Ezt most a munkáltató szeretné visszavonni, csakhogy a megjelölt határidő letelte előtt tenné. Csak akkor teheti meg jogszerűen, ha te is beleegyezel a munkakör újabb módosításába.
Kedves Nandy!
Újabb gondolatok merültek fel bennem. Tehát, ha jól értem a szerzödés automatikusan határozatlan idejűvé válik, és erről kapnom kellett volna szerződésmódosítást. De én semmit nem kaptam. Egyébként azt mondták azért nem véglegesítettek tanév végén, mert nincs üres státusz. Mi van akkor, ha most rendkívűli felmondással kitesznek,akkor visszafizettetik velem az előre kivett nyári szabit, amit túlléptem? Egyébként ezek után én nem akarok ebben a suliban maradni, főleg, hogy találtam másik állást.
Előre is köszönöm.
T. Fórum!
A következő problémában kérem véleményüket. Munkavállalói rendes felmondással mondtam fel 07.26-án és kértem munkaviszonyom megszüntetését 08.31-ével. 2010.08.06-án lesz 3 éve, hogy jelen cégnél dolgozom. Kollektív szerződés szabályozza a felmondási időt, így 0-3 év között a 60 napot. 3-5 év között pedig 70 napot. Valószínű, le fogják dolgoztatni velem a 70 napot, pedig a felmondás időpontjában még csak 3 éves munkaviszonyom volt. Első kérdésem erre vonatkozik, hogy 60 vagy 70 nap a felmondási idő?
2. kérdésem. Úgy hallottam, hogy a kollektív szerződés nem lehet a dolgozó érdekével ellentétes, jelen esetben a munka törvénykönyv szerinti 30 napot ledolgozom, de a kollektív szerződés 60 napját nem követelhetik rajtam. Így van ez?
Köszönöm
Tisztelt Fórum!
Ha van egy 2 éves tartósan beteg gyermekem, és aláírom a napokban a határozott idejű munkaszerződést, akkor ennek lejáratakor nincs védelmem? Hiába vagyok GYES-en?
Tisztelettel: A.
Tisztelt Fórum!
„Ata888
Ha van egy 2 éves tartósan beteg gyermekem, és aláírom a napokban a határozott idejű munkaszerződést, akkor ennek lejáratakor nincs védelmem? Hiába vagyok GYES-en?
Tisztelettel: A.”
Válasz:
Jól látod, ebben az esetben "nincs védelem, hiába vagy GYES-en..."!
Az Mt. (1992. évi XX.tv.) 90.§ szerinti felmondási védelem csak rendes felmondás esetében alkalmazható, azaz csak rendes felmondás ellen nyújt védelmet.
A határozott idejű munkajogviszonyt a 88.§ által nevesített módokon lehet megszüntetni, amely taxatív felsorolás nem tartalmazza a rendes felmondás intézményét.
Üdv. :)
Védelem a felmondás ellen van. "Lejárat" ellen nincs, - ugye ott nincs felmondás -ott "automatikusan" szűnik meg a jogviszony.
Dödölle1, szóval te is gyorsabban gépelsz nálam:)
Köszi szépen a gyors válaszokat!
Ata
Üdv!
Kérdésem, hogy 2008 novembere óta, havonta
hosszabitják a határozott idejü szerződést, immárom
már 20-jára. Határozatlan lehet tekinteni/tetni
vagy nem?
Igaz kivétel ha 30 napra kötik, na de van olyan hónap
ami 31 napos tehát igy ez már nem állja meg a helyét !?
A munkáltató egy munkaerő közvetitó cég, aki
kiközvetiti az emberket jelen esetben a vizműhöz,
ahol folyamatosan jelenleg is 20 külsős dolgozik
havi meghosszabitású határozott idejü szerződéssel.
Ha jól tudom a vizmű állami cég.
választ köszönöm
Szaza
Amit a munkáltató művel, annak pontos megnevezése: joggal való visszaélés!
Munkaerő-kölcsönző cég esetében különösen érthetetlen, hogy miért szabálytalankodnak folyamatosan, hiszen a kölcsönzött munkaerőnek sokkal könnyebb felmondani, mint a "simának"!
Javaslom, hogy próbálj meg beszélni a céggel, és ha nem megy szép szóval, forduljatok ügyvédhez (akár többen is összefoghattok, úgy megoszlik a költség).
Sziasztok!
Problémám a következő: júni 1-től elvállaltam egy 1 évre szóló munkát,megbízási szerződéssel, 2011.június 30-ig szól. Sajnos csak 4 órás,és nem is helyben van. Viszont elég jónak tűnt a fizu,ami sajnos csak annak tűnt,bruttó 80.000. Viszont a bejárást nem fizették. gondoltam így is marad tisztán 40-42.000 Ft-om,a semminél jobb,kell a pénz nagyon. Viszont sajnos mint kiderült,sokkal több mindent vonnak le,mint amire számítottam,így üzemanyagot levonva kb. 28.000 Ft-om marad havonta,és utazok napi 60 km.-t! Ez így tarthatatlan állapot,nem fogok kibírni így 1 évet,ez a pénz semmire nem elég. (na meg nem ezért végeztem el 2 főiskolát...) Kérdésem az lenne,hogy ha találnék valami normális munkát és ezt itt akarnám hagyni,milyen következményekkel kéne szembe néznem?
Előre is köszönöm a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02